Про плюси і мінуси банківської комірки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Свята закінчилися, але в банках як і раніше дефіцит вільних сейфів для зберігання цінностей та документів.

Банківська комірка : Варто чи не варто? І взагалі - який в них сенс і від чого вони реально захищають?

«У нас можна продовжити оренду сейфовой осередки, тільки якщо ви розмістите внесок на суму не менше 100 тисяч гривень або еквівалент у валюті», - сказали моєму приятелю в одному немаленькому банку з іноземним корінням. Тільки тому, що він зібрався продовжити оренду сейфа ще на півроку. Вони розвернувся і пішов. Новий банк з вільною сейфовой осередком він шукав досить довго. Але знайшов, інформує.

Але знайшов, інформує

Що з ними можна

Читайте: Про плюси і мінуси "м'яких" депозитів

Сейфи, вони ж - депозитарні комірки, стали особливо популярні в 2014 році - коли вчорашні вкладники стали кидатися в пошуках місця, де можна безпечно прилаштувати свої готівкові долари і євро, зняті з банківських рахунків. Так банківські сховища стали альтернативою валютним вкладам і рахунками. Але чи так це безризикова? І чим може бути корисна банківська сейфовая осередок?

Банк надає клієнту можливість зберігати щось йому потрібне під охороною - як правило, в особливо охороняється частині банківського відділення. Це звичайно не настільки сильно захищене приміщення, як власне банківське сховище, але, зазвичай, дуже безпечне. Банк надає в оренду осередку різних розмірів: найбільш поширені такі, що мають розміри близько 320х400 мм в горизонтальній площині (тобто трохи більше, ніж формат сторінки А4) і висотою від 50 мм до 400 мм. Є і більш великі осередки - але вони все ж є екзотикою.

У стандартних осередках зберігають зазвичай цінності, готівку і документи. Скільки там може поміститися готівки? В осередку розмірами 320х400х100 мм може поміститися до 700 тис доларів в 100-доларових банкнотах, наприклад. Так що для звичайної людини стандартних розмірів осередку висотою до 10 см цілком достатньо для майже будь-яких потреб. Носії інформації на кшталт флешок або зовнішнього диска? Легко. Правовстановлюючі документи на нерухомість, якісь інші важливі документи? Будь ласка. Коштовності? Немає питань. Ноутбук? В принципі, якщо це апарат з екраном 13,3-14 дюймів по діагоналі - теж цілком влізе. Та ще для документів і грошей місце залишиться.

Читайте: Про плюси і мінуси кращих програм-навігаторів

Що там зберігати не можна? Пальне, вибухонебезпечне, бруднити, псується - ні в якому разі. Наркотики та інші заборонені речі на зразок зброї і боєприпасів - теж.

Банківський сейф: як вибирати

Гарна новина полягає в тому, що навіть якщо у банку проблеми, то до вмісту сейфа ці проблеми відношення не мають. Вміст комірки видадуть без питань за звичайною процедурою. Інша річ, що в разі введення в банк тимчасової адміністрації краще подбати про негайне вилучення свого майна з орендованої комірки. Тому що в такому банку зазвичай починають скорочувати витрати - в тому числі, шляхом звільнення персоналу, який стежив за порядком в сховище.

Так що цілком допустимо вибирати місце оренди комірки просто з міркувань зручності розташування. З кількох близьких до дому або місця роботи банківських відділень варто вибрати 2-3 найнадійніших з організації доступу. А вже з складеного шорт-листа відібрати найдешевший варіант.

Під організацією доступу розуміється захищеність місця, де розміщені осередки і схема організації роботи з ними. На думку автора, оптимальним є варіант, коли клієнт в присутності службовця банку свої ключем відкриває осередок, яку одночасно цей же банківський службовець відкриває другим ключем.

Дуже хорошим є варіант, коли всередині осередку знаходиться пластиковий або металевий бокс для приміщення в нього майна, що зберігається. Ідеальним, на погляд автора, є процедура доступу до осередку, при якій клієнт в супроводі банківського службовця власноруч відносить пластиковий або металевий бокс в спеціальну кімнату для роботи з вмістом. Власне, доступ до майна відбувається в такому випадку саме в такій кімнаті. Ну а потім все в зворотному порядку - несемо бокс з робочої кімнати до місця знаходження осередку, вкладаємо бокс в клітинку і замикаємо її разом зі співробітником банку обома ключами.

У такому випадку клієнт ні секунди не знаходиться близько осередків без нагляду співробітника банку. Зазвичай при такій організації доступу банк має можливість організувати відеоспостереження в сховище, але не спостерігає за тим, чого і скільки кладе в бокс клієнт. Тобто безпеку осередку вище, а приватність не порушена, оскільки до вмісту боксу клієнт отримує доступ в робочій кімнаті, а не в приміщенні з осередками.

Погана новина полягає в тому, що банк не бере на себе відповідальність за конкретне майно, що закладається на зберігання в клітинку. А лише надає послугу доступу до осередку і збереження її зовнішньої цілісності. Хоча банки часто використовують на своїх сайтах словосполучення «Відповідальне зберігання» або «відповідальне зберігання», по суті вони тільки гарантують цілісність зовнішніх стінок і замку. І навіть у разі грубого розтину осередків зловмисниками (з руйнуванням замків і т.п.), отримати від банку відшкодування завданих збитків нереально - адже ніде не фіксується вміст комірки, це ж обставина (таємниця вмісту депозитарного осередку) банк представляє в якості одного з основних переваг такої послуги.

Наскільки справедливі закиди на адресу банків з приводу крадіжок з депозитарних осередків? Складно сказати. Чутки про такого роду злочини є. Але гучних аргументованих заяв і винесених судових рішень - немає. Втім, самі клієнти, що зберігають в осередку цінності та готівкові гроші «мутного» походження, зазвичай і не рвуться до публічності.

Скільки це коштує?

Зазвичай мінімального розміру осередок обходиться клієнтові від 10 гривень на добу і дорожче (тут і далі тарифи є орієнтовними і дані за станом на середину січня 2017 роки для столичних відділень великих банків) при оренді на термін до місяця включно. Чим довше оплачувану одноразово термін оренди, тим дешевше обходиться один день оренди. Але оплата оренди - це не всі витрати. При укладанні договору банк вимагає заставу за ключ в розмірі від 900 грн і більше. При завершенні договору оренди ключ здається банку, а заставу за нього повертається клієнтові.

Важливо пам'ятати, що при продовженні договору оренди тарифи можуть бути переглянуті відповідно до нових умов, які вступили до цього моменту в силу. Як по частині орендної плати, так і по частині заставної вартості ключа - якщо вона збільшується, неодмінно зажадають внести додатково різницю.

В цілому потрібно бути готовим віддати при укладенні договору оренди на 3 місяці до 2 тис грн, з яких мінімум 900 повернуться при завершенні договору. Оренда на рік обійдеться від 4,5 тис грн, з яких мінімум 900 повернеться після закінчення оренди.

При підписанні договору оренди потрібно мати на руках довідку про ідентифікаційний код (ІПН), паспорт цивільний і паспорт довіреної особи разом з цією особою (якщо намічено відкрити доступ до осередку ще одній людині).

Доступ до цінностей

Практично повсюдно банки обмежують час доступу до сейфових осередків стандартним часом роботи того чи іншого відділення. Так що отримати потрібну рано вранці або в вихідний день - не треба і мріяти.

У більшості випадків банк готовий при складанні договору оренди включити в нього ще одну особу, яка має право доступу до комірки і, відповідно, отримує свій екземпляр ключа. Як правило, це не потребує додаткових витрат від орендаря.

Зрозуміло, кожна парафія в банк і доступ до осередку документується співробітниками банку і фіксується підписом клієнта або довіреної особи в спеціальному журналі (відомості). Таким чином завжди видно хто саме і коли отримував доступ до осередку.

Якщо умовами зберігання передбачено наявність всередині осередку спеціального пластикового або металевого боксу, можна заради власного спокою «опечатувати» його. Але, на жаль, таке опечатування ніяких гарантій не дає - це хіба що для власного морального заспокоєння.

На жаль, вже близько 10 років діє норма, згідно з якою банк зобов'язаний при оренді сейфовой осередку фіксувати інформацію про індивідуальний податковий номер (ІПН) орендаря. Так що при бажанні інформація про те, де і які клітинки орендує конкретна особистість, не буде секретом ні для правоохоронців, ні для податківців. Втім, надаватися така інформація, так само як і доступ до вмісту комірок, може тільки за рішенням суду.

Ускладнити доступ стороннім можна за допомогою використання статусу довіреної особи орендаря (див. Трохи вище в цьому ж розділі статті). Справа в тому, що ІПН довіреної особи зазвичай банком в договорі не фіксується. Тому, якщо в ролі орендаря виступає хтось, не викликає інтересу у «органів», але цілком надійний в сенсі відсутності інтересу до вмісту «хазяйської» осередку, то «господар» цілком може мати доступ до своєї власності з істотним зниженням ризику.

Чим ще може бути корисно

Існує безліч ситуацій, коли сейфовая осередок може стати в нагоді - крім банального зберігання цінностей, грошей, документів.

Наприклад, при знятті великих сум з рахунку в банку або при розрахунках готівкою на великі суми. У першому випадку високий ризик попередньої витоку інформації про знятих грошах (нерідко банк вимагає заздалегідь «замовляти» великі суми при знятті готівки) і подальшого пограбування - такі ситуації в Києві траплялися. Щоб уникнути таких ексцесів, можна зняти готівку і тут же покласти їх в тому ж відділенні в клітинку. А прийти за ними в інший зручний час - абсолютно несподівано для співробітників банку.

При розрахунках готівкою на великі суми можна обом учасникам угоди зняти різні осередки в одному і тому ж відділенні банку. Платить заздалегідь заносить готівку в клітинку. Потім в обумовлений час вони можуть зустрітися в операційному залі і провести розрахунок. Після чого одержувач грошей вкладає їх в свій осередок і виймає їх згодом у зручний йому час.

Загалом, є чимало ситуацій, коли банківська комірка допоможе зберегти гроші, нерви і сили.

Олександр КРАМАРЕНКО


за матеріалами UAINFO

І взагалі - який в них сенс і від чого вони реально захищають?
Але чи так це безризикова?
І чим може бути корисна банківська сейфовая осередок?
Скільки там може поміститися готівки?
Носії інформації на кшталт флешок або зовнішнього диска?
Правовстановлюючі документи на нерухомість, якісь інші важливі документи?
Коштовності?
Ноутбук?
Наскільки справедливі закиди на адресу банків з приводу крадіжок з депозитарних осередків?
Скільки це коштує?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online