Розпорядок дня в армії для різних категорій військовослужбовців

  1. Розпорядок дня військовослужбовців за призовом
  2. Приклад розпорядку дня
  3. Чим може відрізнятися розпорядок дня в різні дні тижня
  4. Розпорядок дня військовослужбовця за контрактом
  5. Розпорядок дня офіцера
  6. Розпорядок дня в навчальній частині
  7. Розпорядок дня у військовому училищі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Більшість людей заздалегідь планують свій день, вирішуючи, скільки вони будуть вранці вставати, і чим займатимуться в певні проміжки часу. В армії також існує чіткий розпорядок дня, який необхідно дотримуватися. Характерною відмінністю між військовим і, так званим, цивільним розпорядком дня є те, що часом військовослужбовців розпоряджається командир частини, який безпосередньо стверджує розпорядок дня військового підрозділу.

Розпорядок дня військовослужбовців за призовом

Чітке дотримання розпорядку дня військовослужбовцями є одним з ключових факторів військової дисципліни, а його порушення тягне за собою дисциплінарні стягнення. Варто зазначити, що в залежності від роду військ і специфіки виконання завдань, розпорядок дня частини може відрізнятися, але не суттєво. Для військовослужбовців за призовом розпорядком дня встановлюється план проведення і виконання необхідних заходів, а також виділяється час на навчання і на особисті потреби. Розпорядок дня в будні дні відрізняється від вихідних, а ось чим саме, ми розглянемо далі.

Приклад розпорядку дня

Щоб розуміти, про що йде мова пропонуємо наочно ознайомитися з прикладом розпорядку дня військовослужбовців за призовом:
5.50 - підйом командирів відділень та їх заступників;
06.00 - загальний підйом;
06.10 - ранкова зарядка;
06.40 - ранковий туалет, а також заправка ліжок;
07.10 - огляд солдат;
07.30 - сніданок;
07.50 - підготовка до занять;
08.00 - прослуховування радіопередач;
08.15 - інформування особового складу, тренування;
08.45 - відправка на інформативні заняття особового складу;
09.00 - заняття (5 занять по 1 годині з 10-хвилинними перервами);
13.50 - чищення взуття;
14.00 - обідньої пори;
14.30 - особистий час;
15.00 - заняття з самопідготовки;
16.00 - обслуговування озброєння та військової техніки;
17.00 - зміна одягу, чищення взуття;
17.25 - підведення підсумків;
18.00 - час для спортивних та виховних заходів;
19.00 - гігієна;
21.00 - перегляд інформаційних телевізійних передач;
21.40 - вечірня перевірка;
22.00 - відбій.

00 - відбій

Приклад розпорядку дня військовослужбовця за призовом

Чим може відрізнятися розпорядок дня в різні дні тижня

Залежно від дня тижня і з огляду на проведення додаткових заходів розпорядок дня може змінюватися.
У багатьох частинах по понеділках перед заняттями проходить загальний розлучення на плацу, на якому командир частини або його заступник підводить підсумки минулого тижня, а також ставить завдання на наступну.
П'ятниця називається «парковим днем» (технічне обслуговування та прибирання автотранспорту та бойової техніки), на який також виділяється окремий час в розпорядку дня.

П'ятниця називається «парковим днем» (технічне обслуговування та прибирання автотранспорту та бойової техніки), на який також виділяється окремий час в розпорядку дня

Обслуговування техніки військовослужбовцями під час паркового дня

Субота в розпорядку дня відрізняється тим, що замість звичних занять до обіду проводиться генеральне прибирання приміщень підрозділів, а також прилеглої території. Комплекс цих заходів називають ПХД (парко-господарський день).
Неділя - довгоочікуваний для багатьох військовослужбовців день. Підйом в цей день здійснюється на цілу годину пізніше, що дозволяє солдатам непогано виспатися. Якщо у військовослужбовців відсутні порушення (так звані «зальоти»), то в неділю командир може відпустити їх звільнення з розташування частини, а інші проводять вільний час території військової частини. Детальніше про це можна почитати в статті - Звільнення в армії Російської Федерації

Крім цього, існують лазневі дні, в які виділяється час на миття особового складу. Зазвичай командир частини виділяє для миття два дні на тиждень, але в окремих випадках, наприклад, після господарських робіт, військовослужбовцям також може бути організований прийом душа. Банні дні отримали свою назву від того, що раніше солдати дійсно милися в лазнях, але зараз на практиці все лазні були замінені душами. Однак все військовослужбовці за звичкою продовжують називати ці дні банними.

Зараз активно практикується перехід на душові системи в казармах, завдяки яким військовослужбовці можуть приймати душ щодня. Тому відхід від банних днів в розпорядку - це питання часу.

Розпорядок дня військовослужбовця за контрактом

У військових підрозділах військовослужбовці проходять не тільки строкову службу, а й добровільну - контрактну службу. Характерною відмінністю контрактників від військовослужбовців строкової служби є те, що вони несуть службу в підрозділі тільки у встановлений регламентом час. Іншими словами, у них, як і у цивільних людей, служба нагадує звичайний робочий день. Ночують військовослужбовці за межами частини: в гуртожитках, на знімних або у власних квартирах.

Розпорядок дня військовослужбовців за контрактом повинен бути складений з урахуванням регламенту службового часу, щоб повністю забезпечити виконання завдань службової та бойової підготовки і не перевищувати нормативних 40-ка годин в тиждень, регламентованих Трудовим кодексом РФ. У разі притягнення військовослужбовця до несення служби понад встановлену щотижневої норми йому зобов'язані надати час відпочинку, грунтуючись на його бажанні і інтересах військової служби.

Регламент службового часу і розпорядок дня військовослужбовців за контрактом затверджуються безпосередньо командиром частини і обов'язково повинні забезпечувати наступні нормативні гарантії:

  • цілодобові чергування (поза добового наряду) допускаються тільки за наказом старшого командування і в особливих випадках;
  • за регламентом військовослужбовцю виділяється час на обід, фізичну підготовку та самостійне навчання;
  • якщо військовослужбовець викликаний на службу в один із днів відпочинку, то він має право на відгул в інший день тижня;
  • в дні відпочинку (субота, неділя, свята) встановлюється особливий, більш м'який розпорядок дня по частині;
  • контрактникові необхідно обов'язково давати два вихідних дні на тиждень, хоча на практиці це не завжди виходить, особливо якщо в частині некомплект особового складу. У такому випадку їм оплачується переробка або надаються відгули (по рапорту військовослужбовця).

Приклад регламенту службового часу військовослужбовців за контрактом:

прибуття на службу з понеділка по п'ятницю - 08.45;
вибуття зі служби з понеділка по п'ятницю - 17.45;
обід - з 14.00 до 15.00;
заняття - з 09.00 до 13.00;
заняття з фізичної підготовки - по вівторках і четвергах з 15.00 до 17.00;
підготовка до занять - з понеділка по п'ятницю - з 15.00 до 17.00;
доведення наказів, постановка завдань на тиждень (підведення підсумків за місяць) - по п'ятницях з 16.00 до 16.45;
підготовка до несення чергування черговим по роті (батареї) або дивізіону проводиться в день заступання з 13.00 до17.00;
інструктаж чергових проводиться в день, що передує заступлення в наряд, з понеділка по п'ятницю о 16.00;
інструктаж начальника чергової зміни проводиться в день, що передує заступлення на бойове чергування, з понеділка по п'ятницю.

В цілому розпорядок дня контрактників відрізняється від розпорядку військовослужбовців строкової служби, але не суттєво. У частині для контрактників передбачено тільки обід, оскільки снідають і вечеряють вони вдома.

Розпорядок дня офіцера

Розпорядок дня офіцера російської армії практично такий же, як і у звичайного військовослужбовця. Відрізняється він тим, що офіцер повинен контролювати дотримання розпорядку дня своїми підлеглими, а також, при необхідності, організовувати додаткові заходи.

Щоб розуміти, про що йде мова, давайте розглянемо один день з життя офіцера.
Оскільки підйом у військовослужбовців відбувається в 6.00, то офіцерові потрібно прибути в підрозділ раніше на 10 - 15 хвилин. Відразу ж після підйому офіцер повинен провести зарядку, яка триває протягом 30 хвилин. Після цього, поки особовий склад зайнятий ранковим туалетом, у офіцера є приблизно годину часу на планування дня, заповнення журналів і інші повсякденні справи. Також, в цей час може бути проведено нараду з командирами підрозділів різних рівнів.

Потім офіцер супроводжує підрозділ на сніданок.
Після сніданку, безпосередньо перед заняттями, необхідно побудувати особовий склад і проінформувати про план дій на день, або довести необхідну інформацію. Це відбувається окремо тільки в разі, якщо загальний розлучення на плацу відсутня.

Це відбувається окремо тільки в разі, якщо загальний розлучення на плацу відсутня

Офіцер веде підрозділ на сніданок

Під час занять (найчастіше це з 9 до 13.50) офіцер зайнятий службовими справами: перевіркою внутрішнього порядку, організацією роботи внутрішнього наряду, роботою з документацією, проведенням занять з особовим складом, а також багатьом іншим. По приходу військовослужбовців з навчальних занять необхідно відвести їх на обід.

Далі офіцер контролює дотримання розпорядку дня військовослужбовцями до вечірньої перевірки, яка зазвичай проводиться за двадцять хвилин до відбою. Перевіривши наявність всіх солдатів, офіцер о 22.00 проводить солдатам відбій і може бути вільний до наступного дня.

Такий приблизний розпорядок дня офіцера, але варто відзначити, що він може змінюватися в залежності від дня тижня і додаткових вказівок керівництва. В даний час військовослужбовці за контрактом (сержанти) можуть замінювати офіцерів при супроводі роти на обід, а також при проведенні інших заходів.

Розпорядок дня в навчальній частині

Почнемо з того, що після призову деякі військовослужбовці потрапляють не в бойові частини, а в навчальні (в народі «учебки»), де набираються належних знань і навичок, перед тим як потраплять в бойову частину. Термін навчання зазвичай становить від 3 до 6 місяців, після чого молодих солдатів розформовують по частинах. Розпорядок дня в навчальній частині стверджується її командиром. Основною відмінністю розпорядку дня навчальної частини від звичайної є те, що на навчальні заняття, як правило, відводиться більше часу і військовослужбовців навчають більше за спеціалізованими напрямками. У всьому іншому розпорядок дня навчальної частини мало чим відрізняється. Контроль дотримання розпорядку в навчальній частині дуже строгий, так як новоприбулим військовослужбовцям необхідно показати, що розпорядок дня - це основа дисципліни всіх військових підрозділів.

По закінченню навчання, військовослужбовець в залежності від напрямку навчання, може отримати вузькоспрямовану спеціальність, наприклад:

  • Механік-водій танка, БМП, БТР
  • Оператор-навідник, навідник і подібні спеціальності
  • Автокрановщик, оператор транспортно-заряджає машини та інші
  • Різні спеціальності в інженерних, повітряно-десантних, радіотехнічних військах, військах ППО і артилерії

Також, після закінчення навчальної частини, в війська приходить цілий ряд молодших командирів. Найчастіше в званні молодший сержант. Їх спеціально навчають управлінню підрозділом, роботі з особовим складом і всіляким необхідним для командира навичкам.

Розпорядок дня у військовому училищі

Найчастіше в військові ВНЗ надходять молоді хлопці, які мріють стати офіцерами. Більшість з них приходить просто після школи і не уявляє, що насправді їх чекає. Розпорядок дня - це перші труднощі, з якою вони стикаються з самого початку навчання, так як вставати тепер доведеться в 6.00, а «відбиватися» - о 22:00, а не о такій, у скільки звик їх організм. Перші тижні особливо важко втягуватися в «нове життя», так як жити за розпорядком готовий далеко не кожен, але діватися вже нікуди.

Перші тижні особливо важко втягуватися в «нове життя», так як жити за розпорядком готовий далеко не кожен, але діватися вже нікуди

Побудова на плацу Новосибірського вищого військового командного училища

Курсантам старших курсів найчастіше дозволяється проживати на так званому «вільному виході», тобто після самопідготовки відбувати в гуртожиток до наступного ранку, що нагадує розпорядок дня контрактників.
Щоб зрозуміти, в чому відмінність розпорядку дня у військовому училищі від розпорядку звичайної військової частини, пропонуємо розглянути приклад одного з військових училищ і порівняти з армійським, який був приведений раніше.

Загальний підйом - 6.00.
Туалет - з 6.00 до 6.10.
Ранкова зарядка - з 6.10 до 7.00.
Заправка ліжок, умивання - з 7.00 до 7.20.
Ранковий огляд - з 7.20 до 7.30.
Сніданок - з 7.30 до 8.15.
Оперативне інформування - з 8.15 до 8.45.
Підготовка до занять, розлучення на заняття - з 8.45 до 9.00.
заняття:
1 годину - 9.00 - 9.50;
2 годину - 10.00 - 10.50;
3 годину - 11.00 - 11.50;
4 час - 12.00 - 12.50;
5 годину - 13.00 - 13.50;
6 годину - 14.00 - 14.50.
Миття рук - 14.50 - 15.00.
Обід - з 15.00 до 15.30.
Післяобідній час. Прослуховування останніх новин - з 15.30 до 16.00.
Догляд за озброєнням і технікою - з 16.00 до 16.50.
Самостійна підготовка - з 16.50 до 18.30.
Виховні та спортивно-масові заходи - з 18.30 по 19.20.
Вечеря - з 19.30 до 20.00.
Час для особистих потреб - з 20.00 до 21.00.
Перегляд інформаційно-політичних телевізійних програм - з 21.00 до 21.20.
Вечірня прогулянка - з 21.20 до 21.35.
Вечірня перевірка - з 21.35 до 21.50.
Вечірній туалет - з 21.50 до 22.00.
Відбій - о 22.00.

Як ви можете помітити, розпорядки дня військового училища та інших військових підрозділів дуже схожі.

На закінчення хотілося б додати, що, дотримуючись розпорядок дня в армії, після демобілізації буде значно легше планувати свій час, так як це дійсно входить в звичку, роблячи людину більш дисциплінованим і організованим. Багато хто відзначає позитивні зміни в житті молодих хлопців після армії завдяки розпорядку. Тут вони навчилися в строк виконувати поставлені завдання, стали самостійними і відповідальними. Тим, хто відслужив в армії, простіше влаштуватися на роботу і влитися в новий колектив, особливо це стосується силових структур, де перевага надається саме кандидатам, які пройшли строкову службу.

Також, хочемо поділитися відео, в якому показані загальні моменти з розпорядку дня військовослужбовців і в основному стосуються занять з бойової підготовки

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online