Чи беруть в армію зі сколіозом 1, 2 ступеня, чи дають відстрочку

  1. Сколіоз і служба в армії
  2. Відстрочка або звільнення від армії
  3. типи викривлення
  4. Фіксований сколіоз і армія
  5. фіксований сколіоз
  6. Різні градуси викривлення
  7. Як отримують звільнення?
  8. Вирішення спірних питань у військкоматі
  9. Схема дій для опротестування рішення комісії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У житті кожного юнака рано чи пізно настає час несення служби в армії. Захист своєї країни - прямий обов'язок кожного росіянина. Однак в деяких випадках служба в армії стає неможливою за медичними показаннями.

Остаточне рішення про придатність призовника і ступеня небезпеки для здоров'я військової служби вирішує військова комісія.

Існує перелік захворювань, при яких комісія надає або відстрочку, або повне звільнення. Багатьох батьків і призовників цікавить питання, чи беруть в армію зі сколіозом - бічним викривленням хребта.

Дане захворювання дозволяє при певних обставинах отримати відстрочку від армії, обмеження або повне звільнення. Сколіоз може стати підставою для відмови від призову, якщо рішення приймається лікарською комісією і посвідчено відповідними медичними свідченнями.

Найбільш часто з цим діагнозом стикаються юнаки призовного віку в 18-25 років через особливо активного росту скелета. Бурхливе зростання, як правило, супроводжується слабкістю м'язової тканини, неготовою до швидкого розвитку скелета, що призводить до деформації хребців, ураження різних відділів хребта.

Питання, чи беруть в армію зі сколіозом 2 ступеня, не має однозначної відповіді, так як на придатність призовника впливають деякі нюанси.

Сколіоз і служба в армії

З початку 2014 року діє новий розклад захворювань, при яких молоді люди звільняються від служби. У числі інших недуг перераховано і викривлення хребетного стовпа з обертанням хребців. Звільнення поширюється на сколіоз другого ступеня.

Щоб дізнатися, чи беруть в армію призовника, слід уточнити ступінь придбаного сколіозу, вимірювану в градусах.

Ступеня сколіозу:

  • Перша ступінь супроводжується кутом викривлення в межах до 10 °. Вона не визнається значною і не звільняє призовника від виконання військового обов'язку.
  • Друга ступінь, або категорія «В», супроводжується зміною кута до 25 °. Документальне підтвердження діагнозу дозволить визнати призовника обмежено придатним з подальшим можливим напрямком в запас. У разі якщо комісія визнає відсутність обмежень функцій, призовник йде на строкову службу.
  • 3 ступінь з викривленням до 50 ° охоплює зміна всього хребетного стовпа, супроводжуючись болями і порушенням функцій внутрішніх органів. Молоді люди з даним видом сколіозу не підлягають призову, ставлячись до категорії «В» або «Д» з присвоєнням надалі інвалідності.
  • Четверта ступінь - кут викривлення вище 50 °. Даний варіант супроводжується сильними викривленнями хребта і збоєм функціонування всіх органів і систем. Молода людина з таким викривленням визнається непридатним і відноситься до категорії «Д».

Відстрочка або звільнення від армії

Залежно від величини кута викривлення хребта молоді люди можуть отримати відстрочку або повне звільнення.

Щоб отримати остаточний висновок лікарів, призначається рентгенологічне дослідження, результати якого стануть підставою для прийняття рішення медкомісією.

Щоб отримати остаточний висновок лікарів, призначається рентгенологічне дослідження, результати якого стануть підставою для прийняття рішення медкомісією

Медичної комісії для укладення будуть потрібні:

  • рентген-знімки хребетного відділу;
  • історія хвороби;
  • підтверджують діагноз довідки та інші документи.

Залежно від присвоєної призовнику категорії, вирішується питання про можливість проходження строкової служби в армії:

Залежно від присвоєної призовнику категорії, вирішується питання про можливість проходження строкової служби в армії:

Придатність до служби в армії.

  • До категорії «А» відносяться юнаки, придатні до військової служби без обмежень. До їх числа відносяться особи, які мали в минулому діагноз «сколіоз», який до моменту проходження комісії був повністю знятий.
  • Категорія «Б» має на увазі групу осіб, які мають сколіоз першого та другого ступеня без візуальних змін хребетного відділу. У разі якщо величина кута викривлення знаходиться в прикордонній між першою і другою ступенем зоні, лікарі частіше схильні відносити захворювання до першого ступеня, що не дає ніяких обмежень до заклику.
  • Молоді люди, що відносяться комісією до категорії «В», мають можливість отримання відстрочки від армії. Це хворі з другої ступенем сколіозу з кутом, що перевищує 11 градусів. Після проходження курсу терапії юнаки даної групи можуть повністю вилікуватися, що зробить їх придатними до армії.
  • У категорію «Г» відносяться особи, яким надається піврічна відстрочка на лікування з обов'язковим проходженням повторного огляду. Хворим з цим діагнозом така категорія присвоюється рідко через неможливість повністю вилікуватися за такий короткий проміжок часу.
  • Особи, які належать до категорії «Д», визнаються непридатними до армії. У військовому квитку ставиться відмітка про непридатність до служби в мирний час, роздільна закликати тільки у воєнний час.

типи викривлення

Розрізняють викривлення хребта різної форми:

  • С-подібний сколіоз. Даний варіант спостерігається при викривленні хребта зі зміщенням від центральної осі в будь-яку сторону (вправо / вліво). Візуально дане викривлення нагадує форму літери «С».
  • S-подібний сколіоз. Зсув викликає посилення тиску на інші хребці з метою рівномірного розподілу ваги на спинний хребет. Це викликає вигинання хребта в зворотному напрямку, що призводить до візуального формування S-подібного викривлення.
  • Е-подібний сколіоз. Ще більші зміни стосуються подальшого зсуву, що призводять до потрійного вигину хребта з утворенням Е-подібного викривлення.
  • Торсия. В окремих випадках спостерігається обертання хребта навколо себе, діагностується торсия. Ступінь вираженості торсии залежить від того, наскільки сильно перекошений хребетний стовп.

Фіксований сколіоз і армія

Є конкретний метод визначення категорії призовника.

При проходженні медкомісії юнак, який має проблеми з хребтом і підозра на сколіоз, надає знімки спинного хребта, зроблені на рентген-обладнанні в положенні стоячи.

При проходженні медкомісії юнак, який має проблеми з хребтом і підозра на сколіоз, надає знімки спинного хребта, зроблені на рентген-обладнанні в положенні стоячи

У разі виявлення сколіозу і присудження 2 ступеня захворювання молода людина робить повторні знімки в лежачому положенні.

Методом зіставлення двох варіантів знімків колегія визначає ступінь викривлення, розрізняючи фіксовані і нефіксовані викривлення. Результати даного порівняння дозволять виявити хворих з фіксованими змінами, що дозволить їх віднести до тієї чи іншої категорії придатності.

фіксований сколіоз

Для обмеження військової служби, відстрочки або звільнення від проходження строкової служби потрібно визнання фіксованого сколіозу. Цей висновок робиться на підставі порівняння знімків, виконаних в двох положеннях, при збереженні кута відхилення від центральної осі в межах 11-25 градусів.

Цей висновок дозволяє віднести призовника до категорії «В» з подальшим звільненням від військового обов'язку в мирний час.

Різні градуси викривлення

Нефиксированное викривлення діагностується при виявленні зміщення тільки в положенні стоячи з пониженням градуса відхилення від осі в положенні лежачи. Розбіжність величин кутів викривлення не впливає на діагностування другого ступеня сколіозу, проте дозволяє проходити службу.

Як отримують звільнення?

Щоб молода людина був визнаний непридатним до строкової служби, лікарської комісії надають підтверджують недуга документи:

  1. Медичну карту призовника із записами про виявлене відхилення.
  2. Рентген-знімок хребта у вертикальному положенні.
  3. Рентген-знімок в положенні лежачи із зазначенням величини кута.

Необхідно враховувати, що знімки, на підставі яких приймається рішення про те, чи підлягає людина заклику, повинні бути зроблені не раніше ніж за півроку до комісії. Оптимальним стане проходженням рентген-діагностики за місяць до явки на комісію.

Потрібно бути готовим до того, що в разі знаходження кута викривлення в прикордонній зоні - між першою і другою ступенями, лікарі військкомату схильні визначати сколіоз з меншим кутом, т. Е. 1 ступеня. Це тягне подальше проходження призовником строкової служби без будь-яких обмежень.

Вирішення спірних питань у військкоматі

Особам призовного віку слід пам'ятати, що ніяка інша лікарська комісія або медичні висновки не є підставою для звільнення або відстрочки від армії. Єдиний варіант отримання звільнення - рішення лікарської комісії самого військкомату.

Найбільш поширеним спірним моментом, що стосуються визнання хворого на сколіоз непридатним до військової служби, є розбіжності в трактуванні ступеня викривлення хребта, при цьому часто на рентген-знімках визначається відхилення від осі в 9-12 градусів.

В окремих випадках виявляють спроби обману комісії шляхом навмисного відхилення хребта при рентген-зйомці в двох площинах. Тому лікарська комісія приділяє особливу увагу встановленню істини і може поставити під сумнів результати рентгену.

Схема дій для опротестування рішення комісії

Якщо призовник не згоден з висновком лікарів, потрібно поступити таким чином:

  • Відразу заявити про незгоду з висновком, написавши заяву в двох примірниках в місцевий військкомат. При відмові в прийомі заяви лист надсилається поштою на адресу обласного військкомату.
  • Готують всю документацію, яка доводить факт наявності захворювання в ступеня, що дозволяє звільнити призовника від строкової служби.
  • Комісії військових медиків надають усі наявні довідки, оновлюють рентген-знімки.
  • У разі недосягнення єдиної думки в обласному військкоматі громадянин має право звернутися з позовом до суду.

Суд є останньою інстанцією, в якій призовник може опротестувати висновок військової комісії.

Як отримують звільнення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online