звільнення від сплати заборгованості по аліментах

  1. Порядок звільнення від сплати заборгованості по аліментах
  2. Підстави звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей
  3. Доведення в суді по спорах про звільнення від сплати заборгованості по аліментах
  4. Звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей після досягнення дітьми повноліття

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

звільнення від сплати заборгованості по аліментах

Порядок звільнення від сплати заборгованості по аліментах

Звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей можливо, як за згодою стягувача з боржником, так і за рішенням суду. Звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей проводиться за рішенням суду за наявності підстав перерахованих в ст.114 СК РФ.

Розрахунок заборгованості по аліментах проводиться судовими приставами.

Якщо аліменти на дитину (дітей) сплачувалися за письмовою згодою батьків, то і угоду про звільнення від сплати заборгованості по аліментах має полягати в письмовій формі. Підстави для звільнення від сплати аліментів стягуються за згодою можуть бути найрізноманітніші.

З положень закону випливає, що якщо утворилася заборгованість по аліментах на неповнолітніх дітей стягнутих за рішенням суду, то звільнення від сплати заборгованості по аліментах повністю або частково можливо лише за рішенням суду. Якщо утворилася заборгованість по аліментах на утримання інших осіб, то питання про звільнення від сплати заборгованості вирішується в залежності від того на підставі чого стягуються аліменти. Якщо аліменти стягуються за згодою сторін, то звільнення від сплати заборгованості по аліментах можливо так само за письмовою згодою. Якщо аліменти стягнуті судом, то звільнення від заборгованості можливо тільки за рішенням суду.

Підстави звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей

Звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей судом за позовом боржника проводиться за наявності таких умов:

1. Заборгованість за аліментами виникла в зв'язку з хворобою боржника або з будь-яких інших причин визнаним судом поважними.

2. У зв'язку з наявними матеріальними і сімейним станом боржника він не має можливості погасити заборгованість по аліментах.

Суд може звільнити боржника від сплати заборгованості, що утворилася як повністю, так і частково.

Іншими поважними причинами можуть бути самі різні обставини. Судовій практиці відомі такі поважні причини: перебування в місцях позбавлення волі, якщо не було можливості там працювати, знаходження в діючій армії, стихійні лиха тяжка хвороба близького родича.

Під матеріальному становищем що не дозволяє сплатити заборгованість по аліментах, як правило, розуміється таке матеріальне становище боржника, коли при стягненні заборгованості розмір залишається йому суми становить менше прожиткового мінімуму на члена сім'ї. Як правило, при утворенні заборгованості по аліментах виробляються утримання в розмірі 70% заробітку (доходу) до моменту її погашення.

Суд враховує сімейний стан боржника якщо у нього в родині є неповнолітні діти або інші непрацездатні утриманці, яких за законом він зобов'язаний утримувати, важка хвороба таких членів сім'ї, відсутність в сім'ї інших осіб, які мають заробіток (дохід).

Доведення в суді по спорах про звільнення від сплати заборгованості по аліментах

Найбільшу трудність по даній категорії викликає процес доведення обставин які мають значення для справи.

Боржник повинен довести суду наступні обставини:

1) наявність заборгованості по аліментах утворилася за конкретний період;

2) визначення розміру заборгованості по аліментах. Для цього береться у судового пристава або довідка про наявність заборгованості або постанову про розрахунок заборгованості;

3) поважність причин в зв'язку, з наявністю яких утворилася заборгованість по аліментах;

4) відсутність матеріальної можливості погасити заборгованість по аліментах.

Відповідач доводити ні чого не зобов'язаний, але він може заперечувати проти наявності тих обставин, які позивач обґрунтовує свої вимоги. В такому випадку відповідач повинен надати суду докази, що підтверджують його доводи.

Поважні причини утворення заборгованості можуть підтверджуватися наступними документами:

- медичні документи про стан здоров'я, а саме виписка з історії хвороби, висновок лікарської комісії про наявність інвалідності ;;

- довідка про взяття на облік в центрі зайнятості як безробітного.

Матеріальне та сімейне становище підтверджується:

- різного роду документами підтверджуючими розмір заробітку (доходу) боржника на момент утворення заборгованості і на момент судового розгляду

- довідка про склад сім'ї;

- свідоцтва про народження дітей;

- свідоцтво про укладення шлюбу

- копії судових рішень про стягнення з боржника аліментів на утримання інших осіб.

Звільнення від сплати заборгованості по аліментах на дітей після досягнення дітьми повноліття

У судовій практиці нерідкі випадки, коли діти, на утримання яких стягувалися аліменти, вже досягли повноліття, проте заборгованість по оплаті аліментів погашена була. В одних випадках на виплату заборгованості наполягають вже дорослі діти в інших збирачі по виконавчому особі, тобто батьки отримували аліменти.

Судова практика йде по тому шляху, що боржник повинен гасити заборгованість та звільняється з посади можливо лише за рішенням суду. З точки зору закону така практика не зовсім стикується з законом. Відповідно до норм СК РФ І ГК РФ аліменти стягуються на утримання неповнолітніх дітей, і саме вони є власниками цих коштів. Другий з батьків отримує ці кошти лише як опікун (піклувальник) неповнолітніх дітей. За досягнення повноліття право на отримання заборгованості по аліментах виникає у дітей, а не батька отримував аліменти. Цей батько має право звернутися до суду вимог про стягнення збитків заподіяних йому в зв'язку з несплатою боржником аліментів, але їх розмір може бути і нижче заборгованості, що утворилася.

Однак, судова практика йде інша. Вища судова інстанція з цього питання мовчить. Судові пристави надходять у такий спосіб, якщо у стягувача немає заробітку або іншого доходу вони припиняють виконавче провадження, а якщо він є продовжують утримувати аліменти до погашення заборгованості.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online