Утримання та виплата аліментів

  1. повний спектр
  2. етапність роботи
  3. перерахування коштів
  4. переплата
  5. розміри утримань
  6. Постанова пристава
  7. звільнення аліментщика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатьом бухгалтерам доводиться стикатися з виконавчим провадженням. Олена Оржіховская, юрист Департаменту податкової безпеки, міжнародного планування і розвитку КСК груп, розповіла про особливості розрахунку аліментів, порядку їх індексації та багато іншого.

Для початку визначимося, на підставі якого документа компанія має право утримувати аліменти . Згідно з чинним законодавством, провести утримання можна тільки за умови наявності виконавчого документа, в нашому випадку до таких належать:

  • виконавчий лист;
  • судовий наказ;
  • нотаріально посвідчену згоду про сплату аліментів;
  • постанову судового пристава-виконавця про звернення стягнення на заробітну плату.

Зазначений список є закритим, так, Московським міським судом було розглянуто справу, де суд вказав, що письмова заява працівника про те, що він не проти утримання аліментів, не є виконавчим документом, тому організація не мала ніяких законних підстав скоротити виплати співробітнику (Визначення Московського міського суду від 12 вересня 2016 р № 4г-10226/16).

повний спектр

Аліменти компанія зобов'язана утримувати майже з усього спектра виплат, належних працівникові; утримання поширюється не тільки на грошові виплати, а й на компенсації, вироблені в натуральній формі. Особливу увагу хотілося б звернути на відпускні , З яких бухгалтер зобов'язаний утримувати аліменти на утримання неповнолітніх дітей працівника. Справа в тому, що, відповідно до трудового законодавства, відпускні нараховують і виплачують за три календарні дні до настання відпустки. У бухгалтера може виникнути питання, як йому правильно утримати і виплатити аліменти, якщо наближається повноліття дитини, якій аліменти покладаються. Бухгалтер повинен відстежити ймовірність настання такої події (повноліття), на підставі якого припиняється виплата аліментів, до відпустки, або під час відпустки або після нього.

Пам'ятайте, що не можна утримати аліменти з доходів працівника, перелік яких міститься в статті 101 Закону від 2 жовтня 2007 року № 229-ФЗ.

етапність роботи

Роботу з утримання аліментів організаціям рекомендую починати з призначення особи, відповідальної за виконавчі документи. Часто зустрічаються випадки, коли фірма переїжджає з одного офісу в інший і в метушні губляться виконавчі паперу, тому, щоб потім було з кого спитати, дотримуйтеся цього правила.

Далі потрібно скласти інструкцію з роботи з виконавчими документами приблизно такого змісту: реєстрація виконавчого документа в журналі вхідної документації і журналі реєстрації виконавчих листів, його передача в бухгалтерію відповідальній особі; ознайомлення боржника під розписку з котрі вступили паперами; повідомлення стягувача про отримання документа; розрахунок утримань; перерахування аліментів стягувачу; зберігання виконавчих документів за правилами, встановленими для бланків суворої звітності; повідомлення ФССП в разі, коли «аліментник» звільняється.

перерахування коштів

Роботодавець виробляє не тільки утримання, а й виплату аліментів, тому слід звернути увагу, що він повинен після утримання в триденний термін перерахувати кошти стягувачу, в іншому випадку, згідно зі статтею 395 Цивільного кодексу, стягувач має право звернутися до суду з вимогою нарахувати йому відсотки за користування чужими грошовими коштами за кожен день прострочення.

переплата

Не варто переплачувати аліменти, так як працівник має право вимагати з компанії компенсацію відповідно до статті 236 ТК РФ, а от організація не зможе списати з стягувача зайво сплачену суму. Згідно з пунктом 3 статті 1109 ЦК РФ, не підлягають поверненню в якості безпідставного збагачення, зокрема, аліменти за відсутності недобросовісності з боку одержувача і лічильної помилки. Якщо одержувач аліментів не погодиться їх повернути добровільно, отримувати назад зайво виплачені гроші, швидше за все, доведеться через суд, де необхідно буде довести, що переплата сталася в результаті лічильної помилки. Згідно зі статтею 138 ТК РФ, частини 3 статті 99 Закону № 229-ФЗ, при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей з боржника не може бути утримано більше 70 відсотків без урахування ПДФО від сум, належних такій особі.

Читайте також «Аліменти: правила нарахування зміняться»

розміри утримань

Отже, те, що утримання не повинні перевищувати 70 відсотків від сум, належних «аліментник» , Ми вже обговорили, тепер розглянемо, які розміри утримань можливі. Згідно зі статтею 81 СК РФ встановлено такі розміри аліментів:

  • на утримання однієї дитини - 25 відсотків або 1/4 щомісячного доходу працівника;
  • на утримання двох дітей - 33 відсотки або 1/3 щомісячного доходу працівника;
  • на утримання трьох і більше дітей - 50 відсотків або 1/2 щомісячного доходу працівника.

До речі кажучи, розмір цих часток може бути змінений (зменшений або збільшений) судом з урахуванням матеріального або сімейного стану сторін та інших обставин.

Зверніть увагу

Згідно з Федеральним законом від 14 листопада 2017 року № 321-ФЗ, з 25 листопада минулого року організації зобов'язані індексувати аліменти. Але індексації підлягають лише аліменти, виражені в твердій грошовій сумі. Тобто, якщо виплати призначені судом або за домовленістю в частках від доходів батьків, то вони не індексуються.

Згідно зі статтею 83 Сімейного кодексу, аліменти можуть бути встановлені в твердій грошовій сумі, так як буває важко визначити дохід особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти. Розмір твердої грошової суми визначається судом виходячи з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня його забезпечення з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

Зазначу, що згідно з Федеральним законом від 14 листопада 2017 року № 321-ФЗ з 25 листопада минулого року організації зобов'язані індексувати аліменти . Але індексації підлягають лише аліменти, виражені в твердій грошовій сумі. Тобто, якщо виплати призначені судом або за домовленістю в частках від доходів батьків, то вони не індексуються. Індексацію проводять при підвищенні величини прожиткового мінімуму.

Постанова пристава

Якщо дитина досягла повноліття, але у працівника є заборгованість по аліментах, то компанія продовжує здійснювати виплату такої заборгованості на підставі постанови пристава-виконавця строго в тих розмірах, які вказані в постанові. Так, Приморським крайовим судом було розглянуто цивільну справу, де позивач вказував, що з нього утримують 70 відсотків від доходу в рахунок сплати боргу по аліментах на сина, працівник вважав, що відрахування з доходу в такому розмірі проводилися роботодавцем незаконно, порушували його права. З огляду на, що син досяг повноліття, право на отримання аліментів їм було втрачено. Однак суд позицію позивача не підтримав, відмовив в задоволенні вимог, вказуючи на необгрунтованість вимог, так як роботодавець всього лише виконує вимогу постанови судового пристава-виконавця, яке, до речі кажучи, позивач не оскаржив.

звільнення аліментщика

якщо працівник звільняється , То організація зобов'язана повідомити ФССП за місцем стягнення аліментів в триденний термін згідно СК РФ або негайно відповідно до частини 4 статті 98 Закону № 229-ФЗ. Щоб уникнути неприємностей, краще повідомляти ФССП відразу після звільнення співробітника. У разі відсутності такого повідомлення посадова особа можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

У багатьох бухгалтерів виникає питання: що робити, якщо працівник не згоден з відрахуванням аліментів? Виконуйте свої зобов'язання рівно в тому обсязі, який вказаний у виконавчому документі. Думка працівника з даного питання компанію повинно цікавити в останню чергу.

Читайте також «Чим замінять аліменти»

Журнал «Розрахунок»

Правдивий журнал про роботу бухгалтера сьогодні. У виданні не публікуються теорії або норми законів, всі тексти - реальний досвід бухгалтерів, директорів, юристів і кадрових працівників. Цікаву статтю «для себе» в кожному номері знайде будь-який співробітник компанії.

Замовити журнал

Багатьом бухгалтерам доводиться стикатися з виконавчим провадженням

У багатьох бухгалтерів виникає питання: що робити, якщо працівник не згоден з відрахуванням аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online