Страхові внески на іноземців 2013 - як уникнути нарахувань.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли ви нараховуєте страхові внески на іноземців в 2013 році, у вас можуть виникнути спірні питання з приводу того, як нараховувати страхові внески щодо мігрантів, якщо вони набувають іншого статус - статус застрахованої особи при продовженні трудового договору на термін більше 6 місяців Коли ви нараховуєте страхові внески на іноземців в 2013 році, у вас можуть виникнути спірні питання з приводу того, як нараховувати страхові внески щодо мігрантів, якщо вони набувають іншого статус - статус застрахованої особи при продовженні трудового договору на термін більше 6 місяців. Мінпраці розглянув це питання в своєму листі.

2013 рік приніс зміни в порядку віднесення закордонних осіб або без громадянства до застрахованих. Новини 2013 року: страхові внески в ПФ по мігрантам нараховуються при укладанні безстрокового трудового договору, або трудового договору терміном понад 6 місяців протягом календарного року.

Для початку визначимося з поняттям «іноземець». Іноземець, тимчасово перебуває на території РФ - це людина, яка прибула в РФ на підставі візи або без неї (якщо це не потрібно), і отримав міграційну карту. При цьому тимчасово перебуває іноземець не має дозволу на проживання чи дозволу на тимчасове проживання.

Тимчасово проживає іноземець - людина, яка отримала дозвіл на тимчасове проживання. Постійно проживає іноземець - особа, яка отримала дозвіл на проживання.

На заробіток іноземця, тимчасово перебуває на території РФ, повинні нараховуватися страхові внески в ПФ, якщо з ним укладено трудовий договір на невизначений термін або на термін більше 6 місяців. Щоб не нараховувати та не сплачувати страхові внески на іноземців, роботодавцю необхідно укладати договір на термін менше 6 місяців, що багато і робили.

Нововведенням цього року є те, що 6-місячні терміни сумуються по всіх трудовими договорами мігранта, тимчасово перебуває в Росії, укладеним у одного роботодавця.

Так, якщо ви уклали з одним іноземним громадянином трудової договір на 2 місяці, а потім ще на 4, то загальний стаж вийде 6 місяців, в цьому випадку іноземець отримує статус застрахованої особи, тому необхідно зробити перерахунок страхових внесків по нарахуваннях в ПФ і здати уточнені розрахунки .
На даний момент, страхові внески на іноземців в Пенсійний фонд у 2013 році становлять 22% (в межах ліміту 568 000 руб.) І 10% понад ліміт.

Чи платять тимчасово перебувають на територію РФ іноземні особи внески на медичне і соціальне страхування? Ні, тому що такі особи не є застрахованими в цих фондах (Федеральний закон № 255 ФЗ від 29.12.2006). А ось внески на травматизм від статусу не залежать, отже, сплачуються і з іноземних громадян.

Приклад розрахунку страхових внесків сверхліміта.

З 1 лютого 2013 ТОВ «Копицентр» влаштовується на роботу тимчасово прибув мігрант, з яким фірма укладає трудовий договір на 1 місяць з нарахуванням заробітку 95 000 рублів на місяць. Щомісяця ТОВ «Копицентр» переукладає з ним трудовий договір ще на місяць. У липні 2013 загальний трудовий стаж іноземного особи склав уже півроку. Відповідно, ТОВ «Копицентр» зобов'язане донарахувати страхові внески в ПФ з початку року.

1. Розрахунок внесків в ПФ по іноземному громадянину з лютого по червень за кожен місяць.

95 000 * 22% = 20 900рублей за кожен місяць.

2. Розрахунок внесків в ПФ по іноземному громадянину за липень 2013.

568 000- 95 000 * 5 = 93 000 - заробіток в межах ліміту

93 000 * 22% = 20460 руб. - страхові внески із заробітку в межах ліміту

(95 000 - 93 000) * 10% = 200 рублів - страхові внески із заробітку понад ліміт.

20460 + 200 = 20 660 рублів-всього сума внесків за липень.

3. Загальна сума внесків в ПФ, нарахованих з початку року.

20 900 * 5 + 20 660 = 125160 рублів.

Таким чином, ТОВ «Копицентр» має надати уточнений розрахунок в ПФ.
У своєму листі № 17-4 / 342 від 27 лютого 2013 р Мінпраці Росії розглянув ситуацію, коли договір з іноземцем продовжується і змінюється його статус. У зв'язку з тим, що донарахування внесків в такому випадку не є помилкою компанії, оскільки іноземна особа не вважалося застрахованим, то пені за такими донарахувань не виставляти.

На заробіток тимчасово перебувають іноземців страхові внески до Пенсійного фонду нараховуються тільки на фінансування страхової частини трудової пенсії (п. 2 ст. 22.1 Закону № 167 ФЗ).

Якщо ж іноземна особа або особа без громадянства постійно проживає на території РФ, страхові внески в ПФ нараховуються і на страхову, і на накопичувальну частину трудової пенсії в залежності від віку (п. 1 ст. 22.1 Закону № 167 ФЗ).

Хто має право на пенсію з іноземних громадян? Право на пенсію мають іноземні громадяни, які отримали посвідку на проживання, і які постійно проживають в РФ (ст. 3 Закону № 173 ФЗ від 17.12.2001).

Як визначити статус іноземця, якими документами бухгалтеру можна його підтвердити?

- Постійно проживають іноземцям - вид на проживання;

- Тимчасово проживають мігрантам - відмітка в паспорті або окремий дозвіл на тимчасове проживання;

- Тимчасово перебувають іностранцам- міграційна карта.

Бухгалтерія нараховує внески по одному з цих документів.

Тепер розглянемо нарахування внесків з іноземців - висококваліфікованих фахівців (ВКС). На заробіток тимчасово перебувають іноземних громадян - ВКС ніякі страхові внески не нараховуються. На заробіток іноземців - ВКС постійно або тимчасово проживають в РФ, нараховуються внески до ПФ (п. 1 ст. 2 Закону 255 ФЗ) і ФСС (п. 1 ст. 7 Закону № 167 ФЗ). У ФОМС внески за такими громадянам не нараховуються (ст. 10 Закону № 326 ФЗ)

Спірна ситуація виникає з перехідними роками. Поки Мінпраці не дав ніяких роз'яснень з приводу нарахування внесків. Поки потрібно розглядати кожну ситуацію окремо.

Наприклад. З іноземним громадянином в серпні 2012 був укладений договір на 8 місяців. У зв'язку з тим, що термін трудового договору більше 6 місяців, страхові внески в ПФ по ньому повинні сплачуватися в 2012 році (Закон 167-ФЗ). Тобто з серпня по грудень 2012 внески сплачувалися роботодавцем. У 2013 році від укладеного договору залишилося всього 3 місяці (січень-березень), а це менше 6 місяців. Отже, в 2013 році страхові внески на мігранта не нараховуються, поки його трудова зайнятість не досягне 6 місяців.

Якщо трудовий договір з іноземцем був укладений в жовтні на 5 місяців. То за аналогією з попереднім прикладом, і в 2012, і в 2013 роках зайнятість мігранта не дотягувала до 6 місяців, отже, страхові внески на його заробіток не нараховуються.

Як розрахувати відпускні правильно і встигнути відпочити.

Швидше у відпустку!

Для того, щоб отримати безкоштовну книгу, введіть дані в форму нижче і натисніть кнопку "Отримати книгу".

на Ваш сайт.

Чи платять тимчасово перебувають на територію РФ іноземні особи внески на медичне і соціальне страхування?
Хто має право на пенсію з іноземних громадян?
Як визначити статус іноземця, якими документами бухгалтеру можна його підтвердити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online