Класи професійного ризику і страхові тарифи 2019

  1. Загальні відомості
  2. Визначення класу професійного ризику (страхового тарифу організації)
  3. додаткові внески
  4. Що нового в 2019 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Класи професійного ризику і страхові тарифи - це пов'язані поняття: чим вище ризик, тим відчутніше для бюджету підприємства страхові внески на на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Про те, що таке класи професійного ризику і страхові тарифи і які існують способи їх визначення, ви дізнаєтеся зі статті.

Загальні відомості

Забезпечення безпеки на підприємстві - найважливіше завдання кожного керівника. За умови її успішної реалізації ніхто не застрахований від нещасних випадків. Роботодавець зобов'язаний надати своїм співробітникам певні гарантії, в тому числі - за рахунок спеціальних виплат.

Страхові внески - це обов'язкові платежі, що розраховуються за спеціальним тарифом, які всі роботодавці повинні щомісяця перераховувати страховику. Це грошова компенсація, покликана захистити інтереси працівника в разі отримання ним травми на виробництві або професійного захворювання. Страхові платежі носять регулярний характер, вносяться за кожного працівника індивідуально і виплачуються тільки після настання страхового випадку.

Страхувальниками є роботодавці, з якими співробітник уклав трудовий договір - це можуть бути як індивідуальні підприємці, так і юридичні особи. Якщо ж персонал працює за цивільно-правовим договором, то обов'язок по сплаті страхових внесків знімається, за винятком випадків, коли договір передбачає таку умову.

Страхові відрахування на травматизм роблять зі наступних надходжень:

  • заробітня плата;
  • премії і надбавки;
  • відпускні.

При цьому одноразова матеріальна допомога, лікарняні, вихідну допомогу, витрати на перепідготовку та цільові виплати від держави ніякими відрахуваннями не обкладаються (стаття 20.2 №125-ФЗ).

Щорічно Уряд переглядає нормативи страхових внесків і приймає рішення про внесення змін або збереженні колишніх показників. 12 грудня 2019 Держдума прийняла в третьому читанні законопроект № 556366-7 «Про страхові тарифи на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на 2019 рік і на плановий період 2020 і 2021 років», яким встановила, що внески обчислюються і сплачуються за тарифами, зазначеними в ФЗ від 22.12.2005 № 179- ФЗ.

Визначення класу професійного ризику (страхового тарифу організації)

Розмір страхового тарифу безпосереднім чином пов'язаний з класом професійного ризику. Для того щоб визначити, яку ставку по травматизму необхідно вносити, потрібно знати основний вид діяльності організації (КВЕД). Таким є:

  • той, за яким компанія виробляє найбільший обсяг товарів і послуг;
  • в рамках якого зайнято найбільшу кількість персоналу.

Щорічно компанії повинні надавати в ФСС відомості про те, який з видів діяльності є основним - в залежності від цього і будуть встановлені тарифи. Якщо ж такі дані не передаються - ФСС має право вибрати з переліку КВЕД найбільш небезпечний з закріплених за компанією в ЕГРЮЛ і встановити тарифи по ньому. Така практика призводить до великої кількості розбіжностей, які вирішуються в суді. Судові інстанції в більшості випадків стають на бік страховиків - незважаючи на аргументи компаній, що «небезпечний» КВЕД взагалі не використовується в реальній діяльності компаній. Щоб уникнути цього, ФСС рекомендує перевірити перелік КВЕД і видалити непотрібні.

Матеріали по темі

Чинне законодавство виділяє 32 класу, які відображають рівень виробничого травматизму, професійної захворюваності та, відповідно, витрат на забезпечення по страхуванню (ст. 3 закону № 125-ФЗ). Чим вище цей рівень, тим більше платіж: так, розмір страхового тарифу (1-й клас професійного ризику) обкладається найнижчими внеском. У 2019 тарифи ФСС розраховуються в діапазоні від 0,2 до 8,5%.

Питання розрахунків регламентуються наступними нормативно-правовими актами:

  • ч. 1 ст. 21 Закону «Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань» від 24.07.1998 № 125-ФЗ;
  • п. 8 Правил віднесення видів економічної діяльності до класу професійного ризику, затверджених постановою Уряду РФ від 01.12.2005 N 713.
  • Наказ Мінпраці Росії від 30.12.2016 N 851н (в ньому міститься класифікація видів економічної діяльності та відповідна градація рівнів ризику).

Як співвідноситься розмір страхового тарифу до класу професійного ризику, показано в таблиці:

Наприклад, 0,2% - розмір страхового тарифу (1 клас професійного ризику) - призначається підприємству, яке займається видавничою діяльністю. А виробництво електроенергії - це вже 18-й клас ризику, і відрахування для таких організацій становлять 2,3%.

Варто відзначити, що присвоєний тариф може зменшуватися і збільшуватися з плином часу за рахунок знижок або надбавок, встановлених чинним законодавством. Наприклад, в ФСС встановлені пільги:

  • для роботодавців, які наймають інвалідів;
  • для громадських організацій інвалідів або суб'єктів, чий статутний капітал на 100% належить такій організації.

В статті 427 НК РФ визначені знижені ставки для:

  • компаній, які займаються благодійністю, будівництвом, працюють в сфері освіти або охорони здоров'я (якщо їх річний дохід не більше 79 млн. рублів);
  • підприємств, які ведуть фінансову діяльність у вільних економічних зонах;
  • IT-компаній;
  • аптечних організацій;
  • та ін.

Таких категорій велика кількість - для них ставка коливається від 0 до 2%.

Незважаючи на те що відомості про вид діяльності спочатку вказуються в реєстраційних документах, страхувальник зобов'язаний щорічно підтверджувати цю інформацію. Щороку відбувається уточнення і визначення класу професійного ризику - страхового тарифу організації. Для цього в органи соцстрахування необхідно направити:

  • заяву (Додаток № 1 до Порядку, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я від 31.01.2006 N 55);
  • що підтверджує довідку (Додаток № 2);
  • розшифровку балансу за попередній період (вимога не обов'язково для представників малого бізнесу).

Якщо ж роботодавець не надає підтверджуючі документи, то службовці фонду соціального страхування самостійно привласнюють клас професійного ризику та встановлюють максимальну ставку - 8,5%, яку заборонено оскаржувати (постанова уряду РФ від 17.06.2016 N 551).

додаткові внески

Крім основних тарифів, глава 34 НК РФ встановлює і додаткові страхові внески, які застосовуються щодо працівників, зайнятих на шкідливому і небезпечному виробництві, а саме:

  • підземних роботах, в гарячих цехах, на шкідливих виробництвах відповідно до Списку 1 (пп. 1, п. 1, ст. 30 ФЗ № 400);
  • роботах з важкими умовами праці, зазначених у Списку 2 (пп. 2, п. 1, ст. 30 ФЗ № 400);
  • роботах, передбачених пп. 3-18 п. 1, ст. 30 ФЗ № 400 (так звані «малі списки»).

Що ж стосується величини додаткових внесків, то їх розмір залежить від проведення спеціальної оцінки умов праці. Якщо вона не проводилася, то тариф встановлюється в розмірі 9% - для Списку № 1 і в розмірі 6% - для Списку № 2 і «малих списків».

Якщо ж Спецоцінка проводилася, то стаття 428 НК РФ встановлює такі тарифи:

Якщо ж Спецоцінка проводилася, то стаття 428 НК РФ встановлює такі тарифи:

Що нового в 2019 році

Тарифи, категорії платників і пільговиків не змінилися, проте зміни торкнулися наступного:

  • 31 грудня 2018 року закінчився термін проходження процедури Спецоцінка умов праці - в 2019 році зробили цього чекають неприємності;
  • якщо була проведена Спецоцінка умов праці в офісах, дані про це потрібно відобразити в таблиці 5 форми 4-ФСС за I квартал 2019 роки;
  • не забудьте використовувати ці відомості в заяві на розрахунок знижки за тарифом (заява на знижку в 2020 році потрібно відправити не пізніше 1 листопада 2019 го).

Детальніше про СТРАХОВИХ ВНЕСКИ

  • рекомендації та допомогу у вирішенні питань
  • нормативні документи
  • форми і зразки їх заповнення

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online