ЄСП і авторські права: чи потрібно сплачувати єдиний соціальний податок з винагороди автору?

  1. »
  2. Єдиний соціальний податок (ЄСП)
  3. Авторські права і "авторські договори"
  4. Зіставлення норм НК про ЄСП і норм ГК про авторське право
  5. Податкові органи про ЄСП щодо авторських прав
  6. Судова практика по ЄСП і авторських прав
  7. Висновки по ЄСП щодо "авторських договорів"
  8. Страхові внески з 2010 р
»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 січня 2008 вступила в силу. Чи змінила вона що-небудь в частині сплати єдиного соціального податку (ЄСП) з винагороди за т.зв. авторськими договорами (а саме: ліцензійними договорами про надання права використання твору і договорами про відчуження виключного права на твір).

Так, до вступу в силу четвертої частини Цивільного кодексу виплати за договорами з винахідниками не обкладалися ЄСП, але виплати за авторськими договорами (про передачу виключних і невиключних авторських прав) обкладалися. Усунуто ця несправедливість із закону? Спробуємо розібратися.

Єдиний соціальний податок (ЄСП)

Згідно п. 1 ст. 236 Податкового кодексу об'єктом оподаткування ЄСП зізнаються виплати й інші винагороди, що нараховуються платниками податків на користь фізичних осіб за трудовими і цивільно-правовими договорами, предметом яких є виконання робіт, надання послуг, а також за авторськими договорами.

При цьому, не належать до об'єкта оподаткування ЄСП виплати, вироблені в рамках цивільно-правових договорів, предметом яких є перехід права власності або інших речових прав на майно (майнові права), а також договорів, пов'язаних з передачею в користування майна (майнових прав) .

Авторські права і "авторські договори"

Згідно ст. 1226 Цивільного кодексу на результати інтелектуальної діяльності визнаються інтелектуальні права, які включають виключне право, що є майновим правом, а у випадках, передбачених цим Кодексом, також особисті немайнові права та інші права (право слідування, право доступу та інші).

Правовласник може використовувати виключне право шляхом його відчуження (передачі) або шляхом надання третій особі права використання об'єкта авторських прав (ст. 1233 Цивільного кодексу). При цьому при наданні права використання (дозвіл використання) не відбувається переходу виключного права.

Передається виключне право за договором відчуження (ст.ст. 1234, 1 285 Цивільного кодексу). Надається право на використання об'єкта авторських прав за ліцензійним договором (ст.ст. 1235, тисяча двісті вісімдесят шість ГК).

Зіставлення норм НК про ЄСП і норм ГК про авторське право

Вся спірність питання по виплаті ЄСП з договорів з авторських прав полягає в тому, що в п. 1 ст. 236 Податкового кодексу, з одного боку, згадується авторський договір, поняття якого існувало в вже не чинному Законі про авторське право і суміжні права і винагороду за яким було об'єктом оподаткування ЄСП, з іншого боку, йдеться про те, що винагорода за договором, пов'язаною з передачею майнових прав, не є об'єктом ЄСП.

Звісно ж, що за чинним на даний момент законодавством не потрібно платити ЕСН з винагороди, що виплачується за договорами відчуження виключного права і ліцензійних договорів, з огляду на таке.

  • Ні податкове законодавство, ні громадянське не містять визначення "авторського договору". "Авторського договору" формально не існує. Спроби податкових органів підвести під авторський договір будь-який договір, що укладається з автором, подаються не заснованими на законі. У четвертої частини Цивільного кодексу немає терміна "авторський договір", в ній використовуються "ліцензійний договір" і "договір відчуження".
  • З четвертої частини Цивільного кодексу прямо випливає, що треті особи можуть використовувати об'єкти, що охороняються авторських прав на основі договорів про передачу або надання майнових прав, які належать до договорів, пов'язаних з передачею в користування майнових прав. Останні ж, у свою чергу, прямо виключені з числа об'єктів оподаткування ЄСП.
  • Згідно п. 6 ст. 3 Податкового кодексу "при встановленні податків повинні бути визначені всі елементи оподаткування. Акти законодавства про податки і збори повинні бути сформульовані таким чином, щоб кожен точно знав, які податки (збори), коли і в якому порядку він повинен платити". У разі, коли законодавство не містить визначення "авторського договору" і з законодавства не можна вивести це визначення, можна говорити, що всі елементи оподаткування визначені, тим більше точно.
  • Згідно п. 7 ст. 3 Податкового кодексу "всі непереборні сумніви, суперечності і неясності актів законодавства про податки і збори тлумачаться на користь платника податків".
  • В якості додаткового аргументу можна провести аналогію: виплати за договорами оренди (за своєю юридичною природою договір оренди близький до ліцензійного договору) та договорами купівлі-продажу (за своєю юридичною природою договір купівлі-продажу дуже близький до договору відчуження виключного права) не є об'єктом оподаткування ЄСП.

Податкові органи про ЄСП щодо авторських прав

Звичайно, у юристів не повинно виникати сумнівів у вірності викладеної вище правової позиції і її обґрунтування, проте очевидно і те, що податкові органи докладуть усіх зусиль, щоб усталене інше тлумачення.

Так, Мінфін у своєму листі №03-04-06-02 / 48 від 07.05.2008 та №03-04-06-02 / 98 від 28.08.2008 вказав, що в главі 24 Податкового кодексу "під авторським договором розуміється будь-який договір , пов'язаний зі зверненням авторських прав, однією зі сторін якого є автор ". З чого Мінфін вивів таке визначення, звичайно, він не вказав, тому що, власне, посилатися і нема на що. Чому, наприклад, Мінфін визнав, що авторським є договір, який укладається саме з автором, а не, скажімо, щодо авторських прав з будь-яким правовласником? Мінфін спробував створити норму права, на що повноважень, звичайно ж, не має.

І чому, наприклад, Мінфін визнав, що "авторська винагорода, що виплачується спадкоємцям автора, не є виплатою за авторським договором в сенсі гл. 24 Кодексу і, отже, не підлягає оподаткуванню єдиним соціальним податком і страховими внесками на обов'язкове пенсійне страхування" (лист № 03-04-06-02 / 48 від 07.05.2008)? З якої норми Податкового кодексу він це вивів? Посилань немає. Тому що немає і самої норми.

Загалом, Мінфін "гуляє", як хоче.

УФНС по м Москві пішло ще далі і в листі №16-15 / 072622 від 15.07.2009 створило свою "норму права", при цьому зробивши буквально переворот в цивілістиці. Виявляється, договір може змінювати свою правову природу в залежності від суб'єкта (сторони) договору. Див. Цитату з листа

Отже, за ліцензійними договорами, які передбачають передачу автором права використання його твору в встановлених договором межах, податкова база по ЕСН визначається з урахуванням витрат, зазначених у ст. 221 НК РФ, і з сум винагород за такими договорами не сплачується ЄСП у частині, яка підлягає зарахуванню до ФСС РФ.

Договір, укладений організацією з фізичною особою, яка не є автором твору, а мають тільки майнові права на цей твір, відноситься до цивільно-правовими договорами на виконання робіт (надання послуг). Виплати за таким договором включаються в податкову базу в повному обсязі і обкладаються ЕСН у загальновстановленому порядку.

Отримується спадкоємцем майнових авторських прав винагороду за ліцензійними договорами, які передбачають передачу прав автора на використання його твору в встановлених договором межах, не підлягає оподаткуванню ЄСП.

Залежно від сторони в договорі одні і ті ж договори по предмету і змісту кваліфікуються УФНС як:

  • авторський договір - коли стороною за договором відчуження виключного права або ліцензійного договору є автор,
  • договір надання послуг - коли стороною за договором відчуження виключного права або ліцензійного договору є інший правовласник, ніж автор і спадкоємець. Яким чином податкова примудрилася договір передачі / надання прав підвести під договір надання послуг відомо, мабуть, тільки вищим силам,
  • незрозуміло який договір (ймовірно, про передачу майнових прав в користування) - коли стороною за договором відчуження виключного права або ліцензійного договору є спадкоємець автора.

Цікаво, що в зазначеному листі УФНС так, між справою, не один раз використовує термін "майнові права". "Забуваючи" при цьому, що виплати саме по ним виключені з числа об'єктів оподаткування ЄСП.

Судова практика по ЄСП і авторських прав

Нам не вдалося знайти судову практику, що стосується сплати ЄСП за договорами з авторами або правовласниками. Однак є чимало рішень щодо договорів, що укладалися користувачами авторських прав з організаціями по колективному управлінню правами (наприклад, Російським авторським суспільством) ще в період дії Закону про авторське право і суміжні права. Навіть відносно вказаного закону (в якому використовувався термін "авторський договір") суди підтверджували вірність позиції платника податків, вказуючи, що виплати за такими договорами не є об'єктом оподаткування ЄСП.

"З п. 3 ст. 45 Закону про авторське право ..., що регулює діяльність організацій, які управляють майновими правами на колективній основі, не випливає, що відповідні ліцензії мають статус авторського договору" (з Постанови ФАС МО № КА-А40 / 2842- 09 від 21.04.2009 по справі №А40-42013 / 08-112-129).

Висновки по ЄСП щодо "авторських договорів"

Що робити? Одвічне питання. Платити ЕСН і забути про проблеми з податковою або не платити і поборотися за законність і справедливість, відстояти правильне застосування закону? Як правило, вибирають перший варіант, однак, можливо, варто піти другим шляхом, особливо в тому випадку, якщо ваша організація постійно укладає договори відчуження авторських прав на твір і / або ліцензійні договори про надання права користування об'єктом авторського права - адже ставка ЄСП цілком відчутна і відмова від виплати необгрунтовано податку, що стягується може в підсумку значно скоротити витрати організації.

Складно передбачити, яку позицію займуть судові органи з питання необхідності сплати ЄСП з винагород за ліцензійними договорами та договорами відчуження, однак, видається, з урахуванням проведеного аналізу законодавства і правозастосовчої практики шанси на перемогу платника податків набагато вище, ніж у податкових органів. Завдання платника податків в даному випадку - правильно побудувати правову позицію і грамотно піднести її суду, усвідомлюючи, що його справа буде прецедентним і потрібно йти до кінця.

Страхові внески з 2010 р

Розглянутий вище питання вже перестане бути актуальним у відношенні угод, оплата за якими буде здійснюватися c 2010, тому що новий закон (Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування і територіальні фонди обов'язкового медичного страхування) прямо передбачає в якості об'єкта обкладання страховими внесками виплати за договорами авторського замовлення, договорами про відчуження виключного права на твори науки, літератури, мистецтва, видавничим ліцензійними договорами, ліцензійними договорами про надання права ісп ользованія твори науки, літератури, мистецтва (п. 1 ст. 7 зазначеного закону).

У новому законі також передбачено, що не є об'єктом оподаткування внесками передача і надання майнових прав, проте цього разу прямо передбачено виключення для названих вище авторських договорів (п. 3 ст. 7).

Єдине, що базу для нарахування страхових внесків за авторськими договорами можна буде зменшити на суму фактично зроблених і документально підтверджених витрат або, якщо витрати не можуть бути підтверджені документально, в нормативному розмірі, передбаченому в законі для відповідного об'єкта авторських прав (п. 7 ст. 8).

Усунуто ця несправедливість із закону?
Чому, наприклад, Мінфін визнав, що авторським є договір, який укладається саме з автором, а не, скажімо, щодо авторських прав з будь-яким правовласником?
Кодексу і, отже, не підлягає оподаткуванню єдиним соціальним податком і страховими внесками на обов'язкове пенсійне страхування" (лист № 03-04-06-02 / 48 від 07.05.2008)?
З якої норми Податкового кодексу він це вивів?
Платити ЕСН і забути про проблеми з податковою або не платити і поборотися за законність і справедливість, відстояти правильне застосування закону?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online