Які податки платити до фондів в 2018 році - таблиця

  1. Куди платять внески, що нараховуються у позабюджетні фонди, в 2018 році?
  2. Види платників внесків і відмінності в здійснюваних ними нарахуваннях
  3. Порядок нарахування і сплати внесків із зарплати
  4. Терміни оплати податків з фонду зарплати в 2018 році
  5. Як нараховують та сплачують внески самозайняті особи?
  6. Терміни для сплати податків до фондів в 2018 році за себе
  7. підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податки в фонди в 2018 році - таблиця з термінами їх оплати в наступній нашій статті. Вони нараховуються та сплачуються за правилами 2017 року, проте в цих правилах є і нововведення. Розглянемо, які вони для платежів до фондів в 2018 році.

Куди платять внески, що нараховуються у позабюджетні фонди, в 2018 році?

Види платників внесків і відмінності в вироблених ними нарахуваннях

Порядок нарахування і сплати внесків із зарплати

Терміни оплати податків з фонду зарплати в 2018 році

Як нараховують та сплачують внески самозайняті особи?

Терміни для сплати податків до фондів в 2018 році за себе

підсумки

Куди платять внески, що нараховуються у позабюджетні фонди, в 2018 році?

З 2017 року контроль за нарахуванням і сплатою страхових внесків, призначених для ПФР, ФОМС, ФСС (крім внесків на травматизм), переданий податковим органам. Правила розрахунку та опис порядку оплати змінили адміністратора внесків увійшли складовою частиною в текст НК РФ. Ці зміни призвели до того, що страхові внески стали підкорятися більшості тих положень податкового законодавства, які відносяться до загальних для всіх податкових платежів. Саме в силу цього справедливим по відношенню до страхових внесків стало застосування терміна «податки у позабюджетні фонди».

Куди ж оплачуються податки у позабюджетні фонди в 2018 році? У порівнянні з 2017 роком змін в цьому немає:

  • внески, контрольовані податковою службою, платять до бюджету, оформляючи цей платіж так само, як і оплату будь-якого іншого податку, з відповідним «бюджетним» КБК;
  • внески на травматизм, що залишилися у веденні ФСС, перераховують в сам цей фонд.

Відповідно, в 2 різних місця здається звітність за внесками і 2 різні інстанції контролюють правильність нарахування і своєчасність оплати.

Види платників внесків і відмінності в здійснюваних ними нарахуваннях

Платники внесків діляться на 2 групи (ст. 419 НК РФ):

  • роботодавці, до числа яких відносяться юрособи, IP і фізособи, що надають роботу найманим працівникам;
  • самозайняті особи (ІП, нотаріуси, адвокати, оцінювачі та інші подібні до них), які повинні платити внески за себе незалежно від наявності у них найманих працівників (т. е. наявність найманих осіб не звільняє від сплати внесків за себе, а сплата внесків за себе не служить звільненням від платежів за найманих працівників).

Правила нарахування та сплати внесків для цих 2 груп істотно різняться. Відмінності є практично у всіх ключових моментах:

  • числі позабюджетних фондів, в які сплачуються внески;
  • правилах розрахунку бази для обчислення платежів;
  • можливості застосовувати пільги і використовувати кошти страхування;
  • обов'язки здавати звітність;
  • порядок нарахування та строки здійснення платежів.

Роботодавці платять всі 4 види внесків (пенсійні, на мед і соцстрахування (за лікарняними та материнства), по травматизму), що призначаються для всіх 3 позабюджетних фондів (ПФР, ФОМС, ФСС). Базою для їх розрахунку є доходи, що виплачуються найманим працівникам. Частина цих доходів має пільги, а за рахунок внесків до ФСС можливе здійснення соціальних виплат. Щокварталу роботодавці формують звітність за нарахованими / сплаченим / використаним внескам.

Самозайняті особи зобов'язані платити внески тільки в ПФР і ФОМС (п. 6 ст. 430 НК РФ). Обсяг їх платежів в кожен з фондів залежить від федерального МРОТ, встановленого на початок року, і має характер фіксованого, але для нарахувань в ПФР може набувати змінну частину. Пільги тут виражені в тому, що внески в ПФР глави (члени) СФГ (селянських (фермерських) господарств) завжди нараховують тільки в фіксованому розмірі. Звітність щодо внесків не передбачена і як виняток подається тільки главами СФГ, які припинили діяльність до завершення розрахункового року.

Однак у 2 таких різних видів платників є і загальні щодо внесків моменти:

  • нарахування робляться ними самостійно;
  • однаковий розрахунковий період, який визначається як рік;
  • платіж в кожен з фондів розраховується та сплачується окремо;
  • при розрахунку внесків застосовуються одні і ті ж базові тарифи;
  • встановлені терміни підпорядковані правилом перенесення на пізнішу дату, якщо припадають на вихідний (п. 7 ст. 6.1 НК РФ, п. 4 ст. 22 закону «Про обов'язкове соціальне страхування ...» від 24.07.1998 № 125-ФЗ);
  • використовуються однакові правила оформлення платіжних документів.

Про оформлення платіжок за внесками докладніше читайте в статті «Як заповнювати платіжки за страховими внесками в 2017 році?» .

Порядок нарахування і сплати внесків із зарплати

Внески з доходів найманих працівників нараховуються роботодавцями щомісяця при розрахунку зарплати за черговий місяць і також щомісяця (але в наступному за розрахунковим місяця) оплачуються. Останній день оплати для всіх видів внесків єдиний - 15 число (п. 3 ст. 431 НК РФ, п. 4 ст. 22 закону від 24.07.1998 № 125-ФЗ).

База для нарахування формується наростаючим підсумком з початку року, а підлягає помісячного сплати виявляється фактично донарахована за останній місяць періоду сума. База зменшується за рахунок виплат, що не підлягають обкладенню (ст. 422 НК РФ, ст. 20.2 закону від 24.07.1998 № 125-ФЗ).

У 2018 році для внесків, що нараховуються в ПФР, роботодавцями продовжують застосовуватися знижені в порівнянні з базовими значення основних тарифів (ст. 426 НК РФ). При цьому частина платників має право на застосування ще більш низьких ставок по платежах як в ПФР, так і в інші фонди (ст. 427-429 НК РФ). Значення ряду з цих ставок з 2018 року підвищуються, і деякі з них досягають загальноустановлених величин.

Для баз, що розраховуються для ПФР і ФСС, існує поняття їх граничних значень, після досягнення яких внески до ФСС з лікарняними і материнству перестають нараховуватися, а внески в ПФР починають розраховуватися за іншим тарифом. Величина цих меж щорічно зростає, і 2018 рік у цьому сенсі не став винятком.

Про те, до яких сум передбачається зростання граничних величин доходу найманих працівників у 2018 році, читайте в матеріалі «Уряд визначився з розміром граничних баз по внесках на 2018 рік» .

Терміни оплати податків з фонду зарплати в 2018 році

З урахуванням діючих правил визначення термінів сплати внесків роботодавцями дати платежів за такими внесками в 2018 році будуть наступними:

Внески за грудень 2018 року буде сплачуватися вже в 2019 році - не пізніше 15.01.2019.

Як нараховують та сплачують внески самозайняті особи?

Для самозайнятих осіб діє інший порядок сплати страхових внесків. Їм треба розрахуватися за розрахунковий період, а як це буде зроблено (по частинах або разово), значення не має. Важливо дотримати крайні терміни платежу. А вони будуть відрізнятися в залежності від того, яким виявився платіж (фіксованим або містить змінну частину).

Фіксованим платіж вважається, коли базу для його розрахунку визначає тільки величина федерального МРОТ, встановлена ​​на початок розрахункового року, і число місяців діяльності в році (в т. Ч. Кількість днів, що припадають на неповний місяць). Такий алгоритм обчислення застосовується для платежів (пп. 1, 2 ст. 430 НК РФ):

  • в ФОМС;
  • ПФР, якщо їх нарахування робиться при річному доході самозайнятої особи, що не перевищує 300 000 руб., Або здійснюється главами (членами) СФГ.

Якщо річний дохід платника, зобов'язаного платити внески за себе, виявляється більше 300 000 руб., То до фіксованої частини платежів, що нараховуються в ПФР, у нього додається змінна. Ця змінна частина розраховується як 1% від суми доходу, що перевищує 300 000 руб. Однак сума обчислених таким чином внесків не може перевищувати 8-кратної величини фіксованої частини, розрахованої для повного року.

У порівнянні з попереднім роком для розрахунків фіксованих платежів в 2018 році застосовується велика величина федерального МРОТ (7 800 руб.). Ставки зберігають своє значення і є максимально можливими з базових.

Про те, яку величину має федеральний МРОТ на початок 2018 року, читайте в статті «Розмір МРОТ в 2017 році» .

Терміни для сплати податків до фондів в 2018 році за себе

Для сплати фіксованих платежів діє тільки 1 законодавчо встановлений термін. Він відповідає 31 грудня розрахункового року (п. 2 ст. 432 НК РФ), т. Е. Фіксований платіж (як і фіксована частина платежу в ПФР, що містить в тому числі змінну складову) повинен бути оплачений на рік його нарахування. Однак кількість і обсяги платежів, які в рахунок цієї оплати можна зробити протягом року, ніяк не обмежуються.

Для змінної складової розрахунку внесків для ПФР діє інший термін, остання дата якого встановлена ​​як 1 квітня року, що настає після закінчення розрахункового.

Чи не дотримуватися ці терміни буде тільки в тому випадку, якщо платник в розрахунковому році припинив діяльність. Внески йому в такій ситуації доведеться сплатити протягом 15 календарних днів з дати (пп. 4, 5 ст. 432 НК РФ):

  • зняття самозайнятої особи, яка не є главою КФГ, з обліку;
  • подачі главою КФГ звіту по внесках в ИФНС, на представлення якого йому також відводиться не більше 15 календарних днів.

З урахуванням що допускаються законодавством переносів терміни для оплати внесків самозайнятими особами в 2018 році виявляться такими:

Змінну частину платежу в ПФР, нараховану за 2018 рік, потрібно буде сплачувати вже в 2019 році - не пізніше 01.04.2019.

підсумки

Для внесків, що нараховуються у позабюджетні фонди, в 2018 році діють ті ж правила розрахунку та оплати, що і в 2017 році. Однак змінюється величина ряду складових частин розрахунків. Причому ці зміни відносяться як до платежів, що нараховуються роботодавцями (змінюється граничне значення оподатковуваних внесками баз, збільшується величина деяких ставок, що розцінюються як знижені), так і до сум, що розраховується самозайнятими особами (виросла величина МРОТ, використовуваного в розрахунках).

Куди платять внески, що нараховуються у позабюджетні фонди, в 2018 році?
Куди платять внески, що нараховуються у позабюджетні фонди, в 2018 році?
Куди ж оплачуються податки у позабюджетні фонди в 2018 році?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online