Квартира в лізинг: дешевше, але не своя

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обіцянка депутатів ввести лізинг житла обнадіює бездомних білорусів. Він здається виходом з пастки непідйомних банківських кредитів. Лізингові компанії не збираються дерти три шкури з бідних білорусів. За прогнозами, здеруть одну або дві, що значно поліпшить самопочуття охочих придбати житло.

У жовтні 2014 року депутати можуть прийняти закон , За яким фізичним особам дозволять купувати нерухомість в лізинг. Це означає, що кредити з дикими банківськими ставками підуть в минуле. Натомість прийдуть лізингові ставки - імовірно, в два рази менші.

Фахівці прогнозують: ринок нерухомості пожвавиться, виросте конкуренція, що позитивно відіб'ється на цінах на нерухомість.

Naviny.by разом з експертами галузі спроектували лізинговий механізм, який в майбутньому дозволить білорусам вирішувати квартирне питання меншою кров'ю.

Як працює споживчий лізинг

Плановані нововведення в Цивільному кодексі дозволять білорусам не тільки брати в лізинг нерухомість, але і автомобілі, побутову техніку та інші товари тривалого користування.

Що таке лізинг

Лізинг - це довгострокова оренда майна з подальшим правом викупу. Лізинг передбачає амортизацію майна, що з часом знижує його вартість. Так що до кінця договору предмет лізингу може перейти у володіння лізингоодержувача без істотних доплат. У Білорусі лізингоодержувач, юридична особа, крім основних платежів, зобов'язаний сплачувати ПДВ (20%). Поки невідомо, чи буде споживчий лізинг передбачати сплату ПДВ фізособами.
Предмет лізингу до моменту повного викупу є майном лізингодавця.

Лізингову діяльність зможуть вести лізингові організації, юридичні особи та індивідуальні підприємці.

«Якщо виробник або продавець буде бачити, що у нього виникли труднощі з продажем, то частина товару він може реалізувати в лізинг. Якщо у забудовника готові купувати квартири за повну вартість, то йому нема чого використовувати лізингові механізми », - заявив заступник голови постійної комісії Палати представників з питань бюджету та фінансів Володимир Шітько.

Що стосується житла, то для його придбання в лізинг необхідно буде внести відсоток від загальної вартості - близько 30%, а потім щомісяця робити виплати, передбачені в договорі з лізингодавцем. Термін, за який потрібно погасити повну вартість майна, буде також визначати договір з лізингодавцем. Важливо, що лізингодавець має право використовувати предмет лізингу в якості застави. Тобто в разі несплати забрати квартиру собі.

Лізинг для бідних

Парламентарії вводять споживчий лізинг для громадян, які не можуть одномоментно заплатити за житло або інше дороге майно. При середній зарплаті в 620 доларів, цільова аудиторія нового закону подається великою.

Наприклад, близько 800 тисяч сімей стоїть в республіканській черзі потребуючих поліпшення житлових умов. При цьому банківські кредити в білоруських рублях пропонують непідйомні ставки: 30-40%. Перспектива переплачувати за квартиру 40% мало кого приваблює. Це на додачу до низьких зарплатах призвело до сьогоднішнього завмирання на ринку приватної нерухомості. Житла будується мало, до того ж воно дороге.

Громадяни могли б користуватися більш дешевими валютними кредитами, але банки не видають їх фізособам з 2009 року. Зате юросіб це не стосується. Вони можуть отримати кредит в євро-доларах за ставкою 10-12%.

І лізингові компанії, залучаючи валютне кредитування на себе, можуть стати для білорусів і забудовників рятувальним кругом, який не дасть піти на дно ринку житла.

Майбутнє житла в лізинг

У сфері нерухомості з оптимізмом дивляться на анонсований лізинговий механізм.

«На даний момент пропозиція цікава для фізосіб, це інструмент для залучення більш дешевих ресурсів «На даний момент пропозиція цікава для фізосіб, це інструмент для залучення більш дешевих ресурсів. Покупець, працюючи з лізинговою компанією і додатково оплачуючи лізингову ставку і ПДВ, на виході отримує ставку на порядок нижче, ніж ставка по кредитах в білоруських рублях. Лізингові компанії зараз розробляють програми співпраці з приватними особами, ми сподіваємося, що їх оцінять покупці нерухомості і це пожвавить ринок », - сказала в інтерв'ю Naviny.by керівник агентства нерухомості« Твоя Столиця. Новостройцентр »Наталія Пічуха.

Ринок, схоже, тільки й чекає, коли йому дадуть пожвавитися. За інформацією одного з великих гравців на лізинговому ринку, населення дуже зацікавлене в такому варіанті придбання житла. На щодня надходять в цю компанію дзвінки доводиться відповідати, що лізингові угоди з громадянами - це перспектива 2015 року, за найоптимістичнішим сценарієм. Адже з прийняттям закону виникне необхідність коригувати документи, що регулюють лізингову діяльність, і інші нормативні акти.

5 ризиків житла в лізинг

1.

Основна перевага лізингових угод по нерухомості - відносно дешеві валютні кредити. Але не виключено, що держава може з часом заборонити або обмежити їх залучення.

2. Якщо в лізингову угоду залучаються валютні кредити, то одночасно з виграшем за низькою ставкою покупець ризикує. Курс зростає щодня без гарантії його стабільності.

3. Нерухомість в лізинг передбачає довгострокові угоди. З огляду на низьку кредитоспроможність громадян і велику вартість житла, компанії розглядають термін в 15 років. Далеко не у всіх лізингових фірм є можливість видавати громадянам такі довгі гроші. Якщо лізингодавець збирається залучати банківські кредити, максимальний термін яких 8 років, то покупець може зіткнутися з дуже жорсткими тимчасовими рамками.

4. Купуючи квартиру по лізингу, покупець не є її власником. Вона до повного розрахунку повної вартості належить лізингодавцю. З цього випливає неможливість прописатися в ній самому і прописати дитину. До моменту повного викупу також відкладаються угоди по цій нерухомості.

5. Придбана на умовах лізингу квартира може бути предметом застави. У разі порушення визначених договором умов оплати, лізингодавець може забрати її собі або передати банку, якщо під нерухомість брався кредит.

квартирне калькулятор

Квартира в лізинг може бути до 25% дешевше квартири, купленої з залученням 40% -ного кредиту в національній валюті. До ринкової вартості квартири додається лише лізингова ставка - прогнозується до 15%, - яка складається з винагороди лізингодавцю плюс, якщо він брав кредит, ставка по кредиту.

Сьогоднішня законодавча база вимагає від юридичних осіб сплати ПДВ в 20%. Якою мірою це вимога стосуватиметься фізичних осіб в майбутньому, не ясно. Амортизація майна з часом здешевлює його вартість, а значить і залишкову суму виплат. Варто пам'ятати, що можливість брати квартиру в лізинг може обмежити необхідність початкового внеску в розмірі 30-40% від вартості житла.

Таким чином, якщо ви берете квартиру в лізинг з початковою вартістю 100 тисяч доларів, то до кінця терміну договору виплати по ній складуть близько 115 тисяч доларів. Після внесення авансу вам дістануться щомісячні платежі в розмірі 625 доларів за умови 10-річного лізингового договору і скасування ПДВ для фізичних осіб.

У розмові з Naviny.by великі лізингові компанії утрималися від прямих прогнозів по вартості лізингу нерухомості для громадян. На даному етапі все дуже не ясно: крім проекту закону, немає ніяких документів, що регулюють механізм. Якась конкретика може з'явитися, за нашими очікуваннями, лише до початку 2015 року.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online