Як взяти в оренду землю у держави на 49 років: порядок, вартість

  1. етапи процедури
  2. Вартість тривалої оренди
  3. Определеніеплати
  4. Розрахунок по кадастрової вартості
  5. особливості договору
  6. Випадки дострокового розірвання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Знання, як взяти в оренду землю у держави на 49 років, дозволить багатьом жителям мегаполісів стати володарем заміської нерухомості, що будується самостійно на орендованій ділянці. Деякі сім'ї вирішують питання шляхом оформлення у власність готового житлового будинку з наділом. Далеко не завжди є можливість заплатити відразу і за об'єкт будівництва і за ділянку під ним. Інший, більш економний варіант - взяти землю в оренду на 49 років з подальшим зведенням будинку і оформлення орендованої ділянки у власність.

Інший, більш економний варіант - взяти землю в оренду на 49 років з подальшим зведенням будинку і оформлення орендованої ділянки у власність

Подібні угоди представляють особливий інтерес для жителів Московської області з огляду на особливо високих цін на нерухомість. Однак в Ленінградській області і інших регіонах оренда з подальшим будівництвом будинку і переоформленням землі також користується підвищеним попитом.

Так як взяти землю в оренду означає подальші серйозні вкладення в будівництво і оформлення наділу в приватну власність, необхідно ретельно вивчити ситуацію щодо державних земель і підійти до підписання договору з особливою серйозністю. Перш, ніж отримати землю в оренду на 49 років, слід ознайомитися з умовами надання ділянки, уточнити можливість подальшого викупу землі і умови користування землею в період орендування.

Одним з обмежень подібного співробітництва з державою, є неможливість вільного розпорядження землею, поки вона знаходиться на правах оренди. Договірні відносини, якщо термін оренди перевищує 5-річний період, підлягають реєстрації в Росреестра.

етапи процедури

Існує кілька варіантів отримання в користування ділянки з муніципального або федерального фонду Існує кілька варіантів отримання в користування ділянки з муніципального або федерального фонду. В даний час здати в оренду землю муніципалітет може на підставі торгів або проведення аукціону.

Процедура отримання наділу проходить в кілька кроків:

  1. Підбір наділу з числа вільних територій, інформація про яких є в місцевій адміністрації або на сайті Росреестра.
  1. Підготовка документації. На даному етапі необхідно ознайомитися з документацією на дiлянку. У орендодавця запитуються правовстановлюючий документ, кадастровий план і аграрний план землі. З наданої документації можна дізнатися про наявність / відсутність обмежень щодо використання ділянки і його цільове призначення. Окремо запитується акт про встановлення меж ділянки з сусідніми об'єктами.
  2. Перемога в проведеному місцевою владою аукціоні дає підставу для передачі в довгострокову оренду вибраної ділянки. А при відсутності претендентів на дану ділянку, необхідність в торгах пропадає, що дозволяє звернулася громадянину стати орендарем.
  3. Складання та підписання договору на передачу ділянки.
  4. У разі оформлення тривалої оренди, необхідно провести реєстрацію права в державному органі реєстрації.
  5. Для реєстрації орендар повинен надати пакет документів, який складається з заповненої за формою заяви, договору оренди, громадянського паспорта, кадастрової виписки, квитанції про сплату держмита.

Вартість тривалої оренди

При оформленні договору оренди окрему увагу слід звернути на умови, на яких ділянка передається в користування орендарю. Точний розрахунок платежу залежить від регіону, до якого належить земля і підходу до призначення платежу в місцевих муніципалітетах та інших органах, в чиєму відомстві розглянута земля.

Определеніеплати

Відповідно до ФЗ №582 ціна оренди землі на 49 років може бути визначена за допомогою: Відповідно до ФЗ №582 ціна оренди землі на 49 років може бути визначена за допомогою:

  • Ціни землі по кадастру;
  • Підсумків аукціону;
  • Встановленою ставкою;
  • Ринкових ставок.

Розрахунок по кадастрової вартості

Якщо іншого претендента не виявилося, вдаються до визначення орендного платежу, виходячи з кадастрової вартості, застосовуючи такі ставки:

  1. Для садово-городницьких ділянок, земель під ІЖС, ЛПГ, СФГ застосовується коефіцієнт 0,6% від кадастрової вартості об'єкта;
  2. При наявності обмежень в обігу, чинному договорі про розвиток / освоєнні території, неподільності ділянки застосовується 1,5-відсоткова ставка. Її також використовують для пільгових категорій.
  3. Якщо ділянка вільна від капітальних будівель і аукціон не проводився, ставка дорівнює 2%.

При підписанні угоди з декількома особами плата за ділянку розподіляється пропорційно їх частці.

Призначена оренда підлягає перегляду не частіше ніж один раз на рік.

особливості договору

На заключній стадії відбувається підписання договору, що регулює відносини між орендарем та орендодавцем, терміном на сорок дев'ять років з урахуванням вимог земельних норм законодавства На заключній стадії відбувається підписання договору, що регулює відносини між орендарем та орендодавцем, терміном на сорок дев'ять років з урахуванням вимог земельних норм законодавства.

Існують певні нюанси, що стосуються правил користування землею в період орендування, які необхідно неухильно дотримуватися, щоб уникнути неприємних наслідків у вигляді штрафів і розірвання договору оренди:

  1. При наявності обмежень експлуатації, умови повинні бути відображені у відповідних пунктах договору.
  2. Взяти землю в оренду на 49 років при розташуванні ділянки в прибережній зоні можна лише із зобов'язанням забезпечення громадянам безперешкодного доступу до водойм.
  3. Господарі капітальних будівель на ділянці має право претендувати на виняткове право.
  4. У числі обов'язкової інформації договір повинен містити дані про кадастровий номер ділянки, розмір, адреса розташування, призначення, а також умови оплати.

Після підписання, проходять процедуру реєстрації договору, за умови тривалої оренди землі.

Випадки дострокового розірвання

При недотриманні пунктів договору, включаючи обов'язки по сплаті і характеру користування ділянкою, договір може бути розірваний в односторонньому порядку.

Орендар повинен враховувати існування ризиків втрати орендованого ділянки в наступних випадках:

  • Порушення положень Земельного Кодексу та інших нормативних актів;
  • Невиконання зобов'язань за орендним договором;
  • Виникненні непередбачуваних ситуацій у власника землі. В обов'язки орендодавця, з чиєї ініціативи відбувається розірвання, входить завчасне оповіщення орендаря і виплатою компенсації.
  • Погіршення / зміна параметрів об'єкта (неможливість експлуатації ділянки в результаті стихійного лиха).

Законом передбачена можливість продовження в разі наявності договору строком на сорок дев'ять років. Підстава для продовження може стати тільки проведення торгів із збереженням переважних прав у поточного орендаря.

У разі переоформлення об'єкта в приватну власність, орендні відносини втрачають свою силу, і земля переходить в повне розпорядження орендаря.

Тут мають місце бути і бюрократична тяганина, і досить часто змінюються закони, і людський фактор. Тому перед тим як почати заходи щодо оформлення права оренди, варто зважити всі «за і проти», запастися терпінням і ознайомитися з законодавством.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online