Як взяти в оренду землю сільгосппризначення, як правильно скласти і укласти договір, як розраховується вартість оренди

  1. Загальні відомості
  2. Оформляємо в оренду землю сільгосппризначення
  3. Орендуємо землю у держави
  4. Укладаємо договір оренди землі: як зробити це правильно
  5. Розраховуємо орендну вартість

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

І великі господарства, і приватні особи дуже часто вдаються до такого вигідного варіанту ведення господарської діяльності як взяття в оренду земель сельскохозназначенія.

Загальні відомості

І великі господарства, і приватні особи дуже часто вдаються до такого вигідного варіанту ведення господарської діяльності як взяття в   оренду   земель сельскохозназначенія

При грамотній організації сільгоспробіт орендовану земельну ділянку може приносити солідний прибуток

Існує точка зору про доцільність оренди даного виду земель тільки для двох категорій господарників: великих сільгоспвиробників і фермерів. Не всім людям приходить в голову думка про використання земель сільгосппризначення для своєї власної вигоди.

Насправді ж цей варіант цілком може обернутися відчутними вигодами.

Причина полягає в тому, що правознавці дану категорію земель відносять до найважливіших, так як в її склад включені землі, які можна позначити як цінні та корисні.

Виходячи ж з положень, прописаних в Земельному кодексі РФ, дозволяється використовувати ділянки землі сільгосппризначення для цілей, що мають безпосереднє відношення до сільськогосподарського виробництва.

Що стосується оренди землі сільгосппризначення, закон веде мову не тільки про рослинництві і тваринництві, а й веденні особистих підсобних господарств (присадибних і польових), організації ділянок:

Зводити будинки на земельних ділянках, розташованих на полях не дозволяється

Що стосується городів або польових земельних ділянок, то зводити на них житлові будинки не можна.

Але якщо на цій землі передбачається розмістити садові і дачні ділянки, то картина вже буде інший і ніхто перешкоджати не стане.

І при тому розмір орендної плати за подібну ділянку виявляється набагато нижча за ту, яка була встановлена ​​за подібний ділянку землі, що знаходиться в межах поселення.

Прекрасний варіант зберегти власні кошти отримують ті громадяни, які організовують особисте підсобне господарство.

Так, російським законодавством встановлено максимальний розмір площі ділянок, які використовуються в даному випадку. Він може доходити до 2, 5 гектарів.

Найімовірніше, придбання такої ділянки в фінансовому плані подужає не кожна людина, тому кращим варіантом буде оформлення землі в оренду .

Головне, підійти до цієї процедури за всіма правилами і чітко уявляти, як взяти в оренду землю сільгосппризначення.

Оформляємо в оренду землю сільгосппризначення

Кількість орендованої землі обмежень не має, термін оренди визначається її власником, договору оренди можуть укладатися з державою або приватними особами

Важливо пам'ятати, що термін оренди землі вибирається самим орендодавцем, але неприпустимо, щоб він перевищив сорок дев'ять років. Кількість земель також не обмежена.

Дається можливість їх викупити. Але з єдиною умовою - даний факт повинен бути заздалегідь прописаний в договорі.

Дозволяється прискорення термінів виплати орендних внесків. В цьому випадку ділянка стане власністю землекористувача, і в орендному договорі відпаде необхідність.

Розбираючись в тому, як правильно укласти договір оренди землі , Потрібно знати: він може бути укладений і з приватною особою, і з державою.

Що стосується самої процедури оформлення паперів, то вона є більш простий в першому випадку.

Орендуємо землю у держави

Отримати в оренду земельну ділянку фізособа може тільки після проведення аукціону

Орендуючи землі сільгосппризначення у держави потрібно бути готовим до деяких нюансів. Написати заяву, що містить прохання про виділення відповідного для цілей сельскохпроізводства земельного ділянки, і звернутися з ним в муніципалітет може будь-який громадянин.

Надання фізособі обраної земельної ділянки в такій ситуації відбувається виключно з проведенням аукціону.

Думка юриста-експерта:

думка експерта

Гуменюк Катерина Володимирівна

Росреестр - працювала державним реєстратором прав. Начальник відділу майна. Допомагаю вирішувати проблеми, що виникли з нерухомістю.

Задати питання

Землі сільськогосподарського призначення, так само як і інші види земель можна взяти як у власність, так і в оренду. Але у названої категорії є деякі нюанси.

Відповідно до закону про обіг земель сільськогосподарського призначення взяти в оренду сільгоспземлю для ведення особистого підсобного господарства або городництва можна тільки в межах 2,5 га. Для використання площі понад, доведеться оформляти юридичну особу або реєструватися як фермер.

Для того, щоб взяти землю у муніципалітету, для початку необхідно визначитися, де і яку ділянку потрібно взяти. При зверненні до кадастровому інженеру готується схема земельної ділянки, яка надається в адміністрацію на утвержденіе.Согласно із земельним законодавством будь-який рух і розпорядження земельних ділянок має бути публічним. При надходженні заяви про затвердження схеми муніципалітет зобов'язаний оприлюднити інформацію про майбутній формуванні земельної ділянки в засобах масової інформації. Якщо по закінчення місяця не надходить інших пропозицій на дану територію, заявнику затверджується схема земельної ділянки і полягає без аукціону договір оренди. Якщо на заявлений ділянку подається зустрічну заяву, адміністрація самостійно, за свій рахунок закінчує формування участка.В такому випадку призначається аукціон.

Особливістю такого аукціону є обмеження по складу учасників. Якщо ділянка береться для особистих цілей, то беруть участь тільки громадяни. Для ділянок, призначених для ведення селянсько - фермерського господарства, беруть участь в аукціоні лише офіційно зареєстровані СФГ.

Сучасний земельний кодекс передбачає розрахунок ціни оренди як виходячи з кадастрової вартості, так і ринкової ціни оренди, визначеної незалежним оцінювачем.

Зазвичай, якщо ділянка підходить заявнику за всіма параметрами, приступають до складання й підписання акту вибору землі.

Потім настає етап підготовки ділянки до проведення аукціону: робиться межування і оформляється кадастровий паспорт .

Як тільки проведений аукціон, переможець підписує договір оренди землі.

Робиться це і в тому випадку, якщо це був єдиний учасник. Якщо було кілька заяв, то доведеться взяти участь в конкурсі.

Якщо було кілька заяв, то доведеться взяти участь в конкурсі

Якщо орендувати ділянку хоче фермерське господарство, то участь в аукціоні не буде потрібно

З певними нюансами можна зіткнутися, якщо землі сільгосппризначення орендує селянське (фермерське) господарство.

За законодавчим нормам надання їм землі відбувається також з подачею заяву, але аукціон вже не проводиться.

Позитивним моментом є скорочення термінів розгляду поданої заяви. Укладення договору проводиться в тижневий термін з того моменту, як було прийнято рішення про те, що земельна ділянка видається в оренду.

І в тому, і в іншому випадку підготувати документи і поставити ділянку на кадастровий облік повинен займатися заявник.

У фінансовому плані це витратна процедура, в тимчасовому - розтягується на певний період.

Щоб отримати земельну ділянку в оренду у держави знадобиться почекати не один місяць, тому виходом може стати укладений договір суборенди.

Отже, ми розібралися, як взяти землю в оренду у держави сільгосппризначення.

Укладаємо договір оренди землі: як зробити це правильно

Укладення договору оренди землі відбувається між її власником, тобто орендодавцем і орендарем, особою орендують ділянку

Укладення договору оренди здійснюється між двома суб'єктами: це орендодавець і орендар.

Обов'язковими пунктами документа є вказівка ​​терміну, на який він укладається, вартості оренди, переслідуваних цілей і умов використання.

Якщо однією зі сторін є юрособа, то вказується його найменування, дата, місце, реєстраційний номер, особа, яка представляє цю організацію, і підстава для представництва.

Для фізичних осіб неодмінним є вказівка ​​паспортних даних.

Потім переходимо до вказівкою безпосереднього предмета договору, в нашому випадку таким буде ділянку землі сільськогосподарського призначення.

Наступним пунктом йде вказівка ​​основних даних предмета договору: наводиться його розмір, місцезнаходження і т.д..

Третій пункт - це вказівка ​​в документі терміну дії укладених орендних взаємин (обов'язково вказується факт вступу договору в юридичну силу після проходження ним процедури держреєстрації).

У договорі оренди обов'язково зазначаються сума платежу, терміни та порядок його внесення

Також обов'язковими пунктами є вказівка ​​часу і порядку внесення орендних платежів.

Якщо порушений порядок використання земельної ділянки, а на його поверхні наявні дефекти, то сторони роблять застереження, що орендар звільняється від внесення платежів на той час, поки триває рекультивація (зазвичай на це йде п'ять - десять років).

Повинен бути наведений пункт, що стосується розірвання правових відносин за наявності взаємної згоди сторін.

Фіксується, що можливий розгляд суперечок в судовому порядку, якщо є розбіжності сторін.

Прикінцевими моментами є вказівка ​​екземплярність документа, відомостей про осіб, які його склали, а також додатків.

Розраховуємо орендну вартість

Вартість оренди землі розраховується з урахуванням регіону і особливостей конкретної ділянки

Вартість оренди сільгоспземель - досить частий питання, яке турбує боку, коли відбувається укладання договорів оренди .

Цей показник варіюється в кожному конкретному регіоні. Природно, що у ділянок, розташованих в центральних областях, або таких, які відрізняються певними характеристиками і перевагами, вартість буде вище.

Ми поговорили в даному матеріалі про оренді земель, що мають сільгосппризначення. Дізналися як правильно укласти договір оренди, як орендувати землю у держави, як визначити орендну вартість землі.

Більш детальну інформацію з приводу оренди земельних ділянок можна отримати при перегляді відео:

Дивіться також Телефони для консультації

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online