Як усиновити дитину з дитячого будинку: умови, документи

  1. Вікові обмеження для усиновителя
  2. Необхідна різниця у віці
  3. Вимоги до стану здоров'я
  4. Вимоги до фінансового стану усиновлювача
  5. Житлові умови усиновителів
  6. Вимоги, що пред'являються до того, хто бажає усиновити дитину
  7. Документи, необхідні для усиновлення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато людей замислюються над тим, щоб усиновити або удочерити хлопчика або дівчинку з дитячого будинку. Але це не завжди буває просто зробити. Людина, яка бере на себе зобов'язання по догляду за дитину, повинен розуміти, що це на все життя. Тому він повинен бути вже відбулася особистістю, здатною нести відповідальність за себе та інших. Багато людей замислюються над тим, щоб усиновити або удочерити хлопчика або дівчинку з дитячого будинку

Усиновити або удочерити хлопчика або дівчинку з дитячого будинку не завжди просто

З цієї причини до кандидатів на роль усиновителя пред'являються серйозні вимоги. Тому, хто хоче удочерити або усиновити дитину, потрібно ознайомитися з цими вимогами, з переліком необхідних документів.

Порядок того, як відбувається усиновлення та удочеріння дитини з дитбудинку регламентується главою 16 Сімейного Кодексу Росії і деякими іншими нормативними актами. У розділі 127 зазначеного вище Кодексу прописані вимоги, яким повинні відповідати особи, які бажають усиновити або удочерити дитину. Прописані також умови, при яких припустиме відхилення від деяких з цих вимог. Розглянемо кожен критерій докладніше.

Вікові обмеження для усиновителя

Усиновити або удочерити дитину може людина, яка досягла повноліття. Важливо розуміти, що оцінка кандидата проводиться кожного разу індивідуально. Хоча по тексту закону РФ для отримання права на прийняття в сім'ю дитини потрібно настання повноліття, але в більшості випадків потрібно, щоб кандидату виповнилося 18 років. Є випадки, коли повноліття настає достроково.

Є випадки, коли повноліття настає достроково

Усиновлювачами можуть бути тільки совешеннолетніе громадяни

Це реально після виконання 16 років, якщо людина виходить на роботу повноцінно за трудовим договором або у разі настання батьківства чи материнства. Але в таких ситуаціях суд і органи опіки та піклування найчастіше відкладають усиновлення або удочеріння до того моменту, коли кандидату виповниться вісімнадцять років.

Важливо розуміти, що не існує регламентованих термінів прийняття рішення з усиновлення та удочеріння. Це пов'язано з тим. Що уповноваженим органом потрібно переконатися в надійності кандидата, на якого держава перекладає відповідальність за виховання, життя і здоров'я дитини.

Необхідна різниця у віці

Крім того, стаття 128 Сімейного Кодексу РФ регламентує мінімальну кількість років, на яке людина, яка бере на піклування дитини повинен бути старший за нього. Різниця у віці між ними повинна становити мінімум 16 років.

Це необхідно для того, щоб спростити процес адаптації дитини та її виховання. Для того щоб чужа дитина полюбив нових батьків як рідних і для того, щоб він їх слухався, потрібно завоювати авторитет.

Часто він тримається не тільки на вчинках нового батька, а й на повазі молодшого до старшого. Якщо ж різниця у віці маленька, то батько сприймається як одноліток або старший товариш. Особливо актуально це вимога при усиновленні підлітків.

Особливо актуально це вимога при усиновленні підлітків

Різниця у віці між усиновлювачем та усиновленим повинна становити мінімум 16 років

Існують винятки з цієї установки. Пункт 2 статті 128 пояснює, що якщо усиновитель перебуває у шлюбі з біологічним батьком дитини, різниця у віці не враховується при ухваленні рішення. Якщо дитину усиновляє вітчим або мачуха, то процес спрощується на багатьох етапах.

Якщо взяти зобов'язання щодо опіки і виховання хоче на себе дядько, тітка або інші родичі, то для них може бути зроблено виняток. Для хресних батьків також може бути зроблено виняток.

Вимоги до стану здоров'я

Крім вікових обмежень, існує і ряд інших. Важливим є відповідність здоров'я кандидата встановленим нормативними актами нормам. Здоров'я має дозволяти взяти на себе відповідальність за виховання, не повинно перешкоджати догляду за дитиною і заробляння коштів для його утримання.

Здоров'я має дозволяти взяти на себе відповідальність за виховання, не повинно перешкоджати догляду за дитиною і заробляння коштів для його утримання

Усиновитель повинен бути здоровою людиною

Уряд Росії разом з Міністерством охорони здоров'я визначило проблеми зі здоров'ям, які не дозволяють взяти дитину на усиновлення. Перелік таких захворювань закріплений 545 Постановою Уряду:

    • «Туберкульоз (активний і хронічний) всіх форм локалізації у хворих I, II, V груп диспансерного обліку;
    • Захворювання внутрішніх органів, нервової системи, опорно-рухового апарату в стадії декомпенсації;
    • Злоякісні онкологічні захворювання всіх локалізацій;
    • Наркоманія, токсикоманія, алкоголізм;
    • Інфекційні захворювання до зняття з диспансерного обліку;
    • Психічні захворювання, при яких хворі визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
    • Всі захворювання і травми, що призвели до інвалідності I і II групи, що виключають працездатність ».

Вимоги до фінансового стану усиновлювача

Важливо, щоб людина, що бажає усиновити хлопчика або дівчинку з дитбудинку, мав можливість його утримувати. Потрібно мати постійне джерело доходу. Він повинен перевищувати прожитковий мінімум для кількох людей. Але часто при винесенні позитивного рішення про усиновлення дитини з дитячого будинку потрібно більш високий рівень доходу. Важливо при подачі документів для розгляду на роль усиновителя вказати всі джерела доходу.

Навіть якщо кошти надходять не в якості зарплати з основного місця роботи. Додатковими джерелами заробітку можуть бути зарплата з другого місця роботи, гроші від здачі в оренду рухомого та нерухомого майна, відсотки по депозитах в банківських організаціях і у позичальників.

Усиновитель повинен мати власне житло хороше фінансове становище

Житлові умови усиновителів

Крім того, необхідно мати власне житло. Важливо розуміти, що якщо житлоплоща знаходиться в іпотеці, тобто в заставі у банку, це не завадить усиновити малюка. Однак в цьому випадку сукупний дохід за вирахуванням щомісячного внеску по іпотеці в банк повинен бути достатнім для утримання неповнолітнього з дитячого будинку. Це відноситься і до інших кредитах і позиках.

Наявні житло не обов'язково має бути квартирою, підходить і приватний будинок, якщо він відповідає вимогам. Житловий Кодекс Росії встановлює вимоги до житла людини, який хоче усиновити хлопчика або дівчинку з дитячого будинку. Площа в розрахунку на одного члена сім'ї після усиновлення повинна бути достатньою для проживання.

У дитини має бути місце для сну, ігор і навчання. Крім того, в доступній для огляду доступності від будинку повинні знаходитися заклади початкової та середньої освіти. В обов'язки кожного з батьків входить надання дітям можливості вчитися школу і контроль за відвідуванням навчальних закладів.

Необхідно також, щоб житло відповідало санітарно-гігієнічним нормам. Воно повинно бути чистим, позбавленим комах і гризунів. Не допускається проживання в одному будинку з усиновлюваним хлопчиком або дівчинкою осіб, які страждають хронічними формами інфекційних захворювань. Це правило також поширюється на випадки, якщо ця особа не є усиновлювачем.

Необхідно щоб житло усиновителів відповідало санітарно-гігієнічним нормам

Важливо враховувати, що за нормами житлового законодавства особи однієї статі старше 9 років не можуть проживати в одній кімнаті, якщо вони не є подружжям. Таким чином, якщо усиновляє дитини старше 9 років сімейна пара, то в житло повинно бути мінімум 2 кімнати. Це ж відноситься до ситуації, коли одна людина усиновляє брата і сестру.

Вимоги, що пред'являються до того, хто бажає усиновити дитину

Не допускається наявність наркотичної, алкогольної залежністю, психологічних відхилень. Це необхідно підтвердити медичними документами.

Не допускається усиновлення або удочеріння особами, які мають судимості. Якщо людина приймати участь в судовому засіданні в якості обвинуваченого, але був виправданий, він може усиновити дитину з дитячого будинку. Якщо самотній чоловік бажає удочерити дівчинку, то у органів опіки та піклування будуть до нього особливо жорстокі критерії перевірки.

Документи, необхідні для усиновлення

Діти з дитбудинку

Якщо людина, що бажає усиновити дитину, відповідає всім зазначеними в нормативних актах вимог, то можна починати процес усиновлення або удочеріння. Для цього необхідно стати на облік в органи опіки та піклування і принести туди заяву про бажання усиновити дитину і пакет супровідних документів. До них відносяться:

  • анкета кандидата (або кандидатів);
  • медичні документи, що підтверджують дієздатність, відсутність захворювань, зазначених в Постанові уряду №545, а також наркотичної або алкогольної залежності, психічних відхилень;
  • довідка з місця роботи із зазначенням посади, суми грошових коштів, одержуваних в якості заробітної плати, а також інші документи, що підтверджують наявність постійного доходу;
  • автобіографія з докладним описом всіх істотних моментів життя;
  • папери, що підтверджують наявність власного місця проживання;
  • довідка з відділення поліції про відсутність судимості;
  • інші документи, які можуть характеризувати кандидата з позитивного боку.

Пакет документів, необхідних для усиновлення

Необхідні дії для прийняття дитини в сім'ю на правах рідної
Крім надання в органи опіки та піклування всі бажаючі усиновити дитину з дитячого будинку повинні пройти навчання в школі прийомних батьків. Курс лекцій читається зазвичай вечорами протягом місяця або півтора, відвідування є безкоштовним, але необхідна попередня реєстрація.

Після проходження навчання та розгляду документів, органи опіки та піклування виносять рішення про те, чи може цей кандидат бути усиновлювачем. Якщо кандидатура відхиляється по ряду усунених причин, то людина має право виправити проблеми і подати повторну заяву.

Після схвалення своєї кандидатури людина, що бажає усиновити дитину з дитбудинку, повинен вибрати нового сина або дочку. Для цього потрібно переглянути базу, де міститься інформація про всіх дітей - сиріт дитячих будинків Росії. Усиновитель має можливість особисто познайомитися з дітьми та прийняти рішення. Після цього він подає позовну заяву про усиновлення конкретної дитини в районний суд.

Рішення органів опіки та піклування направляється в суд. Підсумкове рішення про усиновлення приймається тільки в судовому порядку. Розглядаються всі обставини справи, документи, ще раз оцінюється надійність кандидата. Якщо суддя виносить позитивне рішення, то після набрання ним чинності можна надати документ в дитбудинок і забрати дитину додому.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online