Що таке необґрунтоване і безпідставне збагачення?

  1. незаконне збагачення
  2. Зобов'язання внаслідок безпідставного збагачення
  3. Безпідставне збагачення, яке не підлягає поверненню
  4. Безпідставне збагачення: судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Безпідставне збагачення є одним з видів позадоговірних правовідносин і наслідком незаконних дій одного громадянина по відношенню до іншої. Все майно, отримане таким чином, має бути повернуто. Що відноситься до протиправного отримання майна, розповімо в статті.

незаконне збагачення

Зобов'язання внаслідок безпідставного збагачення

Безпідставне збагачення, яке не підлягає поверненню

Безпідставне збагачення: судова практика

незаконне збагачення

незаконне збагачення

Безпідставне збагачення - це придбання або збереження майна / коштів / майнових прав за рахунок іншої особи без встановлених законодавством або договором підстав.

При цьому отримання безпідставного збагачення може бути пов'язано з діями:

  • третіх осіб (наприклад, помилкове нарахування заробітної плати працівнику, переклад банком грошей не тому адресату);
  • одержувача майна (споруда будівлі на чужій земельній ділянці, отримання повторної плати за товар продавцем);
  • потерпілого (внесення орендної плати без укладення договору оренди, виконання зобов'язання за боржника).

При цьому закон виділяє 2 види збагачення:

  1. Необгрунтоване збагачення внаслідок заощадження майна (наприклад, особа повинна була оплатити отриманий товар, але не витратив свої кошти, так як оплату помилково зробив інша людина).
  2. Необгрунтоване збагачення, пов'язане з придбанням майна (постачальник помилково відвантажив товар не в той магазин).

Безпідставне збагачення може виражатися також і в незаконному придбанні майнових прав або грошових коштів.

Необгрунтоване збагачення є синонімом безпідставного і може виникнути також не тільки з вини набувача майна, але і в силу незаконних дій третіх осіб.

Безпідставне збагачення є інститутом цивільного права, який регулюється главою 60 ГК РФ (статті 1102-1109).

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Зобов'язання внаслідок безпідставного збагачення

Майно, отримане в результаті безпідставного збагачення, має бути повернуто власнику в натурі.

Крім того, збагатився відповідає перед власником майна за будь-яку його псування, але тільки після того, коли він дізнався, що дане майно є марна збагаченням. До цього моменту він несе відповідальність лише за умисел (грубу необережність) при поводженні з речами, в результаті якого вони були пошкоджені.

У тих випадках, коли майно повернути власнику в натурі не представляється можливим, незаконний набувач повертає вартість речей на момент їх придбання. У цю суму входять також і збитки, які були викликані зміною вартості майна, якщо громадянин не повернув гроші за речі відразу після того, як дізнався про безпідставне збагачення.

Якщо набувач майна отримав від використання речей будь-які плоди або доходи, то він також повинен повернути їх власникові речей.

Звертаємо вашу увагу, що на суму безпідставного збагачення можуть бути нараховані відсотки за користування чужими грошима з того моменту, коли громадянин дізнався про незаконність своїх дій, але майно (або його вартість) власнику не повернув.

Безпідставне збагачення, яке не підлягає поверненню

У статті 1109 ЦК РФ законодавець перераховує випадки, коли майно, отримане в результаті безпідставного збагачення, не підлягатиме поверненню:

  1. Майно, яке передавалося на виконання зобов'язання після закінчення строку позовної давності. Наприклад, якщо співробітник підприємства звернувся за виплатами, які йому були покладені при працевлаштуванні як молодому спеціалісту.
  2. Майно, яке було передано в рахунок виконання зобов'язання до того, як настав термін виконання, якщо самим зобов'язанням не було передбачено інше. Наприклад, внесення орендної плати за квартиру до укладення договору.
  3. Грошові кошти, в тому числі заробітна плата, пенсія, допомоги і т. Д., Які є основним доходом громадянина і були надані йому в результаті лічильної помилки.
  4. Майно або гроші, які були передані громадянину на виконання зобов'язання, яке не мало місце бути, якщо одержувач доведе, що особа, яка вимагає повернення майна, знало про цей факт або передавало майно на благодійність. Наприклад, повернення частини гонорару представником в суді замовнику в зв'язку з тим, що справа була програна, і подальша подача позову представником з метою повернути ці гроші.

У даних ситуаціях тягар доведення відсутності факту безпідставного збагачення лежить на тому, хто майно / гроші / майнові права отримав, але не вважає це протизаконною дією.

Безпідставне збагачення: судова практика

Судова практика у справах, що випливають з безпідставного збагачення одного боку за рахунок майна або грошових коштів іншого боку, досить різноманітна. Ми зупинимося на найбільш поширених видах справ і висновках, які зробив суд.

  1. Якщо договір розірвано з ініціативи одного боку, то вона має право вимагати раніше виконане їй, якщо контрагент при цьому безпідставно збагатився. Н. звернувся до суду з вимогою про стягнення з ТОВ «Фіалка» грошових коштів, які були ним сплачені раніше за договором транспортної експедиції. Так як договір було розірвано з ініціативи Н. в зв'язку з відсутністю необхідності перевезення меблів (в договорі такий варіант передбачався), то контрагент не встиг виконати зобов'язання за договором, тобто перевезти вантаж. Однак представник ТОВ «Фіалка» наполягав на тому, що грошові кошти Н. повернуті не будуть, так як договір розірвано з його ініціативи, а, відповідно, Н. вправі вимагати лише збитки, які він поніс, але ніяк не суму, сплачену за договором . Однак арбітражний суд зайняв чітку позицію: мало місце безпідставне збагачення - ТОВ «Фіалка» отримала грошові кошти Н., що не виконавши при цьому свою частину зобов'язання в зв'язку з достроковим розірванням договору Н. Саме тому гроші Н. належить повернути в повному обсязі.
  2. Якщо стороні було завдано шкоди, то вона також має право заявити вимоги , Що випливає з безпідставного збагачення. ВАТ «Зевс» почало будівництво гаражів для особистих потреб. В силу відсутності фінансів будівництво було призупинено, а недобудовані об'єкти взяті на баланс організації.

Деякий час по тому муніципалітет зносить бетонні стіни і розчищає майданчик. Представник ВАТ «Зевс» звернувся до суду з вимогою відшкодування вартості знесених гаражів з урахуванням монтажних робіт. Суд встав на сторону потерпілої сторони і зобов'язав муніципалітет виплатити всю суму безпідставного збагачення, так як повернення недобудованих гаражів в натурі був неможливий. Збагачення в даному випадку полягало в тому, що муніципалітет вилучив бетонні плити з недобудованих гаражів.

  1. На грошову суму, яка була сплачена покупцем понад встановлену вартості майна, нараховуються відсотки з дня, коли продавець дізнався про безпідставне збагачення.

Два підприємства уклали договір поставки обладнання. Покупець помилково перевів 200 млн руб. замість необхідних 170 млн руб. Після того як про помилку стало відомо, він направив претензію продавця з проханням повернути надлишок і відсотки за користування чужими грошовими коштами. Продавець визнав факт переплати, але заявив, що її повернення неможливе в зв'язку з відсутністю у нього коштів; відсотки він відмовився виплачувати. Арбітражний суд, розглянувши всі обставини справи, прийшов до висновку, що гроші отримані продавцем і наявності безпідставне збагачення останнього. Відповідно, продавець зобов'язаний повернути переплату і відсотки за користування чужими грошима за період з дня отримання претензії від покупця до дня винесення рішення суду.

Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online