Прибутковий податок при продажу та купівлі квартири

  1. Продавець
  2. покупець

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

25.12.2017

При продажу квартири виникає багато питань, пов'язаних з податками - хто платить, скільки і коли.

На сьогоднішній день людина не повинна платити прибутковий податок з усієї суми, яку він отримав під час продажу квартири, але за умови, що вона перебувала у власності понад три роки.

Якщо ж квартира перебувала у вашій власності менше трьох років, з грошей, які ви отримали від покупця, віднімається 1 мільйон рублів, а з решти суми ви платите 13% прибуткового податку.

Дізнатися більше про податки при продажу квартири ви можете на виставці «Нерухомість від лідерів», яка пройде з 29 березня по 1 квітня в Гостиному дворі (Іллінка, 4).

Щоб потрапити на виставку, необхідно зареєструватися на сайті, отримати безкоштовний квиток і роздрукувати його.

Отримайте безкоштовний квиток на виставку нерухомості Отримайте безкоштовний квиток на виставку нерухомості

Прибутковий податок при продажу та купівлі квартири

Продавець

Як було написано вище, продавець повністю звільняється від сплати податку при продажу квартири, якщо вона була в його власності більше трьох років. Немає ніякої різниці яким чином нерухомість була отримана - купили ви її, отримали у спадок або в подарунок - все одно термін володіння становить три роки.

Крім того, деякі категорії громадян мають право на пільгу. Уточнити їх можна на сайті податкової інспекції. Щоб отримати пільгу необхідно написати заяву в за місцем прописки.

Якщо ж квартира була в вашому володінні менше трьох років, а її вартість перевищує 1 мільйон рублів, ви буде зобов'язані заплатити 13% прибуткового податку. Навіть якщо ви прожили в квартирі десять років за договором соціального найму, а після приватизували її, але з цього моменту пройшло менше трьох років, то при продажу квартири вам доведеться заплатити прибутковий податок.

покупець

В даний час покупець нерухомості має право на звільнення від сплати прибуткового податку від суми не більше 2 мільйонів рублів.

Якщо ви купили квартиру за два і більше 1 мільйона рублів, можна написати заяву в податкову інспекцію з проханням про податкове вирахування. При діючій податковій ставці 13% максимально ви можете повернути 260 тисяч рублів. Але варто пам'ятати, що така можливість у людини є тільки один раз в житті.

Якщо ви купили квартиру, яка коштує менше 2 мільйонів рублів, то звільнення від сплати податку буде поширюватися на розмір витраченої суми.

Крім того, є можливість включити в суму і покупку оздоблювальних матеріалів, які знадобилися для ремонту нової квартири. Тільки не забудьте підтвердити їх касовими і товарними чеками.

Необхідні документи:

  • свідоцтво про реєстрацію права власності на житло
  • договір купівлі-продажу
  • розписка від продавця про отримання грошей
  • акт прийому-передачі

Поки сума податку в цілому не складе 260 тисяч рублів, ви можете продовжувати його повертати, наприклад, купивши ще одну квартиру.

Податкові відрахування може отримати тільки власник квартири, тобто якщо нерухомість куплена спільно, то відрахування поширюється пропорційно часткам.

Податкові відрахування не надається:

  • житло для платника податків набуває роботодавець
  • угода купівлі-продажу відбувається між подружжям або близькими родичами

Дізнатися більше про податки при продажу квартири ви можете на виставці «Нерухомість від лідерів», яка пройде з 29 березня по 1 квітня в Гостиному дворі (Іллінка, 4).

Щоб потрапити на виставку, необхідно зареєструватися на сайті, отримати безкоштовний квиток і роздрукувати його.

Отримайте безкоштовний квиток на виставку нерухомості

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online