Податкові відрахування за навчання в 2019 році: документи, особливості та процес отримання

  1. За чиє навчання можна повернути витрати?
  2. Особливості заяви навчального соцвичета
  3. Отримання навчального вирахування за своє навчання
  4. Отримання навчального податкового вирахування за близьких родичів
  5. Способи отримання НВ
  6. Документи, що подаються до податкового органу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одним із видів соціальних відрахувань (далі по тексту НВ) є відрахування за навчання. Суть даної пільги полягає в поверненні частини, витрачених на оплату навчання, засобів. Далі в статті ми детально розберемо, як оформити податкове вирахування за навчання.

За чиє навчання можна повернути витрати?

Право на відшкодування витрат з навчання має громадянин, який оплатив навчання за:

  • себе;
  • Дружину (дружина);
  • Дітей (рідних, прийомних, усиновлених);
  • Братів і сестер (рідними та немає)

Витрати з оплати навчання інших осіб (цивільного чоловіка, онуків, племінників і т.д.) державою не відшкодовуються.

Законодавством встановлюється ряд додаткових вимог до вищевказаних особам, недотримання яких позбавляє їх права на повернення «навчальних» витрат.

Вимоги до громадян, які зазнали витрати по оплаті навчання:

  • Наявність статусу резидента Російської Федерації (резидентом визнається громадянин, який перебуває на території Російської держави більше 183 днів);
  • Отримання доходів за ставкою 13%.

Хто не може звернутися за відшкодуванням навчальних витрат:

  • Громадяни, які не мають офіційного доходу (з якого в бюджет проводиться відрахування прибуткового платежу);
  • ІП, що знаходяться на особливих режимах оподаткування (спрощеному, які диктував, с / г податок і Патенті);
  • Пенсіонери, які не мають офіційного доходу.

В рамках такої категорії громадян необхідно відзначити, що перенесення залишку по відрахуванню на періоди, що передують виходу на пенсію (як це встановлено для майнових вирахувань ) Для соцвичетов не передбачений. Дане роз'яснення було дано фінансовим відомством в одному зі своїх листів:

У той же час, законодавець вказує, що якщо пенсіонер має джерело доходів, оподатковуваний ставкою 13%, він має право отримати НВ на загальних підставах.

  • Громадяни, які не мають на момент оплати навчання доходу;

Тобто, якщо, наприклад, непрацююча мати оплатила навчання своєї дитини, відрахування за даними витратами вона заявити не зможе, навіть якщо на момент подачі документів на відрахування офіційно працевлаштуватися.

Особливості заяви навчального соцвичета

  • НВ проводиться за той рік, в якому було сплачено і проведено навчання;

У разі якщо навчання не короткочасне, а тривалий, ключове значення має дата твори витрат. При одноразової оплати навчання НВ заявляється в тому році, в якому вона була проведена, а при поступової оплати (протягом усіх років навчання) НВ заявляється щороку в сумі сплачених за цей період коштів.

Приклад: Соніна А.Б. в 2014 році оплатила курс підвищення кваліфікації, тривалістю 3 місяці. НВ вона зможе заявити на наступний рік у розмірі всієї суми, звернувшись за поверненням до податкового органу.

Приклад: Соніна А.Б. у вересні 2013 року оплатила своє навчання. Навчання тривало з вересня 2013 по червень 2014 року. Подати документи на НВ Соніна може в січні 2014 року, не чекаючи закінчення навчання.

  • Установа, організація або ІП, які проводять навчання, повинні мати відповідний дозвіл (ліцензію);

У разі відсутності у навчального закладу документа, що підтверджує право на ведення освітньої діяльності, держава в НВ відмовить. При наявності вказаного документа не має значення, чи є установа державним, муніципальним або комерційним. У зв'язку, з чим, НВ можна заявити не тільки по оплаті навчання в державних установи, а й за навчання в автошколі, музичної, спортивної та інших школах і дошкільних установах і т.д.

Не містить законодавство обмеження і по навчанню в закордонних установах, в тому числі дистанційно. Однак тут є невелике обмеження. До відшкодування можна поставити витрати тільки по безпосередньому отриманню знань. Витрати по проживанню в гуртожитку, харчування і т.д. поверненню не підлягають.

  • Залишок по НВ на наступні роки не переноситься;

У зв'язку з цим у разі багаторічного навчання оплату за нього краще проводити не одноразово, а кожен рік з урахуванням ліміту по НВ.

Приклад: Свєтіна В.В. з 2012-2016 рр. оплачені навчання своєї дочки в комерційному вузі. Вартість навчання за рік - 73 800 руб. Загальна вартість за 4 роки - 295 200 руб. Якщо Свєтіна оплатить всю суму відразу, то НВ, який підтвердить їй держава, буде дорівнює 50 000 руб. Залишок вона дозаявити не зможе. У разі якщо оплата буде відбуватися щорічно, Свєтіна зможе заявляти НВ щороку по 50 000 руб. і загальна сума НВ за 4 роки складе 200 000 руб.

  • НВ за витратами на навчання багаторазовий. Заявляти його можна щороку в розмірі, встановленому НК РФ;
  • Соцвичет має термін давності - 3 роки з моменту твори витрат. У цьому його основна відмінність від майнового. У разі якщо громадянин запізниться з подачею декларації більш ніж на 3 роки з моменту оплати навчання, податковий орган відмовить у праві на відшкодування зазначених витрат.

Приклад: Свєтіна В.В оплатила своє навчання в 2011 році, а за НВ звернулася лише в 2016 році. Отримати його вона не зможе, оскільки закінчився термін давності для відшкодування даних витрат.

Отримання навчального вирахування за своє навчання

До повернення коштів, витрачених на індивідуальне навчання, законодавець не встановлює спеціальних обмежень за віком учня і формою навчання До повернення коштів, витрачених на індивідуальне навчання, законодавець не встановлює спеціальних обмежень за віком учня і формою навчання.

Максимальна сума витрат, яку можна заявити до відрахування, в даному випадку дорівнює 120 тис. Руб.

Однак зазначена сума застосовується до всіх соцвичетам. Тому, якщо в році у громадянина були витрати, наприклад, по оплаті лікування, внесків на страхову частину пенсії і безпосередньо з навчання, йому доведеться вибрати, які саме він хоче відшкодувати і в якій частині. Але загальна сума їх не повинна перевищувати 120 тис. Руб.

Приклад: Сухов Д.А. в 2014 році оплатив лікування своєї матері в сумі 75 тис. руб., навчання дочки в розмірі 60 тис. руб. і внески по ДМС в розмірі 50 тис. Разом сума витрат склала 185 тис. руб. Але відшкодувати він зможеш лише 120 тис. Руб., В зв'язку, з чим він повинен самостійно вибрати які витрати заявити в декларації на відрахування.

Отримання навчального податкового вирахування за близьких родичів

Крім себе, громадянин може відшкодувати витрати за навчання родичів: дітей братів і сестер Крім себе, громадянин може відшкодувати витрати за навчання родичів: дітей братів і сестер. При заяві НВ за родичів має значення вік того, хто навчається і форма навчання:

  • За дітей (до 24-ти років) - будь-якої форми навчання;
  • За підопічних (до 18-ти років) - очної;
  • За братів і сестер, а також колишніх підопічних у віці до 24 років за очною формою навчання.

Максимальна сума витрат для НВ - 50 тис. Руб. за кожного учня в рік.

Приклад: Подружжя Боровкіни оплатили навчання дочки і сина в загальній сумі 133 тис. Руб на кожну дитину. Разом сума витрат склала 266 тис.руб. Повернути вони зможуть лише 100 тис. Руб. При цьому не має значення заявляють НВ обоє батьків або тільки один. Розмір НВ збільшення не підлягає.

Способи отримання НВ

До 2016 рік відшкодувати навчальні витрати громадяни могли лише через податкову інспекцію. З 2016 року - це можна зробити і за місцем роботи, як у випадку з майновими відрахуваннями. Порядок заяви соцвичетов особливих умов не має і підпорядковується загальним правилам.

Отримання НВ через податковий орган:

  1. Збір необхідних паперів;
  2. Заповнення декларації за формою 3-ПДФО і заяви на отримання НВ;
  3. Подання зібраного пакета документа в Інспекцію за місцем прописки;
  4. Отримання після 3-х місяців рішення про підтвердження або про відмову в підтвердженні НВ;
  5. Зарахування коштів після закінчення місяця з моменту винесення позитивного рішення.

Отримання «навчального» відрахування за місцем роботи:

  1. Збір необхідних паперів (крім декларації та довідки про доходи);
  2. Здача пакету документів до Інспекції;
  3. Після закінчення одного місяця отримання рішення про підтвердження права на НВ для роботодавця;
  4. Здача отриманого рішення за місцем роботи.

Документи, що подаються до податкового органу

  • Звітність 3 ПДФО (при отриманні НВ через н / о);
  • Заява про надання НВ;
  • Договір на навчання + додаткові угоди до нього (при їх наявності);
  • Документи по оплаті;
  • Документи, що підтверджують підставу заяви вирахування за дітей, братів і сестер, і їх вік (наприклад, свідоцтво про народження) - якщо НВ заявляється за зазначених осіб;
  • Свідоцтво про шлюб (якщо НВ заявляється за навчання дружини або чоловіка);

Зразок заповнення:

Зазначений перелік є вичерпним і відмовити за фактом ненадання інших документів інспектори не можуть. Однак, на практиці податковий орган часто просить надати, наприклад, ліцензію установи, довідку про доходи тощо Обгрунтованість даних вимог підтверджена низкою Листів Мінфіну РФ, у зв'язку з чим, з метою уникнення спірних ситуацій, краще зазначені папери надати перевіряючим.

Якщо у вас виникли запитання або вам потрібна допомога в підготовці та здачі необхідного пакету документів для отримання податкового вирахування за навчання, то наш черговий юрист готовий швидко і кваліфіковано допомогти вам в даному питанні.

За чиє навчання можна повернути витрати?
За чиє навчання можна повернути витрати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online