Як розраховують пенсію по втраті годувальника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Доплати не враховуються при розрахунку пенсії по втраті годувальника

"Померлий від інфаркту годувальник був колишнім шахтарем. Його базова пенсія за віком була 2000-2200 грн, а з доплатами - 3200 грн. На неї претендують вдова-пенсіонерка і мати. Їм нарахують 50% від базової пенсії або від загальної? Ще померлий отримував пенсію по профзаболеванию (регрес - компенсація шкоди, заподіяної здоров'ю. - Авт.). Вона підлягає виплаті непрацездатним спадкоємцям як по втраті годувальника чи ні? "

відповідає юрист юркомпанії "Правова допомога" Марія Богданович:

"Їм нарахують 100% на двох від базової пенсії. В даному випадку доплати і пенсія по профзаболеванию не враховуються.

Законом встановлено, що пенсія по втраті годувальника може бути призначена непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника за умови, що вони були на його утриманні (утриманці). Тут в цю категорію потрапляють і дружина, і мати.

Розмір пенсії по втраті годувальника, в даному випадку, коли на неї претендують два або більше утриманця, дорівнює 100% пенсії за віком померлого годувальника. Ця сума розподіляється між ними в рівних частках. При цьому на всіх членів сім'ї такого годувальника оформляється одна пенсія. Однак на вимогу будь-якого з утриманців із загальної суми може бути виділена його частка, яка буде сплачуватися окремо.

Таким чином, пенсія по втраті годувальника призначається з базового розміру пенсії за віком, не враховуючи надбавки і доплати. Що стосується пенсії по профзаболеванию, то кожному непрацездатному члену сім'ї такого годувальника покладалася б доплата в розмірі 1-го прожиткового мінімуму тільки в разі, якби смерть була наслідком такого захворювання або нещасного випадку на виробництві ".

"Якщо я не отримував пенсію 2,5 року по втраті годувальника, мені можуть її як-небудь повернути?"

Відповідає Марія Богданович:

"Швидше за все, немає. Звертатися за призначенням пенсії можна в будь-який час після виникнення права на пенсію. Але за загальним правилом пенсія по втраті годувальника призначається з моменту звернення на термін непрацездатності або довічно (для інвалідів і пенсіонерів).

Тому, коли особа не отримувала пенсію через те, що не зверталося за її призначенням, то повернути її за минулий період практично неможливо. Виняток - випадки, коли особа з поважних і незалежних від нього причин не змогло звернутися за призначенням пенсії. Або ж якщо невиплата пов'язана з діями посадових осіб Пенсійного фонду, тоді повернути недоотриману можна буде за допомогою судового розгляду. Крім того, у випадку з пенсією по втраті годувальника звернення за нею тільки через 2,5 року після виникнення такого права може означати, що ви не перебували на утриманні померлого годувальника, а мали власні джерела доходу. Тобто, можливо, що в оформленні такої пенсії вам відмовлять в цілому ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Їм нарахують 50% від базової пенсії або від загальної?
Вона підлягає виплаті непрацездатним спадкоємцям як по втраті годувальника чи ні?
Quot;Якщо я не отримував пенсію 2,5 року по втраті годувальника, мені можуть її як-небудь повернути?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online