Система опалення ленінградка

  1. Система опалення ленінградка в приватному будинку
  2. схема
  3. Діаметр труби
  4. Ленінградська система опалення: плюси і мінуси
  5. Схема для двоповерхового будинку
  6. Як правильно зробити опалення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розглядаючи варіанти і ціни опалення приватного будинку, деякі користувачі зупиняють свій вибір на системі ленінградка. На будівельному ринку з кожним роком з'являються нові технології, проте зазначений вид опалення не втрачає популярності серед споживачів. У нашій статті ознайомимося з усіма нюансами пристрої цієї системи.

Система опалення ленінградка в приватному будинку

За припущеннями деяких будівельників термін ленінградка вперше було використано працівниками будівельних організацій міста Ленінград. Не всі погоджуються з цим твердженням, адже монтаж опалення настільки простий, що міг використовуватися і в інших регіонах. Звичайно, деякі технологічні нюанси могли продумати інженери міста на Неві.

Важливо! Монтаж систем опалення досить простий, відрізняється простотою пристрою і мінімальними фінансовими вкладеннями. За конструкцією ленінградка складається з однієї труби до якої послідовно приєднуються радіатори.

При детальному огляді схеми опалювальної системи можна припустити, що останні батареї будуть самими холодними, адже теплоносій буде температуру у напрямку від котла до останнього опалювального приладу. Теплова конструкція може працювати при природному розширенні рідини при нагріванні, так і при перекачуванні теплоносія циркуляційним насосом. Основний трубопровід розміщується у напрямку статі, його вхід і вихід закільцьовані до котла, тобто опалювальні прилади будуть розташовуватися по периметру одноповерхового будинку.

Крім цього ленінградка може використовуватися і в двоповерхових житлових будинках, але тут необхідна установка контуру з насосом. У багатоповерховому будинку застосовується опалення закритого або відкритого типу. В останньому випадку необхідний потужний котел і правильний розрахунок діаметра трубопроводів.

схема

На практиці застосовується кілька схем опалювальної системи ленінградка:

  1. Відкрита схема з послідовним розташуванням опалювальних приладів починається з котла. У такій системі без насоса нагрітий теплоносій переміщається від одного радіатора до іншого, з крайньої батареї вода знову потрапляє в котел для нагрівання. Під час роботи опалення робоча рідина збільшується в обсязі, її надлишки накопичуються в розширювальної ємності. В системі передбачається вентиль з патрубком для закачування і зливу надлишків води.
  2. Схема з додатковим контуром застосовується в складному по конструкції заміському будинку. Нагрівання теплоносія тут можна змінювати за допомогою голчастого крана. Цей прилад регулює інтенсивність нагрітого водяного потоку. За даною схемою необхідна установка насоса в систему опалення. Наявність цього агрегату сприяє швидкому і рівномірному прогріванню житлових приміщень.
  3. Закрита схема опалювальної системи ленінградка побудована за принципом відкритої системи, але тут присутня герметичний мембранний бак і циркуляційний насос. Заповнювати систему закритого типу теплоносієм повинен професійний майстер сантехнік , Адже в такому контурі надлишки повітря стравлюють за допомогою кранів Маєвського. Тиск в трубопроводах знаходиться на рівні 1,5 атмосфери. При перегрів або кипіння рідини в котлі скинути тиск допомагає запобіжний клапан. Для нормалізації роботи системи досить скидання 100-200 мл рідини.

Зверніть увагу! Кожна схема ленінградки повинна використовуватися для конкретного випадку. Відкрите опалення - одноповерховий заміський будинок, схема з додатковим контуром для складних по конструкціях будівель. Закрита система опалення більше підійде для двоповерхового будинку.

Діаметр труби

Головна теплова магістраль в Ленінградці виконується з трубопроводів великого діаметру, що не менше одного дюйма (25 міліметрів). Відходять від головної труби патрубки для під'єднання опалювальних приладів повинні мати діаметр не менше 3 \ 4 дюйма. Перерозподіл тепла в такій системі здійснюється за рахунок конвекції і різниці в тисках основної та додаткових труб.

Вступник потік теплоносія ділиться на дві частини між радіатором і обведенням або байпасом. Якщо головна теплова магістраль має великий діаметр, то перетин байпаса і трубопроводу, що підводить повинні бути однаковими.

Важливо! При неможливості прокласти трубу однакового діаметра будинок ділиться на кілька частин, в кожній з яких укладається власний контур меншої довжини. Всі контури потрібно врівноважити, інакше весь нагрітий теплоносій буде направлений в трубопровід максимальної протяжності. Чи вирішить проблему вентиль на обратке самого маленького контуру.

Ленінградська система опалення: плюси і мінуси

У порівнянні з іншими опалювальними системами у ленінградки є кілька вагомих переваг:

  1. Зменшений витрата труб для монтажу контуру.
  2. Мінімальний обсяг монтажних робіт.
  3. Цей тип опалювальної системи підходить для одно-, дво- і трьох поверхових заміських будинків. При влаштуванні контуру змінюються лише окремі деталі, наприклад, мембранний бак або циркуляційний насос.
  4. Для пристрою ленінградки немає потреби купувати дороге автоматичне обладнання.
  5. Правильно налаштована система відрізняється тривалим періодом експлуатації.
  6. Як ми вже говорили, основна транспортна магістраль контуру розташовується в нижній частині приміщення. Це означає, що таку трубу можна легко заховати в конструкції підлоги. На очах залишають тільки патрубки, які приєднуються до опалювальних приладів.
  7. Розводка труб в Ленінградці досить проста, при наявності мінімального досвіду в галузі будівництва з монтажем системи може впоратися навіть недосвідчений будівельник.

Незважаючи на величезну кількість переваг у цій опалювальної системи є кілька вагомих недоліків. Сюди слід віднести нерівномірність прогріву будівлі і необхідність монтажу трубопроводів під потрібним ухилом. Втім з першим недоліком можна легко впоратися при установці спеціальної запірної арматури.

Схема для двоповерхового будинку

Ленинградка вважається вдосконаленим варіантом однотрубної опалювальної системи. Різниця між цими двома конструкціями полягає в тому, що головна теплова магістраль не рвуться опалювальними приладами. Кожна батарея підключається до основної труби за допомогою відводів, байпас використовується як подача.

При використанні в двоповерховому будинку розглянута опалювальна система прогріває на максимум найближчі від котла радіатори. Для рівномірного прогріву всіх приміщень на відводи встановлюється спеціальна запірна арматура.

Зверніть увагу! Ленинградка вважається бюджетним варіантом опалення, вона не може гарантувати комфортного нагріву житлових кімнат будинку.

Як правильно зробити опалення

На початковій стадії робіт підбираємо котел для системи опалення та місце його розташування. Найкраще розташувати агрегат в підвалі. Перед установкою підлогового газового або твердопаливного котла з метою пожежної безпеки на підлогу розстеляють листи стали, які розташовуються на відстані 50 сантиметрів від габаритів обладнання. Тепер потрібно зробити димохід. Трубу монтують таким чином, щоб вона забезпечувала нормальну тягу і не пропускала дим всередину приміщення.

Головний магістральний трубопровід роблять з металопластику з внутрішнім діаметром не менше 26 міліметрів або виробів зі сталі з перетином 22 міліметра. Поліпропіленові труби можуть використовуватися для монтажу системи опалення невеликого будинку в якому встановлено не більш 3 радіаторів.

Над котлом монтують розширювальний бак на висоті 3 метрів від приладу. Далі прокладають головну трубу по периметру будинку. Радіатори під'єднують до основного контуру під віконними прорізами за допомогою труб меншого діаметра. При установці спеціальної запірної арматури на батареях опалення можна регулювати температуру в кожній кімнаті.

З питань монтажу опалювальної системи Вашого будинку, телефонуйте +7 (926) 966-78-68 (майстер по опаленню Дмитро)

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online