Насосні станції пожежогасіння

  1. автоматичного пожежогасіння
  2. Водяного пінного пожежогасіння спринклерні і дренчерні
  3. Модульні насосні станції
  4. Моноблочна насосна станція
  5. Насосна станція зовнішнього пожежогасіння
  6. Підземна насосна станція пожежогасіння
  7. Принцип роботи станцій
  8. Перелік базового набору обладнання НВВ
  9. Вимоги до насосних станцій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Існує обладнання інженерно-технічних систем забезпечення безпеки людей в будівлях / спорудах, одна назва якого вселяє надію своєю грунтовністю і надійністю. наприклад, внутрішній протипожежний водогін (ВПВ) з встановленими на ньому ПК , стаціонарні системи пожежогасіння . Їх основним вузлом, як правило, є насосна станція. Без них боротьба з вогнем можлива тільки з використанням переносних порошкових , повітряно-пінних або вуглекислотних вогнегасників можлива, якщо, звичайно, це приміщення / будівлі невеликій площі.

Насосними станціями пожежогасіння (НСП) обладнуються ті будівлі, архітектурно-будівельні споруди, де для захисту приміщень встановлюються водяні / пінні системи АУПТ зі спринклерними , дренчерними зрошувачами ; а також монтується ВПВ - для забезпечення необхідної витрати води, в тому числі сумарного. Вони не потрібні тільки для одного виду АУПТ - систем гасіння тонкорозпиленою водою , Чиї модулі в своєму складі мають ємності / резервуари з водою, зі спеціальними добавками, і балони з витісняє газом.

Вибір виду / типу, потужності НСП залежить від характеристики об'єкта, методу пожежогасіння, виду джерела водопостачання, використовуваного для цілей боротьби з вогнем - пожежного водоймища , резервуара , Зовнішнього водопроводу підприємства / населеного пункту.

НСП можуть бути стаціонарними, тобто розташовуватися в капітальних будівлях, спеціальних будівлях / спорудах - модулях / блоках, а також бути мобільними / пересувними; в тому числі використовуваними державними, відомчими або приватними пожежними підрозділами / формуваннями для забору води з пожежних водойм, з пожежних пірсів .

У своєму складі таке обладнання має відцентрові зважених, глибинні насоси, спеціальні насоси - підвищувачів для будинків великої поверховості, в залежності від характеристик об'єкта; від них же залежить їх кількість.

Це далеко не повний перелік характеристик / особливостей НСП, тому розібратися в різних видах / типах цього важливого обладнання - завдання цієї статті.

автоматичного пожежогасіння

Існує обладнання інженерно-технічних систем забезпечення безпеки людей в будівлях / спорудах, одна назва якого вселяє надію своєю грунтовністю і надійністю

Автоматичні установки пожежогасіння

До них відносяться всі НСП в складі установок / систем АУПТ, а також деякі види такого устаткування в системах ВПВ; але часто для останніх передбачений дистанційний ручний пуск - за допомогою кнопок, встановлених біля внутрішніх ПК, ручних пожежних сповіщувачів АПС .

У різних видів / типів АУПТ існують як значні подібності, так і відмінності, особливості. Наприклад, по виду вогнегасної речовини - вода або ж піна, що залежить від фізико-хімічних властивостей пожежного навантаження, категорії з вибухопожежної небезпеки приміщень / будівлі.

Водяного пінного пожежогасіння спринклерні і дренчерні

Водяного пінного пожежогасіння спринклерні і дренчерні

Найпоширеніший і давній вид пожежогасіння з очевидних причин:

  • Доступність, дешевизна такого ОТВ.
  • Можливість мати / створити необмежений або достатній запас води.
  • Ефективність застосування води, піни для більшості класів пожеж.

Існують два основних види такого пожежогасіння:

  • Спринклерні, що працюють точно по осередку пожежі, що важливо при гасінні громадських будівель, тому що мінімізує непрямий матеріальні збитки від впливу води / піни на обробку інтер'єру, меблі, товарно-матеріальні цінності.
  • Дренчерні, що створюють водяні завіси / екрани на шляху поширення вогню, в тому числі в отворах будівельних перешкод, там, де через особливості технології виробництва немає можливості встановити протипожежні двері / Ворота; а також здатні видавати необхідну кількість води, піни необхідної кратності для гасіння пожежі при роботі по великих площах виробничих об'єктів.

Цілком доречно порівняти спринклерні установки системи з високоточним, а дренчерні - зброєю масового ураження пожежі.

Відповідно, насосні станції водяного / пінного спринклерного і дренчерного пожежогасіння відрізняються в основному потужністю / продуктивністю для забезпечення необхідних витрат води.

Модульні насосні станції

Модульні насосні станції

Це повний комплект технічних засобів НСП, змонтовані на єдиній рамі. Як правило, вони мають відносно невелику продуктивність; але зручні тим, що їх установка, монтажно-налагоджувальні роботи по підключенню до систем АУПТ, ВПВ вимагають мало часу, витрат.

Моноблочна насосна станція

Моноблочна насосна станція

Тут весь комплект необхідного обладнання НВВ змонтований в утепленому блок-контейнері з металу, зручному для транспортування різними видами транспорту. Після установки на території підприємства, що будується населеного пункту до неї підключають мережі протипожежного водопостачання території / будівель, систем АУПТ.

Насосна станція зовнішнього пожежогасіння

Насосна станція зовнішнього пожежогасіння

У такій якості часто використовуються моноблочні, а також модульні НСП, розміщені в тимчасових будівлях - контейнерах, утеплених вагончиках, які можна оперативно встановити на обраної, підготовленому майданчику майбутнього промислового виробництва / підприємства для забезпечення її зовнішнім протипожежним водопостачанням до початку будівельних робіт зі зведення будинків, споруд, що вимагають норми / правила ПБ.

Повний комплект насосного обладнання, трубопровідної обв'язки, контрольно-керуючої автоматики, обрана необхідна потужність, витрата води для конкретних завдань - все це можна без праці вибрати, придбати у багатьох російських виробників обладнання систем пожежогасіння, водопостачання.

Підземна насосна станція пожежогасіння

Підземна насосна станція пожежогасіння

Таке розміщення НСП допускається нормами з такими застереженнями:

  • Приміщення насосної станції пожежогасіння, що знаходиться в 1 підземному поверсі будівлі, має мати вихід назовні - безпосередньо або через сходову клітку будівлі / будови.
  • Його заборонено обладнати електрогенераторами з двигунами на рідкому паливі в якості резервного джерела електроживлення.
  • Необхідно забезпечити телефонним зв'язком з пожежним постом, незалежним аварійним освітленням.

З огляду на те, що таке приміщення може бути підтоплено як ґрунтовими водами, так і в результаті аварії насосного обладнання, гасіння пожежі, повинні бути виконані наступні заходи:

  • Електродвигуни всіх насосів встановлюються на висоті не менше 0, 5 м від підлоги.
  • Самопливний випуск аварійного об'єму вод в каналізацію або відкачка води з приямку дренажними насосами.
  • Продуктивність дренажного насоса повинна забезпечувати неможливість підняття рівня води вище низу електроприводів основних і резервного насосів.

Принцип роботи станцій

Велику частину часу НСП знаходяться в черговому режимі. Але, в разі виникнення пожежі необхідний як швидкий пуск насосів, так і різкий вихід на робочі показники тиску, напору, витрати води в системах АУПТ, ВПВ.

Принцип роботи НСП можна описати наступним алгоритмом:

  • спрацювання сповіщувачів полум'я на появу відкритого вогню, датчиків диму -на частки продуктів горіння, теплових пожежних сповіщувачів - на різке підвищення температури в повітрі цього приміщення.
  • Тривожне повідомлення від ручного пожежного сповіщувача.
  • Після обробки повідомлень від будь-якого виду пожежних сповіщувачів прилад АПС видає керуючий сигнал на пульти контролю та управління пожежогасінням в складі АУПТ , Вузли керування спринклерних / дренчерних установок / систем або безпосередньо на запірно-пускову арматуру - електромеханічні засувки / заслінки, клапана насосних станцій.
  • Включення робочого насоса від сигналу ПКУ, приладу АПС , Кнопки дистанційного запуску насосної станції ВПВ.
  • Підвищення тиск, генерація необхідного напору води в живильному трубопроводі водяних / пінних установок пожежогасіння.
  • Локалізація, ліквідація вогнища пожежі в приміщеннях, які захищаються за допомогою зрошувачів, що викидають потік води або піни.

Перелік базового набору обладнання НВВ

  • Основний (робочий) і резервний насоси. Останній вступає в дію як при виході з ладу робочого агрегату, так і при недостатньому напорі в автоматичних системах АУПТ / ВПВ. На великих об'єктах кількість насосів станції не обмежується двома виробами.
  • Усмоктувальні і нагнітальні трубопроводи / колектори.
  • Запірно-пускова арматура, встановлена ​​на трубопровідної обв'язки насосів.
  • Пульт / шафа автоматичного управління, що приймає / передає сигнали / повідомлення.
  • Контрольно-вимірювальні прилади.

Ще на стадії проектування в залежності від ситуації, специфіки об'єкта, що захищається цей мінімальний комплект обладнання доповнюється та іншими пристроями.

Вимоги до насосних станцій

Вони викладені в СП 5.13130.2009 , В якому дано вимоги до проектування установок / систем АПС / АУПТ, СП 10.13130.2009 - ВПВ будівель / споруд.

Узагальнено ці вимоги виглядають наступним чином:

  • Устаткування НСП розміщується в окремому спеціальному приміщенні на першому, цокольному, 1 підземному поверсі будівель / споруд або в прибудовах до них, а також в окремо розташованих будівлях різної ступеня вогнестійкості з урахуванням протипожежних розривів між ними.
  • При розміщенні в захищається приміщенні НСП відділяється протипожежними перешкодами з межею стійкості до вогню REI 45.
  • З приміщення НСП повинен бути вихід безпосередньо назовні / в сходову клітку будинку з окремим виходом на територію.
  • Біля входу в приміщення НСП необхідна установка світлового табло «Насосна станція пожежогасіння», підключеного до мережі аварійного / евакуаційного освітлення будівлі.
  • Для дублювання автоматичного запуску насосів станції системи водяних АУПТ, за винятком спринклерних установок, оснащуються ручним пуском: дистанційним і місцевим - безпосередньо в приміщенні НСП.
  • Вибір основних і як мінімум одного резервного насосного агрегату з автоматичним включенням проводиться на підставі можливості спільної роботи, максимальних значень робочого тиску і витрати води.
  • НСП відносяться до I категорії - по надійності дії, електропостачання та забезпеченості водопостачання.
  • В якості резервного джерела електропостачання допустимо використовувати дизельний електрогенератор, насос з приводом від ДВС. Обмеження - заборона на установку такого обладнання в підвальних приміщеннях.
  • Трубопроводи в НСП необхідно виконувати із сталевих труб, що з'єднуються зварюванням.
  • Електрокерування НСП має забезпечувати управління електроприводами запірно-пусковий арматури, автоматичний пуск основного і резервного насоса, перемикання управління з робочого джерела електропостачання на резерв.
  • Час виходу основного обладнання НВВ на робочий режим - не більше ніж 10 хв.

Окремо слід розглянути питання про вимоги ПБ до приміщень НСП, щоб не вийшов, як у прислів'ї, швець без чобіт:

  • Якщо розмір машинного залу, тобто там, де встановлені робочі та резервні насосні агрегати, має розміри 6 х 9 м і більше, то він повинен бути обладнаний протипожежним водопроводом з установкою ПК з витратою 2, 5 л / с.
  • При наявності електродвигунів з напругою до 1 тис. В необхідні - 2 повітряно-пінних ручних вогнегасника, ДВС - 4 таких вогнегасника.
  • Якщо електродвигуни з робочою напругою більше 1 тис. В і / або ДВС більше 221 кВт, то додатково потрібно укомплектувати приміщення НСП 2 вуглекислотними вогнегасниками, бочкою з водою (!), Двома шматками повсті, протипожежного полотна або кошми розмірами 2 х 2 м.

При цьому ні система пожежогасіння насосних станцій, ні навіть установка пожежних сповіщувачів АПС нормами / правилами ПБ не передбачена. Мабуть, вважається, що вогонь боїться не санкціонована виникати в приміщенні з таким грізним для нього назвою.

Однак, з огляду на насиченість приміщення НСП різним енергоємним обладнанням, відсутністю, як правило, чергового персоналу в ньому; власникам, керівництву підприємств / організацій, відповідальним за протипожежний стан будівель варто потурбуватися про те, що дорога насосна станція, яка є найважливішим елементом системи безпеки будівлі, знаходиться практично без нагляду людей, контролю протипожежної автоматики, і зробити відповідні висновки.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online