Ленинградка: система опалення в приватному будинку і багатоквартирному будинку

  1. Система опалення з примусовою циркуляцією - ленінградка
  2. особливості ленінградки
  3. Позитивні сторони і недоліки ленінградської системи
  4. можливі види
  5. Однотрубна система з природною циркуляцією
  6. З примусовою циркуляцією
  7. типи установки
  8. Система опалення ленінградка в приватному будинку
  9. Для багатоквартирного будинку
  10. схема
  11. Основні правила і послідовність монтажу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При влаштуванні систем водяного опалення застосовують кілька схем підключення радіаторів, і кожної з них притаманні характерні сильні і слабкі сторони.

Дбайливому господареві напевно припаде до душі ленінградка: система опалення з такою незвичайною назвою дозволить заощадити на монтажі і матеріалах.

Система опалення з примусовою циркуляцією - ленінградка

Свого часу в СРСР гостро стояло питання здешевлення житлового будівництва.

Економити намагалися на всьому, в тому числі і на системі опалення.

Не мудруючи лукаво, її спростили, наскільки було можливо, просто з'єднавши всі радіатори контуру послідовно однією трубою.

Таке рішення дозволило скоротити кількість матеріалів і обсяг монтажних робіт до мінімуму. Вперше нововведення було реалізовано в Ленінграді, звідси і назва - ленінградка.

особливості ленінградки

Роблячи вибір на користь однотрубної системи опалення, домовласник повинен враховувати наступне:

  1. З огляду на послідовного розташування радіаторів гідравлічний опір контуру збільшується (в порівнянні з двухтрубной системою, в якій радіатори підключаються паралельно). Для того щоб продавити теплоносій через таку систему, доводиться розвивати досить великий тиск. У системах з природною циркуляцією воно забезпечується високим розгінним колектором, для якого, на жаль, не завжди є місце. Тому в більшості випадків Ленінградку роблять з примусовою циркуляцією. Більш детально питання циркуляції робочого середовища ми розглянемо нижче.
  2. Для ленінградки характерно вкрай нерівномірний розподіл тепла. Рухаючись від радіатора до радіатора, теплоносій встигає сильно охолонути, так що різниця між температурами перших і останніх (по ходу теплоносія) опалювальних приладів стає дуже істотною.

З огляду на дану обставину, роблять наступне:

  • У найбільш віддалених від котла радіаторах збільшують кількість секцій.
  • Контур розташовують таким чином, щоб останні, тобто найхолодніші радіатори припадали на комору, кухню, передпокій і інші приміщення, де через рідкісного перебування людей створювати комфортні умови немає необхідності (до того ж на кухні недолік тепла компенсується газовими конфорками).
При влаштуванні систем водяного опалення застосовують кілька схем підключення радіаторів, і кожної з них притаманні характерні сильні і слабкі сторони

Система опалення «Ленинградка» для приватного будинку

Позитивні сторони і недоліки ленінградської системи

Перевагами однотрубної системи опалення є:

  1. Низька вартість: найголовніший «плюс» полягає в тому, що з усіх видів опалення ленінградка є найменш витратною. Як труби, так і арматура потрібні для неї в мінімальних кількостях. Скорочуються витрати і на монтаж, який є найменш трудомістким.
  2. Простий пристрій: це якість проявляється не тільки при монтажі, а й на етапі проектування. Якщо в двотрубної системі через неправильний розрахунок діаметрів можуть утворюватися зони зі слабкою циркуляцією або навіть застоєм теплоносія (це явище називається розбалансуванням), то при спорудженні однотрубної системи про це можна не турбуватися - робоче середовище при будь-яких умовах пройде через всі радіатори, так як іншого шляху у неї просто немає.
  3. Можливість прихованої прокладки труб: оскільки радіатори з'єднані всього однією трубою, її можна розташувати на будь-якому рівні (в двотрубної системі подає магістраль обов'язково повинна прокладатися вище радіаторів). Користуючись цією можливістю, трубу часто ховають в конструкції підлоги, але навіть просто укладена уздовж плінтуса вона буде не особливо помітна.

Що стосується недоліків однотрубної системи, то найголовніші з них нами вже були згадані - це нерівномірний обігрів приміщення і значний гідравлічний опір контуру. Остання обставина не дає можливості в деяких випадках включити в систему полотенцесушитель.

Також до «мінусів» відносять неможливість індивідуальної настройки тепловіддачі радіаторів і їх ремонту без відключення всієї системи.

можливі види

Залежно від того, що змушує теплоносій рухатися по трубах, ленінградка ділиться на два види.

Однотрубна система з природною циркуляцією

Також називаються самопливними або гравітаційними. Двигуном для робочого середовища виступає явище конвекції: контур починається вертикальним ділянкою - так званим розгінним колектором, в якому нагріта котлом вода спрямовується вгору. Розширювальний бак повідомляється з атмосферою (відкрита система), тому повинен перебувати в найвищій точці.

переваги:

  • Вода тече, можна сказати, сама собою, тому не доводиться витрачатися на покупку насоса.
  • Опалювальна система не потребує електропостачанні (є енергонезалежною).

Однотрубна розводка системи опалення «Ленинградка»

недоліки:

  • Доводиться застосовувати труби великого діаметра і укладати їх з великим ухилом.
  • Теплоносій встигає сильно охолонути, тому котел працює на граничному режимі.
  • Відсутня можливість експлуатації системи в низькотемпературному режимі (така необхідність виникає в міжсезоння).
  • У контурах з великим гідравлічним опором (ленінградка або системи з середині підлоги підігрівом) потужності конвекційного «двигуна» може виявитися недостатньо.

Видів опалювальних систем існує безліч: паровий, повітряна, водяна і інші Видів опалювальних систем існує безліч: паровий, повітряна, водяна і інші. Яку ж систему вибрати для свого будинку? Системи опалення приватних будинків своїми руками - рекомендації по монтажу.

Види циркуляційних насосів для опалення та їх характеристики розглянемо тут .

Система опалення двоповерхового будинку передбачає великих фінансових і трудових витрат, ніж при проектуванні системи опалення одноповерхового будинку. тут https://microklimat.pro/sistemy-otopleniya/montazh-sistem-otopleniya/sxema-otopleniya-2-x-etazhnogo-chastnogo-doma.html розглянемо, які види опалювальних систем існують для двоповерхових будинків і як вони влаштовані.

З примусовою циркуляцією

Це система опалення ленінградка з насосом. У контур врізають спеціальний насос, званий циркуляційним. Це рішення забезпечує більш якісний обігрів будинку, дозволяє експлуатувати котел в щадному режимі (в тому числі низькотемпературному) і робить можливим підключення сушки для рушників і «теплої підлоги». Також можна значно зменшити діаметр труб і їх ухил.

Недоліків два:

  • Доводиться купувати насос і мембранний розширювальний бак (звичайний відкритого типу в даному випадку не годиться).
  • При відсутності електропостачання робота системи опалення припиняється.

Схема опалення приватного будинку з примусовою циркуляцією

Якщо ваш будинок часто залишається без електрики, опалювальний контур навіть при наявності насоса краще оснастити розгінним колектором. Таким чином, при збоях в енергопостачанні система частково збереже працездатність за рахунок природної циркуляції.

Також ленінградки бувають:

  1. Горизонтальними - все радіатори контуру розташовуються на одному рівні і з'єднуються горизонтальною трубою.
  2. Вертикальними - з'єднуються радіатори, встановлені один над одним на різних поверхах, при цьому кожна така ланцюжок приєднана до загального роздаточного кільцю.

типи установки

Спосіб реалізації однотрубної системи опалення залежить від того, на якому об'єкті вона встановлюється. Розглянемо наступні варіанти.

Система опалення ленінградка в приватному будинку

Невелика площа таких споруд дозволяє на кожному поверсі монтувати горизонтальний контур з підключенням до загальної вертикальної трубі - стояку. Стояк прокладається в добре утепленій ніші.

Для багатоквартирного будинку

У міських будинках однотрубну систему застосовують у вертикальному виконанні У міських будинках однотрубну систему застосовують у вертикальному виконанні.

У підвалі або на горищі укладається горизонтальне кільце, яке відіграє роль роздавальної гребінки.

До нього паралельно підключають безліч вертикальних ліній з радіатором на кожному поверсі, які пронизують весь будинок.

Для зливу теплоносія прокладається ще одне кільце, яке завжди знаходиться в підвалі.

Найкращим чином працює система, раздаточное кільце якої розташоване на горищі (верхній розлив). Однак, горище або технічний поверх є не в кожному багатоквартирному будинку. Якщо верхній розлив прокладати ніде, вдаються до нижнього розливу - раздаточное кільце прокладають в підвалі.

схема

Пристрій однотрубної системи опалення можна зробити по одному з двох варіантів:

  1. Класична схема: це найбільш простий і дешевий варіант, в якому всі характерні недоліки ленінградки проявляються в повній мірі. З'єднує радіатори труба приєднується безпосередньо до їх патрубкам.
  2. Удосконалена схема: удосконалення полягає в тому, що при кожному радіаторі робиться байпас - перемичка, по якій теплоносій можна пустити в обхід опалювального приладу. Контур прокладається так: по периметру приміщення монтується труба, в яку врізають по два відводи на кожен радіатор. Ділянка труби між відводами і буде тією самою перемичкою. Тут необхідно урізати регулюючу арматуру, наприклад, голчастий вентиль. На відводах, які підключаються до входу і виходу з радіатора, встановлюють запірну арматуру (кульові крани, в основному).

Цей варіант ленінградки коштує трохи дорожче класичного, але зате система стає більш гнучкою.

Відкриваючи вентиль на байпасе, користувач може зменшити потік теплоносія, що йде через радіатор; крім того, будь-який радіатор можна відключити для ремонту, не припиняючи роботу всього контуру.

Основні правила і послідовність монтажу

При влаштуванні однотрубної системи дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Після установки котла слід виконати монтаж довгих ділянок трубопроводів. Кронштейни для труб кріплять до стін дюбелями.
  2. Якщо трубу необхідно провести через отвір в стіні, то її торець обмотують поліетиленом, який потім прихоплюють скотчем. Цей захід запобігатиме потраплянню сміття всередину.
  3. Багато сьогодні користуються лазерним рівнем, але в ситуації, коли частина труби виявиться за стіною, такий прилад буде марним. На цей випадок слід запастися водяним рівнем з довгим шлангом. З його допомогою двоє людей, перебуваючи поза зоною видимості один для одного, легко зможуть надати трубі потрібний ухил. Величина останнього залежить від типу системи: при природній циркуляції він становить 1 см на метр довжини (по ходу теплоносія), при наявності насоса - не менше 2 мм на метр (в будь-яку сторону, аби було зручно зливати воду з контуру).
  4. Для прихованої прокладки в конструкції підлоги найкраще використовувати поліпропіленові труби. Їх можна поєднувати пайкою, при цьому утворюється нероз'ємне з'єднання, що виключає протікання. До того ж поліпропілен, на відміну від сталі, не може зруйнуватися через корозію.
  5. Кронштейни для радіаторів замоноличивают в стіну або прикріплюють до неї дюбелями. Радіатори монтуються теж з невеликим ухилом, що дасть можливість повністю дренувати систему після закінчення опалювального сезону.

Мінімальна відстань від радіатора до сусідніх елементів:

  • до підвіконня - 80 мм;
  • до статі - 100 мм;
  • до стіни - 50 мм.

Після установки труб і радіаторів до системи підключають запірно-регулюючу арматуру, воздухоотводчики, циркуляційний насос і розширювальний бак.

Матеріали, з яких виконані крильчатка і ущільнювачі насоса, на високотемпературні режими роботи не розраховані, тому агрегат необхідно встановлювати на вході в котел, де тече найхолодніший теплоносій.

Якщо ви вирішили облаштувати опалення газом, перш за все потрібно скласти проект опалювальної системи на папері Якщо ви вирішили облаштувати опалення газом, перш за все потрібно скласти проект опалювальної системи на папері. Схема опалення приватного будинку з газовим котлом : Особливості системи і вимоги до розміщення.

Технічні характеристики алюмінієвих радіаторів опалення дивіться в цієї статті.

Відео на тему

Яку ж систему вибрати для свого будинку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online