Акт заміни лічильника води

  1. Складові частини акта
  2. Якими законами регулюється складання
  3. хто заповнює
  4. Якого виду можуть бути лічильники
  5. В яких випадках лічильник можна поміняти
  6. норми установки
  7. Алгоритм дій при заміні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Акт заміни лічильника води складається працівником ТСЖ або іншим співробітником комунальних служб і організацій. Він необхідний для формування звітності в якості первинного документа, для посилань, обґрунтувань та ін.

ФАЙЛИ
Завантажити порожній бланк акта заміни лічильника води .doc Завантажити зразок акта заміни лічильника води .doc

Складові частини акта

Після назви паперу висвітлюються адресні дані скоєння заміни. Потім конкретне місце установки (в бланку зазначено, що це санвузол і труба холодної води, при бажанні можна вписати іншу інформацію, наприклад, про стояк, трубу гарячої води). Також повинні бути присутніми дані про замінювати лічильнику, а саме:

  • його тип;
  • заводський номер;
  • рік (бажано вказати дату) випуску;
  • показання, які на ньому були.

Ту ж інформацію необхідно вказати і про прилад, який встановлюється замість старого лічильника води
Ту ж інформацію необхідно вказати і про прилад, який встановлюється замість старого лічильника води.

Дата установки при цьому - ключовий аспект. День необхідно вказати точно. Бажано щоб він збігався з днем ​​підписання акта.

Якщо це не так, то потрібно буде доводити це розбіжність іншими документами. Також важливі повне найменування організації, яка проводила заміну, і відомості, на підставі якого паперу вона має право це робити. Для заповнення даних про номер ліцензії, дату і місце її видачі залишена окрема графа. В кінці для юридичної сили акту поміщається підпис спеціаліста, який проводив заміну лічильника води.

Якими законами регулюється складання

Основним законодавчим актом, що регулює заповнення паперу, є Постанова Уряду №354 від 6 травня 2011 року. У ньому прописано, що є «внутрішньобудинковими інженерними системами», а що «внутрішньоквартирних обладнанням», хто і в яких випадках несе відповідальність про своєчасну заміну цих апаратів, хто повинен за них платити, допустима потужність лічильника для заміни та інші нюанси.

Правила регламентують взаємодію з лічильниками води в багатоквартирних будинках, але підійдуть і для приватних домоволодінь, підключених до загальноміської системи водопостачання.

хто заповнює

Заповнювати порожні графи бланка акта заміни лічильника води має право інженер, викликаний з керуючої компанії. Також вказувати інформацію може сантехнік, який прибув за адресою замінного лічильника з ЖЕКу або іншої організації, яка має право вести сантехнічні роботи в житлових приміщеннях.

Якого виду можуть бути лічильники

Оформлятися актом може заміна як лічильників індивідуального водопостачання, так і загальнобудинкових приладів.

У першому випадку відповідальність за якість заміни, її своєчасність і вірність показників на них несе власник житла або домоволодіння.

А в другому міняти лічильник гарячого або холодного водопостачання буде керуюча компанія або товариство, яке взяло відповідальність за управління комунальним господарством конкретного будинку. Акт в цьому випадку є підтвердженням якісно виконаних робіт, документом первинної звітності перед товариством.

В яких випадках лічильник можна поміняти

Згідно з існуючим законодавством прилади обліку гарячої та холодної води можуть змінюватися в будь-який момент. Зазвичай в офіційних документах мають бути вказані такі причини для таких маніпуляцій:

  • лічильник зіпсований;
  • закінчився максимальний період експлуатації приладу, зазначений в доданих документах (є ризик виникнення поломки);
  • виникла потреба в установці більш досконалої моделі, на ринку з'явилася інша технологія, більш сучасні лічильники;
  • держперевірки не визнала встановлений лічильник придатним до експлуатації;
  • в апараті виникли зовнішні механічні пошкодження, при яких виникає ризик зміни параметрів та ін .;
  • надійшло пряма вказівка ​​(розпорядження) з боку керівництва компанії або ТСЖ.

В останньому випадку зазвичай оформляється письмовий наказ. Якщо мова йде про загальнобудинкові приладі обліку, то це необхідну дію для формування повноцінного звіту про виконану роботу щодо забезпечення безперебійного будь-якого виду водопостачання в багатоквартирному будинку.

норми установки

Правила, яких слід дотримуватися, перераховані в СНиП 2.04.01-85. Крім них, існує законодавча база, яка регулює моменти щодо:

  • Розташування. Лічильники повинні розташовуватися так, щоб показання з нього було зручно знімати (або як мінімум була така можливість).
  • Місця. Приміщення, де проводиться заміна, повинне мати достатню освітленість.
  • Навколишніх умов. Температура повинна бути не менше + 5 ° С. Ця вимога пов'язана з вимогою безперервності водопостачання.
  • Прямих і вигнутих ділянок труб. Трубопроводи повинні бути рівними по обидва боки лічильника, довжина цих відрізків регулюється СНиП.

Крім цього, варто враховувати приписи, рекомендації та вимоги в паспортах встановлюваних агрегатів.

Алгоритм дій при заміні

У ситуації, коли трапилася одна з описаних проблем, необхідно діяти послідовно:

  1. Якщо лічильник зламався, то звернення з ТСЖ, КК або ЖЕК обов'язково. З цього пункту потрібно почати операцію по заміні.
  2. Повідомити (або як мінімум зафіксувати) показання лічильника, які були на приладі в момент поломки, або останні наявні. Вони повинні бути не старше 30 днів (календарного місяця), якщо рахувати з моменту звернення.
  3. Повідомити в обслуговуючу організацію про підготовку заміні мінімум за 2 робочих дні до процесу.
  4. Дочекатися прибуття на місці кваліфікованих працівників обслуговуючої будинок енергозбутової компанії. Без їх присутності заміна буде незаконною (за це передбачено адміністративне покарання). Або необхідно мати на руках письмові докази того, що ці представники не з'явилися до призначеного терміну (замовна телеграма, лист та ін.).
  5. Відповідний фахівець оглядає місце.
  6. Проводиться комплектування вузла водопостачання.
  7. Старий прилад знімається, новий - встановлюється.
  8. Виробляються пуско-налагоджувальні роботи.
  9. Старий (вийшов з ладу) лічильник здається в КК або іншу відповідальну організацію для контролю.
  10. Оформляється акт заміни лічильника води.

Представлений документ є вагомим доказом у судових процесах, при правильному оформленні він вирішує більшість проблем, пов'язаних з документальним оформленням заміни старого обладнання в системі водопостачання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online