Як поставити пломбу на лічильник води самостійно?

  1. Чи можна обійтися без опломбування водолічильника?
  2. Коли відбувається процес пломбування лічильників?
  3. Хто ставить пломбу на водяній лічильник?
  4. Як ставити пломбу на лічильник води і як вона виглядає?
  5. Подача заяви
  6. Терміни і вартість виконання робіт
  7. Поради з придбання приладів обліку води (відео)
  8. Відеоматеріал

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Установка лічильників води в міських квартирах є обов'язковою з липня 2012 року. Однак важливо не тільки встановити водомір, але і його зареєструвати. Після установки такі прилади повинні пройти процедуру введення в експлуатацію, що включає в себе і установку пломб. Опломбування пристрою проводиться для запобігання доступу до механізмів пристрою з метою зміни свідчень. З моменту реєстрації водомірів власник квартири зобов'язаний платити за фактичні витрати води, не змінюючи показання приладів. Сьогодні ми розповімо про те, хто повинен займатися опломбуванням, оскільки багато квартиронаймачів запитують, як поставити пломбу на лічильник води самостійно. Зауважимо відразу, що самостійно займатися пломбування водолічильника не можна, так як при установці захисту в обов'язковому порядку необхідно оформити акт про справність і герметичність пристрою і дійсності пломби. до змісту ↑

Чи можна обійтися без опломбування водолічильника?

Згідно з чинним законодавством, точність всіх приладів обліку, які використовуються в приміщенні, обов'язково повинна бути підтверджена. Один із способів підтвердження - опломбування. Без наявності захисної марки неможливо зареєструвати лічильник води.

Важливо! Без акта про справності і герметичності водоміра і без пломбування, оплата за надані послуги квартиронаймачу буде нараховуватися за загальним тарифом.

до змісту ↑

Коли відбувається процес пломбування лічильників?

Встановити пломбу на лічильник води (гарячої й холодної) необхідна:

  1. Після первинної установки датчика. Якщо ви вперше встановлюєте водолічильник, то опломбування є обов'язковим для його реєстрації. Відсутність захисної марки на водомірів для керуючої організації рівносильне відсутності самого лічильника.
  2. Після того, як закінчився термін служби датчика. Якщо термін експлуатації лічильника закінчився, то необхідно встановити новий датчик і опломбувати.
  3. У разі заміни несправного водолічильника. Якщо водомір вийшов з ладу передчасно, то його необхідно замінити на новий і зробити опломбування для реєстрації.
  4. У разі заміни ділянки трубопроводу. Якщо змінюються труби, вентилі та інші елементи системи подачі води, то необхідно демонтувати датчик, а отже - зняти пломбу. Після ремонтних робіт необхідно провести монтаж пристрою і поставити пломбу.
  5. Після аварії, через яку сталося руйнування пломби.
  6. При випадковому або навмисному пошкодженні пломби.
  7. Після покупки або обміну квартири.
  8. Якщо установка датчика (нового або заміна старого) виконана самостійно. У разі самостійного монтажу приладу необхідно викликати співробітників керуючої компанії, які підтвердять правильність установки і видадуть акт про справність водолічильника.

Важливо! Опломбування підлягає не сам лічильник, а місце його з'єднання з трубопроводом. Правильно встановлена пломба не заважає перекривати воду в разі потреби і не впливає на роботу водоміра.

до змісту ↑

Хто ставить пломбу на водяній лічильник?

Хто пломбує і як пломбируется пластикова пломба? Поставити пломбу на водолічильник може тільки ліцензована компанія, яка має право видати всі необхідні документи для реєстрації датчика.

Важливо! Зазвичай цією роботою займаються служби, відповідальні за водопостачання. Але можуть пломбувати пристрої обліку води та інші компанії, що мають ліцензію на даний вид діяльності.

Встановити новий датчик і його опломбувати можуть такі установи:

  • Організація, яка постачає в будинок воду. Якщо у вас є прямий договір на поставку води з певною компанією, і ви оплачуєте дану послугу безпосередньо, то зверніться в розрахунковий центр даної організації. Напишіть заяву на опломбування водолічильників, не забудьте взяти з собою технічний паспорт на новий прилад.
  • Керуюча компанія. Якщо у вас немає прямого договору з постачальником послуг, то зверніться в керуючу компанію.
  • Приватна компанія, що має ліцензію на надання даної послуги.

Важливо! Якщо ви зробили установку приладу обліку води самостійно, то перед тим, як звернутися в ту чи іншу компанію для пломбування, викличте фахівців водоканалу або керуючої компанії для засвідчення правильності монтажу і справності датчика.

При виборі компанії для проведення роботи зверніть увагу на наявність у організації наступних документів і можливостей:

  • Наявність ліцензії на проведення даного виду роботи.
  • Можливість сервісного і гарантійного ремонту, а також заміни техніки в разі поломки.
  • Наявність бланків на оформлення документів - договір на роботи по установці, акт про встановлення пломби.

Наявність бланків на оформлення документів - договір на роботи по установці, акт про встановлення пломби

Пломбування повинно проводитися компанією відповідно до вимог органів контролю. Перед тим, як встановити пломбу на лічильник води, фахівець зобов'язаний:

  1. Перевірити цілісність пристрою і його герметичність.
  2. Закріпити датчика.

Господар квартири зобов'язаний надати:

  • Технічний паспорт водоміра.
  • Акт установки.

Після проведення робіт фахівець повинен надати наступні документи для реєстрації водоміра:

  • Акт введення лічильника в експлуатацію.
  • Акт виконання пломбування.

Важливо! Пакет документів слід зберігати і пред'являти співробітникам водоканалу при проведенні ремонтних робіт або заміни водолічильника.

Для реєстрації водоміра в керуючої компанії вам знадобляться не тільки самі документи (технічний паспорт і акт введення лічильника в експлуатацію), а й їх копії. Щоб позбавити себе від зайвої біганини, зробіть копії заздалегідь і віддайте їх майстру відразу після опломбування.

Важливо! Завжди пам'ятайте, що за правильність установки водоміра відповідає компанія, яка виконала роботи, а за наявність пломби і її цілісність - господар будинку.

до змісту ↑

Як ставити пломбу на лічильник води і як вона виглядає?

Для початку водолічильник необхідно встановити. Виробляти монтаж водоміра можна і самостійно - це не заборонено. Але врахуйте, що інспектор перед опломбування попросить вас показати документи, видані компанією, яка встановлює датчик.

Важливо! Якщо ви встановили його самостійно, то можуть виникнути питання - так що досвідчені власники житла не радять ризикувати. Крім того, при монтажі лічильників необхідно встановлювати спеціальні фільтри, які не дозволяють приладу засмічуватись і спотворювати показання. Фільтри необхідно встановлювати за всіма правилами, щоб вони не заважали опломбування.

Подача заяви

Після установки водоміра необхідно подати письмову заявку на опломбування водолічильника. У заяві повинно бути зазначено:

  • Дані заявника (П.І.Б., реквізити документа, що підтверджує особу, контактний номер телефону).
  • Технічний паспорт водоміра - при установці двох пристроїв на холодну і гарячу воду вказується інформація про кожного з них.
  • Акт установки датчика.
  • Дані про компанії, що виробляла монтаж лічильника.
  • Первинні свідчення водоміра в момент установки.
  • Терміни майбутньої перевірки - визначається на підставі терміну між перевірками, зазначеного виробником приладу.

Важливо! Час міжповірочного інтервалу має визначатися від дати первинної заводської повірки, а не з моменту встановлення приладу.

  • Бажана дата введення водоміра в експлуатацію.

Важливо! До заяви необхідно додати копію технічного паспорта водолічильника.

Терміни і вартість виконання робіт

У законодавчих документах точні терміни на опломбування пристрою не обмовляються. Як правило, терміни пломбування вказуються в технічному паспорті водолічильника.

Важливо! На водоміри старої моделі строк дається менший, на нові моделі - більший. Найчастіше фахівець приходить протягом 3-5 днів після виклику.

Власник житла зобов'язаний надати документи про правильність монтажу і справності приладу. Якщо з паперами все в порядку, то інспектор встановлює пломбу і видає акт опломбування. При установці двох водомірів (для холодної і гарячої води), пломба ставиться на кожен з них.

В акті опломбування має бути зазначено:

  • Дані власника.
  • Реєстраційні дані приладу.
  • Номер пломби.
  • Схема водозабірного вузла.

Важливо! Акт підписується двома сторонами: власником квартири і співробітником компанії. Видається документ в двох примірниках: один залишається у власника житла, а інший - подається при реєстрації водоміра.

Що стосується оплати послуги, відомості про неї суперечливі. Опломбування лічильників має бути безкоштовним в разі:

  • Первинною установки.
  • Після перевірки і ремонту.

Платній послуга може бути тільки в тих випадках, коли лічильник вийшов з ладу (або раніше встановлена ​​пломба була пошкоджена) з вини користувача.

Важливо! Якщо муніципальна служба вимагає за установку пломби плату, то ви можете звернутися до суду за місцем проживання зі скаргою на обслуговуючу компанію.

до змісту ↑

Поради з придбання приладів обліку води (відео)

Щоб не виникло проблем з водомірами під час їх експлуатації, прислухайтеся до рекомендацій фахівців:

  1. При покупці віддайте перевагу звичайному механічному водолічильників, так як сучасні електричні моделі частіше ламаються. А це призводить до додаткових витрат і труднощів з переоформленням.
  2. Всі прилади для обліку споживання води повинні мати сертифікат відповідності.
  3. Зверніть увагу на те, що датчики для обліку гарячої та холодної води відрізняються по конструкції. Лічильник для холодної води позначений синьою смугою, а для гарячої - червоною. Ставити пристрій з синьою смугою на гарячу воду не можна - інспектор не допустить його до експлуатації.
  4. У комплектацію лічильника води повинно входити:
    • Сам прилад.
    • Зворотній клапан.
    • Фільтр.
    • Гайки з прокладками.
    • Прісоедінітелі з ніпелями.
    • Технічний паспорт.

Важливо! Також врахуйте такі поради:

  • Не купуйте водомір на стихійних ринках. Купуйте прилад тільки в спеціалізованих магазинах.
  • При покупці водолічильника переконайтеся, що на запірному крані є вушко під пломбу.
  • При монтажі за містом необхідно враховувати той факт, що встановлювати водомір краще в опалювальному приміщенні, так як не всі моделі можуть витримати перепади температур і важкі погодні умови.
до змісту ↑

Відеоматеріал

Сподіваємося, що наша інформація допомогла вам розібратися в процесі установки водомірів, і тепер ви знаєте, як поставити пломбу на лічильник води. Слідкуйте за точністю показань і термінами перевірок, щоб платити тільки за надані послуги!

Чи можна обійтися без опломбування водолічильника?
Коли відбувається процес пломбування лічильників?
Хто ставить пломбу на водяній лічильник?
Як ставити пломбу на лічильник води і як вона виглядає?
Хто пломбує і як пломбируется пластикова пломба?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online