Облігації внутрішньої валютної державної позики (ОВВГЗ)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

13, Лип 2016 by Admin in банківське право , вклади , купівля-продаж , фінансова криза акціонери , банки , банкрутство , цінні папери No Comments 13, Лип 2016 by   Admin   in   банківське право   ,   вклади   ,   купівля-продаж   ,   фінансова криза   акціонери   ,   банки   ,   банкрутство   ,   цінні папери   No Comments   12 травня Міністерство фінансів Росії оголосило, що   облігації внутрішньої валютної державної позики   третього траншу погашені в строк не будуть

12 травня Міністерство фінансів Росії оголосило, що облігації внутрішньої валютної державної позики третього траншу погашені в строк не будуть. Разом з тим, виплату купонів за облігаціями, як третього траншу, так і наступних Мінфін має намір провести в повному обсязі.

Нагадаємо, що ОВВГЗ були випущені в 1992 році в ході реструктуризації заборгованості Зовнішекономбанку СРСР перед своїми кредиторами. Тоді ця заборгованість була визнана російським державним внутрішнім боргом і аж до 1998 року обслуговувалася без будь-яких проблем для кредиторів. Взяття Росією на себе всієї заборгованості СРСР було не випадковим - відповідно до угоди між урядами в обмін на це Росія отримала в своє розпорядження всі закордонні активи СРСР.
Однак наприкінці 1998 року на ринку з'явилися чутки, що 14 травня 1999 року черговий (третій) транш облігацій погашено не буде в зв'язку з відомими валютними проблемами Російської Федерації. Звернулися за офіційними роз'ясненнями до Мінфіну кредитори отримали заспокійливу відповідь: платіж по облігаціях включений в проект бюджету на 1999 рік. У березні-квітні 1999 року ряд високопоставлених чиновників Мінфіну виступив у пресі із заявами, що погашена буде не тільки третій транш облігацій, а й купони по четвертому і п'ятому траншу. Причиною було названо новий підхід до обслуговування боргів Росії, відповідно до якого всі борги діляться на російські, що погашаються повністю і в строк, і радянські, за якими Росія платити в строк не може і не хоче, а тому підлягають так званої реструктуризації.
Ринок відреагував на заяви чиновників Мінфіну своєрідно - облігації четвертого і п'ятого траншу несподівано стали зростати. Виявилося, що це не випадково - 12 травня було оголошено, що купони все-таки будуть виплачені. (Цікаво, в іноземній пресі текст заяви Мінфіну з'явився на кілька днів раніше, ніж у російській). Тому проникливі інвестори отримали дуже непоганий дохід (близько 30 відсотків у валюті за квартал).
Тепер Росія потрапила в дуже важку ситуацію: ОВВГЗ - це не ГКО і можливостей для маневру і переговорів з кредиторами у держави набагато менше. По-перше, ОВВГЗ - це облігації, випущені в готівковій формі на пред'явника. Торги по ним не можна заморозити і запобігти переходу перехід облігацій в руки осіб, які мають намір отримати свої гроші будь-що-будь, не дивлячись на важке фінансове становище російської демократії. По-друге, ці облігації валютні, а не рублеві, отже, знецінення рубля тільки збільшить борг держави перед інвесторами. По-третє, на відміну від усіх попередніх дефолтів, держава відмовилася погашати облігації, що належать фізичним особам. Тому практично неминуча хвиля позовів від постраждалих громадян.

При цьому ці позови будуть подаватися на в один московський арбітражний суд (як це було з ДКО), в численні народні суди. Тому заблокувати їх, як це було зроблено по ГКО, заморожуванням розгляду справ до рішення суду за позовом КонфОП до Уряду РФ про незаконність рішень 17 серпня (засідання Пресненського суду м Москви з цього питання призначене на кінець червня), буде дуже складно. Надійні на традиційну складність виконання судових рішень в даному випадку навряд чи обгрунтовані. Відмови держави платити за виконавчими листами - це прямий шлях до Європейського суду з прав людини з дуже важкими матеріальними наслідками для держави. Але, до честі Мінфіну, треба відзначити, що до цих пір ніяких проблем з отриманням грошей за виконавчими листами, виданих у зв'язку з позовами щодо погашення цільових чеків на автомобілі і державних боргових товарних облігацій, не виникало.
Нарешті, на ринку цілком може виникнути новий бізнес - покупка облігацій ОВВГЗ будь-якої серії і пред'явлення їх до дострокового погашення. Така можливість передбачена умовами випуску облігацій і з'являється у їх власників через 30 днів після непогашення облігацій в термін тобто 14 червня 1999 року.
Таким чином, у держави поки є час і шанс одуматися. Поки ж Мінфін звернувся до власників облігацій з проханням не пред'являти їх до погашення до 14 листопада 1999 року, щоб мати можливість провести з кредиторами переговори про перенесення терміну погашення облігацій. Пам'ятається, коли в аналогічну важку фінансову ситуацію потрапила Південна Корея влада звернулася до громадян із закликом добровільно здавати золото і валюту - щоб допомогти країні. Але російська держава чомусь сумнівається в патріотизмі росіян і робить чергову спробу побудувати унікальну економічну систему - систему, побудовану на принципі взаємного невиконання зобов'язань.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online