Не видай себе, або Шлях до внутрішньої свободи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не видай себе, або Шлях до внутрішньої свободи

Що таке внутрішня свобода, як її знайти і згодом не втратити, чи пов'язана ця свобода з соціальним статусом, обраною професією, матеріальним становищем і про багато чого іншого «Тиждень плюс» розмовляє з Вірою Чернобровкин Що таке внутрішня свобода, як її знайти і згодом не втратити, чи пов'язана ця свобода з соціальним статусом, обраною професією, матеріальним становищем і про багато чого іншого «Тиждень плюс» розмовляє з Вірою Чернобровкин.
«Щастя як завершеного стану немає»
Кореспондент: - Віра Андріївна, що ж таке внутрішня свобода? Це свобода від чого? ? Чи всупереч чому?
Віра Чернобровкина: - Є свобода внутрішня і зовнішня. Зовнішня свобода - це свобода ВІД чогось. Звичайна людина зараз в цілому має досить високу зовнішньої свободою - у нас є можливість переміщатися всередині країни, по планеті, у нас є можливість вибирати собі рід занять, ніхто не змушує нас робити щось не за нашим вибором в глобальному масштабі.
Більш важливим є питання внутрішньої свободи. Внутрішня свобода - це свобода ДЛЯ чогось: коли я вибираю щось по своєму усвідомленому рішенням, відповідно до своїх бажань, зі своєю внутрішньою природою, яку відчуваю і до якої ставлюся як до цінності.
Якщо говорити про відносини або поведінку, взагалі про життя, то завдання в тому, щоб розібратися, які обставини, зовнішні впливи або наша зовнішня несвобода перешкоджають отриманню внутрішньої свободи. Якщо є якісь речі, від яких я не можу бути вільним, то як мені прийняти рішення, щоб з ними погодитися, пустити їх в своє життя за своїм рішенням, а не жити так, як ніби це від мене вимагають.
Кор .: - Віра Андріївна, чи правильно я розумію, що набуття якоїсь рівноваги між внутрішньою і зовнішньою свободою - це є шлях до щастя?
В.Ч .: - Це, скоріше, шлях до себе, шлях до порозуміння з самим собою, зі своїм життям. Я думаю, щастя як завершеного стану як такого немає. Взагалі, людина - істота принципово незавершене. Навіть коли життя закінчується, людина незавершена як особистість. ? ця постійна відкритість і можливість теж роблять його вільним.
Кор .: - Що ж заважає знайти внутрішню свободу, а що, навпаки, допомагає?
В.Ч .: - Саме переживання внутрішньої свободи складається з чотирьох моментів, які складають чотири рівні, чотири структури нашого внутрішнього досвіду, ці рівні освоюються людиною поступово в ході розвитку.
Перша складова внутрішньої свободи - це прийняття себе і прийняття зовнішнього світу. Це позиція «я в порядку, я ціную себе, позитивно ставлюся до себе - і позитивно ставлюся до зовнішнього світу», тобто позиція «я плюс, світ плюс». Це дуже ранній придбання, воно формується у маленьких дітей, тобто або формується, або ні. Є варіанти, коли позиції порушені: «я мінус», а «світ плюс», або «я плюс», а «світ мінус», або «я мінус» і «світ мінус».
Шлях до здобуття свободи на цьому рівні - це знаходження внутрішніх перешкод до того, щоб прийняти себе таким, який я є, прийняти оточуючих такими, якими вони є, і світ, таким, яким він є. Це не означає, що потрібно змиритися з усім, але зрозуміти природу речей, природу людей, прийняти деякі даності, які змінити неможливо, і при цьому зберегти якийсь оптимізм і позитивне ставлення до навколишнього і самому собі. Насправді дорослій людині це зробити дуже складно - це базис, фундамент його особистості, це йде корінням в його власну дуже давню історію відносин з батьками, з родиною.
Другий рівень пов'язаний з психологічної кордоном між людиною і світом, іншими людьми. У кожного з нас є психологічна межа, якщо у нас межа порушена, то ми, як це не дивно, змішуємо, плутаємо себе з іншою людиною.
Наприклад: інша людина щось хоче, щоб я зробив. Якщо я нечутливий до свого кордону і дуже хочу сподобатися цій людині, то я не розрізняю, це його бажання або моє. Таким чином, я починаю робити щось, що від мене хоче інший. У цей момент я віддаю себе. Я навіть не відчуваю, чого я сам в цей момент хочу. При порушеною кордоні між людьми виникають такі відносини, які називаються залежністю. А якщо ми залежні, ми невільні. Шлях до свободи - це набуття власних кордонів.
«Високі стосунки»
Кор .: - А як бути з любов'ю, адже це теж в якійсь мірі залежність? Що, любов - перешкода для здобуття внутрішньої свободи?
В.Ч .: - Один з видів залежності - міжособистісна і навіть любовна. Це досить поширений тип відносин. Є здорові відносини, любов здорова, яка заснована на автономності кожного з партнерів, і тоді вони розрізняють кордон, вони живуть як два, в общем-то, самодостатніх людини, у яких внутрішній світ наповнений настільки, щоб не використовувати іншого в якості ресурсу, восполняющего недолік. Межі кожного цілісні. ? це дуже високий рівень відносин, рідко хто так живе.
«? Іноді людина робить вигляд, що у нього немає свободи»
Кор .: - Що ж ще після прийняття себе і набуття власних кордонів потрібно, щоб відчути внутрішню свободу?
В.Ч .: - Третя складова називається «самодетерминация і життєстійкість». Самодетерминация - це позиція «я володію своїм життям», тобто я розумію, що життя ця моя, і я її проживаю, а раз це моє життя, то я як мінімум маю право на неї впливати. А як максимум - вона взагалі в моїх руках: я її господар, я її автор. У людей дуже поширене уявлення, що вони не вибирали таке життя. Якби вибирали, то вона була б інша. ? тут парадокс: за фактом це ж все одно твоє життя, ти її живеш, як вона може бути не твоя? Дуже складний момент - зрозуміти, як людина цей вибір робить.
У філософії екзистенціалізму вважається, що немає людини без волі, у людини свобода є завжди. Він, правда, часто вдає, що у нього немає свободи, і цей момент називається добровільним зреченням від свободи, або несвободою, яка сама себе вибрала. Людина вибирає цю несвободу, але він не розуміє, як він це робить. Практично за кожною проблемою, з якою дорослі люди звертаються до психолога, стоїть проблема свободи-несвободи.
У внутрішньо вільних людей є така якість, яке називається життєстійкість. Такі люди, як правило, до труднощів ставляться не як до стресів, а як до завдань, які треба вирішувати. Вони не те, щоб залізні і сильні, немає. Вільна людина вільний настільки, щоб іноді дозволяти собі відчувати і свою слабкість, і своє безсилля, він відкритий самому собі. При цьому в складній ситуації він може дозволити собі переживати, але він може і зібратися, зрозуміти, в чому завдання, який сенс в цій ситуації, що можна зробити, як її змінити.
Четвертий рівень - це філософське ставлення до життя, яке передбачає прийняття якихось непереборних даностей життя, прийняти своє життя як щось ціле. Якщо попередня структура пов'язана з тим, щоб зрозуміти, за що я можу в цьому житті боротися, то ця - з чим я не можу боротися, але що я можу прийняти. Наприклад, втрату. Її можна тільки пережити, з нею не можна боротися, її не можна поправити. ? коли людина володіє цим моментом свободи, він дає собі час на те, щоб пережити втрату, але потім він «вписує» її в своє життя, приймає її. Проживаючи її, він стає іншим, і цей досвід теж для нього цінний.
Кор .: - Віра Андріївна, чи можна вільної людини визначити з якихось зовнішніх ознаках?
В.Ч .: - Вільного людини можна визначити в контакті, в живому спілкуванні. Така людина справляє враження відкритого, живого, в його контакті з іншою людиною завжди є енергія, енергія життя. Він цікавий співрозмовник, добре тримає лінію розмови, не відхиляється, не змінює тему. У діяльності така людина неформалів, не терпить «несправжніх» речей, він вкладає життя в те, що робить. Він відкрито визнає свої помилки, не впадає в провину, не впадає в паніку, здатний впоратися з якимись ситуаціями, зберігає самовладання.
«Дуже низькі показники внутрішньої свободи у представників робочих професій і вчителів шкіл»
Кор .: - У релізі, присвяченому вашим дослідженням, сказано, що найбільш яскраво внутрішню свободу відчувають люди від 30 до 40. Чому ця категорія людей найбільш вільна? ? чому потім відчуття внутрішньої свободи слабшає?
В.Ч .: - Чи порівнювалися люди чотирьох десятиліть дорослості, від 20 до 60 років, і виявилося, що найвищі показники переживання «я плюс, світ плюс», усвідомлення своїх кордонів, розуміння свого життя як своєї і здатність філософськи сприймати те, що відбувається у людей від 30 до 40.
До цього періоду життя в загальних рисах визначилася, якщо порівнювати з людьми попереднього десятиліття. До 30 років молоді люди шукають себе, у них є тривога, що вони не знайдуть себе, не знайдуть роботу, буде недостатній заробіток, не зможуть утримувати сім'ю, а до періоду від 30 до 40 ці проблеми вже в основному вирішені. Якщо брати життєвий контекст цієї вікової групи, то він і правда сприятливіший порівняно з іншими: при тому, що зобов'язань багато, люди цього віку ще досить молоді, енергійні, у багатьох з них є відчуття, що вони володіють своїм життям. Це, звичайно, не означає, що у якоїсь людини з цієї вікової групи не може бути почуття несвободи.
Після 40 років починається певний спад - з'являються проблеми зі здоров'ям, проблеми в стосунках, шлюб входить в фазу кризи (в період після 17 років спільного життя), це все впливає на переживання свободи.
Ну а у тих, кому за 50, хто виріс в радянський період, показники тих чотирьох компонентів, про які ми говоримо, значно нижче, ніж у інших вікових груп.
Кор .: - Чи впливають на внутрішню свободу посаду, зарплата, соціальний стан?
В.Ч .: - Звичайно! Внутрішня свобода має таку властивість як контекстуально. Ми в якихось ситуаціях відчуття себе вільним можемо втрачати, а в якихось навпаки знаходимо. Я порівняла відчуття внутрішньої свободи у представників різних професій (але це в роботу не увійшло), а також ув'язнених. У в'язнів всі чотири показника вкрай низькі. Дуже низькі показники внутрішньої свободи у представників простих робітничих професій, шахтарів, далі йдуть, як це не дивно (правда, я не все професії досліджувала) вчителі шкіл. Можете собі уявити? Потім інженери, потім держслужбовці та керівники середньої ланки. Найцікавіше, що у працівників міліції не низькі показники. Я, правда, працювала з невеликою групою, хотілося б розширити вибірку.
«Сказати: робіть якісь вправи - і будете вільні, - це занадто просто»
Кор .: - Віра Андріївна, як же все-таки знайти внутрішню свободу?
В.Ч .: - Напевно, в першу чергу треба бути чутливим до себе. Свобода повертається через відновлення чутливості до себе. Міняти себе і не міняти інших. Вчитися розуміти, чого я хочу по-справжньому (тобто що є моїм справжнім бажанням), де мої бажання, а де бажання інших. Кажуть, що «треба» - це чуже «хочу». Як це «треба» зробити своїм «хочу», якщо я це якимось чином все ж вибираю? Багато речей, які ми робимо, ми ж насправді їх обираємо, але чомусь нам вигідніше вважати, що це «треба», ніж просто визнати, що ми це вибрали і, отже, хочемо.
Ще один крок до свободи - це збереження оптимізму. Крім того, дуже важливі увагу і непідробний інтерес до людей, які оточують. Вільна людина живе в зацікавленій контакті з іншими.
Також важливо бути відповідальним. Якщо я щось вибираю в своєму житті, я автоматично визнаю, що я відповідальний за це.
Взагалі ж, сказати «робіть якісь вправи - і будете вільні» - це занадто просто. Свобода завжди переживається в стосунках - з миром, з іншими людьми ... Відтворити її і рухатися до неї можна тільки в контакті, у зустрічі з чимось в реальності, в зіткненні.
Часто нам легше виправдовуватися, що ми з якихось причин чогось не робимо, ніж робити це; легше йти і уникати, ніж зустрічатися з тим, що насправді існує. ? все-таки - кожна людина вільна, я вірю в це, я знаю це.

Це свобода від чого?
Чи всупереч чому?
Віра Андріївна, чи правильно я розумію, що набуття якоїсь рівноваги між внутрішньою і зовнішньою свободою - це є шлях до щастя?
Що ж заважає знайти внутрішню свободу, а що, навпаки, допомагає?
А як бути з любов'ю, адже це теж в якійсь мірі залежність?
Що, любов - перешкода для здобуття внутрішньої свободи?
«?
Що ж ще після прийняття себе і набуття власних кордонів потрібно, щоб відчути внутрішню свободу?
Парадокс: за фактом це ж все одно твоє життя, ти її живеш, як вона може бути не твоя?
Віра Андріївна, чи можна вільної людини визначити з якихось зовнішніх ознаках?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online