Портал держпослуг, УФМС і закордонний паспорт. Як завжди, через Ж.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Довелось мені оформляти заявку на закордонний паспорт за допомогою порталу   держпослуг Довелось мені оформляти заявку на закордонний паспорт за допомогою порталу держпослуг . Чи не все так прекрасно, як хотілося б. Розповім про свої спостереження. Може комусь стаття стане в нагоді як покрокової інструкції ...
Тема нероботи повідомлень від порталу докладніше освітлена тут .
0. Реєстрація на порталі
Отже, перше, що необхідно потурбуватися, якщо ви цього не зробили - зареєструватися на порталі держпослуг. Я зареєструвався вже давно. Одним з перших. В якості підтвердження на вказаний мною адресу висилався код, який я вводив на сайті. Зараз порядок змінився і більш точно описаний тут . Скористатися ним мені не довелося. Радує, що тепер не потрібно чекати, поки прийде лист. Можна прийти в касу Ростелекома і, пред'явивши паспорт, отримати код там.

1. Копія трудової книжки і цифрове фото

Вам для заповнення анкети знадобляться дані з вашої трудової книжки - точні дати початку-закінчення роботи на підприємствах, точні назви роботодавців. Тому, перше, що потрібно зробити - якщо ви працюєте - замовити завірену роботодавцем копію трудової. Цей папірець, як виявилося, діє 1 місяць!
Для заповнення анкети знадобиться докласти цифрову фотографію. Навіщо це потрібно, мені незрозуміло, тому що фотографія, яка виявиться в паспорті, буде отримана при зйомці в біометричної кабіні (у всякому разі, для біо-паспорта це так). У мене під рукою була цифрова фотка дворічної давності, прокатали. Паперове фото не буде потрібно.
Якщо ви чоловічої статі і вам менше 27 років, знадобляться документи з військкомату. Але це не мій випадок, мені вже 27.
1. Вибір послуги на порталі
Заходимо на портал, серед служб вибираємо "Федеральна Міграційна служба" -> "Оформлення та видача паспортів громадянина Російської Федерації, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації за межами території Російської Федерації, що містять електронні носії інформації" - це так званий закордонний паспорт нового зразка або закордонний паспорт нового покоління або закордонний паспорт з біометричними даними
До слова, існує як мінімум, два типи закордонних паспортів. Різниця полягає терміні дії і ціною. Як я зрозумів, вибірково попитати колег, новий брати зручніше, тому що переоформляти його потрібно раз в 10 років, а не раз в 5.
2. Вибрали - заповнюємо анкету.
З цифровою фотографією і копією трудової книжки на руках приступаємо до заповнення анкети. Уважно прочитайте правила заповнення. З першого разу анкету заповнити можна, чисто теоретично. Особливо рутинної і "Довга" частиною є форма введення даних про трудову діяльність. Це просто знущання якесь в плані незручності використання. Назви організації і посади не поміщаються в відповідних полях. Змінити порядок проходження записів неможливо. Не потурбувалася про залучити фахівців з інтерфейсу, але зате нагородили витребеньок і пимпочек. Краса! А що не бачиш дані, які вводиш - це вже вторинне. Головне, щоб у інноваторів на айпедов красиво виглядало.
Якщо ваш трудовий стаж менше 10 років, зверніть увагу, що першою повинна йти рядок про відсутність стажу. Я тут "накосячілі", і заяву було повернуто. Додати поле в початок списку неможливо, тому мені довелося зберегти сторінку на комп'ютер, відкривати її в сусідньому вікні і методом копипаста заповнити заяву заново. Паралельно проклинаючи програмістів інтерфейсу цієї форми.
Якщо серед відділень УФМС ви не знайдете свого найближчого (чому?), Не дивуйтеся і вибирайте будь-яке доступне. Якийсь оператор на порталі, не питаючи вас, вашу заявку перемаршрутізірует на ваш улюблений паспортний стіл.
3. Запрошення
Якщо дані введені правильно, і явних невідповідностей, всупереч кривому інтерфейсу, не знайшлося, вас запрошують для фотографування в біометричної кабіні, дуже схожою на туалетний (на біо паспорт фоткаемся в біо туалеті). Мене викликали на "вчорашню дату". У мою поштову скриньку на Гуглі лист впало в неділю з пропозицією прийти в минулу суботу. Затримка склала більше 40 годин. Я залишив в системі коментар, що запропонована дата вже добу як пройшла, після чого мені надали можливість вибрати дату самому. Інспектор, яка мене викликала клянеться і божиться, що лист відправила в пятіцу. Вірю. Але чи означає десь листи затримуються на день-другий. А докладніше про тему роботи повідомлень - в цьому пості. Російські ІТ - найжорстокіші ІТ у світі.
4. Первинний візит в ФМС
Приходжу в призначений час в призначене місце (призначено з 10 до 16, я прийшов десь до 11). В той кабінет, в який мені було запропоновано - черга з 38 (!) Чоловік.
Вам для заповнення анкети знадобляться дані з вашої трудової книжки - точні дати початку-закінчення роботи на підприємствах, точні назви роботодавців Як я зрозумів, вже в 9 ранку, за годину до відкриття паспортного столу, цей список сформувався з тих, хто в цій черзі на той момент стояв. На питання чи можна в список дописати, чергу скептично посміхнулася - якщо тільки після обіду, ближче до вечора, і то не факт. Що щодо заявок через інтернет-портал - нібито, чергу та ж сама. "На 11 год. Ранку, годину роботи установи, пройшло тільки три людини. Значить за 7 годин роботи установи пройде 21 чоловік" - подумав я. А мені з натовпу кажуть, мовляв почитайте графік роботи, який висить на стіні. Почитав, і, виявилося, дійсно, заявників з порталу приймають тільки вечорами. Я ще раз звірив інформацію в листі з тим, що побачив на стенд і подзвонив за контактним телефоном паспортного столу. Дівчина відповіла, що раз я запрошений, то заходите. Заходжу в кабінет без черги. Поспілкувався з паспортисткою, до якої запрошений. Довелося посидіти на стільці, почекати поки вона закінчить оформлення чоловіки (у якого, як з'ясувалося, з інтернет-анкетою було щось не так, і він повторно подавав вже паперову). Відносно мене вона сказала, що тільки перевірить, і, можливо, я, як і цей нещасний піду на друге коло. Слава Богу, все виявилося більш-менш правильно. Мене сфоткали в кабінці. Перша фотографія мені не сподобалася - перезняли, готові були навіть ще перезняти, але я задовольнився тим, що більш менш на себе виявився схожий. Ну далі - справа техніки. Показали мій майбутній паспорт, перевірили циферки-букви і відпустили. Велено чекати запрошення на порталі, і навіть запросити обіцяли раніше, ніж через місяць. Ось така позитивна історія. Часу витрачено всього нічого, а процес пішов. Мабуть, тільки в мене.

  • Дорогі прожект-менеджери порталу держпослуг! Система працює вже два роки, а юзабіліті все на тому ж рівні (хоча, ви не знаєте цих слів), руки вам пообривати за таке! Я-то заявку, нехай і з матюками, заповню не києм, то палицею - через ноутпад і кліпборд. А ось моя мама, наприклад, не подужає цих тонкощів. Потиркать з цієї вашої електронної заявкою, понабирали - перенабирати її заново (з редагуванням заявок явно якісь проблеми), потім пошле все до біса, сяде і заповнить паперову форму гусячим пером і відстоїть чергу, як в старі-добрі часи.
  • Черга! 38 (!) Чоловік. Синя риса в кінці списку тонко натякає, що (на сьогодні?) Запис закрита. Не думаю, що я потрапив в якийсь невдалий день. Черга там - справа звичайнісіньке. За 20 хвилин на людину з ідеально заповненою анкетою. По годині на бабусю з тремтячими руками. Може, пора прийняти якісь рішення? Ну там, збільшити кількість точок обслуговування, наприклад або використовувати інше приміщення для цього. Паспортистки ваші теж виснажені від такого ритму і від такого навантаження, і фізичної, і психологічної. Скільки років не діють ці чиновники - віз і нині там.
  • Ну і чисто косметичні моменти - задуха, тіснота, ніяких роз'яснень про порядок обслуговування заявок з інтернет-порталу, звідси і кудкудакання в черзі, коли приходять інопланетяни з інтернетів. Хто понаглее (наприклад, ваш покірний слуга) - "проскочить". Хто шанує інформацію на стенді - в подиві піде, порахувавши, що прийшов не в прийомні години. Складно повісити табличку, що вагітні, інваліди та на запрошення з інтернет-порталу проходять без черги? Чи вважаєте, що інтернет-портал повинен обслуговуватися в порядку загальної черги? Добре. Але ви напишіть про це. Ну хоч якесь мінімальне управлінське зусилля зробите!

Де, ви запитаєте мене, такі порядки? А в вашому улюбленому районному паспортному столі. Не вірите - зайдіть і переконайтеся самі.
А ще цікаво, з чого формується вартість закордонного паспорта? Так, так, звідки взялася сума в 2500 рублів? Невже нано-технології "Ангстрёма" і "Мікрон" мають таку високу ціну? Або, може, тут основну частину складає сервіс? А у скільки рублів ви оцінюєте вартість бланка паспорта? А сервісу по його оформленню та видачі? Я ось за бланк з шматком 180-нм силікону на борту не дав би і 100 руб роздрібної ціни, ну і за обслуговування рублів 100 від сили. Де решта грошей, Зін? Йдуть на покращення сервісної складової. І все ніяк не дійдуть ....

Ому?
На сьогодні?
Може, пора прийняти якісь рішення?
Складно повісити табличку, що вагітні, інваліди та на запрошення з інтернет-порталу проходять без черги?
Чи вважаєте, що інтернет-портал повинен обслуговуватися в порядку загальної черги?
Де, ви запитаєте мене, такі порядки?
А ще цікаво, з чого формується вартість закордонного паспорта?
Так, так, звідки взялася сума в 2500 рублів?
Або, може, тут основну частину складає сервіс?
А у скільки рублів ви оцінюєте вартість бланка паспорта?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online