Переклад цифрового документа в паперовий і його посвідчення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зовсім недавно в наших новинах ми згадували про новації в діяльності нотаріусів . Переклад паперових документів в електронний вигляд дозволяє подавати документи на реєстрацію в електронному вигляді. Громадянам при цьому потрібна ЕЦП. Це стало можливо завдяки поправкам до Основ законодавства РФ про нотаріат.

Практика з перекладу паперу «в цифру» поки тільки напрацьовується, але вже видно її корисні перспективи. Наприклад, перевести в електронний вигляд кадастровий документ або довіреність - підписані кваліфікованої ЕЦП, ці документи мають повноправну юридичну силу. Адже суть нотаріальної дії - не тільки «переклад» документа на папір, але і посвідчення його повноправним.

А тепер розглянемо питання - а чи можлива зворотна операція? Як перевести електронний документ на папір зі збереженням всіх його якостей, встановлених законом?

Для чого може стати в нагоді переклад «цифри» на папір

Електронні технології розвиваються швидко. І дане нотаріальну дію завдяки цим технологіям можна - і треба - використовувати, якщо у Вас є електронний документ, з яким потрібно надати традиційну паперову форму. Перш за все, звичайно, приходять на розум угоди з контрагентами. Обмінюватися електронними документами по угоді значно зручніше. Але уявімо і ситуацію, коли громадянин надсилає нотаріусу документ - наприклад, відмова від частки або спадщини. Поки такий документ технічно не прирівнюється до «справжньому», повноправного. Нотаріусу для таких документів потрібен офіційний електронний ящик, так що це питання зараз опрацьовується. І в даному випадку громадянину доведеться переводити свій документ на папір.

До цього ж способу можна вдатися, якщо Ви отримали документ в електронному вигляді від держорганів і збираєтеся представити його в банк, для подачі позову в суд і в інші організації. В результаті переклад цифри на папір має багато варіантів застосування.

Як засвідчити документ

На перший погляд все просто, але робота з електронним документом - це далеко не проста роздруківка. Ми вже звертали увагу, що нотаріус повинен засвідчити електронний документ, який Ви перевели на папір. На даний момент Вам доведеться деякий час провести в пошуках нотаріуса. Далеко не всі зараз погоджуються перевести електронний документ на папір, мотивуючи це технічними складнощами або відсутністю практики.

Нарешті, Ви відшукали відповідного нотаріуса. Він повинен проставити на вільному місці документа удостоверітельную напис. Якщо вільного місця немає, можна поставити її на зворотному боці документа. Посвідчення проходить в суворій відповідності з прийнятими формами. Є спеціальний наказ Мін'юсту від 10.04.2002 №99, який затвердив форми реєстрів для нотаріальних дій. Згідно з цим Наказом, нотаріус повинен буде вказати на документі наступні дані - населений пункт (місто, селище із зазначенням району або краю, області або республіки), і дату прописом.

Далі нотаріус робить такий напис: «Я, (прізвище, ім'я, по батькові), нотаріус (найменування державної нотаріальної контори або нотаріального округу) засвідчую, що зміст виготовленого мною на паперовому носії документа тотожний змісту представленого мені електронного документа». У цього напису також повинна міститися згадка про перевірку ЕЦП і про те, що документ на паперовому носії рівнозначний представленому електронному документу: «Кваліфікована електронний підпис особи, яка підписала поданий мені електронний документ, перевірена, її приналежність заявнику підтверджена. Цей документ на паперовому носії рівнозначний представленому мені електронного документа і має ту ж юридичну силу ». Далі йдуть звичні реквізити нотаріуса - номер реєстрації в реєстрі, скільки стягнуто держмита, підпис і печатку.

Після всього цього отриманий Вами документ матиме ту ж юридичну силу, що і початковий електронний документ.

А тепер розглянемо питання - а чи можлива зворотна операція?
Як перевести електронний документ на папір зі збереженням всіх його якостей, встановлених законом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online