Резервні валюти світу: їх роль і основні характеристики

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато національні валюти нелегко переносять періоди фінансових криз, реагуючи на них втратою своєї вартості і оновленням історичних мінімумів

Багато національні валюти нелегко переносять періоди фінансових криз, реагуючи на них втратою своєї вартості і оновленням історичних мінімумів. Однак є ряд стабільних валют з високим ступенем надійності. Це так звані резервні валюти, або валюти-притулку, які традиційно використовуються як світовими центральними банками, так і простими громадянами, для зниження фінансових ризиків та захисту від втрат.

Резервна валюта - це національна грошова одиниця, яка накопичується центральними банками інших країн у валютних резервах. Вона застосовується при розрахунках між країнами, виступаючи в якості платіжного засобу для купівлі-продажу товарів або оплати послуг на міжнародних ринках. Резервна валюта може бути використана для підтримки курсу національної валюти (валютних інтервенцій) і як валюта-притулок - для захисту активів від світових криз і в періоди підвищеної волатильності на ринках.

Щоб отримати статус резервної грошової одиниці, валюта повинна володіти рядом характеристик, а саме:

  • Стабільність економічної ситуації в країні;
  • Стійкість валюти до коливань курсів;
  • Активну участь країни в міжнародній торгівлі;
  • Розвинена інфраструктура фінансового ринку країни.

На сьогоднішній день до резервних валют відносяться наступні:

Долар США (USD) - використовується з 1785 р і в даний час є головною резервною валютою світу Долар США (USD) - використовується з 1785 р і в даний час є головною резервною валютою світу. Долар США повсюдно використовується як платіжний засіб при здійсненні міжнародних торговельних операцій і має високу надійність під час кризи.

Євро (EUR) - єдина європейська валюта, ідея створення якої з'явилася вперше в 1979 р Однак в обіг євро був введений тільки в 2002 р в країнах, які є членами Європейського Союзу Євро (EUR) - єдина європейська валюта, ідея створення якої з'явилася вперше в 1979 р Однак в обіг євро був введений тільки в 2002 р в країнах, які є членами Європейського Союзу. На даний момент євро є офіційною валютою в 16-ти країнах Єврозони. В якості резервної валюти прийшла на зміну німецької марки і на сьогодні є другою за частотою використання, складаючи конкуренцію долару США.

Японська ієна (JPY) - використовується з 1871 р Ієна високо ліквідна і популярна на міжнародних фінансових ринках Японська ієна (JPY) - використовується з 1871 р Ієна високо ліквідна і популярна на міжнародних фінансових ринках.

Фунт стерлінгів (GBP) - використовується з 1694 р Історично це найперша резервна валюта Фунт стерлінгів (GBP) - використовується з 1694 р Історично це найперша резервна валюта. Сьогодні англійська фунт стерлінгів займає в процентному відношенні приблизно 14% світового фінансового ринку і його популярність неухильно зростає.

Швейцарський франк (CHF) - використовується з 1850 р Раніше вважався сверхнадежной грошовою одиницею і історично використовувався інвесторами всього світу як «валюти податкової гавані або офшорних зон» для фінансових інвестицій Швейцарський франк (CHF) - використовується з 1850 р Раніше вважався сверхнадежной грошовою одиницею і історично використовувався інвесторами всього світу як «валюти податкової гавані або офшорних зон» для фінансових інвестицій. Однак через подій 15 січня 2015 р , Коли Швейцарським національним банком були скасовані обмеження по курсу швейцарського франка відносно євро, зараз досі не відновив довіру до себе з боку інвесторів .

Саме ці валюти складають валютні резерви країн світу і найбільш часто використовуються для здійснення операцій на ринку Форекс . При складанні власного портфеля валют експерти рекомендують зберігати свої заощадження в мультивалютного кошика, де, поряд з національною валютою, будуть представлені також дві-три валюти-притулку.

Журнал FX Review

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online