10 валют, щоб пережити кризу

  1. євро
  2. Австралійський долар
  3. британський фунт
  4. Швейцарський франк
  5. Японська ієна
  6. Норвезька і шведська крона
  7. Сінгапурський долар
  8. ізраїльський шекель
  9. Саудівський ріал

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На яку валюту зробити ставку? Кидаємо монетку ...

фото: Fotofabrika / Depositphotos.com

Долар і євро традиційно вважаються одними з кращих способів захистити свої гроші під час кризи. Але чи є у них є альтернатива?

Чим ближче до нового року, тим голосніше голоси скептиків, які очікують нового глобального кризи. Корінь всіх бід знову в Америці: чи то через торгової війни і агресивної економічної політики Трампа, то чи на тлі зростання ставок лопне фондовий міхур. Причин при бажанні відшукати можна багато. Зрозуміло, що, якщо трапиться нова фінансова криза, нас чекає розпродаж активів на ринках, що розвиваються, включаючи Росію. Чи дійде долар до 100 рублів - питання. Але зрозуміло, що наша валюта в такому випадку виявиться в числі перших постраждалих. Не факт, що ЦБ, з його величезними золотовалютними резервами (близько 460 млрд доларів), підтримає рубль. Практика останніх років свідчить, скоріше, про протилежне.

Виникає закономірне питання: в яких валютах варто тримати накопичення на випадок фінансової кризи?

євро

Європейська валюта зараз сильно залежна від політичних подій і від ситуації на фондовому ринку США. «Зазвичай якщо криза приходив з єврозони, то захисної валютою виступав долар. І навпаки, як у випадку з іпотечною кризою, порятунком став євро. Зараз це менш актуально через світової глобалізації та високої технологічної інтеграції », - говорить стратег ITI Capital Іскандер Луцько. Розкол між США і Європою також боляче вдарить по валюті єврозони. Проте більшість опитаних Банкі.ру експертів рекомендують вкладати в євро. Аналітик «Алор Брокера» Олексій Антонов радить купувати валюти, які можуть урівноважити зростання або падіння один одного. «Для фізосіб це мультивалютний кошик, звичайно, включає в себе долар, євро та рубль. Різними можуть бути тільки пропорції », - вважає він.

Австралійський долар

Здається дуже підходящим кандидатом на роль захисної валюти. Економіка країни безперервно зростає вже 27 років поспіль і майже в три рази швидше, ніж, наприклад, економіка Німеччини. «Австралійський долар - одна з найменш волатильних до долара США валют», - вказує аналітик «Регіону» Валерій Вайсберг. З іншого боку, деякі експерти відзначають зростаючий міхур на ринку нерухомості країни, який може стати приводом для кризи австралійської економіки. Ще один ризик - залежність від експорту, Австралія продає сільгосппродукцію і сировину для хімічної промисловості. Під час останньої кризи австралійський долар втратив до валюти США близько 11,5%.

британський фунт

Незважаючи на Brexit і економічні проблеми, залишається однією з провідних світових валют. ВВП країни - понад 2,6 трлн доларів (3,3% від світового ВВП). Курс британської валюти сильно скоректувався після рішення відокремитися від Європи, але в цілому після кризи 2008 року фунт впав помітно менше багатьох валют. Як вважає аналітик «Фрідом Фінанс» Вадим Меркулов, зараз хороший момент для вкладень в фунт на термін понад три роки. Він рекомендує розміщувати в цій валюті до 10% накопичень.

Швейцарський франк

Його можна купувати для диверсифікації ризиків нарівні з доларом і євро. Невелика країна заслужено має статус притулку від всіх світових бід, оскільки Швейцарія повністю аполітична і вже два століття зберігає постійний нейтралітет. За словами Вадима Меркулова, швейцарський франк виглядає «тихою гаванню» на тлі протекціоністської політики США, нестабільності в Європі і виходу Великобританії з Євросоюзу. Він радить тримати в цій валюті до 20% накопичень. За рік курс франка майже не змінювався, що зайвий раз показує його стабільність. У минулу кризу курс франка до долара виріс на 14%.

Джерело: Bloomberg

Японська ієна

Вважається «тихою гаванню» для інвесторів. Аналітики відзначають низьку волатильність ієни навіть в кризові часи. У 2008 році ієна виросла до долара на 30%. У JP Morgan включили ієну в число «резервних» валют на випадок кризи, віддавши їй перше місце в плані надійності. За словами Іскандера Луцько з ITI Capital, японська економіка стійко знижується з 1990-х років (прогноз зростання на цей рік - 1,4%), невелике пожвавлення було в минулому році. Але не в економіці справа, зазначає аналітик. Японія - країна ультранизьких ставок і єдина, де не очікується їх підвищення найближчим часом. Тому багато займають через ієну і інвестують в доларові активи. На японський експорт негативно впливає торгова війна між США і Китаєм, але запас міцності у країни достатньо великий - японський ЦБ в числі світових лідерів за запасами золота.

Норвезька і шведська крона

Ці валютні «тезки» хороші хоча б тим, що країни, де використовуються ці валюти, багато років проводять стабільний економічний курс. Низька інфляція, підтримка своєї валюти і високий ВВП на душу населення - плюси. Зате обидві країни сильно залежать від експорту. Наприклад, Норвегія продає нафту і газ, а Швеція - ліс і залізну руду. В останні роки економіка Норвегії на спаді: зараз ВВП країни - менш 400 млрд доларів, хоча ще п'ять років тому перевищував півтрильйона. Зате країна накопичила величезні грошові запаси: резервний фонд становить близько 1 трлн доларів. Незважаючи на загальновизнаний статус стабільних валют, обидві крони під час кризи 2018 роки втратили до долара істотно більше, ніж валюти інших розвинених країн. Норвезька крона впала на 10,5%, а шведська - на 13%.

Сінгапурський долар

Увійшов до числа найбільш стійких валют за версією JP Morgan не випадково. Під час кризи 2018 року його зміцнився до американської валюти майже на 7% і останні роки вів себе досить стабільно, поступившись американському «тезці» тільки 8%. Економіка Сінгапуру останні три роки помітно зростає (зараз ВВП перевищує 320 млрд доларів проти 297 млрд в 2017 році), країна заробляє за рахунок фінансових послуг, фармацевтики і електроніки. Рівень інфляції один з найнижчих в світі - менше 1% річних. Уряд країни не дотримується якихось жорстких політичних позицій, а суверенний фонд Сінгапуру входить в число найбільших глобальних інвесторів.

ізраїльський шекель

Тільки на перший погляд виглядає екзотикою, але всі експерти відзначають його стійкість до криз. «Актив зберігає міцність до більшості валют країн з розвиненими економіками», - говорить аналітик «БКС Прем'єр» Антон Покатовіч. У кризові 2007-2008 роки саме шекель поряд з ієною найкраще повелися по відношенню до долара, ізраїльська валюта зміцнилася до «американцеві» на 11,5% за рахунок жорсткої грошово-кредитної політики ЦБ цієї країни.

Розрахунки: аналітики «Альпарі»

Саудівський ріал

Його як «захисної» валюти пропонує використовувати аналітик «Відкриття Брокера» Тимур Нігматуллін, посилаючись на те, що курс ріала до долара не змінювався з 1986 року. За його словами, одним з критеріїв вибору валют може стати обсяг золотовалютних резервів країни. Курс ріала зафіксований саме завдяки наявності значних ЗВР - близько 500 млрд доларів. За обсягом золота країна входить в топ-20. Крім того, урядовці безпосередньо впливають на ціни на ринку вуглеводневої сировини. А це з урахуванням експортної складової країни дуже важливий козир.

Незважаючи на те що долар залишається головною світовою валютою (за даними SWIFT, в світі здійснюється близько 50% міжнародної торгівлі в USD) і оскаржити його роль не вдалося нікому, зрозуміло, що в разі фінансової кризи він також постраждає. Однак, на думку опитаних Банкі.ру експертів, поки відмовлятися від нього в якості «захисного активу» не варто. Недарма російський Мінфін продовжує скуповувати долари в Резервний фонд, а найбільша в Росії нафтова компанія «Роснефть» 70% своїх коштів акумулювала в американській валюті. Як зазначає Антон Покатовіч, чутки про загрозу стабільності долара головним чином пов'язані зі зростаючою заборгованістю США, однак цей борг якраз номінований в національній валюті. «Це дозволяє вважати, що США продовжать виконувати всі зобов'язання по своїх боргах», - вважає він. Реальною загрозою для долара, за словами аналітика, може стати лише масштабна дедолларизация найбільших світових економік. Але навіть якщо зараз країни домовляться і почнуть запуск альтернативної долару валюти, то реальний ефект ми побачимо тільки через 5-10 років. Але на той час, передбачає Нігматуллін, конкуренцію долару цілком може скласти криптовалюта.

Альберт Кошкаров, Banki.ru

Дякуємо за надані дані і допомогу в підготовці матеріалу аналітиків «Альпарі» Олександра Разуваєва і Вадима Іосуба.

Але чи є у них є альтернатива?
Виникає закономірне питання: в яких валютах варто тримати накопичення на випадок фінансової кризи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online