Визначення конституційних прав і свобод людини і громадянина

  1. Визначення конституційних прав і свобод людини і громадянина Найважливішою складовою Конституції...
  2. Конституційні гарантії прав і свобод

Визначення конституційних прав і свобод людини і громадянина

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найважливішою складовою Конституції Росії є положення, що визначають права і свободи громадян нашої країни. Основний закон держави стверджує, що найвищою цінністю є людина.

Але одного лише проголошення громадянських свобод недостатньо. Їх необхідно гарантувати, реалізовувати і захищати. Це основне завдання правової держави, і вона досить складна.

Не можна стверджувати, що в сучасній Росії, де суспільство вже повною мірою усвідомило необхідність дотримання громадянських свобод, їх здійснення відбувається в повному обсязі. Нашій країні ще чекає тривалий процес становлення правових основ державності.

Зміст конституційних прав і свобод

визначення 1

З юридичної точки зору поняття «свобода» можна визначити як наявну у кожної людини можливість робити або не робити будь-які дії в рамках його конституційних прав.

визначення 2

Сфера взаємовідносин особистості і держави грунтується на їх взаємних повноваження і обов'язки. Права людини - це його невід'ємна властивість і особливість життєдіяльності, його статус по відношенню до країни, в якій він живе. Дане поняття визначає можливості кожної конкретної особистості в політичній, економічній, соціальній і культурній галузях.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Конституційні права поділяються на такі основні категорії:

  1. особисті;
  2. політичні;
  3. економічні;
  4. соціальні;
  5. культурні;
  6. екологічні.

У категорію особистих входять природні права кожної людини. Політичні визначають участь громадян в процесі управління державними справами, формуванні органів влади. Економічні пов'язані з правом володіти і розпоряджатися різної власністю, займатися підприємницькою діяльністю. Соціальні права належать до сфери трудових відносин, охорони здоров'я, освіти і пенсійного забезпечення. Культурні забезпечують росіянам можливість залучення до духовних і матеріальних цінностей, вільний доступ до спадщини предків.

Екологічні права громадян - це відносно нова категорія в юридичній науці, що виникла в кінці ХХ століття. Йдеться про забезпечення людям можливості дихати чистим повітрям, є безпечні і корисні продукти, пити воду, не отруєну різними хімікатами.

приклад 1

Взявши на себе відповідальність за дотримання прав і свобод громадян, держава вимагає від них виконання певних обов'язків. Конституція Росії, наприклад, передбачає сплату податків, захист Вітчизни від можливих зовнішніх загроз, виконання законів, дбайливе ставлення до природних ресурсів країни і т.п.

наявність конституційних обов'язків не входить в протиріччя з правовим статусом громадян, оскільки інакше існування держави було б неможливо. Уявіть, що ніхто не платить податки, тоді під загрозою опиняться соціальні і культурні права громадян, адже ці сфери діяльності знаходяться на бюджетному фінансуванні. Чи варто говорити, чим загрожує масове порушення екологічних законів або відсутність повноцінної армії?

зауваження 1

Права, не підкріплені обов'язками, не можуть бути реалізовані. Це відповідає статті 29 Загальної декларації прав людини, яка стверджує, що вільний і повний розвиток кожної особистості можливо тільки в такому суспільстві, де люди неухильно виконують свої обов'язки.

Малюнок 1
Малюнок 1.

Конституційні гарантії прав і свобод

В юридичній науці виділяють наступні основні гарантії прав і свобод кожної особистості:

  1. закріплення їх в нормативно-правових актах;
  2. розвиток політичної активності населення;
  3. громадський і державний контроль;
  4. підвищення правової культури народу;
  5. вдосконалення інститутів громадянського суспільства;
  6. допомога в реалізації прав людини і боротьба з їх порушеннями.

Проголошення конституційних свобод залишилося б декларативним заявою, якби основний закон Росії та інші нормативні акти не містили гарантії їх реалізації та захисту. Політика держави повинна бути спрямована на створення умов для здійснення цивільних прав і свобод. У нашій країні це завдання стоїть перед усіма гілками влади і адміністративними органами.

Конституційні права і свободи в Російській Федерації захищають і реалізують:

  1. Президент РФ;
  2. Державна Дума;
  3. Рада Федерації;
  4. Уряд Росії;
  5. Уповноважений з прав людини в РФ;
  6. Конституційний Суд;
  7. органи виконавчої влади суб'єктів РФ;
  8. регіональні парламенти;
  9. громадські організації.

Глава держави є гарантом Конституції Росії, а також встановлених цим документом прав і свобод громадян. У своїй діяльності по виданню наказів та інших нормативних актів Президент РФ керується інтересами населення, окремих його груп і кожної особистості. При ньому працює комісія з прав людини.

Державна Дума і регіональні парламенти розробляють, обговорюють і приймають закони, що конкретизують громадянські свободи. Жоден федеральний чи місцевий закон не може обмежувати права росіян, встановлені Конституцією РФ.

Рада Федерації, схвалюючи нормативні акти, орієнтується на дотримання інтересів жителів різних суб'єктів РФ.

Уряд Росії і органи виконавчої влади в регіонах країни реалізують державну політику, спрямовану на забезпечення економічних, соціальних, культурних та екологічних прав громадян.

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації безпосередньо займається забезпеченням державного захисту цивільних свобод. У своїх діях він не залежить від державних органів і посадових осіб, а керується Конституцією РФ і нормами міжнародного права.

Конституційний суд і органи юстиції зобов'язані при здійсненні своєї діяльності захищати права і свободи громадян Росії. У разі їх порушення правоохоронні структури, прокуратури і судові інстанції приймають скарги і звернення населення, в рамках своїх повноважень вони є гарантами дотримання громадянських свобод.

Крім того, різні громадські організації, профспілки, галузеві об'єднання допомагають людям відстоювати свої конституційні права.

зауваження 2

Але головною рушійною силою, яка сприяє дотриманню основоположних правових норм в російському суспільстві, повинні виступати самі жителі нашої країни. Тільки розвиток правового самосвідомості і підвищення юридичної грамотності населення, особливо молоді, здатне в повній мірі гарантувати реалізацію і захист цивільних свобод в нашій країні.

Конституція Росії має найвищу юридичну силу, її положення діють на всій території держави, що також дозволяє використовувати затверджені цим документом права громадян при вирішенні будь-яких суперечок, в тому числі і в судовому порядку.

Якщо ж росіянин вважає, що його інтереси були ущемлені, то він має право звернутися до Європейського суду з прав людини, покластися на норми міжнародного права.

Нічого не зрозуміло?
Чи варто говорити, чим загрожує масове порушення екологічних законів або відсутність повноцінної армії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online