Види діяльності не потребують реєстрації ВП у Білорусі

  1. Що було і що стало
  2. Скільки це коштує
  3. Чи будуть самозайняті білоруси отримувати пенсію
  4. Резюмуємо. Що потрібно робити, якщо ви вирішили вести бізнес без реєстрації ІП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як займатися улюбленою справою і легально на цьому заробляти. Розбираємося на старті в юридичних тонкощах. «Я не знав" не допоможе - законодавство не знає такого аргументу.

Схоже, що осінь 2017 року увійде в історію як час довгоочікуваних змін для білоруського бізнесу. Протягом останніх тижнів один за іншим підписуються законодавчих актів, які повинні надихнути підприємців розвивати свою справу. Почалося все ще в вересні з Указу № 337 «Про деякі питання регулювання діяльності фізичних осіб» . Він розширив список робіт і послуг, які можна надавати без реєстрації ВП. З 22 жовтня (дата вступу Указу в силу) можна займатися улюбленою справою і легально заробляти на цьому гроші. Для цього достатньо зареєструватися в податкових органах і сплатити єдиний податок для фізосіб. Але і тут є свої підводні камені, з якими варто розібратися на старті.

Що було і що стало

Отже, раніше перелік тих, кому не треба відкривати ІП, складався з 18 позицій. Це були ремісники, репетитори, фотографи, перекладачі, прибиральники житлових приміщень, провідні свят і ін. З жовтня список поповнили 12 нових послуг.
Отже, раніше   перелік   тих, кому не треба відкривати ІП, складався з 18 позицій
Можна не відкривати ІП, якщо ви плануєте:

  • продавати самостійно виготовлені хлібобулочні і кондитерські вироби, готову кулінарну продукцію;
  • на нетривалі терміни здавати фізособам житлові приміщення, садові будиночки і дачі;
  • надавати послуги з дизайну інтер'єрів, графічного дизайну, оформлення (прикрашання) автомобілів, внутрішнього простору будівель і споруд, моделювання предметів оформлення інтер'єру, текстильних виробів, меблів, одягу і взуття, предметів особистого користування та побутових виробів;
  • ремонтувати годинники, взуття;
  • ремонтувати і відновлювати (включаючи перетяжку) домашні меблі з матеріалів замовника;
  • збирати меблі;
  • налагоджувати музичні інструменти;
  • займатися розпилюванням і рубав дров, навантаженням і розвантаженням вантажів;
  • виробляти одяг, в тому числі головні убори і взуття, з матеріалів замовника;
  • робити штукатурні, малярні, скляні роботи, роботи з влаштування покриття підлоги та облицювання стін, обклеювання стін шпалерами, кладки печей і камінів;
  • розробляти сайти, займатися установкою, настроюванням, ремонтом, технічним обслуговуванням комп'ютерів і периферійного обладнання, навчати роботі на персональному комп'ютері;
  • надавати косметичні та перукарські послуги, а також послуги з манікюру та педикюру.

Загалом, перелік вийшов досить солідний, більш того, МНС не виключає, що в перспективі він буде розширюватися.

Але повернемося до підводних каменів. Навіть якщо ваш вид діяльності є серед перерахованих вище, але ви збираєтеся наймати когось собі в допомогу по трудовим і / або цивільно-правовими договорами, зареєструватися як ІП все ж доведеться. Потрібна реєстрація і в тому випадку, якщо ви будете виконувати роботу або надавати послуги не тільки фізособам, а й юридичним особам.

Скільки це коштує

Якщо ви виявили свій вид діяльності в списку, не поспішайте відразу приступати до роботи. Спершу вам потрібно сплатити єдиний податок для фізосіб. Вносити його потрібно щомісяця, але тільки в ті місяці, коли ви працювали.
Якщо ви виявили свій вид діяльності в списку, не поспішайте відразу приступати до роботи
- Для фізосіб, які не здійснюють підприємницьку діяльність, єдиний податок обчислюється податковими органами самостійно на підставі акредитуючої цими особами письмового повідомлення. При цьому ставки податку розрізняються за видами діяльності та за місцем її здійснення. З базовими ставками можна ознайомитися в додатку до Указу № 337 . Крім того, окремі категорії громадян можуть скористатися пільгами. На 20% знижуються ставки єдиного податку для пенсіонерів, інвалідів, батьків у багатодітних сім'ях з трьома і більше дітьми віком до 18 років, батьків виховують дітей-інвалідів віком до 18 років, - пояснює адвокат адвокатського бюро «Сисуєв, Бондар, Храпуцкій СБХ» Олена Селіванова.

Якщо ви займаєтеся ремісничою діяльністю, то раз на рік вам треба платити не єдиний податок, а спеціальний збір, рівний 1 базової величини. При цьому не має значення, скільки видів цієї діяльності ви здійснюєте.

Сплатити ремісничий збір і єдиний податок можна в банку або через ЕРІП.

Чи будуть самозайняті білоруси отримувати пенсію

Указ № 337 ніяк не регулює питання сплати обов'язкових страхових внесків до ФСЗН. Тому виникає резонне питання: а як же бути з пенсією?

- У Білорусі існують дві форми участі в державне соціальне страхування: обов'язкове і добровільне. При цьому Закон Республіки Білорусь від 29.02.1996 № 138-XIII «Про обов'язкових страхових внесків до бюджету державного позабюджетного фонду соціального захисту населення Республіки Білорусь» не відносить самозайнятих громадян до категорії громадян, що підлягають обов'язковому соціальному страхуванню. Отже, білоруси, які здійснюють види діяльності без реєстрації ІП, можуть самі вирішувати сплачувати внески в ФСЗН чи ні. Разом з тим, в ст. 51 Закону від 17.04.1992 № 1596-XII «Про пенсійне забезпечення» зазначено, що до стажу роботи для призначення трудової пенсії зараховуються періоди роботи, пред-прінімательской, твор¬ческой та іншої діяльності за умови, що протягом цих періодів проводилася сплата обов'язкових страхових внесків до бюд¬жет ФСЗН со-гласно законодавству. Тому я рекомендую громадянам, які працюють без ІП, добровільно брати участь у державному соціальному страхуванні, щоб в подальшому мати право на пенсію, - пояснює Олена Селіванова.
- У Білорусі існують дві форми участі в державне соціальне страхування: обов'язкове і добровільне
Важливий нюанс - платник самостійно визначає суму, з якої платити внески. Разом з тим, незалежно від реального доходу така сума не може бути менше однієї мінімальної зарплати, встановленої і проіндексованою відповідно до білоруського законодавства. Причому людина може вибрати сам: сплачувати загальний внесок в розмірі 35% від встановленої мінімальної зарплати (МЗП), тільки пенсійний внесок (29% від МЗП) або тільки внесок по соціальному страхуванню (6% від МЗП).

Якщо ви не напрацювали необхідний страховий стаж, вам може бути призначена лише соціальна пенсія, яка дорівнює половині бюджету прожиткового мінімуму. Сьогодні це 98 рублів і 79 копійок.

Якщо хочете займатися улюбленою справою і бачите, що не треба реєструвати ІП, дійте! Ви звільнені від необхідності готувати документи за переліком, платити держмито і подавати документи до реєструючого органу. Більш того, не потрібно нікуди повідомляти про припинення діяльності, вести облік доходів і витрат, а також подавати податкову звітність. Ведення бізнесу без ІП, втім, як і діяльність в статуті ІП, дозволяє уникнути необхідності сплати збору на фінансування держвитрат (за умови, що ви відпрацювали не менше 183 календарних днів на рік зі сплатою відповідних податків).
Якщо хочете займатися улюбленою справою і бачите, що не треба реєструвати ІП, дійте
- Мабуть, єдиним істотним недоліком здійснення діяльності без реєстрації ІП є необхідність сплати єдиного податку до початку діяльності, так як для цього необхідно як мінімум мати вільні кошти. Крім того, єдиний податок платиться не від виручки, це щомісячна фіксована сума. Якщо протягом місяця буде мало замовлень, виручка може просто не перевищити суму податку. Вважаю, що в цілому розширення списку видів діяльності, які можна здійснювати без реєстрації ІП, дозволить залучити незайняте населення в легальний бізнес, - вважає адвокат адвокатського бюро «Сисуєв, Бондар, Храпуцкій СБХ» Олена Селіванова.

Резюмуємо. Що потрібно робити, якщо ви вирішили вести бізнес без реєстрації ІП

Крок 1. Переконайтеся, що напрямок, які ви обрали, є в списку видів діяльності, які не потребують реєстрації ВП.

Крок 2. Визначтеся: чи будете ви займатися своєю діяльністю самостійно або мають намір залучати до роботи інших людей; збираєтеся працювати тільки з фізособами або є замовники серед юридичних осіб та ВП.

Крок 3. Якщо ви будете працювати самостійно і тільки на замовлення фізосіб - вирушайте до податкового органу за місцем проживання з повідомленням. У ньому треба вказати вид діяльності, період її здійснення і населений пункт, в якому ви плануєте працювати.

Крок 4. На підставі поданих вами відомостей буде розрахований єдиний податок, який ви повинні сплатити в бюджет до початку реалізації товарів (робіт, послуг)

Крок 5. Працюйте і заробляйте!

Тому виникає резонне питання: а як же бути з пенсією?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online