ПМЖ в Чехії, вид на проживання, громадянство: як отримати

  1. Етап 1: отримання короткострокової візи
  2. Етап 2: отримання довгострокової візи
  3. Етап 3: отримання ВНЖ
  4. Купівля нерухомості
  5. імміграція пенсіонерів
  6. Етап 4: отримання ПМЖ
  7. Етап 5: прийняття громадянства
  8. за народженням
  9. При подачі прохання іноземною особою
  10. При подачі заяви колишнім громадянином Чехії
  11. Основні вимоги для отримання громадянства
  12. Відео: про можливість переїзду до Чехії на особистому досвіді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Отримати ВНЖ в Чехії, переїхати на постійне місце проживання і стати громадянином цієї країни, згідно зі статистикою, прагнуть багато іммігрантів з Росії та країн СНД. Тільки за останні 20 років громадянами Чеської Республіки стали 2400 росіян і 5700 українців. Причому Україна займає перше місце в Чехії за кількістю жителів, які отримали громадянство, друге дістається Польщі - 2700 осіб, а Росія знаходиться на третьому місці.

Чехія - сучасне розвивається держава, розташоване в самому серці Європи. Країна відрізняється не тільки стабільною економікою і високим рівнем життя, але і загальним благополуччям, порядком і благоустроєм. Економічна стійкість, соціальні гарантії, безкоштовну освіту, сприятливий клімат і хороша екологія приваблюють багатьох іммігрантів з країн СНД, які вирішили оселитися в Європі.

Чехію можна назвати однією з найдоступніших в плані імміграції країн Європейського союзу. Незважаючи на деякі ускладнення в новому законі, отримати ВНЖ тут не так складно, як в деяких європейських державах. Щоб переїхати в цю країну доведеться пройти кілька етапів.

Етап 1: отримання короткострокової візи

Підставами для отримання короткострокової візи, що дозволяє проживати в країні до 90 днів на півріччя, є:

  • Навчання на короткотермінових курсах;
  • Запрошення від роботодавця;
  • туризм;
  • Туристичний ваучер від близького родича;
  • Установа власної компанії в Чехії або участь в юридичній особі;
  • Лікування в медичних установах Чехії.

Документи, перелік яких доступний у відповідному розділі нашого сайту (або на www.mzv.cz) подаються в консульство за місцем проживання.

Етап 2: отримання довгострокової візи

Якщо перебування в Чехії перевищує 3 місяці, то подається заява на оформлення довгострокової візи (тип «Д»). Максимальний термін її дії становить 180 днів, при цьому кількість в'їздів в республіку не обмежена.

Підставою для видачі документа є:

  1. Реєстрація власного бізнесу (підприємницька віза). Отримати візовий документ на цій підставі можуть засновники юридичної особи, зареєстрованої в Чехії.
  2. Отримання освіти (студентська віза). Віза не видається, якщо навчання проводиться на курсах або в навчальних закладах, які не отримали акредитацію.
  3. Трудова діяльність. Щоб легально працювати в чеській організації, необхідно отримання дозволу на роботу, яке видається в бюро працевлаштування. Однак оформити візу даного типу дуже складно, так як дозволу на роботу практично не видаються іноземцям.
  4. Робота за програмою «Блакитна карта». Кваліфіковані іноземці можуть працевлаштуватися в Чехії за програмою BlueCard без отримання дозволу на роботу. Основні вимоги: вища освіта, укладений трудовий контракт на суму не менше 10836 євро на рік (для порівняння в Німеччині сума річного доходу для роботи за даною програмою має становити понад 46 400 євро), орендоване чи власне житло, медична страховка.
  5. Возз'єднання з сім'єю, яка проживає в Чехії. Віза на даному підставі видається неповнолітнім до 18 років, а при навчанні - до 26 років, за умови, що їх батьки є громадянами Чехії або іноземцями з ВНЖ, або особами, тільки подали заяву на отримання дозволу на проживання.

Надалі довгострокова віза продовжується і видається дозвіл на проживання - дозвіл на довгострокове перебування терміном до 2 років. Тобто отримати ВНЖ відразу неможливо, його можна оформити тільки при продовженні довгострокової візи.

Питаннями видачі візи типу «Д» займається МВС Чехії, але документи подаються в консульство за місцем проживання. З детальною інформацією про отримання довгострокових віз і списком необхідних документів можна ознайомитися на офіційному сайті Чеського посольства: //www.mzv.cz/moscow/ru/vizy_i_konsulskaja/vizovaja/dolgosrochnaja/index.html.

Етап 3: отримання ВНЖ

Вид на проживання видається на 1-2 роки, і може продовжуватися на необмежений час.

Переваги ВНЖ в Чехії:

Переваги ВНЖ в Чехії:

  • Високий рівень безпеки в республіці і відсутність міжрелігійних конфліктів.
  • Гарантія медичного та соціального страхування.
  • Близьке розташування: Чехія знаходиться в 2,5 годинах польоту від Москви.
  • Відсутність мовного бар'єру і схожий менталітет.
  • Ряд привілеїв, гарантованих членством в Євросоюзі, в тому числі безперешкодне переміщення по ряду європейських країн, отримання безкоштовної освіти і медичних послуг, можливість влаштування дитини в дошкільній установа.
  • З отриманням дозволу на проживання можна жити і працювати не тільки в Чехії, але і в будь-якій державі Європейського союзу.
  • Можливість в подальшому отримати ПМЖ і чеське громадянство.

Купівля нерухомості

Придбання нерухомого майна не є причиною для автоматичного отримання ВНЖ. Однак при покупці нерухомості з'являється можливість отримати багаторазову шенгенську візу, що дозволяє перебувати в країні до 180 днів на рік. Також власники чеської нерухомості можуть оформляти запрошення для близьких родичів або друзів, що полегшить для них отримання візи.

імміграція пенсіонерів

Російські пенсіонери можуть переїхати до Чехії, якщо в цій країні проживають їх родичі (возз'єднання з сім'єю), і оформити ВНЖ. Щоб отримувати російську пенсію в Чехії буде потрібно зібрати пакет документації:

  1. Копія про закінчення вузу, середньо-спеціальної установи або атестата зрілості;
  2. Копія трудової книжки;
  3. Довідка про нарахування пенсії;
  4. Довідка про зняття з пенсійного обліку в РФ.

Документи переводяться на чеську мову та засвідчуються нотаріусом.

Для пенсіонерів, як і для інших категорій здобувачів, існує ще одна можливість отримання ВНЖ - реєстрація власного бізнесу в Чехії. Отримувати ж чеську пенсію зможуть тільки ті іноземці, які оформлять ПМЖ.

Отримувати ж чеську пенсію зможуть тільки ті іноземці, які оформлять ПМЖ

Законодавство Чехії встановлюється максимальний термін відсутності в країні - він становить 6 місяців. Тобто за відсутності іноземця, який має ВНЖ, в республіці понад зазначеного часу можливе анулювання дозволу на проживання Чехії.

З детальною інформацією можна ознайомитися на офіційному сайті МВС НС www.mvcr.cz.

Етап 4: отримання ПМЖ

Через 5 років проживання в статусі ВНЖ іноземець має право отримати ПМЖ. Його видають на 10 років. Володар ПМЖ має ті ж права, що і громадяни Чехії, єдиний виняток - неможливість участі у виборах.

Стати володарем ПМЖ без обов'язкового оформлення ВНЖ можна за умови, що іноземець є:

  • Чоловіком громадянина Чехії;
  • Батьком неповнолітню дитину - громадянина Чехії;
  • Престарілим батьком (старше 70 років) громадянина Чехії;
  • Повнолітнім дитиною старого громадянина Чехії;
  • Неповнолітнім дитини іноземця - володаря ПМЖ.

Переваги отримання ПМЖ очевидні, і іноземці, що мають даний статус:

  1. Прирівнюються в правах з громадянами Чехії;
  2. Можуть отримувати пенсію і користуватися іншими державними пільгами;
  3. Працевлаштуватися, не оформлюючи обов'язкового дозволу на роботу;
  4. Через 5 років отримати чеський паспорт.

Етап 5: прийняття громадянства

З початку 2014 року в Чехії діє новий закон «Про громадянство» З початку 2014 року в Чехії діє новий закон «Про громадянство». На відміну від попередньої версії нормативного акту іноземцям, які вирішили прийняти чеське громадянство, не буде потрібно відмовлятися від свого попереднього підданства. Тобто фактично Чехія дозволила подвійне громадянство.

Стати громадянином Чехії можна в ряді випадків:

за народженням

Автоматично громадянство присвоюється дитині, якщо один з його батьків є громадянином Чехії, а другий - громадянином Європейського союзу або підданим іншої держави, має постійне місце проживання Чеської республіки. Також громадянство присвоюється за рішенням суду при підтвердженні батьківства.

При подачі прохання іноземною особою

При виконанні ряду вимог будь-який іноземець може стати громадянином Чехії. Обов'язкова умова - безперервне проживання в державі більше 5 років в статусі ПМЖ.

При подачі заяви колишнім громадянином Чехії

Для колишніх громадян Чехословаччини і Чехії передбачено отримання громадянства за спрощеною процедурою.

Основні вимоги для отримання громадянства

Для отримання чеського паспорта потрібно виконання ряду вимог:

  • Безперервне перебування в республіці не менше 5 років і наявність ПМЖ. Для громадян Євросоюзу час обов'язкового проживання скорочено до 3 років.
  • Законослухняний спосіб життя, відсутність судимостей.
  • Успішне складання письмового іспиту на знання чеської мови. Проходити випробування не буде потрібно іноземцям, що навчалися в чеських школах або вузах, а також особам, які не досягли 15 років і тим громадянам, яким вже виповнилося 65 років.
  • Знання основних принципів державного устрою країни, а також знання історії Чехії та її соціальних, культурних та географічних особливостей.
  • Відсутність порушень в своєчасних платежів за страхування, податків, аліментів, соцвідрахувань за останні 3 роки.
  • Постійний легальний дохід, достатній для проживання з наданням документів, що підтверджують даний факт за останні 3 роки.
  • Відсутність істотної і отриманої без особливої ​​необхідності допомоги з боку органів соцзабезпечення за останні 3 роки.

П'ятирічне проживання в країні не обов'язково, якщо претендент:

  1. народився в республіці;
  2. прожив в державі більше 10 років в статусах ВНЖ;
  3. в минулому був підданим Чехії або Чехословаччини, але з якихось причин втратив його;
  4. усиновлений чеськими громадянами;
  5. є чоловіком громадянина Чехії;
  6. має офіційно зареєстрований статус біженця.

Діти старше 15 років отримують статус громадянина тільки після отримання їх офіційної згоди і підпису.

Іноземець, який отримав схвалення на прийняття громадянства зобов'язаний протягом року принести клятву вірності державі, причому діти до 15 років від такого обов'язку звільняються.

Що примітно, параграф 39 закону «Про громадянство» говорить, що дитина, що народилася на території країни і не отримав громадянства іноземної держави за умови, що один з його батьків має статус довготривалого проживання (більше 3 місяців) має право претендувати на громадянство Чехії.

Відео: про можливість переїзду до Чехії на особистому досвіді

також рекомендуємо:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online