Все, що ви хотіли знати про проходження державної служби в РФ

  1. Система державної служби
  2. Хто такий держслужбовець
  3. Організація і проведення конкурсу при вступі на державну цивільну службу
  4. Порядок проходження державної цивільної служби
  5. Припинення державної служби

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Система державної служби

Хто такий держслужбовець

Організація і проведення конкурсу при вступі на державну цивільну службу

Порядок проходження державної цивільної служби

Припинення державної цивільної служби

Система державної служби

Державна служба регламентується Федеральним законом «Про систему державної служби Російської Федерації» від 27 Державна служба регламентується Федеральним законом «Про систему державної служби Російської Федерації» від 27.05.2003 N 58-ФЗ і Федеральним законом «Про державну цивільну службу Російської Федерації» від 27.07.2004 № 79-ФЗ.

Говорячи побутовою мовою, держслужба - це застосування громадянами своїх професійних навичок в сфері здійснення повноважень федеральних і регіональних державних органів.

У систему держслужби входить державна цивільна служба, військова служба і правоохоронна служба (стаття 2 закону «Про систему державної служби РФ»).

Державна служба ділиться на федеральну держслужбу і держслужбу суб'єктів федерації.

Важлива особливість: робота на деяких державних посадах не є державною службою. До таких державних посад відносяться: Президент РФ, Голова Уряду РФ, міністри, депутати, судді і т. Д. А ось робота в апараті Президента або в міністерстві - це вже державна цивільна служба.

Хто такий держслужбовець

Аналіз чинного законодавства дозволяє зробити висновок, що державний службовець це людина, що задовольняє одночасно одночасно таким умовам:

  • має громадянство РФ;
  • повнолітній;
  • дієздатний;
  • що займає будь-яку посаду в системі державної служби;
  • який одержує за свою роботу винагороду.

Державні службовці діляться на федеральних держслужбовців і держслужбовців суб'єктів федерації.

Чинне законодавство накладає на громадянина обмеження для проходження держслужби; заборони, пов'язані з держслужбою; а також вимоги до службового поводження.

До обмежень, перелічених у статті 16 Федерального закону «Про державну цивільну службу Російської Федерації», серед інших відноситься неможливість обіймати посади держслужбовця в разі:

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

  • наявності певних захворювань, перелік яких встановлений Урядом РФ;
  • виникнення посадовий підпорядкованості в держслужбі між родичами;
  • наявності громадянства іншої держави, а також виходу з громадянства Росії;
  • надання неправдивих відомостей про доходи, майно, надання під час вступу на службу підроблених документів.

Організація і проведення конкурсу при вступі на державну цивільну службу

Для оцінки професійного рівня і якості знань здобувача під час вступу на державну службу проводиться конкурс. Конкурси на державну службу організовуються і проводяться на підставі статті 22 згаданого вище закону і Положення про конкурс, затвердженого указом Президента РФ.

Для виконання конкурсних процедур організовується конкурсна комісія, що складається з фахівців необхідних напрямків діяльності і знань. Конкурсна комісія на 1/4 повинна складатися з незалежних експертів. Якщо робота держслужбовця при проходженні державної служби буде пов'язана з держтаємницею, то конкурсна комісія утворюється з урахуванням положень законодавства про держтаємницю.

На першому (підготовчому) етапі конкурсу в друкованих засобах масової інформації розміщується оголошення про прийом документів та кваліфікаційних вимогах до кандидата. Основний етап конкурсу проводиться, якщо на вакантну посаду претендує не менше 2 кандидатів. Претендентів відбирають як за наданими ними документами, так і на підставі спеціальних конкурсних процедур, що дозволяють оцінити професійні якості кандидата. Як правило, це співбесіду з кандидатом.

Після закінчення конкурсу кандидатів ставлять до відома про його результати протягом місяця.

Порядок проходження державної цивільної служби

Якщо здобувач пройшов конкурс на заміщення вакантної посади, то видається документ про зарахування на службу і з громадянином укладається службовий контракт. У контракті може бути передбачено випробування при вступі на державну цивільну службу.

Випробування - це аналог випробувального терміну в трудовому праві, коли професійні вміння та навички працівника перевіряються на практиці. Для держслужбовців передбачено більш тривалої, ніж для звичайних працівників, термін випробування - від 3 до 12 місяців. Якщо в контракті умова про випробування відсутня, то держслужбовець був прийнятий на посаду без випробувального терміну.

Проходження державної служби пов'язане з виконанням посадової регламенту, а також проведенням атестації і здачею держслужбовцям кваліфікаційного іспиту.

Припинення державної служби

Припинення державної служби - це фактичне завершення дії службового контракту. Як і звичайний трудовий договір, службовий контракт може закінчити свою дію:

  • за бажанням працівника (держслужбовця);
  • з ініціативи роботодавця;
  • по згоді сторін;
  • з незалежних від сторін обставин;
  • в зв'язку з закінченням терміну дії.

У разі припинення службового контракту за бажанням цивільного держслужбовця він зобов'язаний попередити про своє звільнення письмово за 2 тижні до передбачуваної дати. Таке ж становище є і в трудовому законодавстві.

Але є і нетипові для трудових відносин ситуації, що тягнуть за собою закінчення дії службового контракту. Це вихід держслужбовця з громадянства РФ; недотримання заборон, пов'язаних з держслужбою; Як виняток з положень чинного законодавства про держслужбу.

З ініціативи наймача службовий контракт може бути розірваний, зокрема, через втрату довіри до держслужбовця. Трудове законодавство такої підстави припинення трудового договору не передбачає.

***

Ще більше матеріалів по темі в рубриці " Державна служба ".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online