Підтримка малого бізнесу

  1. Основні державні програми підтримки малого бізнесу
  2. Фінансова підтримка
  3. майнова підтримка
  4. Інформаційна підтримка
  5. Консультаційна підтримка
  6. Підтримка в галузі підготовки та перепідготовки кадрів
  7. Сприяння розвитку молодіжного підприємництва

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Саме найменування основного законодавчого акту, яким регламентується діяльність сектора малого бізнесу в нашій країні - «Про розвиток малого і середнього підприємництва в РФ» (№209-ФЗ) - визначає пріоритети національної політики в даному питанні. Її цілями є створення умов для розвитку малого і середнього бізнесу, кількісний приріст організацій такого типу, підвищення конкурентоспроможності виробленої ними продукції, збільшення її частки в обсязі валового внутрішнього продукту, сприяння просуванню товарів і послуг на внутрішньому ринку і за кордоном.

Слід визнати, що в даний час малий бізнес Росії знаходиться на стадії становлення, значно поступаючись в кількісних і якісних показниках закордонних країнах (див. Схему).

Зацікавленість у розвитку сектора малого бізнесу продиктована, в числі іншого і його важливою стабілізаційної функції в плані зайнятості населення, особливо в період кризи економіки.

У країні сформована багатофункціональна система підтримки малого бізнесу, яка здійснюється на федеральному, регіональному і муніципальному рівнях. Вона представлена ​​різними інститутами: це центри по підтримці підприємництва, державні та муніципальні фонди, гарантійні фонди, організації, які залучають інвестиції в малий бізнес , Технопарки, бізнес-інкубатори і науково-ділові центри, ремісничі палати, консультаційні та мікрофінансові організації, інші структури.

Для підприємств малого бізнесу діють спеціальний податковий режим, спрощені форми ведення бухгалтерської та статистичної звітності.

Розширюється перелік видів діяльності, де можуть проявити себе малі підприємства. Так, у 2012 році законом «Про освіту» їм вперше була надана можливість надавати освітні послуги за наявності відповідної ліцензії. Однак, згідно з даними статистики, малий бізнес Росії як і раніше сконцентрований в сфері торгівлі та послуг.

Регламентований порядок доступу малих підприємств до держзакупівель: для них законом визначена не менш ніж 15% квота від річного обсягу.

Основні державні програми підтримки малого бізнесу

  • програма Мінекономрозвитку

В рамках програми кошти федерального бюджету на конкурсній основі і на умовах співфінансування розподіляються між регіональними бюджетами. Об'єднані фінансові ресурси отримують суб'єкти малого підприємництва. Засоби так само витрачаються на створення гарантійних фондів, розвиток мікрофінансових організацій, інших суб'єктів інфраструктури підтримки малого бізнесу.

  • Програма пільгового кредитування ГК «Зовнішекономбанк»

Програма реалізується через агента Зовнішекономбанку - МСП Банк. Мережа дочірніх банківських структур і небанківських організацій надає підприємцям кредити в сумі до 150 млн. Рублів з процентною ставкою, значно меншою, ніж середньоринкові показники. Максимальний термін позики - 7 років. У числі пріоритетних напрямків - соціальна діяльність, інновації, енергозберігаючі проекти, програми кластерного розвитку регіонів.

  • Програма гарантійної підтримки Агентства кредитних гарантій

Агентство реалізує програму підвищення доступності позикових коштів для суб'єктів малого бізнесу за допомогою надання гарантій і поручительств, координуючи діяльність регіональних гарантійних фондів, банківського сектора і підприємців.

Фінансова підтримка

Фінансова допомога суб'єктам малого бізнесу надається з коштів регіональних і місцевих бюджетів, яким в свою чергу виділяє коштів бюджету федеральний. Форми надання фінансової допомоги:

  • субсидії;
  • бюджетні інвестиції;
  • державні та муніципальні гарантії за зобов'язаннями.

майнова підтримка

Цей вид підтримки виявляється у вигляді передачі під володіння або користування суб'єктам малого та середнього бізнесу державного і муніципального майна - земельних наділів, будівель і споруд, обладнання, транспорту, інструментів та ін. Передача може здійснюватися як на оплатній основі, так і даром, або на пільгових умовах, але обов'язково - з дотриманням цільового призначення. Мінімальний термін дії таких договорів - 5 років. Майно, яким можуть бути наділені підприємці, включається в спеціальні реєстри, які підлягають обов'язковій публікації в ЗМІ і в Інтернеті.

Інформаційна підтримка

З метою інформування суб'єктів малого підприємництва про реалізацію програм підтримки та розвитку, своєчасного доведення економічної, правової, статистичної інформації, поширення знань в сфері маркетингу та інформаційних технологій, органи державної і муніципальної влади забезпечують роботу інформаційних систем. Необхідні дані розміщуються у вільному доступі в мережі Інтернет на ресурсах, відповідних компетенції державних органів.

Консультаційна підтримка

Надається в двох формах - держава або засновує організації, що здійснюють консультування бізнесменів, або компенсує їх витрати на отримання кваліфікованої допомоги даного роду - за умови надання підтверджуючої документації.

Підтримка в галузі підготовки та перепідготовки кадрів

Кадрова підтримка здійснюється у вигляді створення і впровадження спеціалізованих навчальних програм, підвищення професійних та ділових навичок соціально незахищених груп населення, а так само надання методичної допомоги суб'єктам малого бізнесу.

Сприяння отримують і підприємці, що ведуть певну діяльність, визнану пріоритетною. Для суб'єктів, що працюють в області інновацій і промислового виробництва, підтримка виражається в розвитку технопарків та науково-виробничих зон, наданні допомоги в отриманні патентів, створення спеціалізованих інвестиційних фондів і залучення малих форм бізнесу до укладання договорів субпідряду. Підтримується діяльність малих підприємств, що експортують продукцію за кордон. Спеціальні заходи дотування розроблені для сільгоспвиробників та підприємств, що займаються ремісничою діяльністю.

Сприяння розвитку молодіжного підприємництва

Спеціалізована програма «Ти - підприємець »Федерального Агентства у справах молоді спрямована на залучення в підприємницьку діяльність школярів і студентів, розвиток їх ділових навичок, а так само формування позитивного образу російського підприємця. Програма реалізована в більш ніж половині суб'єктів Росії, в результаті чого тисячі молодих людей пройшли навчання, було створено близько десяти тисяч нових малих підприємств, відкрилися нові робочі місця. А Загальноросійська громадська організація «Асоціація молодих підприємців Росії» з 2009 року засновує щорічну премію для молодих громадян, які вирішили розпочати власну справу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online