Апеляційна скарга на рішення суду

  1. Що таке апеляційна скарга на рішення суду
  2. Як складається апеляційна скарга на рішення районного суду
  3. Шапка апеляційної скарги на рішення суду
  4. Зміст описової частини апеляційної скарги
  5. Вимоги в апеляційній скарзі
  6. Документи, що додаються до апеляційної скарги по ЦПК РФ
  7. Подача апеляційної скарги на рішення суду по цивільній справі
  8. Скарга в апеляційний суд - додаткові матеріали
  9. Зразок апеляційної скарги по ЦПК РФ
  10. Апеляційна скарга на рішення суду
  11. Часті питання по складанню апеляційної скарги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Апеляційна скарга на рішення суду по цивільній справі, з урахуванням останніх змін законодавства. Дізнайтеся правила подачі апеляційної скарги, скачайте зразок скарги, в тому числі заповнений, ознайомтеся з прикладом апеляційної скарги, задайте питання щодо її оформлення юристам.

Що таке апеляційна скарга на рішення суду

Апеляційна скарга - це скарга на яке не набрало законної сили рішення суду.

Апеляційна скарга подається у разі незгоди з рішенням суду. Може бути подана на рішення будь-яких судів, розглянутих по першій інстанції. Така скарга може бути подана на рішення мирових суддів, районних і міських судів, обласних, крайових і республіканських судів, а також на рішення Верховного Суду РФ.

Подати апеляційну скаргу можуть особи, які брали участь у розгляді цивільної справи. Решта громадян можуть подати скаргу тільки в разі, якщо рішення буде впливати на їх права і обов'язки, цей факт вони повинні будуть детально обґрунтувати в тексті скарги (стаття 320 ЦПК РФ)

Апеляційна скарга розглядається вищою інстанцією - судом апеляційної інстанції. Перелік судів апеляційної інстанції наведено в статті 320.1 ЦПК РФ. За результатами розгляду скарги рішення може бути скасовано, змінено або залишено без зміни. Результат розгляду скарги оформляється апеляційним визначенням. Винесення апеляційного визначення означає вступ в законну силу рішення суду.

Рішення районного суду може бути оскаржене в вищестоящий суд протягом 1 місяця з дня його прийняття. Термін починає текти з моменту проголошення рішення. Зазвичай в судовому засіданні суддя оголошує тільки резолютивну частину рішення, відкладаючи складання повного рішення на термін до 5 днів. Про дату виготовлення рішення в остаточній формі суддя оголошує при оголошенні рішення в кінці судового засідання. Якщо цього не зроблено, потрібно уточнити дату виготовлення мотивованого рішення в суді при отриманні копії рішення.

Як складається апеляційна скарга на рішення районного суду

Апеляційна скарга складається після отримання та вивчення мотивованого рішення суду. Це дозволить зрозуміти логіку суду при винесенні рішення, оцінити його доводи і піддати критиці встановлені судом обставини. Без вмотивованого рішення апеляційна скарга буде поверхневою і беззмістовною.

Іноді, якщо суд затримує виготовлення мотивованого рішення, складається коротка апеляційна скарга, яка формально має враховувати всі вимоги, що пред'являються до апеляційної скарги, але може містити не повне обгрунтування позиції заявника. Така скарга складається для того, щоб не пропустити строк оскарження. Потім можна буде скласти додаткову апеляційну скаргу, вже з повним обґрунтуванням позиції заявника скарги.

Зміст апеляційної скарги повинно відповідати вимогам статті 322 ЦПК РФ.

Шапка апеляційної скарги на рішення суду

В апеляційній скарзі обов'язково вказується найменування суду, куди вона подається. Найменування суду для оскарження зазвичай вказується в кінці рішення суду, в такому вигляді: «Рішення суду може бути оскаржене протягом 1 місяця в ... .. суд». Якщо це найменування не вказано, то його завжди можна знайти самому. Так рішення районних і міських судів оскаржуються в обласні, крайові, республіканські суди. Наприклад, в Московській області апеляційні скарги подаються до Московського обласного суду, в Краснодарському краї - в Краснодарський крайовий суд, а в Татарстані - до Верховного Суду Республіки Татарстан. У Санкт-Петербурзі і Москві апеляційні скарги на рішення районних судів подаються в Санкт-Петербурзький або Московський міський суд, відповідно.

В апеляційній скарзі зазначаються повні дані заявника, її подає. Це прізвище, ім'я та по батькові без скорочень, що звучать, як вказано в паспорті. Це адреса місця проживання або місця перебування заявника, за цією адресою суд буде направляти повідомлення про час і місце розгляду справи в апеляційній інстанції.

У скарзі має бути зазначено її найменування - Апеляційна скарга на рішення суду, щоб у суду не було підстав прийняти її за інший документ. Повинно бути зазначено рішення суду, яке оскаржується. Найменування рішення суду повинно містити дату винесення рішення, найменування суду, його виніс, дані позивача і відповідача та суть вимог позивача. Найменування рішення зазвичай пишеться в настановної частини рішення до слів: «Встановив». Наприклад, рішення Тверського районного суду від 17.06.2016 року у цивільній справі за позовом Іванова Івана Івановича до Петрову Петру Петровичу про стягнення боргу за договором позики.

Зміст описової частини апеляційної скарги

В описовій частині апеляційної скарги необхідно привести підстави за якими заявник не згоден з висновками суду і вважають висновки суду невірними.

При складанні описової частини можна просто описати, чому рішення суду видається заявнику незаконним і таким, що підлягає зміні чи скасуванню. Але краще взяти за основу підстави для скасування рішення, перераховані в статті 330 ЦПК РФ. Знайшовши підходящі підстави для скасування, можна наповнити їх змістом, з урахуванням конкретних обставин у цивільній справі.

Не варто в апеляційній скарзі заново приводити рішення суду. Воно вже є в справі, з ним обов'язково ознайомляться судді в апеляції, приведення витягів і цитат з рішення просто захарастить текст скарги і зробить її важкою для розуміння. Намагайтеся описову частину зробити короткою, по суті, щоб було зрозуміло на які моменти суду другої інстанції варто зверне увагу, з чим конкретно не згоден заявник. З практики юристів хорошим змістом апеляційної скарги буде текст не більше 3 сторінок друкованого тексту.

Вимоги в апеляційній скарзі

Після підстав для скасування в тексті апеляційної скарги повинні бути приведені вимоги, які заявляє подавець цієї скарги. Вимоги не можуть бути довільними. вони повинні відповідати повноважень суду апеляційної інстанції (стаття 328 ЦПК РФ). Краще свої вимоги привести повністю ідентичними тим. які вказані в законі.

Так в апеляційній скарзі можна заявити наступні вимоги:

  • скасувати рішення суду першої інстанції повністю і прийняти по справі нове рішення;
  • скасувати рішення суду першої інстанції в частині та прийняти у справі нове рішення;
  • змінити рішення суду першої інстанції повністю або частково і прийняти у справі нове рішення;
  • скасувати рішення суду першої інстанції повністю і припинити провадження у справі;
  • скасувати рішення суду першої інстанції в частині і припинити провадження у справі частині;
  • скасувати рішення суду першої інстанції повністю або частково і залишити заяву без розгляду повністю або в частині.

Коли потрібне часткове скасування або зміна рішення суду, в апеляційній скарзі зазначається в якій саме частині заявник просить скасувати або змінити рішення суду.

Наведені вимоги відповідають повноваженням суду другої інстанції, інші вимоги заявляти не можна, це буде суперечити вимогам процесуального закону і вони не можуть бути розглянуті судом апеляційної інстанції.

Вимоги в апеляційній скарзі зазначаються після слів: «Прошу». Краще, якщо кілька вимог буде пронумеровано і розділене між собою. Якщо у справі потрібно нове рішення, то у вимогах заявник повинен вказати, як воно повинно звучати. Наприклад: «Винести у справі нове рішення, в якому в позовних вимогах позивача відмовити повністю».

Документи, що додаються до апеляційної скарги по ЦПК РФ

Після вимог подавця скарги необхідно перерахувати всі документи, що додаються до апеляційної скарги, обов'язково необхідно додати копії скарги. Копії додаються по числу осіб, що беруть участь у справі.

Також до апеляційної скарги додається квитанція про оплату держмита. якщо заявник не звільнений від оплати.

Інші документи, як правило, до апеляційної скарги не додаються, оскільки вони вже є в матеріалах цивільної справи. Якщо є необхідність докласти додаткові докази, які не були представлені в справу або були представлені, але відхилені судом першої інстанції, обов'язково складається клопотання про додаткові докази. Таке клопотання можна привести в тексті скарги або оформити окремим документом (тоді вкажіть це клопотання, як додаток до скарги).

В кінці апеляційній скарзі заявник повинен поставити свій підпис і дату складання апеляційної скарги. Дата складання не обов'язково повинна збігатися з датою подання.

Подача апеляційної скарги на рішення суду по цивільній справі

Апеляційна скарга на рішення суду подається через той же суд, який розглянув цивільну справу. Саме суддя цього суду вирішує питання про можливість прийняття скарги, виконує дії, передбачені статтею 325 ЦПК РФ, після чого направляє скаргу разом з цивільною справою до суду апеляційної інстанції. Якщо скарга була направлена ​​до апеляційного суду, вона все одно буде повернута в суд розглянув цивільну справу для вирішення питання про її прийняття.

Термін подачі апеляційної скарги, як уже зазначалося, становить 1 місяць з моменту проголошення рішення суду. Пропущений строк оскарження може бути відновлений за клопотанням заявника, яке подається одночасно зі скаргою.

Після подачі апеляційної скарги потрібно дочекатися її прийняття. Якщо скарга прийнята, заявник отримає повідомлення про призначення справи в апеляційній інстанції. При залишенні скарги без руху, потрібно виправляти її недоліки. А якщо скарга повернута, потрібно дивитися підстави повернення та або відновлювати термін, або подавати її в інший орган. не виключено оскарження ухвали суду про повернення скарги.

Скарга в апеляційний суд - додаткові матеріали

Крім самої скарги і знань щодо її складання і подання, заявнику буде потрібно додаткові відомості з розгляду скарги в суді апеляційної інстанції, порядку оскарження дій суду пов'язаних з прийняттям і розглядом апеляційної скарги на рішення суду по цивільній справі. Слід звернути увагу на специфіку подачі апеляційної скарги світовим суддям.

Зразок апеляційної скарги по ЦПК РФ

Скачайте зразок апеляційної скарги. Заповніть його, враховуючи свою ситуацію. Необхідно суворо дотримуватись вимог по змісту скарги, прикладеним документам і термінами подачі.

У __________________________________

(Найменування суду 2 інстанції)

Від: _________________________________

(ПІБ повністю, адреса)

Апеляційна скарга на рішення суду

«___» _________ ____ р судом було винесено рішення по цивільній справі за позовом _________ (ПІБ позивача) до _________ (ПІБ відповідача) про _________ (вказати суть позовних вимог).

Рішенням суду _________ (вказати, як було вирішено справу по суті).

Вважаю, що судом прийнято незаконне рішення з таких підстав _________ (вказати, з чим заявник не згоден в рішенні, чому рішення суду є незаконним, які закони застосовані судом при вирішенні справи неправильно, які обставини не з'ясовані, які докази судом не досліджені).

На підставі викладеного, керуючись статтями 320 - 322 , 328 Цивільного процесуального кодексу РФ,

прошу:

  1. Скасувати рішення _________ (найменування суду) від «___» _________ ____ р у цивільній справі за позовом _________ (ПІБ позивача) до _________ (ПІБ відповідача) про _________ (сутність позовних вимог).
  2. Прийняти нове рішення у справі, яким _________ (вказати, як має бути дозволено справу в апеляційній інстанції).

клопотання:

Прошу при розгляді апеляційної скарги прийняти додаткові докази по справі _________ (привести перелік додаткових доказів), які підтвердять наступні обставини _________ (вказати юридично значимі обставини по справі, які можуть бути підтверджені представленими доказами). Я не мав можливості раніше уявити перераховані докази з наступних причин _________ (вказати причини, які заважали подати додаткові докази до суду першої інстанції).

Перелік доданих до апеляційної скарги документів (копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі):

  1. Копія апеляційної скарги
  2. Документ, що підтверджує сплату державного мита
  3. додаткові докази

Дата подачі скарги «___» _________ ____ р Підпис заявника _______

Завантажити зразок:

Апеляційна скарга на рішення суду Апеляційна скарга на рішення суду

Коротка апеляційна скарга на рішення Коротка апеляційна скарга на рішення

Завантажити приклад апеляційної скарги заповнений:

Апеляційна скарга (зразок заповнений) Апеляційна скарга (зразок заповнений)

Апеляційна скарга (приклад складання) Апеляційна скарга (приклад складання)

Приклад короткої апеляційної скарги Приклад короткої апеляційної скарги

Часті питання по складанню апеляційної скарги

На скількох сторінках повинна бути складена апеляція На скількох сторінках повинна бути складена апеляція?

Розмір апеляційної скарги нічим не обмежений. Ви можете написати її на одній сторінці або на декількох. Однак пораджу Вам писати її стисло і по суті. Читання великої кількості тексту ускладнює його розуміння.

Заява про термін позовної давності допустимо тільки в суді першої інстанції? чи можна заявити про це в апеляційній скарзі?

Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення судом рішення. В апеляційній інстанції ця заява може бути розглянуто лише у разі скасування рішення суду. тому, якщо є інші підстави для скасування, наприклад, не повідомлення про час і місце розгляду справи, можна заявити про пропуск строку і в апеляційній скарзі

Апеляційний суд повністю скасував рішення суду першої інстанції по цивільній справі, так як була порушена ст. 113 ЦПК, при цьому винесене нове рішення повністю повторює скасоване рішення першої інстанції. Які норми закону порушив суд, на які спиратиметься зверненні до касаційної інстанції?

Апеляційний суд може винести рішення, аналогічне тому, яке прийняв суд першої інстанції, якщо єдиним порушенням є неналежне повідомлення осіб, які беруть участь у справі, а по суті рішення суду вірне і матеріальний закон застосований вірно.

Мені незрозуміло, чому я повинен скаргу писати через районний суд? Тобто я повинен в шапці знову писати цей же суд? Або ж ще й адресу вищого суду?

Апеляційна скарга адресується до вищестоящого суду, його і вказують в шапці скарги, в тому числі і адреса. Скарга фізично подається в той суд, який виніс рішення.

Чи потрібно до апеляційної скарги у цивільній справі знову докладати копії документів, у справі вже наявних? Або достатньо тільки копії нових документів?

До суду апеляційної інстанції разом зі скаргою направляється цивільну справу. Суд другої інстанції буде досліджувати всі матеріали справи, тому прикладати документи, які вже є в справі, не потрібно. Нові докази можна прикласти до апеляційної скарги тільки в тому випадку, якщо в скарзі обгрунтована неможливість їх подання до суду першої інстанції.

Чи можна заявити про допит свідків у апеляції?

Питання по допиту свідків вирішується аналогічно питання про надання додаткових доказів. Якщо їх відсутність в суді першої інстанції було викликано поважними причинами, то можна заявити їх до суду апеляційної інстанції, але це потрібно буде детально обґрунтувати. Це ж стосується моменту повторного допиту свідків. Їх можна допитати в апеляції повторно тільки з питань, що не були задані в першій інстанції. Це потрібно дуже детально обґрунтувати.

Чи можна використовувати цей зразок апеляційної скарги для кримінальної справи? Або оскарження у справі про адміністративне правопорушення?

Представлений зразок апеляційної скарги можна використовувати тільки для оскарження рішень у цивільних справах. В інших випадках застосовується інший закон, інший зміст скарги та інші вимоги.

Заява про термін позовної давності допустимо тільки в суді першої інстанції?
И можна заявити про це в апеляційній скарзі?
Які норми закону порушив суд, на які спиратиметься зверненні до касаційної інстанції?
Мені незрозуміло, чому я повинен скаргу писати через районний суд?
Тобто я повинен в шапці знову писати цей же суд?
Або ж ще й адресу вищого суду?
Чи потрібно до апеляційної скарги у цивільній справі знову докладати копії документів, у справі вже наявних?
Або достатньо тільки копії нових документів?
Чи можна заявити про допит свідків у апеляції?
Чи можна використовувати цей зразок апеляційної скарги для кримінальної справи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online