У Громадській палаті Тульської області обговорили проблему Косогорский дачників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Про цю проблему Myslo.ru вже писав - в жовтні 2016 року в редакцію приходила ціла делегація дачників з СНТ «Металург-4», але тоді ще не було судового рішення з цього питання. Тепер воно є - за рішенням суду першої інстанції вже знесено три дачних будиночка. Причому найбільш беззахисних дачників, одиноких пенсіонерів та старенькою вчительки. Але інші косогорци-дачники вирішили не здаватися - судитися, подавати апеляції, писати в Громадську палату регіону і Росії. Коротше, бити в дзвони. Воно і зрозуміло, для багатьох, особливо пенсіонерів, ці дачі - життя.

приходила ціла делегація

21 червня в Громадській палаті Тульської області за круглим столом зібралися представники ініціативної групи дачників, адміністрації міста, члени ОП ТО, Мінмайна уряду регіону, керівники Росреестра і федеральної кадастрової палати, прокурори, щоб вирішити хоча б щось по ситуації.

І, як з'ясувалося, з рішеннями гладко було на папері. А на ділі - питання, питання ...

Взагалі проблема знесення житлових будівель за позовами нафтогазових компаній носить масовий характер. Про це розповів Дмитро Гольтяков, заступник голови регіональної громадської палати:

- Ми брали участь в аналогічному круглому столі, тільки на рівні Громадської Палати Росії. І там говорилося про те, що приблизно в третині регіонів країни, в тому числі і Тульської області, громадян позбавляють власності на підставі позовів держкорпорацій без будь-якої компенсації. Позовні вимоги однотипні - звільнити ділянку від будівель, розташованих поблизу трубопроводів, причому зробити це повинні самі власники за свій рахунок.

За словами Дмитра Гольтякова, багато трубопроводи побудовані ще в 60-і роки, і відомості про їх охоронних зонах ніде не вказані, а точне розташування трубопроводу часто не знає навіть сама нафтогазова компанія! А громадяни, між тим, згідно із законом оформили своє право власності, сумлінно платять податки. У судах же вони програють справи державним корпораціям, тому що суди не вважають значущими правовстановлюючі документи громадян.

За рішенням судів землю у громадян не вилучають - тільки змушують знести будиночки, а городи копати - будь ласка, скільки завгодно!

Учасники круглого столу в Громадській палаті Росії виробили свої пропозиції для вирішення проблеми. Наприклад, уряд Росії має актуалізувати нормативні акти по охоронним зонам. Потрібні альтернативні варіанти забезпечення промислової безпеки, наприклад, зміна траси трубопроводу. Потрібно розробити порядок надання компенсації за втрачене майно та сформувати компенсаційний фонд для виплат. Для всіх регіонів важливо встановити законність знаходження трубопроводів в межах міст.

І найголовніше - поки не вжито всіх заходів для вирішення спірної ситуації, необхідний мораторій на знесення дачних будиночків.

Володимир Лебедєв, член Громадської палати Росії від Тульської регіональної палати, висловився революційно і категорично:

- Там, напевно, старий трубопровід? Так перекладіть його! Президент на недавній «прямої лінії» з цього питання сказав однозначно - громадяни не повинні постраждати, їх інтереси понад усе! І на зустрічі з нами - новим складом Громадської палати Росії - Володимир Путін теж про це говорив.

І на зустрічі з нами - новим складом Громадської палати Росії - Володимир   Путін теж про це говорив

Голова Громадської палати Тульської області Олександр Воронцов, підкреслив, що якщо розташування газопроводу дійсно загрожує життю і здоров'ю громадян, то компенсація на переселення повинна виділятися з особливого фонду. А взагалі повинна бути взаємна відповідальність за питання безпеки, яка не може бути перекладена на тих людей, нерухомість яких знаходиться в зоні небезпеки.

Як виявилося, пізніше в ході обговорення, щодо компанії «Газпром трансгаз Москва» в Тульській області виявлено близько 700 різних порушень.

Наталя Шкуратенко, заст. керівника федеральної служби держреєстрації, кадастру і картографії, уточнила, що всім садівникам цього товариства в 1994 році видали свідоцтва про право власності, в яких призначення землі було зазначено як «садівниче». Ділянки, будови зареєстровані і нанесені на кадастрову карту без всякого обтяження. А ось охоронна зона трубопроводу на кадастровій карті міста не значиться. І трубопровід теж не значиться! Є тільки невеликий шматочок труби, визнаної без господаря. Як таке могло статися? Рішення проблеми на майбутнє - встановити межі і внести всі охоронні зони трубопроводів на кадастрову карту.

Глава адміністрації Центрального округу Тули Олександр Йолкін заявив однозначно, що він на стороні жителів. Правда, захистити їх у нього, та й у всій адміністрації міста замало:

- Вважаю, треба встановити мораторій на знесення дач, поки питання до кінця не опрацьований. А «Газпром» - комерційна структура, нехай і за участю держави. Вона може і повинна викуповувати у громадян те, що пропонує знести.

Ігор Казенний, директор департаменту майнових і земельних відносин, був менш категоричний, але висловив свою пропозицію виходу з тупикової ситуації:

- Охоронні зони повинні бути встановлені (зауваження на адресу «Газпрому трансгаз Москва»). Незнання про наявність охоронної зони не звільняє власників від відповідальності (зауваження на адресу власників). Якщо ж технічно газопровід застарів, треба шукати технічне рішення його перенести. А люди повинні отримати компенсацію за своє втрачене майно.

Представники держкорпорації стояли на своєму - «Знести, не можна залишити».

Після двогодинного обговорення учасники круглого столу підтримали рекомендації російської Громадської палати з цього питання. А на адресу губернатора Тульської області Олексія Дюміна, голови уряду Юрія Андріанова і керівників «Газпром трансгаз Москва» будуть направлені листи з пропозиціями та рекомендаціями всіх учасників зустрічі. У тому числі про оголошення мораторію на знесення та розробці системи компенсацій в таких випадках.

Як таке могло статися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online