Малолітня і Тоня: хто будує для "Газпрому" бази, на яких відпочиває Путін

  1. Комплекс для людей без комплексів
  2. Малолітня для Олексія Міллера
  3. Путіну сподобалось на Тоні
  4. Фермери вилетіли в трубу
  5. без коментарів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Йорданський мільярдер побудував для керівництва «Газпрому» і країни ще одну базу відпочинку - в гирлі Ангари.

Комплекс для людей без комплексів

Цей об'єкт складно розгледіти на супутникових картах - він захований в деревах. Туди не ведуть взагалі ніякі дороги - потрапити можна тільки на яхті або вертольоті. На офіційних газпромівських сайтах про нього - нічого, а у виписці з Росреестра не вказано ні власник, ні орендар землі. Забудовник про нього, правда, на своєму порталі згадав, але лише однією фразою і на карті зазначив зовсім в іншому місці. А місцеві чиновники, яких опитував «Собеседник», починали розмову словами «не розумію, про що ви, але там все одно все законно». Навіть жителі найближчого іркутського селища Велика Річка лише здогадуються про те, що саме знаходиться у них по сусідству.

- Там щось від «Газпрому». Ніби як для відпочинку, - найбільш відвертим виявився большереченец Олександр Шмідт, але і він додав: - Більше не знаю нічого.

- А я знаю цей об'єкт. Дійсно належить «Газпрому». Принаймні побудований їм приблизно 9-10 років тому, - пояснив колишній заст. директора по науці Прибайкальского національного парку Віталій Рябцев. - На тлі сотень (якщо не тисяч) інших подібних об'єктів в нацпарку цей дійсно може вважатися порівняно законним: пройшов державну екологічну експертизу і всі узгодження. Хоча, звичайно, є небезпечним прецедентом забудови лівого берега Ангари.

Як з'ясував «Собеседник», об'єкт називається «Комплекс будівель і споруд« Байкалгазпромцентр »і будувала його на замовлення ТОВ« Газпром видобуток Іркутськ »та ж компанія« Стройгазконсалтінг »йорданського олігарха Зияда Манасір, що одночасно зводила легендарний підмосковний Міллергоф. Правда, в самому «Стройгазконсалтінг», який зараз знаходиться під контролем Газпромбанку, про байкальському об'єкті розповідати посоромилися.

- Я такого не пам'ятаю, - сказав представник компанії Дмитро Тарликов і не відповів навіть на письмовий запит.

- Коли я працював над цим проектом, такої секретності не було, - зізнався «Співбесідникові» один з колишніх кураторів будівництва. - Я особисто туди їздив, але не на вертольоті - спочатку добирався на машині, потім переправлявся через річку. Це був якийсь комплекс будівель: адміністративних, господарських, житлових (всього до 10.000 кв. М). Одночасно і база відпочинку, і місце для ділових зустрічей.

- Будинки там цілком пристойні: не так щоб уже зовсім шикарні, але повагу викликають, - пояснив «Співбесідникові» Іван Майоров, який там теж бував по роботі, але в подробиці вдаватися не побажав.

Зрозуміло, що ні відео, ні навіть фото вселяє повагу комплексу у відкритому доступі в інтернеті не валяються: чужі там просто не ходять. Хоча б тому, що в окрузі замість доріг - найнята «Газпромом» охорона.

досьє

Зіяд Манасір - один з 12 дітей офіцера армії королівства Йорданія. Народився в Аммані, але освіту здобув в Радянському Союзі, а свої мільярди - в новій Росії. Основний бізнес йорданський мільярдер побудував на контрактах з «Газпромом» через створену ним компанію «Стройгазконсалтінг». Співвласником компанії була Ольга Григор'єва, дочка одного і колишнього товариша по службі Володимира Путіна.

Об'єднують Манасір з Олексієм Міллером не тільки справи, але і спільний дах. Родині олігарха належать дві квартири в Капранови провулку в тому ж елітному ЖК «Парк Хаус», де оселився і голова «Газпрому». Очевидно, що від такого сусідства обидва вони не страждають: у держзамовника Міллера в Капранови провулку є триповерховий пентхаус, а у підрядника Зияда Манасір під Істром з'явився найбільший житловий будинок в Росії - 6724 кв. м (плюс прибудова майже на 2000 кв. м).

м)

Зіяд Манасір // стоп-кадр Youtube / jordanvoices

Малолітня для Олексія Міллера

Кілька непримітних з повітря будівель, вертолітні майданчики і причал для катерів. Знаходиться «Байкалгазпромцентр» недалеко від Байкалу, в гирлі Ангари, на річці з інтригуючою назвою Малолітня. В оточенні сибірської тайги.

Не дивно, що Малолітня сподобалася верхівці не тільки «Газпрому». В інструкції про пропускний режим «Газпром видобуток Іркутськ» прямо сказано, що в «Байкалгазпромцентр», крім Олексія Міллера, може безперешкодно проходити «керівництво Адміністрації Президента» і апарату уряду РФ. Для важливих гостей, мабуть, будівництво і затівалася: на Алтаї Володимир Путін теж приймає пантові ванни в садибі саме «Газпрому».

Алтайські ЗМІ вважають, що мрії італійського екс-прем'єра Сильвіо Берлусконі повернутися в велику політику недавно збулися завдяки ... «Газпрому». У 2015 році італієць на запрошення свого друга Володимира навідався в комплекс «Алтайское подвір'я» на березі Катуні, де разом з Путіним ловив у річці харіуса і брав пантові ванни . «Не виключено, що успіхи італійського політика пов'язані з цілющими алтайскими зіллям», - пишуть місцеві журналісти.

Офіційно комплекс «Алтайское подвір'я» також належить дочірній структурі «Газпрому» - «Газпром нафти», але мільярди на облаштування навколишньої інфраструктури за рішенням Путіна виділяли місцевий і федеральний бюджети, адже президент Росії і сам тут час від часу відпочиває.

- Туди [на малолітнього] приїжджають для конфіденційних зустрічей, але хто - інформації немає, - каже Михайло Яблоков, екс-директор ФГБУ «Заповідна Прибайкалля», до якого входить Прібайкальскій нацпарк. - Вертоліт прилетів, вертоліт полетів.

Чи не додав ясності і прес-секретар «Газпром видобуток Іркутськ» Сергій Марфіцін:

- Знаю тільки, що «Байкалгазпромцентр» замислювався як об'єкт соціально-реабілітаційного призначення, для проведення там різних заходів, для лікування, але зараз він, може бути, трансформувався ... А ви надішліть краще письмові запитання.

Втім, на письмові запитання він теж поки не відповів. Так що незрозуміло, скільки разів відпочивало на Ангарі керівництво країни, а якщо не відпочивало, навіщо було місцевим «Газпрому» виділяти гроші на загадкову базу, коли банально не вистачає засобів на газифікацію регіону.

цифра

У 5 разів знизилася капіталізація «Газпрому» за останні 10 років (більш ніж з 300 до менш 60 млрд $). Причому падіння вартості компанії почалося ще до введення будь-яких санкцій.

При цьому схожі об'єкти у компанії - по всій країні. Тут у Міллера рибалка, там полювання, тут пантові ванни і повсюдно - повний релакс. Це на виплату пенсій в країні грошей немає, а на те, щоб у еліти мрії збувалися - хоч греблю гати. І адже збуваються. В останніх держконтрактів на охорону «Байкалгазпромцентра» комплекс вже названий об'єктом незавершеного будівництва, і у нього з'явився ще й другий адреса - на іншому березі Ангари, поруч з уже діючої обласної резиденцією «Ангарський хутора». Комплекс вирішили розширити.

- Був лист губернатора президенту (ще в 2017 році), і президент дав доручення уряду РФ побудувати «Байкалгазпромцентр» ще й біля Великої Річки, - не став приховувати і. о. директора «заповідного Прибайкалля» Умар Рамазанов. - Все вже узгоджено.

З'ясувати подробиці у прес-секретаря іркутського губернатора Ірини Алашкевіч не вдалося, але за рівнем узгодження вже зрозуміло, що нове будівництво затівається аж ніяк не для слюсарів-сантехніків іркутського «Газпрому». Цієї весни новим членом правління газової монополії став двоюрідний племінник президента Михайло Путін. Саме він тепер повинен займатися в компанії господарську частину, тобто в тому числі і ті бази відпочинку, на яких періодично відпочиває його далекий родич.

до речі

Путіну сподобалось на Тоні

За розповідями місцевих жителів, людина, схожа на Володимира Путіна, як мінімум двічі рибалив ще на одній закритій базі відпочинку «Газпрому», яку для задоволення еліти в дельті Волги облаштував «Газпром видобуток Астрахань». Місце це в простих колах звуть купини, а на картах воно позначене як селище Тоня Контрольна.

«Краща рибалка в світі, згідно з моїм особистим рейтингом, в Мурманської області і в дельті річки Волги, в районі Астрахані», - зізнався якось сам президент. За розповідями рибалок, особливо гарні близько Тоні улюблені Путіним щуки. Втім, при бажанні тут можна не тільки порибалити, а й постріляти дичину: навколо Тоні розкинулося газпромівске мисливські угіддя «Морське» (орендовані на 49 років 43,5 тисячі га) з ліцензією на вбивство гусей, качок і навіть лебедів.

Кілька днів тому з'ясувалося, що ремонтні роботи на розташованих в області небезпечних нафтопереробних об'єктах «Газпром видобуток Астрахань» проводилися з порушенням техніки безпеки, в результаті чого ледь не сталася пожежа (отримали легкі займанням). П'ять років тому на Тоні Контрольної, де, крім звичайної, є, зрозуміло, і вертолітна пристань, теж робили ремонт, але ніякої інформації про порушення там не надходило. Для себе керівництво все-таки постарався.

Фермери вилетіли в трубу

При цьому, як стало відомо «Співбесідникові», задивившись на малолітніх, Олексій Міллер ризикує зараз залишитися без Міллергофа. Так-так, ту саму розкішну підмосковну садибу, яку в народі нарекли Міллергоф, номінальний власник віддав під заставу.

Про це палацовому комплексі, який в документах соромливо прикривається назвою «котеджне селище« Истринские садиби », стало відомо в кінці 2000-х.

Уже тоді заговорили про те, що головний газпромівський підрядник Зіяд Манасір просто «взяв» всю нерухомість на себе і що насправді палаци ці будуються персонально для глави «Газпрому» Олексія Міллера. Лише в жовтні 2015 року «Собеседник» з'ясував , Що Міллергоф вже і формально виявився під контролем Міллера: від манасіровского «Стройгазконсалтінг» садиба перейшла у власність «Всенародного фермерського центру», що належить «Газпромбанк-інвесту».

Лише в жовтні 2015 року «Собеседник»   з'ясував   , Що Міллергоф вже і формально виявився під контролем Міллера: від манасіровского «Стройгазконсалтінг» садиба перейшла у власність «Всенародного фермерського центру», що належить «Газпромбанк-інвесту»

Міллергоф на Істрі належить сьогодні «Всенародного фермерському центру». Але це поки

Ось тільки в списку девелоперських проектів «Газпромбанк-Інвеста» саме цього селища чомусь не виявилося, як ніби його будували не на продаж, а за спецзамовленням. І точно: як сказано у виписці з ЕГРЮЛ, 30 березня цього року всі 100% статутного капіталу «Всенародного фермерського центру» виявилися в заставі у «Регіональної фінансової компанії», яка входить в якийсь «Агора Холдинг». Поки все виглядає так, немов палаци вирішили поступово передати іншому власнику: якщо центру так потрібні були кошти - він просто взяв би позику в головному Газпромбанку.

Навіщо тоді віддавати палаци якоїсь незрозумілої фірмі? Не якийсь. Про загадкову «Агори» «Собеседник» теж згадував : Кілька років тому холдинг вже придбав на Рубльовці інше маєток Зияда Манасір ринковою вартістю близько 3 млрд рублів. А перед цим Управління справами президента поступилося фірмі розташовані на тій же Рубльовці 6 житлових будинків (площею до 1800 кв. М кожен), 10 прилеглих споруд і більше 2000 «об'єктів рухомого майна» всього за 700 млн - копійки. Так що потенційний власник Міллергофа давно наближений до влади. Навіть територіально: юридично офіс «Агора Трейд» розташований лише в декількох десятках метрів від Кремля, і керує ним засновник компанії Ігор Омельченко. Свого часу чоловік з таким ім'ям брав участь в скупці активів Ходорковського, представляючи інтереси загадкової фірми «Прана». І відповідно інтереси того ж Кремля. Не виключено, що, як і в випадку з ЮКОСом, Міллергоф швидше за все теж дістанеться за потрібне людям. А там, дивись, і до байкальської бази поступово руки дійдуть. А то все Міллер, Міллер.

без коментарів

«Собеседник» додзвонився до керуючого Міллергофом Станіслава Мікрюкова (саме цей службовець Газпромбанку очолив «Всенародний фермерський центр»), щоб поцікавитися, що за фермери з народу переселилися зі своїх хатин в Істрінському палаци.

- Знаю я, про що ви питаєте, але з цього приводу коментарів не даю.

- А володіння такою нерухомістю не протирічить заявленій діяльності центру? Адже він за документами повинен займатися, цитую, «торгівлею» і «освітою для дорослих». Може, там будуть сільмаги або сільський університет?

- А хто вам сказав, що у нас торгівля? ЕГРЮЛ? Це не основний вид діяльності, але більше я взагалі нічого не хочу говорити.

* * *

Матеріал вийшов у виданні «Собеседник» №25-2018 під заголовком «Міллергоф на Байкалі».

Навіщо тоді віддавати палаци якоїсь незрозумілої фірмі?
А володіння такою нерухомістю не протирічить заявленій діяльності центру?
Може, там будуть сільмаги або сільський університет?
А хто вам сказав, що у нас торгівля?
ЕГРЮЛ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online