Джентльмени у дачі: будуємо будинок без послуг шахраїв

  1. Ворог у воріт
  2. Дача чужими руками: дивись в обидва
  3. Вибираємо будівельників ..
  4. фірмові розлучення
  5. Будинок за три дні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ТАСС / Руслан Шамуков

Багато хто хоче не купувати готовий будинок або дачу, а побудувати все "з нуля". Автор програми "Рада безпеки" на "Радіо Москви" Ігор Швиткін розповідає про те, як зробити так, щоб потім не довелося шкодувати витрачений час і гроші, а з задоволенням увійти в новий будинок.

Ворог у воріт

До написання цього матеріалу мене підштовхнув випадок, що стався з моєю сусідкою по дачі. Пенсіонерка прибігла до мене в сльозах і стала просити мене знайти шахраїв і негідників, які буквально кілька годин тому пограбували її. З'ясувалося, що до її будинку приїхали хлопці на газелі-маніпуляторі. В кузові була половина упаковки тротуарної плитки, яку вони запропонували їй за подібною ціною: всього по двісті рублів за квадратний метр замість звичних ринкових чотирьохсот. Природно, та погодилася.

Хлопці стверджували, що це залишки з об'єкта, де плитки багато і вони, в принципі, можуть привезти ще через пару годин. Одна умова, потрібна передоплата, так як вони теж будуть її купувати у своїх "зацікавлених" колег. Моя знайома віддала їм 30 тисяч і попросила привезти побільше. Звичайно, не їх самих, ні плитки, ні своїх грошей вона більше так і не побачила ...

Насправді, це сезонний і досить поширений метод обману дачників. Зловмисники працюють на блискавичний "хапок". Ставка робиться на наочність - ось, мовляв, бачите, товар у нас в наявності, - а також на вкрай привабливий цінник. На жаль, трапляються на цю вудку багато, хто хоче істотно заощадити ... Однак, сьогодні я розповім, як початківців дачників обманюють справжні будівельники, а не відверті злодії і шахраї.

Дача чужими руками: дивись в обидва

"Ми збирали, збирали і, нарешті, накопичили" ... Дозволю кілька перефразувати відомий вислів мультиплікаційного героя з великими вухами, тому як саме з наших накопичень, плюс з позик або кредитів, починається будь-яка будівельний майданчик. Це вже потім ми будемо будувати, будувати і, сподіваюся, побудуємо те, що задумали. У зв'язку з цим, вже на першій стадії будівництва, дуже важливо грамотно і без втрат розпорядитися своїми грішми.

На жаль, в наші дні, звести той самий квітучий присадибна рай з будиночком без переплат, відвертого злодійства і послуг посередників-пройдисвітів - не так вже й просто. Аж надто більшої гроші крутяться на будівельному ринку, а тому вас обов'язково спробують обдурити. Причому обдурити вас спробують, як співробітники іменитих великих фірм, так і звичайні роботяги, засукавши рукава на просторах вашої ділянки. Читайте і запам'ятовуйте, щоб не повторити помилок, наприклад, моїх ...

Вибираємо будівельників ..

Фото: ТАСС / Максим Шеметов

Коли я починав будувати дачу, я вирішив вдатися до послуг будівельної компанії. Тим не менш, вважав я, елементарний договір, касовий чек і пріходнік, дійсно, допоможе мені в разі будь-яких серйозних розбіжностей з виконавцем.

Останньому, ви завжди зможете пригрозити судовими позовами, якщо той, або не виконає своїх зобов'язань, нехай навіть частково, або зробить роботу неякісно, ​​а то і зовсім відмовиться виправляти допущені порушення. Словом, в разі чого, у вас будуть хоч якісь, але гарантій щодо якості виконаної роботи. Саме про них, про гарантії і слід уточнювати в компанії, з якою ви збираєтеся укласти договір. Гарантійні терміни, як і терміни здачі будинку, повинні бути обов'язково відображені в документах.

Якщо вам спочатку нічого не обіцяють, посилаються на завантаженість бригад або інші форс-мажорні обставини, відразу розвертайтеся і йдіть. Шукайте ту компанію, де всі обіцянки фіксують документально. Вивчіть відгуки про компанію в інтернеті, спробуйте особисто зв'язатися з форумчанами, з тим, щоб зрозуміти, чи справжні люди стоять за тим чи іншим віртуальним думкою. Подивіться на тривалість існування компанії на ринку. Опинившись в офісі компанії, попросіть надати оригінал ліцензії на право діяльності. Відвідайте споруджувані об'єкти, поговоріть із замовниками, дізнайтеся про їхні враження про майстерність і професіоналізм будівельників, про підводні камені і проблеми на будмайданчику.

Звичайно, бригаду будівельників можна найняти і в приватному порядку. Їхня праця обійдеться вам набагато дешевше. Однак, про всякого роду гарантії ви можете забути відразу. Як тільки ви розрахуєтеся з роботягами, вони зникнуть назавжди. Потім, якщо у вас і з'являться якісь питання по виконаним роботам, вони знайдуть масу відмовок, щоб більше так і не з'явиться на вашій ділянці. Тому, якщо у вас є час контролювати кожен крок будівельників, а також відстежувати якість кожного етапу роботи, сміливо домовляйтеся з їх виконробом. Вибираючи приватних майстрів, найкращим варіантом буде вибір бригади за рекомендацією друзів або знайомих, яким вони вже щось побудували. Дешевизна послуг найманої бригади в наші дні це суттєвий плюс.

Але, дуже часто ці хлопці не гребують крадіжками будматеріалів і навіть інструментів замовника. Як правило, це відбувається на стадії закупівлі. На ринках, за бажанням покупців (роботяг) продавець може вписати в товарний чек велику суму, ніж матеріал коштує насправді - йому-то все одно, аби робітники і надалі приходили закуповуватися саме до нього. Крім того, якщо обсяги будівництва великі, то, по дорозі додому, робочі можуть розвантажити частину вашого будматеріалу в затишному містечку, а потім, посилаючись на його брак, попросити у вас грошей на додаткову закупівлю. В такому випадку, природно, ваші гроші вони покладуть собі в кишеню, а зі свого запасника привезуть вам ваш же будматеріал, куплений раніше.

У зв'язку з цим, необхідно пам'ятати: купівля і доставка будівельних матеріалів повинна проводитися під чуйним керівництвом і контролем замовника. Жодному виконробу або старшому бригади довіряти не варто - вийде набагато дорожче. Так, і ще, будь-яке будівництво краще починати з зведення огорожі. Крадіжка з вашої ділянки, особливо вночі, теж ніхто не відміняв. А робітники, за збереження вашого складу під відкритим небом, природно, не відповідають.

фірмові розлучення

Фото: ТАСС / Віктор Клюшкин

Особисто мене, навіть певною і великій фірмі спробували нехай і трошки, але все ж обдурити. По-перше, милі і доброзичливі люди в офісі стверджували, що бригади у них сформовані виключно з професійних будівельників слов'янського походження, мало не з москвичів. Насправді, приїхала бригада інтернаціональна, в якій більшість хлопців взагалі мало розуміло по-російськи. Це вказувало на те, що серед них міг бути тільки одна людина, що розуміє в будівництві.

Решта представників інших регіонів нашої країни, навряд чи мали уявлення про те, як правильно і на яку глибину заливається, наприклад, той же фундамент. По-друге, зразок будинку виставленого в мережі Інтернет, зрозуміло, привернув мене своєю невисокою вартістю. Однак, в результаті з'ясувалося, що за такою ціною мені побудують будинок без фундаменту, без ганку і абсолютно не утеплений, з щілинами в стінах. Звичайно, я протестував. Мені хотілося бачити нехай і літній, проте, добротний будиночок, в якому я б міг не просто сховатися від дощу, але і проживати до пізньої осені.

Тоді, з співробітниками фірми, ми почали додавати до кошторису укладання стрічкового фундаменту, утеплення підлог і даху, ізоляцію стін - в результаті, вартість будиночка по "привабливою і привабливою ціною" занадто швидко перестала бути такою і виросла в два рази. Я зрозумів, що це була звичайна замануха. Я вирішив взяти паузу і подумати. Однак, будинки, вивчивши пропозиції в інтернеті, зрозумів, що в інших компаніях схожі будинки з "зручностями" коштують приблизно однаково. Тому, я все ж вирішив підписати договір з цією компанією, попередньо поправивши проект свого будинку.

Я вніс тридцять відсотків від вартості проекту. За це мені видали квиток про передоплату і попросили почекати кілька днів, мовляв, зараз буде закуповуватися товар і формуватися найкраща бригада, спеціально для мене ... Загалом, бригаду я чекав тижнів зо два, а то і три. На жаль, я не знав, що терміни поставки будматеріалу одно, як і, власне, терміни початку робіт потрібно було спочатку обговорити і закріпити в договорі. А потім, якщо ця умова не виконувалася, як і сталося в моєму випадку, можна було сміливо вимагати неустойку.

В результаті, будівельники дочекалися того моменту, коли почалися сильні дощі та проїхати до відділку стало просто неможливо. До речі, цей момент в нашому договорі вони відбили, мовляв, дорога повинна бути сухою, а після рясних опадів повинно пройти не менше трьох посушливих діб. Ну, ну ... так я і чекав на поле погоди ще кілька днів. Загалом, себе фірми завжди страхують, ну а покупці ... Кому дуже треба, той почекає, як то кажуть.

Так, і ще один дуже важливий, але погано пахне момент. Крім забору на ділянці, подбайте про встановлення туалетного будиночка і вигрібної ями для будівельників. В іншому випадку, весь периметр вашої ділянки буде заміновано. Буде ще гірше, якщо міни виявлять ще й ваші сусіди але вже на своїй території.

Будинок за три дні

Фото: ТАСС

Дочекавшись, нарешті, приїзду будівельників і будматеріалів для дачі, я благополучно попрощався з ними і поїхав. Мені пообіцяли, що будівництво двоповерхового стандартного дачного будиночка займе два тижні. Я вирішив, що періодично буду приїжджати, щоб контролювати хід роботи. Однак, вже через три дні мені зателефонували архаровци з будівництва та запропонували прийняти будинок. Я був дещо спантеличений, побачивши будинок під ключ, побудований всього за лічені дні. На радощах від побаченого, я швидко підмахнув акт виконаних робіт, доплатив 15 тисяч рублів за мінеральну вату, якою, нібито, не вистачило і відпустив будівельників з Богом.

Звичайно, це був хитрий і продуманий хід. Мабуть, багатьох своїх клієнтів, будівельники спеціально налаштовують на довге очікування, а потім, оголошуючи приємну новину про здачу будинку, поспішають здати об'єкт і зникнути. Так вийшло і зі мною. Тільки потім я отямився.

Природно, ні за яке утеплення я не повинен був доплачувати - все було заздалегідь розраховано ще фірмою і вже входило в кошторис. Друку на першому чеку, отриманому в офісі компанії, і на тому, що мені видали при розрахунку на місці не збігалися, а значить, я навряд чи міг розраховувати на успіх в разі судової тяганини. Цього я просто не помітив. Крім того, тільки мене одного не дивувало якість вагонки на стінах в силу мого непрофесіоналізму. Як мені пізніше сказали сведующие громадяни, мені привезли, так звану, "колгоспницю", якій обшивали будинку ще в радянські часи.

Клас ж і сорт не був зазначений в договорі, цим і скористалися будівельники, поставивши мені найдешевший варіант вагонки. Вікна та двері довелося викинути теж відразу поміняти в силу низької якості. Дах будівельники посадили на цвяхи замість саморізів. Вітер дуже скоро розхитав листи покрівлі і вони стали пропускати воду. Такою була ціна неправильної приймання, яку я повинен був провести з представником фірми, вказати на недоробки, визначивши терміни їх усунення ...

Як відомо, будівельний ринок завжди залишався в поле зору шахраїв. Адже навіть під час кризи наші люди можуть багато в чому собі відмовляти, але заначка на нерухомість, що будується дачку у них залишається недоторканною. З настанням літа, гаманець дачників відкривається і вони починають або продовжують будувати свою фазенду. Тут і з'являються різного роду шахраї. Тому, шановні дачники будьте пильні!

Пам'ятайте, ніяких серйозних передоплат (шахраї просять від 70 до 100 відсотків), ніяких інтернет-переказів за, нібито, дешеві і акції будматеріали і т.д. Всі ваші умови, якість матеріалів і терміни здачі будинку вносите в договір. Попередьте співробітників фірми, що в разі невиконання їхніх зобов'язань, ви будете змушені звертатися до суду. Напевно, з вами апріорі будуть куди більш поступливими.

Бог вам на допомогу і жодного шахрая на вашій будівництві!

сюжет: Ігор Швиткін - про те, як убезпечити своє життя в мегаполісі

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online