Все корисно, що в МРОТ полізло. Частина 2

  1. Незнання МРОТ не звільняє від відповідальності
  2. Розрахунок і аналіз

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як не порушити законодавство при розрахунку зарплат співробітникам у відповідність з МРОТ?

У попередньому матеріалі ми почали розповідати про те, що таке регіональний мінімальний розмір оплати праці, в чому його відмінність від федерального і чим загрожує ігнорування місцевих значень. Однак, є ряд ситуацій, коли роботодавці, самі того на знаючи, порушують законодавство і «нариваються» на штрафи. Спробуємо розібратися в яких випадках і як діяти, дотримуючись букви закону.

Незнання МРОТ не звільняє від відповідальності

Пам'ятайте як виглядає пропозиція місцевої влади про приєднання до тристоронньої угоди, що зобов'язує враховувати величину регіональної «мінімалки»? Алгоритм хоч і вельми незграбний, проте, цілком зрозумілий. Але в дійсності відмови від пропозиції властей - поодинокі випадки. Основна ж маса навіть не в курсі, що в їхньому регіоні діє власний МРОТ. Звичайно, їм повідомляють про це, коли час для законного відмови закінчується, так би мовити, за фактом.

А згідно зі статтею 133.1 Трудового кодексу, якщо організація не встигла або не захотіла оформляти відмову, значить, вона автоматично вважається погодилася на пропозицію.

Регіональний МРОТ, так чи інакше, стає обов'язковим для всіх, крім федеральних установ, які отримують фінансування з Центру.

Всі відокремлені підрозділи організацій, згідно зі статтею 133.1 Трудового кодексу, повинні виплачувати своїм працівникам зарплату, виходячи з МРОТ того регіону, де працюють співробітники.

1 Трудового кодексу, повинні виплачувати своїм працівникам зарплату, виходячи з МРОТ того регіону, де працюють співробітники

Розрахунок і аналіз

Для того щоб зрозуміти, чи варто турбуватися, потрібно виконати наступні кроки:

  1. Провести порівняння наявних у компанії виплат з розмірами регіонального МРОТ. Зверніть увагу, що мова йде про всі виплати, які слід працівникові. Можливо, окладная частина зарплати виявиться менше «мінімалки». Однак якщо разом з преміями і компенсаціями вона перевищить місцевий МРОТ - значить, порушень немає.

    Важливо знати! У зарплатні виплати при розрахунках не включаються північні надбавки і районні коефіцієнти. Для точного обліку нарахувань і виплат ідеально підходить програма "Правконс: Зарплата і кадри ".

  2. Беручи співробітника на неповний робочий день, варто розрахувати його заробітну плату таким чином, щоб при перерахунку на повну ставку сукупний заробіток виявився не менше регіонального МРОТ. При цьому фактичні виплати за відпрацьований за умовами договору час можуть бути менше встановленого ліміту.
  3. Якщо співробітник займає кілька посад, йому належить доплата, згідно з частиною 1 статті 151 Трудового кодексу. Цю суму включають до складу зарплати покладеної працівникові за основною посадою. Якщо поєднуються дві і більше однакових посад, то це вже не суміщення, а збільшення обсягу робіт. У будь-якому випадку, працівник отримує одну заробітну плату, яку і слід порівнювати з регіональним значенням МРОТ.
  4. По-іншому оцінюється сумісництво, тобто виконання двох видів регулярної роботи. Така зайнятість оформляється окремими договорами і відповідно, оплачується окремо. Тут порівняння з МРОТ потрібно проводити по відношенню до всіх зарплат працівника по черзі.
  5. Якщо ж організація помітила, що зарплата її співробітників відстає від регіонального МРОТ, можна оперативно виплатити всім, кому було недоплачено відсутню частину зарплати з компенсацією за помилку.

Початок читайте в статті " Все корисно, що в МРОТ полізло. Частина 1 ".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online