Севастополь: закрите місто, закритий мис, закрите море

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уявіть собі мис, далеко врізається в море, на якому щоліта відпочивали тисячі людей. Щороку і в травневі свята, і у вихідні, і, звичайно, весь курортний сезон практично вся територія мису була всіяна людьми. Чудове місце для пікніка, для прийняття сонячних ванн, а також купання в чистому відкритому морі. Загоряли, грали в м'яч, смажили шашлики. Загалом, місцеві жителі завжди вважали цей мис своїм райським містечком. Сьогодні він абсолютно безлюдний. Тепер тут більше восьми гектарів обгороджено колючим дротом, територія в приватній власності, а господар - місцевий депутат! Будь-кримчанин, який живе на узбережжі півострова, в будь-якому його куточку, подумає: «О, напевно, мова йде про наших землях!».

Уявіть собі мис, далеко врізається в море, на якому щоліта відпочивали тисячі людей Уявіть собі мис, далеко врізається в море, на якому щоліта відпочивали тисячі людей. Щороку і в травневі свята, і у вихідні, і, звичайно, весь курортний сезон практично вся територія мису була всіяна людьми. Чудове місце для пікніка, для прийняття сонячних ванн, а також купання в чистому відкритому морі. Загоряли, грали в м'яч, смажили шашлики. Загалом, місцеві жителі завжди вважали цей мис своїм райським містечком. Сьогодні він абсолютно безлюдний. Тепер тут більше восьми гектарів обгороджено колючим дротом, територія в приватній власності, а господар - місцевий депутат! Будь-кримчанин, який живе на узбережжі півострова, в будь-якому його куточку, подумає: «О, напевно, мова йде про наших землях!».

Погодимося, таку картину можна спостерігати, мабуть, повсюдно. Однак в нашому випадку мова йде про місто-герой Севастополь, де в районі бухти Кругла (Омега) вже не перший рік господарі життя потихеньку відщипують шматки від загального пирога. А головне: якщо ще кілька років тому севастопольці могли навпростець пройти до моря через цей мис, то сьогодні з усіх боків - паркани, людям доводиться обходити всю цю величезну територію і проходити до берега через останній отвір в загороді, який вже завтра теж може зникнути.

Залишилося поставити останню плиту

Проходи до моря на мисі закривалися поступово Проходи до моря на мисі закривалися поступово. Щоб не провокувати невдоволення місцевих жителів, спочатку встановили залізобетонний паркан, трохи який не доходив до берега, з одного боку. На це люди не звертали уваги, так як звикли ходити на дикий пляж через проходи старого огорожі, яке невідомо для чого виникло більше десяти років тому. Старі, похилені плити перегороджували шлях лише автомобілям, хоча раніше, як згадують місцеві жителі, і цих плит тут не було, і на пустирі люди відпочивали, приїхавши на своїх авто. І ось два роки тому залишився один прохід, шлях від якого вів навпростець до моря, закрили - заклали черепашником. Народ зруйнував ще свіжу кладку, але її звели знову. Так повторювалося неодноразово. Сьогодні кам'яна стіна вже стоїть дуже міцно. І люди, які бажають відпочити на «дикому» пляжі, тепер змушені обходити мис з боку парку Перемоги, а потім, долаючи лежить на землі широкий бетонний брус, перебиратися до берега. Завтра, по всій видимості, і ці «ворота» до моря перекриють: передували події наштовхують на думку, що сценарій повториться.

Ми довго шукали шляхи проходу навпростець. Побачивши єдині відкриті ворота, кинулися туди. Однак назустріч тут же вибіг, немов сторожовий пес, охоронець.

«Вимітає звідси, це приватна територія», - грізно наказав він «Вимітає звідси, це приватна територія», - грізно наказав він. Змінив свій гнів на милість лише після того, як ми пред'явили посвідчення. Попросив шуму не піднімати, мовляв, він лише найманий робітник і виконує свої обов'язки. Розуміюче киваємо і просимо повідомити, хто тепер господар загородженої землі і що так старанно тут охороняється, адже вже на протязі декількох років, крім стрільби, на цій території нічого не відбувається. А стріляють тут, тому що нібито можна - стрільбище! Навіть свіжа табличка біля в'їзду на територію підтверджує це. Хоча ще в 2011 році, розмовляючи на той момент з директором Севастопольського КП «Благоустрій» Олександром Чернявським, почули від нього, що стрілянина в межах міста - це точно незаконна діяльність. За його ж інформацією, земля знаходиться в оренді у будівельного кооперативу. Але сьогодні охоронець чи полігону для стрільбищ, то чи будівельного кооперативу повідомив нам, що господарює тут приватна фірма «Карбон», власник якої хтось Євген Казьмін - депутат міськради.

Господар - пан

У міськраді підтвердили, що є такий депутат, але вже погано його пам'ятають в обличчя: вже вкрай рідко ця людина з'являється в стінах виконавчої служби міста, тому як в Києві в основному перебуває. Пошукали ми його на сайті міськради. І правда, значиться тут Казьмін Євген Васильович, 1978 року народження, обраний в депутати від правлячої Партії регіонів. До речі, в листопаді минулого року з його фірмою «Карбон» був укладений договір на будівництво школи в бухті Козача аж на 85 мільйонів гривень (джерело фінансування - міський бюджет, за кошти участі Російської Федерації в соціально-економічному розвитку Севастополя).

Відомий Казьмін і як співвласник ПП «КВВМПУ» (Київське Вище Військово-морське Політичне Училище (!)), Сьогодні перейменоване в «КВВ Груп» і спеціалізується на продажу металу як вторсировини. Другим власником цієї компанії значиться 47-річний Валерій Кришталь - один з найбагатших людей Севастополя . У цьому ж приватному підприємстві не на останніх ролях фігурують і два колишні співробітники УБОЗ Севастополя.

Ось така дружна компанія у севастопольського депутата, якому рішенням сесії міськради було виділено «незначний діляночку» в районі Круглої бухти. Згідно Публічної кадастровій карті України, площа ділянки становить 8,3928 га, і виділена вона під будівництво і обслуговування рекреаційного комплексу.

ділянка, виділена ПП «Грін»

З рішення сесії міськради № 3869 від 5 жовтня 2005 року, яке надав міськрада у відповідь на наш запит, дізнаємося, що 7,9 га цієї території з 1998 року перебувало в постійному користуванні ГО «Всеармійське військово-мисливське товариство», яке нібито добровільно відмовилося від права користування цією землею в 2005 році. Однак воно, як і раніше використовує цю територію для стрільбищ.

«Хлопці з цього суспільства бувають тут, стріляють. Видно домовляються з господарем », - розповіли нам під час другомувідвідуванні« секретної »зони тутешні працівники.

Цією ж сесією виділений приватній фірмі в квітні того ж року земельну ділянку збільшили з 8 гектарів до 8,393 гектара. Однак в рішенні фігурує не "Карбон», а ПП «Грін». Але в нашому випадку від зміни назв суть не змінилася: як пишуть різні джерела в Інтернеті, господар обох фірм один і той же чоловік. Цю ж інформацію підтвердили і службовці, з якими вдалося поспілкуватися на території колишніх стрільбищ і директор «Карбон» Дмитро Містеровіч, уточнивши, що Євген Казьмін є засновником фірми «Грін». А панує тут «Грін» згідно з договором оренди до жовтня 2030 року. Ось, правда, аж до сьогоднішнього дня, крім забав зі зброєю, тут нічого не відбувалося і не відбувається.

Кому - закон, а кому - промокашка

Ну да ладно, нехай не будують - справа, як то кажуть, хазяйське, а господар - пан Ну да ладно, нехай не будують - справа, як то кажуть, хазяйське, а господар - пан. Однак земля у «пана» цільове призначення має вельми конкретне. Воно не підпадає під категорію лікувально-оздоровчих установ, в пляжні зони яких, відповідно до Закону України №2740-VІ «Про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо прибережних захисних смуг», доступ обмежений. Крім цього, в разі надання права користування пляжною зоною користувачі зобов'язані забезпечити безперешкодний та безкоштовний прохід вздовж берега моря, затоки або лиману. Відповідно до цього ж закону «в межах прибережної захисної смуги морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється пляжна зона, ширина якої визначається в залежності від ландшафтно-формуючої діяльності моря, але не менше 100 метрів від урізу води, що включає:

- території, розташовані між лініями максимального відпливу та максимального напливу хвиль, зареєстрованими при найсильніших штормів, а також територію берега, яка періодично затоплюється хвилями;

- прибережні території, складені піском, гравієм, камінням, черепашником, осадовими породами, що сформувалися в результаті діяльності моря, інших природних чи антропогенних факторів;

- скелі, інші гірські освіти ».

У нашому випадку по всьому периметру обгородженій території ста метрів від паркану до урізу води не спостерігається. Більш того, на окремих ділянках відстань від стрімчастого скельного берега до колючого огорожі не більше семи метрів.

Крім цього, як нам розповів генеральний директор ТОВ «Інститут екології, землеустрою та проектування» Михайло Ейдельберг, в двокілометровій захисній смузі, крім пляжної зони, можуть розміщуватися крім об'єктів санаторно-курортного комплексу, дитячих таборів і санаторіїв ще військові об'єкти, гідрометричні, гідротехнічні та лінійні Крім цього, як нам розповів генеральний директор ТОВ «Інститут екології, землеустрою та проектування» Михайло Ейдельберг, в двокілометровій захисній смузі, крім пляжної зони, можуть розміщуватися крім об'єктів санаторно-курортного комплексу, дитячих таборів і санаторіїв ще військові об'єкти, гідрометричні, гідротехнічні та лінійні. Природно, паркан ні до одного виду перерахованих об'єктів не відноситься, навіть до лінійним, так як і вони повинні представляти собою капітальні споруди, наприклад, водогони.

«Проте всі розуміють, що ця територія має інвестиційну привабливість і вона неминуче буде забудовуватися, як і інші землі вздовж моря. Саме з цієї причини ввели до Земельного і Водного кодексів додаткові пункти щодо пляжних зон, де можна будувати лише гідрометричні, гідротехнічні та лінійні об'єкти », - зазначає Михайло Ейдельберг.

З цих слів випливає, що нікуди не дітися від повсюдної забудови, проте і тут треба совість мати і не лізти в пляжну зону. І не перекривати пляжну смугу, ширина якої, підкреслюємо, що не менше ста метрів від урізу води !!! Але ж ні, на перевірку виходить, що закон і в цьому випадку для певної категорії осіб не указ. Як же обійшли нововведення в законі? Чим керувалися місцеві органи влади, приймаючи рішення про виділення ділянки в межах пляжної смуги? У рішенні сесії 2005 року цей нюанс прописаний дуже тонко. «Земельна ділянка площею 0,7 га, розташований у прибережній захисній смузі Чорного моря, з віднесенням до категорії земель водного фонду, земельну ділянку площею 7,6 га з віднесенням земель до категорії земель рекреаційного призначення»; <> Площа будівництва капітального об'єкта - рекреаційного комплексу - 0,0997 га ». За схемою розміщення рекреаційного комплексу видно, що об'єкти капітального будівництва розміщені біля кордонів ділянки далеко від моря решта території порожня. Можливо, там створять паркову зону, адже в Севастополі таких вкрай мало? Але, судячи з усього, і тут бабка надвоє сказала, адже проект цей існує до цих пір лише на папері, а в житті, крім того, що перекрили людям доступ до моря, встановили довжелезний паркан в пляжній зоні і вільно продовжують розважатися стріляниною, більше нічого не відбувається. Більш того, вже в квітні цього року виникло нове рішення міськради № 5509 «Про продовження на 5 років ПП« Грін »терміну будівництва рекреаційного комплексу на земельній ділянці загальною площею 8,393 га, розташованому по вул. Льотчиків, 10 ». А це означає, що або пильність місцевих жителів хочуть притупити, щоб народ поступово звикав до закритого мису, або у депутата Казьміна своє бачення, як його використовувати, що теж, судячи з огорож, буде не на користь населення. Коментарі депутата отримати не вдалося. Однак на місці, тобто на Летчиках, 10, нам вдалося дізнатися про найбільш ймовірний розвиток цієї території.

«Я бачила проект «Я бачила проект. Всі вісім гектарів будуть забудовані в п'ять етапів. За планом - ще й створення яхт-клубу », - зазначає працівник« секретної зони ». Відзначимо, що яхт-клуб в бухті Кругла вже існує з незапам'ятних часів і, природно, певна частина берега тут давно перекрита, що теж йде в розріз із законодавством.

У свою чергу директор фірми «Карбон» Дмитро Містеровіч, який одночасно володіє повною інформацією і по забудові ділянки належить фірмі «Грін», заперечує, що тут з'явиться яхт-клуб. Але, судячи з манери спілкування, про щось директор явно замовчує. Стверджуючи, що яхт-клубу або якогось іншого об'єкта в пляжній зоні не буде, в той же час заперечує очевидний факт, мовляв, сто метрів від урізу води є і точка. Ми попросили разом виїхати на місце і переконатися в зворотному. Містеровіч клятвено пообіцяв, що «потрібні люди» з нами зв'яжуться, і разом побуваємо на ділянці. На наступний день подзвонив «потрібна людина» на ім'я Олександр, і ми прийшли до обопільної думку, що їхати на Льотчиків, 10 немає сенсу, так як показувати нема чого: офіційні джерела правдиві: мінімальна відстань у видимій частині берегової зони - 18,5 метра, максимальне - 41 метр.

Нічого не бачу, нічого не знаю

У «закритому» місті відкрито поспілкуватися з чиновниками практично неможливо, видно, у них спрацьовує рефлекс закритості в будь-яких напрямках, які стосуються їх діяльності У «закритому» місті відкрито поспілкуватися з чиновниками практично неможливо, видно, у них спрацьовує рефлекс закритості в будь-яких напрямках, які стосуються їх діяльності. У всякому разі, в міськраді лише в письмовому вигляді нам відповіли, що не володіють основною запитуваної нами інформацією. А задавали ми елементарні питання: який рекреаційний комплекс будуватимуть, хто є забудовником, які об'єкти з'являться? А також за яким цільовим призначенням використовується ділянку на дату надходження запиту? Чому тут як і раніше чутні постріли? У міськраді не змогли пояснити, чому в стометровій пляжній зоні виділено вказаний вище ділянку, цільове призначення якого не відноситься ні до однієї з перерахованих вище категорій, і немає вільного доступу в межі стометрової пляжної зони. Чи не пояснили і ще один момент: на якій підставі перекритий прохід до дикого пляжу бухти Кругла, незважаючи на те, що, знову ж таки відповідно до закону №2740-VІ, в межах населених пунктів місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування виділяються та облаштовуються пляжні зони для безперешкодного та безоплатного користування.

Під завісу ще одна ремарка: хто такі ці депутати, які «мають право» трактувати по-своєму закони: слуги народу або господарі життя? Якщо пан Казьмін служить своєму народові, значить, зобов'язаний паркан свого неіснуючого рекреаційного комплексу відсунути на сто метрів від берега і створити вільний прохід до моря, як це було раніше. В іншому випадку прокуратурі Севастополя треба буде нарешті взяти приклад з Євпаторії, де міська прокуратура пред'явила позов про скасування рішення міської ради, яким забудовнику було виділено земельну ділянку в стометровій зоні узбережжя. Вимоги прокуратури мотивовані вельми ясно: порушення закону при виділенні ділянки в прибережній захисній смузі. Або в Севастополі закони читають інакше?

фото автора

Як же обійшли нововведення в законі?
Чим керувалися місцеві органи влади, приймаючи рішення про виділення ділянки в межах пляжної смуги?
Можливо, там створять паркову зону, адже в Севастополі таких вкрай мало?
А задавали ми елементарні питання: який рекреаційний комплекс будуватимуть, хто є забудовником, які об'єкти з'являться?
А також за яким цільовим призначенням використовується ділянку на дату надходження запиту?
Чому тут як і раніше чутні постріли?
Під завісу ще одна ремарка: хто такі ці депутати, які «мають право» трактувати по-своєму закони: слуги народу або господарі життя?
Або в Севастополі закони читають інакше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online