Герб бухгалтерів: бухгалтерська емблема, символи

  1. Герб бухгалтерів: бухгалтерська емблема, символи Бухобліку 2015: вид бухгалтерського герба, емблеми...
  2. Оформлення бухгалтерської емблеми: сенс слів і символів
  3. Реальний бухоблік як відображення сенсу герба
  4. Що потрібно змінити в бухгалтерському гербі в майбутньому?
  5. Швидкий пошук по фінансовому сайту:

Герб бухгалтерів: бухгалтерська емблема, символи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бухобліку 2015: вид бухгалтерського герба, емблеми бухгалтера.

На гербі бухгалтерів, визнаному міжнародним, зображені ваги, сонце і крива Бернуллі. Ваги символізують бухгалтерський баланс, сонце - освітлення бухобліком всіх аспектів діяльності підприємства, крива Бернуллі - знак, що бухгалтерський облік, розпочавшись одного разу, буде тривати нескінченно. Герб обрамлений написом «Science, Consciense, Independance», що означає «Наука, Довіра, Незалежність». Втім, друге слово перекладають і як «чесність, совість». Емблема має овальну форму, фоновий колір - зелений.

Міжнародний герб бухгалтерів придумав відомий французький вчений Жан Батіст Дюмарше в 1944 році Міжнародний герб бухгалтерів придумав відомий французький вчений Жан Батіст Дюмарше в 1944 році. Всесвітня асамблея бухгалтерських працівників затвердила цей знак як емблему лічильної професії. Бухгалтерська емблема в оригіналі має овальну форму і складається з трьох символів, які спочатку трактувалися автором так:
- сонце як знак прозорості фінансово-господарської діяльності суб'єкта;
- ваги, говорять про збалансованість фінансів при правильно поставленої обліковій системі;
- крива Бернуллі як символ вічності і непорушності бухобліку.

Однак та трактування символів бухгалтерської емблеми, яка склалася історично, в даний час застаріла. Тому, що в реальному бухобліку робиться все якраз навпаки: не наука, а підгонка результатів, що не незалежність, а повне підпорядкування керівним інструкціям, що не освітлення, а, скоріше, маскування непристойної діяльності. Тому ми пропонуємо інше трактування символів на бухгалтерському гербі.

Що означають символи на гербі бухгалтерів?

Сонце - це символ «ліхтаря». Так називають не тільки підставні фірми, але і грубі помилки, зазвичай в розрахунках (для порівняння: «повісити ліхтар» - підтасувати результати в надії, що не помітять, «знайти ліхтар» - виявити грубу, помітну помилку). Крім того, сонце - це яскравий джерело світла, здатний затьмарити очі і засліпити будь-якого. Якщо ж згадати, що Сонце насправді дає білий, а не жовте світло, то можна припустити, що на емблемі зображено зовсім не воно, а золота монета, у якій пооткусивалі частини. Хто пооткусивал і куди поділися відсутні частини - думається, пояснювати не треба.

Ваги дають явне вказівку на статую Феміди, що уособлює правосуддя. Це пряме нагадування про те, що поки у Феміди зав'язані очі - головному бухгалтеру можна працювати спокійно, але варто їй пильніше поглянути на фінансову діяльність інших компаній - як вчасно буде додавати наручники. Напевно, саме тому справжню криву Бернуллі на гербі побоялися зробити вигляд: аж надто вона нагадує цей предмет з службового арсеналу охоронців закону.

Крива Бернуллі - символ умисної заплутаності, ускладненості, незрозумілості, крутійства, а також хитрощі. Досить уважно подивитися на її форму, як стає ясно: нічого, крім бухобліку, вона уособлювати не може. Ну, може бути, ще юриспруденцію. Дуже непроста крива, треба сказати ... Що цікаво: справжня лінія Бернуллі має зовсім інший вигляд, схожий на знак нескінченності (вісімка, покладена на бік), а те, що зображено на гербі - це спіраль Архімеда. Але бухгалтера назвали цю криву ім'ям Бернуллі - як-не-як, «незалежність», як хочемо - так і називаємо. До речі, хороша ілюстрація трактування слів «наука» і «довіра (чесність)» в бухгалтерському розумінні. І, що харатерно, що "крива" ... немає б намалювали пряму як символ правильності, прямолінійності, безкомпромісна.

Фоновий колір - історично зелений, на російській версії блакитний - символізує зелене сукно, що, в свою чергу, асоціюється з грошима, причому з готівкою, і вельми часто - з випадковими, нажитими неправедним способом Фоновий колір - історично зелений, на російській версії блакитний - символізує зелене сукно, що, в свою чергу, асоціюється з грошима, причому з готівкою, і вельми часто - з випадковими, нажитими неправедним способом. Це традиційний колір ігрового карткового столу і валюти, і не випадково саме його так люблять банки і страхові компанії. У російському варіанті колір фону змінився через те, що при переведенні в готівку та податкової перевірки доводиться мати справу з усякими пидораси. Про колір сонця ми вже говорили і ще скажемо нижче, давайте зараз звернемо увагу на колір ваг. Чому в оригінальне версії він червоний, а на російській - коричневий? Мабуть, тому, що ваги - це ще й символ торгівлі, яка традиційно відрізняється «чесністю», і почервоніли вони від сорому за ті операції, які з їх допомогою проводилися. Але це у них, у буржуїв; наші ж ваги давним-давно розучилися червоніти і придбали колір гарного південного засмаги, що теж символічно.

Оформлення бухгалтерської емблеми: сенс слів і символів

Слова навколо картинки на гербі міняти ні в якому разі не можна! Адже цілком зрозуміло, що для рядового бухгалтера скласти кілька цифр і потім розділити на який-небудь коефіцієнт - це немислимо складна наука. При цьому результат може бути абсолютно незалежний від вихідних даних! І ще треба, щоб інші, особливо перевіряючі, в це повірили. Не випадково слово «достовірність», яке по ідеї повинно відображати принцип підходу до фінансової звітності, що не увійшло в обрамлення емблеми, замість нього використовується інший імператив, який мають абсолютно конкретну смислову спрямованість: покладатися на совість бухгалтера. Здається, що якби коту Базиліо та лисиці Аліса з «Буратіно» був потрібен девіз, вони цілком могли б скористатися бухгалтерським.

Залишається форма. Чому вона овальна? Правда, герб бухгалтерів іноді зображають круглим, але це вже вольності, в оригіналі він овальний. Деякі бачать в цьому знак нуля (що теж не позбавлене сенсу), але насправді це символ стійкості: трохи штовхни - і рівновага втрачено. Нестійкість і повний нуль - хіба не це характеризує безліч російських підприємств?

Реальний бухоблік як відображення сенсу герба

Треба сказати, що нове трактування сенсу бухгалтерського герба дуже точно характеризує реальну діяльність бухгалтерії. Наприклад, скласти річний баланс так заплутано, щоб замаскувати грубі підтасування, які висять і світять. Або навмисне заплутати податкову звітність, щоб служби Феміди не виявлено використання фірм- «ліхтарів». Або затьмарити очі потенційним інвесторам уявним благополуччям (сонце) в той час, як на шальках терезів порожньо (ваги), а саму діяльність впору згортати (спіраль Бернуллі).

Окремо хочеться згадати про незалежність. Не секрет, що бухгалтерська і податкова звітність не має ніякої залежності з чесністю, совістю або наукою. Деяка залежність від справжніх результатів господарської діяльності все ж простежується, але вона закінчується там, де починається сплата податків. Цікаво, чи є в сучасній Росії хоч одне підприємство, де б бухгалтер чесно нарахував і сплатив податки з науки і совісті, незалежно від вказівки керівника? Кажуть, що в списку банкрутів можна зустріти такі.

Що потрібно змінити в бухгалтерському гербі в майбутньому?

Якщо зазирнути в майбутнє, спираючись на вітчизняні фінансові традиції, то можна запропонувати якийсь видозміна бухгалтерського герба. Так, форма емблеми однозначно повинна бути трикутної: для незнайомих з російською дійсністю це буде знаком стійкості, для знайомих - символом фінансової піраміди. Шальки терезів бажано чимось наповнити - наприклад, помістити на одну з них жменю монет, на іншу - книгу. Основний сенс - точніше вказати, з чим же саме доводиться працювати бухгалтерам, прихований - розмір хабара перевіряючому (гроші) повинен бути пропорційним тяжкості порушення положень податкового і кримінального кодексу (книга).

Сонце треба залишити, як воно намальовано: абсолютно ясно, що таку хитромудру форму, золотої монети з покусаними краями, може мати сонце тільки іншої галактики (наше-то, як відомо, кругле). А ось його розмальовку треба змінити на чорну - це символізуватиме чорну діру, куди без особливих зусиль навіть початківець бухгалтер може «вкласти» неабияку суму грошей, якщо його не контролювати, звичайно. До того ж чорний колір - це традиційний раскрас наших фінансових операцій. Нехай це буде таке наше чорне бухгалтерське сонечко.

Написи краще перевести на азербайджанський або в недалекій перспективі - на китайський. Навіщо? А щоб основній масі громадян, які ведуть бізнес в Росії, було зрозуміло, що там написано. Якщо прагнути до випендрьож, то можна написати по-латині девіз давньоримських найманих бухгалтерів і аудиторів: «прийшов, побачив, обікрав». Якраз три слова, по одному на кожну сторону піраміди. Спіраль Бернуллі можна залишити, так як вона добре ілюструє приказку «скільки мотузочці НЕ витися ...». Поряд з вагами Феміди, це буде хорошим попередженням занадто ініціативним і захоплюються бухгалтерам.

  • Швидкий пошук по фінансовому сайту:

Правила бухобліку і складання звітності по МСФО

.

Що означають символи на гербі бухгалтерів?
Чому в оригінальне версії він червоний, а на російській - коричневий?
Чому вона овальна?
Нестійкість і повний нуль - хіба не це характеризує безліч російських підприємств?
Цікаво, чи є в сучасній Росії хоч одне підприємство, де б бухгалтер чесно нарахував і сплатив податки з науки і совісті, незалежно від вказівки керівника?
Що потрібно змінити в бухгалтерському гербі в майбутньому?
Навіщо?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online