Пройшла «Пряма лінія» з військовим комісаром райвійськкомату Олександром Херманом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У редакції «Лідскай газети» пройшла «Пряма лінія» з військовим комісаром районного військового комісаріату Олександром Валерійовичем Херманом. В ході спілкування з читачами наш гість відповів на питання, основна частина яких була пов'язана з призовними заходами, що проходять в даний час в Лідськом районі.

* * *

- Олександр Валерійович, добрий день. Скажіть, скільки хлопців з Лідського району будуть спрямовані на службу цієї осені?

- Викликом на заходи призову підлягають 1550 хлопців з Лідського району. З 29 вересня розпочався процес вивчення призовників представниками військових частин. Відправок молодого поповнення до лав Збройних Сил Республіки Білорусь та інших військових формувань пройдуть з 14 по 29 листопада. Всього на строкову військову службу та службу в резерві відправиться близько 250 чоловік. Лідчане поповнять ряди 22 військових частин нашої країни: частин збройних сил, внутрішніх і прикордонних військ, КДБ.

Приємно відзначити, що представники елітних військових частин регулярно відбирають в свої ряди хлопців з Лідського району. Командування залишається досить службою лідчан.

* * *

- Доброго дня. Скажіть, за якими критеріями відбирають призовників на службу в резерві?

- Служба в резерві передбачена для того, щоб громадяни без відриву від роботи змогли отримати військово-облікову спеціальність, необхідну Збройним Силам Республіки Білорусь. Пріоритетом є наявність у фахівця вищої освіти. На службу в резерві частіше призиваються громадяни, що працюють за розподілом в таких галузях, як сільське господарство, медицина, освіта. Грає роль і сімейний стан. Буває, що призовники, незважаючи на важке сімейне становище, ні по одному з критеріїв не мають права на відстрочку. Наприклад, якщо молода сім'я з дитиною старше трьох років живе за рахунок коштів призовника.

- А хто приймає рішення про направлення призовника на службу в резерві?

- Рішення приймає призовна комісія. Вона складається із заступників: голови райвиконкому, начальника міліції, головного лікаря району. Також в неї входить військовий комісар, лікар, керівний роботою лікарів-фахівців медичної комісії, і секретар з середнього медичного персоналу. Рішення приймається колегіально, тобто методом голосування.

- Які терміни проходження служби в резерві?

- Громадяни з середньою освітою проходять службу в резерві протягом трьох років, з вищою освітою - протягом двох. Ті, хто під час навчання у вищих навчальних закладах отримав спеціальність молодших командирів на військових кафедрах, служать в резерві протягом одного року. Служба проходить безперервно, згідно сформованої навчальній програмі. У перший рік - від 300 до 850 годин, в залежності від одержуваної резервістом спеціальності, другий і третій - по 250 навчальних годин. При цьому роботодавці зобов'язані надавати резервістам відпустку на час проходження служби без збереження заробітної плати. У свою чергу за призовниками зберігається місце роботи або навчання.

* * *

- Доброго дня. Дзвонить мати призовника. Мій син знаходиться на диспансерному обліку, у нього виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Наскільки мені відомо, його відправляють на строкову службу в Гродно. Хіба з такою хворобою він може бути придатний до служби? Тим більше восени зазвичай починаються загострення ... Я хвилююся.

- Ваш син проходив медкомісію у військкоматі?

- Так, але його не госпіталізували, діагностику не проводили.

- Він розповідав лікарям про свої проблеми?

- Точно не знаю, може бути, і немає.

- Визначенням придатності призовника до військової служби займається медична комісія. Якщо у вас є питання, візьміть його медичну картку, прийдіть разом з сином в військкомат, поговоримо з терапевтом. Більш того, ви можете написати заяву про те, що не згодні з рішенням лікарської комісії.

Більш того, ви можете написати заяву про те, що не згодні з рішенням лікарської комісії

* * *

- Добрий день. Мій син вчиться в коледжі не третьому курсі. Під час літньої сесії у нього виникли проблеми з одним з предметів. Якщо сина відрахують з коледжу, він потрапить під осінній призов?

- Як тільки з навчального закладу ми отримаємо повідомлення про те, що ваш син відрахований за неуспішність, будемо зобов'язані запросити його на заходи щодо призову. Після проведення медичного огляду буде прийнято рішення про його придатності до служби в армії.

- А якщо син подасть документи до іншого навчального закладу, де продовжений набір учнів, він отримає відстрочку під час чергового призову?

- Відстрочка для продовження освіти надається призовникам очної форми навчання. Якщо він буде відрахований з ініціативи навчального закладу, то більше права на відстрочку мати не буде. Якби ваш син сам забрав документи з одного навчального закладу і перевівся в інше, то відстрочка була б продовжена.

- Розкажіть, що таке альтернативна служба?

- На сьогоднішній день існує лише законопроект «Про альтернативну службу». Подібний вид служби передбачений для громадян, які з яких-небудь особистим переконанням, наприклад, релігійним, не можуть проходити військову службу, відмовляються застосовувати зброю. Для таких громадян служба замінюється некваліфікованою працею в закладах охорони здоров'я, де вони зможуть допомагати в догляді за важкохворими людьми, в лісовому господарстві та інших місцях. Зазначу, що термін альтернативної служби відрізняється від терміну строкової служби. Він становить близько трьох років.

* * *

- Доброго дня. Мій син має судимість. Направлять його на службу в армію?

- Відповідно до законодавства призову підлягають тільки ті громадяни, у кого судимість знята і погашена. Не підлягають ті, хто відбув покарання у вигляді позбавлення волі в виправних установах; хто має непогашену судимість; щодо кого судом застосовані примусові заходи безпеки або лікування, протягом терміну застосування цих заходів; щодо яких здійснюється кримінальне переслідування, судове провадження або кримінальну справу передано прокурору для направлення до суду.

* * *

- Скажіть, чи можуть хлопця зі сколіозом відправити служити до війська ВДВ?

- У сколіозу є кілька ступенів. Все залежить від ступеня придатності призовника, яку винесе медична комісія.

* * *

- Добрий день. Хочу надходити у Військову академію. Що для цього необхідно?

- Спочатку відзначу, що хлопці з Лідського району щорічно подають заяви на вступ до Військової академії Республіки Білорусь, на військові факультети вузів, в тому числі в військові установи Російської Федерації. Протягом останніх трьох років кількість наших хлопців, які стали учнями військових вузів, значно зросла. За даним показником Людський район лідирує в Гродненській області. Тільки в цьому році до військових вузів надійшло 42 лідчаніна.

Правила вступу такі. З 1 січня по 31 березня громадяни у віці від 17 до 21 року, які бажають отримати військову освіту, звертаються до військового комісаріату, де пишуть відповідну заяву. Потім проходить попередній відбір, що включає в себе комплектування документами особової справи, медичну комісію, психологічне тестування. Якщо цей відбір виявляється успішним, документи передаються в обласний військовий комісаріат. Після відповідно до обраною спеціальністю хлопці запрошуються на обласний збірний пункт, де проходять поглиблене медичне обстеження, черговий психологічний тест, здають нормативи з фізичної підготовки. Потім з результатами централізованого тестування в один з призначених днів прибувають до навчального закладу, де на підставі конкурсу проходять відбір. Хлопці, які обрали професію військового льотчика, проходять додаткове, ще більш поглиблене медичне обстеження.

- Дівчат беруть в Військову академію?

- Поки набір осіб жіночої статі припинений. Але це не означає, що дівчина не може освоїти військову професію. Після досягнення 19-річного віку і за наявності певної спеціальності дівчата приймаються на службу за контрактом. Такі мають можливість проходження курсів, після закінчення яких можна отримати звання прапорщика або офіцера.

* * *

- Олександр Валерійович, здрастуйте. Чув, що призовник може замінити строкову службу службою за контрактом. Чи це правда?

- Після досягнення 18-річного віку і за наявності певної спеціальності молода людина може звернутися до військової частини і бути покликаним на контрактну службу строком на два роки. Є й інший варіант. Громадянин спочатку закликається на термінову військову службу, служить півроку і при наявності позитивних характеристик, і якщо він підходить командуванню, може перевестися на контрактну службу. Однак потрібно розуміти, що розташування військових частин не безмежне, у них є свій штат, тому дані методи проходження служби можливі лише при наявності вільних вакансій.

Окремо відзначу, що в разі невиконання контракту ті громадяни, які не проходили строкову службу, повертаються до військового комісаріату для постановки на військовий облік призовників. Ті, хто після закінчення півроку служби перейшов на контрактну службу, але не заслужив встановлений термін контракту, направляються на подальше проходження військової служби.

* * *

- Скажіть, які заходи вживаються до тих, хто ухиляється від служби в армії.

- Для таких громадян передбачена не тільки адміністративна відповідальність, а й кримінальна. Якщо неявка призовника по повістці не заважала прийняттю рішення призовної комісії, то за це передбачається адміністративна відповідальність. Якщо неявка перешкодила прийняттю рішення, то передбачається кримінальна відповідальність. Оформляються відповідні документи, передаються в прокуратуру. Подібні випадки в Людський районі вже були. До слова, як тільки судимість гаситься, ухильники знову направляється на всі заходи призову.

Нагадаємо, що будь-який з відвідувачів нашого сайту може задати своє питання військовому комісару районного військового комісаріату в рамках рубрики "Питання-відповідь".

Скажіть, скільки хлопців з Лідського району будуть спрямовані на службу цієї осені?
Скажіть, за якими критеріями відбирають призовників на службу в резерві?
А хто приймає рішення про направлення призовника на службу в резерві?
Які терміни проходження служби в резерві?
Хіба з такою хворобою він може бути придатний до служби?
Ваш син проходив медкомісію у військкоматі?
Він розповідав лікарям про свої проблеми?
Якщо сина відрахують з коледжу, він потрапить під осінній призов?
А якщо син подасть документи до іншого навчального закладу, де продовжений набір учнів, він отримає відстрочку під час чергового призову?
Розкажіть, що таке альтернативна служба?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online