Як не втратити паспорт за кордоном

  1. За яких обставин найчастіше вимагають заставу?
  2. Що робити коли у вас вимагають паспорт в заставу в Таїланді?
  3. Інші запобіжні заходи
  4. Чому небезпечно носити всі цінні речі в одній сумці?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відразу обмовлюся, що з нашими паспортами все в порядку

Відразу обмовлюся, що з нашими паспортами все в порядку. Це просто корисна стаття для тих людей, які можуть зіткнутися з «заставним» питанням у Таїланді, та й в будь-якій країні.

Протягом свого життя ми іноді стикалися з тим, що хтось просить залишити паспорт у заставу. Наприклад, якщо ви захочете орендувати квартиру подобово в якомусь українському місті, з великим ступенем ймовірності у вас зажадають паспорт. Те ж саме трапляється на деяких базах відпочинку, але рідше ... Слід врахувати, що така вимога є порушенням закону України: «23. Забороняється вилучення у громадянина паспорта, крім випадків, передбачених законодавством України, зокрема забороняється взяття паспорта в заставу. »(Постановою Верховної Ради України
від 26 червня 1992 р N 2503-XII)

В інших країнах теж є схожі закони, і це не простий збіг.

Чим загрожує втрата паспорта - всім ясно. Стандартна схема - при працевлаштуванні роботодавець бере в заставу паспорт працівника, а потім той працює безкоштовно, щоб отримати його назад. Також на ваш паспорт непорядна людина за допомогою знайомих в банку може отримати кредит ... Інших злочинних схем - сотні. Це дуже сумно (потім спробуй доведи, що ти «Не олень»). Проте, в рідній країні можна написати заяву про втрату, заплатити грошей і отримати новий документ. Але ще сумніше, якщо ви залишили свій паспорт в заставу поганому людині в чужій країні ...


Booking.com

com

Оренда автомобіля в Таїланді

За яких обставин найчастіше вимагають заставу?

Найпоширеніші моменти - оренда житла (будь то номер в готелі або будинок) і оренда транспорту (автомобіль, мопед, водне засіб пересування).

Пам'ятайте, що в будь-якому випадку і у вас, і у орендодавця є взаємна зацікавленість здійснити операцію. Але замовляє музику завжди той, хто платить, і останнє слово завжди за вами.

Проте на маленьких островах в Таїланді (До Панган, Ко Тао) взяти в оренду транспорт без заставного паспорта дуже складно (тільки якщо залишити великий депозит) ...

Що робити коли у вас вимагають паспорт в заставу в Таїланді?

Або в Камбоджі? Або на Шрі Ланці? Або взагалі десь у чортика на задвірках?

Кращий рада - ніколи не залишати свій паспорт в заставу з двох причин. По-перше, людина, якій ви довіряєте свій найголовніший документ, може втратити його (або може статися пожежа, повінь, його пограбують і т.д.). По-друге, він може виявитися шахраєм, і вимагати у вас потім викуп, шантажувати вас або знайти привід для цього - наприклад, що він давав вам нібито новий мопед, а ви повернули подряпаний ... Або порвали шпалери в номері готелю ... А ремонт нібито стоїть 1,000 доларів або 10,000. Все може бути!

Якщо таке трапляється, потрібно моментально звертатися в поліцію і сповіщати посольство вашої країни. Але найкраще запобігти такій ситуації.

Отже, що ж робити, якщо закордоном з вас вимагають внести в заставу паспорт? Ось як я пропоную «розрулити» цю ситуацію:

  • Якщо у вас незаконно вимагають залишити в заставу паспорт, ви можете сміливо розвертатися і йти до конкурентів. У туристичних місцях їх зазвичай чимало (крім зовсім маленьких островів), а розумний і чесний орендодавець розуміє, що йому досить копії вашого документа. У разі, якщо у нього залишаться об'єктивні фінансові претензії до вас, то він зможе повідомити про це поліції, і вас не випустять з країни, поки питання не буде вирішене. Оригінал паспорта для цього йому навіть в руках тримати не потрібно.
  • Можна і потрібно залишати замість паспорта його копію. Крім того, що, як я вже сказав, порядній орендодавцю насправді оригінал паспорта не потрібен, так це ще й зайва відповідальність для нього - а навіщо воно йому треба? Порада: завчасно зробіть копію паспорта (найкраще кольорову). Коли обговоріть деталі орендної угоди, першими вручите орендодавцю копію свого паспорта, не чекаючи моменту, коли він зажадає оригінал. Якщо вимога оригіналу все ж буде озвучено, повідомте, що паспорт - власність вашої держави, і ви не маєте права його нікому віддавати, а то вас покарають довгі руки вашої місцевої поліції. =) Якщо це не спрацює, то поясніть, що крім усього іншого, вам якраз завтра потрібен паспорт, щоб сходити в імміграційний офіс / одружитися / зареєструвати народження дітей / злітати в сусідню галактику ... або все відразу і по черзі. Так що без паспорта ви залишитися сьогодні ніяк не можете.
  • Якщо це все не матиме дії, то в крайньому випадку - можна запропонувати в заставу гроші. Звичайно, це ризик не побачити їх більше ніколи, але вже краще так, чому не побачити ніколи більше свій паспорт. За документ (в екстремальному випадку) ви потім будете готові заплатити набагато більшу суму ...
  • Ви можете спробувати залишити в заставу інший документ - менш важливий в даних обставинах. В принципі, будь-який інший документ є другорядним в даному випадку. Без паспорта ви просто не зможете поїхати додому - принаймні без додаткової нервування, втрати часу і коштів. А ось без водійських прав, без внутрішнього посвідчення особи, яке діє тільки на території вашої країни, без студентського квитка або без пропуску в районну бібліотеку (бажано щоб він виглядав як солідний документ) ви цілком зможете прожити і безпечно повернутися додому. Можна вважати це компромісним рішенням, хоча все одно потрібно дати зрозуміти орендодавцю, що і цей документ для вас є дуже важливим, і ви віддаєте його неохоче. Врахуйте, що якщо ви віддасте права в заставу при оренді авто, то за кермом доведеться їхати комусь іншому (у вас-то прав не буде при собі).
  • Іноді, особливо часто при оренді автомобіля, в заставу залишається пластикова картка Visa або подібна. Робити це вкрай не рекомендується, оскільки ваша карта може потрапити в руки до шахраїв. Тим більше, що сучасні картки приймаються до оплати в Інтернеті, так що це те ж саме, що ключ від квартири і адреса залишити незнайомця. Втім, багато хто спеціально для поїздки беруть з собою якусь порожню, стару і непрацюючу картку або непотрібні документи (прострочений паспорт, наприклад). Як варіант…

Якщо ні ксерокопія паспорта, ні гроші, ні альтернативний документ не вражають вашого потенційного орендодавця, то це привід задуматися над тим, а чи немає у нього якихось таємних задумів. Як відомо, хороші і погані люди - це не національна риса, і шахрая можна зустріти в будь-якій країні.

Інші запобіжні заходи

Якщо ви приїхали в Таїланд, то вам не обов'язково носити паспорт при собі. Я взагалі ні разу не чув, щоб у кого-то на вулиці в Таїланді перевіряли паспорт, тому краще його залишити вдома в затишному місці. Звичайно, не кожен будинок або готельний номер може вважатися безпечним місцем, тому діяти потрібно за обставинами. У деяких готелях не хочеться залишати взагалі нічого цінного - це так ...

Порада: якщо ви знімаєте будинок на довгий термін і хочете мати 100% впевненість у цілості ваших цінностей, то ви можете купити сейф. У будь-якому меблевому магазині Таїланду сейф коштує від 4,000 бат. В інших країнах вони теж продаються, і якщо обстановка навколо здається напруженою, то краще перестрахуватися.

У хороших готелях сейфи можуть бути прямо у вас в номері, або ж розташовуватися на ресепшені в холі вашого готелю.

Про залишення паспорта на ресепшені готелю я чув погану історію. Один громадянин Німеччини залишив свій паспорт в досить відомої готелі на Самуї - якраз в сейфової скриньки. Здавалося б, безпечне рішення - кожен бажаючий може залишити цінні речі на зберігання, ресепшн ніколи не покидають мінімум 2 співробітники, є цілодобове спостереження, та й готель далеко не самий останній ... Як з'ясувалося, краще б він в номері під подушкою цей паспорт залишив.

Вночі зловмисники підсипали снодійне черговим працівникам готелю, забрали у них ключі і спустошили всі осередки, забравши з собою, в тому числі і паспорт цього німця. Йому відносно пощастило, що він позбувся тільки паспорта, а всі гроші залишилися при ньому. Проте - йому довелося їхати в Бангкок в посольство Німеччини, відновлювати документ і пояснюватися, чому так сталося.

Наостанок розповім ще більш повчальну історію, яку нам розповіли випадкові знайомі, які сиділи за сусіднім столиком у вуличному кафе Бангкока. Вони поплатилися за те ... Втім, читайте самі.

Чому небезпечно носити всі цінні речі в одній сумці?

Немолода сімейна пара з Канади поїхала в самостійну подорож до Камбоджі. На момент події вони планували провести ще кілька днів в Камбоджі, а потім продовжити відпустку в Таїланді, звідки у них був виліт додому через 3 тижні. І ось йдуть вони по вулиці удвох. Повз них проїжджає мотоцикліст, який зриває з неї сумку і віддаляється геть. Схема стандартна для багатьох країн Азії. Наздогнати і знайти його не представляється можливим, а номери на мопеді скручуються або заклеюються за 5 секунд, а схожих байків в країні мільйони ... Далі найцікавіше - вміст сумки ... У сумці були 2 паспорти і всі інші їхні документи, 2 гаманця з усіма готівкою і пластиковими картами, ще якісь цінності, типу фотоапарата і телефонів. «Кращий» день в житті, однозначно!

Сяк-так їм вдалося зв'язатися з рідними, щоб ті їм вислали грошей по Western Union, проте без документа отримати грошовий переказ можна. Далі випадково з'ясувалося, що якийсь знайомий троюрідного брата двоюрідного дідуся цих канадців якраз теж був в Камбоджі. Він приїхав до їхнього міста, і позичив їм трохи грошей. На той момент з'ясувалося, що в Камбоджі немає посольства Канади, а найближчим знаходиться в Таїланді. Само собою, що в канадське посольство в Таїланді вони не могли потрапити без паспорта, але ті їм порадили звернутися в посольство Австралії в Камбоджі. Далі посольство Австралії допоміг їм отримати через канадське посольство в Таїланді тимчасове посвідчення особи, з яким вони повинні були приїхати в Бангкок і отримати новий паспорт. Все це зайняло багато часу, і люди приїхали в Бангкок за пару днів до свого відльоту додому (класні канікули вийшли). Приїжджають вони в посольство в столицю Таїланду, а там виявляється, що паспорт не робиться миттєво - його потрібно чекати з Канади (ще тиждень чи два). Ну, а у них виліт післязавтра. Вони звертаються до свого авіаперевізнику (якась арабська авіакомпанія) із запитом - чи пустять їх на рейс з тимчасовим посвідченням. Виявляється, що не все так просто - деякі авіакомпанії пускають, а ось ці «араби» - немає. Вдіяти нічого не можна - квитки додому згоряють! Пара залишається в Бангкоку, отримує через тиждень або два свої паспорти з Канади, купують нові квитки вже принципово через іншу авіакомпанію, і за кілька годин до відльоту на батьківщину сідають з нами за сусідній столик, щоб ця історія якось з'явилася на нашому блозі.

Висновок: ховайте гроші, пластикові картки та паспорта в труси, в шкарпетки, в потаємні кишені ... куди завгодно, але не носите їх всюди за собою купкою в одній сумці, яку можна легко зірвати з вашого плеча. Перед тим як їхати в якусь віддалену країну дізнайтеся, чи є в ній посольство, що представляє вашу Батьківщину.

Бонусом - зверніть увагу, як тайська офіційна структура (імміграційний офіс на Самуї) «дбайливо» відноситься до паспортів фарангов. Вони просто кидають їх в коробку абияк, і будь-хто може підійти до цієї коробки і перевірити, чи немає там його паспорта з готовим штампом. Виходить, що будь-який нехороша людина може добути собі таким чином паспорт будь-якої країни, а потім можна знайти на маленькому острові того самого безпаспортного іноземця, і вимагати з нього викуп ...

В імміграційному офісі на Самуї паспорта зі штампами лежать в одній коробці - вибирай собі будь-який, і ніхто слова не скаже!

Загалом, бережіть свої документи і цінні речі, а тим більше, перебуваючи в чужій країні. Ні пуху, ні пера вам, і хороших подорожей!

Є що додати? Залишайте свої коментарі.

Також читайте на нашому блозі інші корисні статті про Таїланді:

Як заробляти в подорож

Інструкція: що робити, якщо хвороба в Таїланді застала зненацька

Як отримати права в Таїланді

Покупка б / у мотобайка в Таїланді, і його постановка на облік

Вагітність в Таїланді

Пологи в Таїланді (звіт молодої мами)

Підписуйтесь на наш блог через RSS .

Наші сторінки є вконтакте , на facebook і в Instagram - додавайтеся! =)

За яких обставин найчастіше вимагають заставу?
Що робити коли у вас вимагають паспорт в заставу в Таїланді?
Що робити коли у вас вимагають паспорт в заставу в Таїланді?
Або в Камбоджі?
Або на Шрі Ланці?
Або взагалі десь у чортика на задвірках?
Отже, що ж робити, якщо закордоном з вас вимагають внести в заставу паспорт?
Крім того, що, як я вже сказав, порядній орендодавцю насправді оригінал паспорта не потрібен, так це ще й зайва відповідальність для нього - а навіщо воно йому треба?
Чому небезпечно носити всі цінні речі в одній сумці?
Є що додати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online