Тест БШПД: по дорозі на Бориспіль

  1. Голос і відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мережі бездротової передачі даних відмінно підходять для типових додатків: перегляду веб-сторінок, електронної пошти, обміну файлами

Мережі бездротової передачі даних відмінно підходять для типових додатків: перегляду веб-сторінок, електронної пошти, обміну файлами. А що з передачею звуку і відео, особливо в режимі діалогу? Відповідь виглядає наступним чином: цілком прийнятно, але є нюанси.


У понеділок, 28 травня з нагоди заїхав в два невеликих населених пункти Київської області: Гору і Велику Олександрівку. Це два селища, які «осідлали» Бориспільську трасу, буквально в десяти кілометрах від Києва.

Вражаюче відмінність між двома сусідніми, по суті, населеними пунктами. Гора - типовий передмістя столиці, забудований більш-менш дорогими особняками, які покликані демонструвати корупційні можливості їх господарів. На центральній вулиці, поруч з парою традиційних сільських «продмагів», наявний цілком пристойний ресторан. У ньому з ранку тусуються серйозні чоловіки в формі і без, докладно «розчісуючи» якісь серйозні «теми». Цей ресторан виявився єдиним на все селище закладом громадського харчування, тому чергові виміри бездротового Інтернету довелося робити саме там.

У цьому закладі довелося повправлятися з WiMAX-роутерами. Оскільки Giraffe в Горі не представлений, в справу пішов Wi-Fi роутер від Freshtel. На другому поверсі, де я влаштувався, віконні прорізи майже на всю висоту закриті дерев'яними панелями. Для початку я розташував роутер на столі, прямо біля вікна. При RSSI -94 дБм і CINR 4 дБ розраховувати на підключення не доводилося.

При RSSI -94 дБм і CINR 4 дБ розраховувати на підключення не доводилося

Сигнал: RSSI -94 дБм і CINR 4 дБ. Послуга відсутня.

Після цього пристрій перемістилося на підлогу, нижче екранує вікно дерев'яної панелі. Потужність сигналу збільшилася в кілька разів, до -88 дБм. Підключення і раніше неможливо.

RSSI -88 дБм і CINR 8 дБ. Послуга відсутня.

Доводиться спуститися на перший поверх і по черзі ставити роутер біля величезних вікон, які виходять приблизно на північ. Потужність сигналу збільшується до -83 дБм і нарешті виходить підключитися до мережі. Цікаво спостерігати, як на очах збільшується потужність сигналу: базова станція розпізнає появу нового абонентського пристрою і збільшує випромінюється в його сторону потужність. В кінці-кінців швидкість передачі даних «вниз» встановлюється на рівні 2,2 Мбіт / сек в середньому при пікових значеннях до 3,7 Мбіт / сек. При спробі заміряти швидкість uplink мають місце проблеми, тому переходжу до другого, східному вікна. Тут сигнал на пару децибел слабкіше, середня швидкість зменшується вдвічі. Із західного боку швидкість стрибає до звичних для WiMAX значень в 10-12 Мбіт / сек.

Оптимальне розташування WiMAX-роутера - біля вікна.

Приступаю до вимірів CDMA-мереж. Інтертелекомовскій Rev А модем відмовляється підключатися до мережі. Варіант з Rev B ловить сигнал, але uplink нестійкий, весь час рветься. Дуже цікаво, явний контраст з попередніми епізодами, де одеський оператор лідирував з великим відривом в своїй категорії. Мабуть так проявляє себе дефіцит частот, який Інтертелеком відчуває на лівобережній частині України.

Результати замірів в сел. Гора Бориспільського району

Закінчивши свої справи в Горі, переміщаюся на розгляд Великої Олександрівку. Який разючий контраст між двома сусідніми населеними пунктами! Велика (підозрюю, що і розташована по сусідству Мала) Олександрівка виглядає як типове село де-небудь в Центральній Україні. Ніщо не нагадує про багатомільйонний мегаполісі. Тихо, зелено, дуже спокійно. Діти на великах, кури. Ліпота!

Ліпота

Заклади громадського харчування в селі викликають гострий напад дежа-вю. У другій половині буднього дня кафе, в якому я зібрався провести свої заміри, все ще закрито.

Приблизно так виглядає HoReCa в Великій Олександрівці

Нарешті з'являється повелителька буфета, двері закладу розкриваються і я влаштовуюся за столом.

Результати замірів в сел. Б.Александровка Бориспільського району

Я спеціально зафіксував час кожного виміру. Незважаючи на те, що була друга половина дня і час максимального навантаження на мережі доступ в Інтернет, отримані значення приємно дивували. Так, в такому селі явно варто жити! Чи то місцеві жителі не сильно «переймаються» Всесвітньої Мережею, то їм просто пощастило мати десь поруч сайт (позицію з щоглою і БС) всіх операторів відразу, але швидкість передачі даних кидалася в очі.

Голос і відео

У попередніх вже порушувалося питання якісних показників послуг передачі даних. Наведу тут невелику цитату:

для оцінки якості каналів передачі даних використовуються інтегральні показники, що характеризують саме суб'єктивні враження від передачі голосу або зображення.

Цього разу вирішив перевірити на практиці всі ці викладки. Дуже до речі виміри в Горі і Великій Олександрівці показали значний розкид якості каналів - від B до D, - чого не було помічено раніше. На жаль, здійснити задум не вийшло. Що в ресторані, що в кафе грала музика, галасували відвідувачі, тому оцінити якість передачі мови було неможливо.

Вирішив заповнити прогалину будинку, коли писав цей матеріал.С допомогою утиліти PingTest.net отримував інтегральне значення якості , Засноване на MOS, потім виконував дзвінки за допомогою Skype та протоколу SIP, а також переглядав відеопотік телеканалу Інтер . Картина вийшла приблизно такою.

Першими були WiMAX-мережі: Giraffe з показником B (MOS = 4,30) і FreshTel (MOS = 4,26). Картинка телеканалу відтворюється без ривків, звук і відео синхронізовані, ніяких зауважень. Передача голосу в Skype - на тверду «п'ятірку». При відеодзвінків помітна рассинхронизация зображення і звуку, причому пристойна, до однієї секунди. Якість картинки дуже середнє. У SIP-клієнта, схоже, «зарізані» високі частоти. Голос співрозмовника звучить чітко, але глухувато, не цілком природно.

Після Giraffe я пробую двох інших операторів, для яких отримано значення B: PEOPLEnet і MTS-Connect. Незважаючи на те, що ефективна швидкість передачі даних в рази менше - по 1,5-2 Мбіт / сек замість 10 у Giraffe, - на якості передачі голосу і відео це не позначається.

Тепер беру Utel з показниками якості на рівні C. У телевізійній картинці з'являються завмирання. В Скайпі починає перериватися голос, поки трохи, але помітно для моїх музичних вух. У SIP голос стає менш вимогливими, бубонить, в цілому зрозуміло, але дискомфортно.

Для рівня D передача відео стає безглуздою. Потокове відео розпадається на безліч застиглих картинок, при відеодзвінків в Skype сильно спотворюється голос. Звичайний голосовий виклик передається без особливих проблем. Звук помітно спотворюється, наявні випадання фреймів, але сам голос цілком натуральний. А ось SIP-протокол (або його реалізація з моєму клієнті) виявився набагато більш чутливим до показників якості.

Ще раз звернув увагу на те, що навіть при порівнянних швидкостях передачі даних показники якості одних і тих-же операторів в різних населених пунктах можуть сильно відрізнятися. З чим це пов'язано - особливостями архітектури транспортних мереж (одна справа оптика, інше - радіорелейкі) або використанням в містах новішого устаткування, - судити не беруся. Для мене важливо те, що послуги бездротового ШСД цілком годяться для здійснення дзвінків в Skype. І це добре.

А що з передачею звуку і відео, особливо в режимі діалогу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online