Казань. ЖК «Три богатирі», банк «Місто» і таємниця зниклих мільярдів

  1. Довідка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У татарстанський арбітражі виявилася частина зниклих напередодні відкликання в банку ліцензії кредитних договорів на суму понад 11 млрд рублів

У татарстанський арбітражі виявилася частина зниклих напередодні відкликання в банку ліцензії кредитних договорів на суму понад 11 млрд рублів

Як стало відомо «Реальному часу», один з казанських забудовників, який взяв в лопнула банку «Місто» кредит в 400 млн рублів, виявився втягнутим в судове протистояння з загадковою структурою з Краснодарського краю - АТ «Нефтьгаз-Розвиток». Як з'ясувалося, йому банк незадовго до втрати ліцензії переуступив кредитний портфель обсягом більше 10 млрд рублів, у тому числі обтяження на казанський житловий комплекс «Три богатирі» на вулиці Мавлютова.

13 квітня в Казані відбулося судове засідання, учасниками якого стали казанський забудовник ЖК «Три богатирі» ТОВ «Конкорд Білд» і недавно збанкрутілий банк «Місто». Суть позову - видача виконавчого листа за рішенням третейського суду.

- У жовтні минулого року у банку «Місто», що кредитував будівництво нашого комплексу [ЖК «Три богатирі», - прим. ред.], була відкликана ліцензія і фінансування було припинено. Після цього третейський суд виніс рішення про зняття обтяження з нашого об'єкта. Це означає, що заставні права банку «Місто» були припинені. На початку року ми звернулися до Арбітражного суду РТ для отримання виконавчого листа за рішенням третейського суду, - розповів «Реальному часу» директор ТОВ «Конкорд Білд» Ілля Муравйов. Однак, за його словами, процес затягнувся через те, що 29 березня в відношенні банку «Місто» була введена процедура банкрутства.

Муравйов стверджує, що судовий розгляд не вплинуло ні на будівництво, ні на продажу. Ну, а що інше він ще буде стверджувати ?! Або хтось ще сподівається, що бізнесмен розповість вам всю правду. Люди досвідчені і розумні давно вже не звертають уваги на подібні заяви. А для того, щоб з'ясувати реальну картину того, що відбувається, аналізують факти, які загальновідомі і є у відкритому доступі. Для цього достатньо посидіти в інтернеті, відвернувшись на годинку від соцмереж, телевізора і пивка для ривка. Тим більше, що реалізація квартир в ЖК «Три богатирі» все ж припинена. Проте директор забудовника підтвердив, що після банкрутства колишнього кредитора йому довелося шукати нових інвесторів.

- В даний час ми займаємося пошуком джерел фінансування. Це одна з причин припинення продажів - можливо, у нас буде велике інвестування з боку. Розглядається варіант, за яким великий інвестор забере, наприклад, один з будинків цілком. В такому випадку поточні продажі можуть перешкоджати цій угоді, - говорить Муравйов. Звідки в кризу з'явитися великий інвестор, який буде вкладатися в проблемний комплекс, ще й на падаючому ринку житла - вам не скаже ніхто, навіть не сподівайтеся ...

Неприємним сюрпризом на тому суді стало для забудовника поява в справі ще одного таємничого учасника - АТ «Нефтьгаз-Розвиток». Воно не погоджується з рішенням третейського суду, тобто спробу забудовника зняти обтяження.

Щоб зрозуміти, яку роль відіграє ця компанія, зареєстрована в Краснодарському краї, згадаємо історію взаємин забудовника з банком «Місто». Останній, як відомо, має казанські коріння і належав у свій час колишньому керівнику Нацбанку РТ Євгену Богачеву. «Місто» активно працював з татарстанськими забудовниками (був серед них і «ФОН»), автодилерами і рантьє. До лав «міських» клієнтів «Конкорд Білд» увійшов зовсім недавно - 23 березень 2015 року, коли було укладено три кредитні договори. Суми їх не розкриваються, але, згідно зі змінами, внесеними до проектної декларації «Трьох богатирів», забудовник отримав в березні 2015 року кредит на суму 435 млн рублів. Будівництво було в самому розпалі.

Однак в кінці жовтня минулого року стає відомо, що ряд татарстанських компаній зіткнулися з проблемами проведення платежів через казанські офіси банку «Місто». Потім з боку керівництва банку були реалізовані обіцянки, що з'являться нові акціонери, в банк прибуде транш в 700 млн рублів. Все, як і в будь-якої фінансової та будівельної афери. Але в підсумку ЦБ РФ з 16 листопада відкликав ліцензію у «Міста». Ті з вкладників і кредиторів, хто сподівався на нових акціонерів втратили вклади і крім надії на диво і світле майбутнє з молочними ріками та медовими берегами, залишилися у «розбитого корита».

3 грудня 2015 року прес-служба Банку Росії повідомляла, що тимчасова адміністрація з управління АТ «Банк« Місто » зіткнулася з перешкоджанням своєї діяльності. Зокрема, керівництво банку не передало тимчасової адміністрації кредитні договори на суму понад 11 млрд рублів, які значилися на балансі банку. Куди зникли ці кошти, не повідомлялося.

Найцікавіше, що за день до відкликання ліцензії невстановлені особи шляхом несанкціонованого доступу до сервера знищили електронну базу даних про майно і зобов'язання банку. Як зазначала тоді прес-служба Банку Росії, це може свідчити про спробу приховування фактів виведення з банку активів.

І тепер суд з казанським забудовником розкрив цікаву деталь. Перш ніж «Місто» втратив ліцензію, він встиг продати права вимоги за кредитами. ТОВ «Конкорд Білд» виявилося в числі 68 юридичних осіб, вимоги за зобов'язаннями яких на загальну суму 10 з гаком мільярдів (!) Рублів були переуступлені якомусь АТ «Нефтьгаз-Розвиток» . Першим проти цього виступили тюменські будівельники з СМП-280, порахувавши ці дії сумнівними.

Згідно сервісу «Спарк», АТ «Нефтьгаз-Розвиток» створено за спеціалізацією «консультування з питань комерційної діяльності та управління» лише 20 липня 2015 року. Спочатку була зареєстрована в Москві, а потім переїхала в Краснодар. Її засновник - Коновалов Олексій Олексійович. Він є засновником 127 компаній, брав участь у створенні ще 83 і був директором ще в 244 юросіб. Одним словом, коментарі зайві. Просто бізнес і ніякого шахрайства. Все по закону. Тепер ця компанія з'явилася в розгляді «Конкорд Білд».

«Нефтьгаз-Розвиток» не погоджується з рішенням третейського суду про зняття обтяження з казанських будівельників. Представник компанії був присутній на засіданні арбітражного суду. Правда, його аргументи звучали не зовсім переконливо: замість того, щоб заявляти свої вимоги, юрист постійно говорив про те, що були порушені інтереси банку «Місто». Наприклад, він розповів, що у представника банку була відсутня довіреність.

- Напевно, в банку «Місто» повинні про це заявляти, якщо вони вважають, що їх представник брав участь без довіреності, - парирував суддя. Оскільки після банкрутства банку роль тимчасової адміністрації виконує Агентство зі страхування вкладів, було прийнято рішення, що наступне засідання буде проходити вже за участю представника АСВ.

Своєю козирною картою «Нефтьгаз-Розвиток» вважає ту обставину, що на момент розгляду суд не знав про переуступку боргу.

Зв'язатися з офісом краснодарської компанії не вдалося: по вказаному телефону відповіли, що він їй не належить. Юрист АО «Нефтьгаз-Розвиток» відмовився коментувати розгляд, обмежившись відповіддю, що розгляд не є суттєвим, а метою «Нефтьгаз-Розвиток» є «заявити про себе».

Тепер загадковий володар боргів на багатомільярдну суму судиться із забудовниками по всій Росії. Якщо говорити про казанських компаніях, то жертвами банкрутства «Міста» став не тільки «Конкорд Білд». Ще один учасник ринку, чиї борги були переуступлені, - ТОВ «ПКФ« Технобуд ». Правда, поки в базі даних арбітражів позову до даної компанії немає.

Мабуть, непрості судові розгляди не кращим чином позначилися на активності будівництва ЖК «Три богатирі». Розмови про те, що воно призупинено, активізувалися після того, як на зниження темпів робіт поскаржилися майбутні ошукані пайовики.

За проектом комплекс складається з трьох багатоповерхівок на 195, 144 і 219 квартир. З чуток, будинок №1 був добудований до 9-го поверху, проте в грудні число будівельників на майданчику стало скорочуватися, і в кінці кінців будівництво «встала». Що стосується будинку №2, то він і зовсім знаходиться на стадії котловану. Масла у вогонь підлила і припинення продажів. Про неї забудовник сповіщає на своєму сайті коротким повідомленням: «Вдома в продажу немає», а контактний телефон, вказаний тут же, відповідає тільки довгими гудками.

- Будівництво не призупинено - зараз проводиться планова робота по мережах. Це величезний обсяг роботи, хоча його й не видно за огорожею. Крім того, практично завершений двоповерховий паркінг, який знаходиться під будинком. Моноліт по другому дому теж майже виконаний. Зараз оптимальний час для виконання цих робіт, - прокоментував Ілля Муравйов. Що стосується припинення продажів, то її забудовник пояснює «переглядом цінової політики». За словами Муравйова, вартість квадратного метра в «Трьох богатирів» становила близько 50 тис. Рублів. Тепер в компанії вирішили, що прийшла пора підняти ціну. Дуже своєчасне рішення. Особливо на тлі поглиблення кризи і падаючої купівельної спроможності. Підняття цін на «повітряні квадрати» допоможе підштовхнути падаючі продажу обіцянок нової квартири від забудовника.

- Поки у нас графіки будівництва не переглядаються - перший будинок повинен бути зданий в 2017 році. Якщо терміни і будуть змінені, то це буде зроблено відповідним чином і буде відображено в проектній декларації. Але поки ми не збираємося цього робити, роботи йдуть за планом, - додав Муравйов. Додамо, що терміни, озвучені ним, вже є скоригованими. Будівництво, правда, при цьому не рухається, як мінімум, півроку. У первинному варіанті декларації були позначені наступні дати здачі: будинок №1 - IV квартал 2016 року, будинок №2 - IV квартал 2017 року, будинок №3 - IV квартал 2018 року.

Нагадаємо, що забудовником «Трьох богатирів» є ТОВ «Конкорд Білд» (входить до ГК «СТРОЙГРАД-Каскад»).

Наостанок додамо, що банк «Місто» був не єдиним кредитором «Конкорд Білд». У змінах до проектної декларації від 23 березня 2015 го, про яку вже згадувалося, зазначено, що майже 5,5 млн рублів забудовник отримав від фізособи Артура Фатихова, а також 265 тис. Рублів - від ТОВ «Мрія», засновником і директором якого також є Фатих. У той же час Артур Фатих - колишній директор компаній ТОВ «Конкорд Білд» і ТОВ «Каскад», ліквідованого в 2012 році. Засновниками «Каскаду» були досить відомі бізнесмени Альберт Рахматуллін (Власник ТОВ «ГТК« Казань », преміум-кінотеатру« Родина », директор і співвласник ТОВ« Бриз ») і Віктор Токарев (співвласник ТОВ« Аском-Сервіс », фонду« Інститут міського розвитку », ТОВ« Творча майстерня архітекторів Токарєва » ).

Але в біографії Фатихова є й інші цікаві факти: раніше разом з Діаною Ахметзянова він значився власником ТОВ «Фон-Рів'єра» , Яке вважається забудовником проблемного ЖК «Симфонія» . Зараз Фатих не має відношення до «фону» - компанією володіє тільки Ахметзянова. За даними нашого видання, участь Фатихова в бізнесі скандально відомого забудовника носило формальний характер і грунтувалося насамперед на родинних зв'язках: Артур Наилевич є братом Діани Наилевна Ахметзянова, однією з ключових фігур в потерпає від лиха будівельної імперії Анатолія Лівадії.

Довідка

Засновники та партнери ТОВ «Конкорд Білд»

Директор ТОВ «Конкорд Білд» - Галина Камарова, належить компанія Іллі Муравйову. Муравйов є директором і колишнім засновником в ТОВ «Тандем» та ТОВ «Інвестфінанс». Власник обох цих компаній - Олександр Семененко (у випадку з ТОВ «Тандем» є ще один засновник - Марія Желєзнова).

Семененко є колишнім директором і співвласником ТОВ «Стройград», ТОВ «Стройград-Каскад». «Стройград» був ліквідований при приєднанні в 2012 році (наступник - московське ТОВ «Технопарк»), «Стройград-Каскад» - при приєднанні в січні 2016 року, наступник - ТОВ «Промдрев-СТ» з Приморського краю. «Промдрев-СТ» належить, в свою чергу, казанському ТОВ «УК« Схід », засновники якої - ТОВ« МФО «Карат-Фінанс» та ТОВ «МФО« Сказано-зроблено ».

Зараз Семененко є засновником і директором декількох компаній, розташованих в Казані на вулиці Волкова, 60/12. Так, він є директором ТОВ «Інвестиційні рішення», директором і співвласником ТОВ «Капіталінвестстрой», співвласником ТОВ «УК Волкова, 60/12». Також є співзасновником ТСЖ «Чехова, 53» і «Айвазовського, 3».

ТОВ «ВКФ« Технобуд »

ТОВ «ВКФ« Технобуд »зареєстровано в квартирі на вулиці Жуковського в березні 2014 року. Директор і засновник - Олександр Миронов. Зараз він є засновником ще двох компаній - ТОВ «ПБ Технобуд» (33%), ТОВ «Альфа» (100%).

У «Технобуд» засновники, крім Миронова, - Світлана Гайда (раніше - директор і співвласник ТОВ «Цемсервіс») і Ніна Бичкова.

Раніше Миронов володів 39,94% ТОВ «Технологія» - раніше компанією також володіли Альбіна Гумерова, Олег Куликов. Миронов, крім того, був директором ЗАТ «Форкс» (засновники - Наїл Міріханов, Рафік Галіулліна, Рафаиль Кулі).

Автор: Максим Матвєєв, Гуландам Запіпова

Ну, а що інше він ще буде стверджувати ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online