Пожежна безпека в садівничих товариствах »Консультації з пожежної безпеки в С-Пб і Льон. області

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не було б пожежної безпеки,
да пожежна небезпека допомогла
(жартую)

Пожежна небезпека в нашому місті в графічному розумінні - хвилеподібно. Піковими місяцями вважаються лютий, травень, вересень і грудень. Затишшя від травня до вересня пов'язано з тим, що городяни на літній період мігрують в область: хто на село до бабусі, хто по туристичним таборів, хтось освоює ІЖС, а більшість пітерців і ленінградців трудяться і відпочивають на своїх сотках землі в колективних садівничих товариствах. Ось саме тут в садівництві і відбувається дотримання закону рівноваги в природі - в місті менше пожеж, а в садівництві - більше.

За це літо я відвідав і пересічені місцевості в селах, і наділи в садівництві, і довелося випити неприємного коктейлю з духоти і смогу в місті. Не знаю, що більше мене надихає на ці твори, літній сезон закінчується. Як кажуть - ложка до обіду хороша, але точно знаю я - краще пізно, ніж ніколи.

Перший і найбільш важливе питання моральності особистості. Не нашкодь собі і оточуючим, не роби у себе, собі і ближньому те, що не побажаєш, щоб зробили тобі. Дотримання елементарних правил пожежної безпеки гарантує безпечний відпочинок вам і тим, хто навколо Вас.

Друге питання - технічний. Якщо раптом сталося нещастя, чи зможете ви надати плідну дію в боротьбі з вогнем? Чи є у вас відповідні знання і первинні засоби пожежогасіння? На дружній чи нозі з поняттям про профілактику?

Третє питання - юридичний. Не знання не звільняє від відповідальності. Зневага до закону породжує анархію і відкинули люди індивідуума від соціуму.

Тепер дозволю собі відповіді на ці питання.

Почну з юридичної. Садівниче товариство є зареєстрованим юридичною особою, а значить воно, а також члени товариства, громадяни РФ, іноземні громадяни, особи без громадянства, перебуваючи на території садівничого товариства і за межами його, зобов'язані дотримуватися, застосовувати і виконувати вимоги Правил пожежної безпеки в Російській Федерації. За порушення яких, винні несуть відповідальність відповідно до законодавства РФ - притягнення до адміністративної відповідальності, передбачене статтею 20.4 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

На додаток, хочу вжити слова заступника начальника управління Державного пожежного нагляду ГУ МНС Росії по Санкт-Петербургу Юрія Блохіна, який сказав, що в разі порушення вимог ПБ юридичною особою (Садівничим товариством) можливе залучення до адміністративної відповідальності - від штрафу до призупинення діяльності. Він також зазначив, що прийняти рішення про накладення стягнення вигляді призупинення діяльності може тільки суд, і до теперішнього часу остання міра не застосовувалася, оскільки «все усвідомлюють, який соціальний вибух це може викликати».

Тепер згадаю класика - «а судді хто?». Скласти адміністративний протокол про адміністративне порушення має право лише наділений правами державного інспектора з пожежного нагляду. Санкт-Петербург щорічно надає Ленінградської області практичну допомогу і виділяє для роботи з садоводческими товариствами найбільш підготовлені кадри ДПН (інспекторів державного пожежного нагляду). Ваш покірний слуга свого часу також був в їх числі, надавав допомогу у Всеволожську районі селище Сосново. З моєї пам'яті - далеко не всі голови садівництва брали приписи до виконання з вдячністю. Ну да Бог їм суддя.

Кількість садівничих товариств з року в рік безперервно зростає. Кількість державних інспекторів, які здійснюють заходи з нагляду за дотриманням вимог пожежної безпеки в садівництві, мізерно мало. У кращому випадку, один візит інспектора в два, а то і в три роки на садівництво. До кожного садівництва поставити пастуха держава не може. Політика адміністративного батога неактуальна.

Розглянемо вирішення технічних питань.

Пожежна безпека садівництва закладається спочатку при організації планування самого садівництва. Тут треба враховувати: відстань до найближчої пожежної частини, розбиття всієї території на протипожежні зони, дороги і проїзди до вододжерел.

Пожежна безпека садівничого (дачного) об'єднання закладається при розробці генерального плану або схеми ділянок, які увійшли в об'єднання. При цьому передбачають площі та будівлі загального користування, до яких належать: сторожка з правлінням об'єднання, магазин змішаної торгівлі, будівлі та споруди для зберігання засобів пожежогасіння, майданчики для сміттєзбірників, майданчик для стоянки автомобілів при в'їзді на територію садівничого об'єднання. Причому, приміщення для зберігання переносної мотопомпи та протипожежного інвентарю повинно мати площу не менше 10м2, а стіни виконані з негорючих матеріалів.

За кількістю ділянок в об'єднанні садівництва підрозділяються на малі, середні та великі. Мінімально необхідний склад будівель, споруд, майданчиків загального користування

Об'єкти Питомі розміри земельних ділянок, м2 на 1 садову ділянку, на території садівничих (дачних) об'єднань з числом ділянок 15-100 (малі) 101-300 середні 301 і більше (великі) Сторожка з правлінням об'єднання 1-0,7 0,7 -0,5 0,4-0,4 Магазин змішаної торгівлі 2-0,5 0,5-0,2 0,2 ​​і менш Будинки й споруди для зберігання засобів пожежогасіння 0,5 0,4 0,35 Майданчики для сміттєзбірників 0,1 0,1 0,1 Майданчик для стоянки автомобілів при в'їзді на територію садівничого об'єднання 0,9 0,9-0,4 0,4 ​​і менше

Для в'їзду на територію садівництво великогабаритної пожежної техніки необхідно передбачати ворота завширшки не менше 4,5 метра з хвірткою шириною не менше 1 метр. При числі понад 50 ділянок в садівництві таких воріт повинно бути не менше двох.

Жёстскіе вимоги будівельних норм пред'являються до транспортної розв'язки всередині садівничого об'єднання. Ширина вулиць повинна бути не менше 15 м, ширина проїздів - 9м, мінімальний радіус заокруглення краю проїжджої частини - 6м. Ширина проїжджої частини вулиць і проїздів приймається для вулиць - не менше 7м, для проїздів - не менше 3,5 м. Допускаються тупикові проїзди довжиною не перевищує 150м. При цьому тупик забезпечується разворотной майданчиком розміром не менше 12 x 12 м. Використання разворотной майданчики для стоянки автомобілів не допускається.

На проїздах слід передбачати роз'їзні майданчики завдовжки не менше 15 м і шириною не менше 7м, включаючи ширину проїжджої частини. Відстань між роз'їзними майданчиками, а також між роз'їзними майданчиками і перехрестями має бути не більше 200 м.

На території садівничого (дачного) об'єднання повинен забезпечуватися під'їзд пожежної техніки до всіх садовим ділянкам, об'єднаним в групи, і об'єктам загального користування. Ширина проїжджої частини вулиць повинна бути не менше 7 метрів, проїздів - не менше 3,5 метра.

До річок і водойм повинна бути передбачена можливість під'їзду для забору води пожежною технікою. Конструкція дорожнього одягу проїздів для пожежної техніки повинна бути розрахована на навантаження від пожежних автомобілів.

Погодьтеся, буде дуже зручно при в'їзді на територію садівництва вивісити план садівництва із зазначенням назв вулиць і проїздів, нумерація ділянок, пожежних водойм, громадських майданчиків і будівель, а на перехрестях вулиць і проїздів позначати їх назви. Такі плани сприяють оперативності в русі спецслужб і ваші гості не заблукають.

Розміщення будівель і споруд на території садівництва необхідно з дотриманням протипожежних відстаней і розривів між ними. Будинки і споруди загального користування повинні відстояти від кордонів садових (дачних) ділянок не менше ніж на 4 м.

На судовому (дачній) ділянці можуть зводитися житловий будинок, господарські будівлі та споруди, в тому числі - споруди для утримання дрібної худоби і птиці, теплиці та інші споруди з утепленою грунтом, споруда для зберігання інвентарю, літня кухня, баня, душ, гараж для автомобіля. Протипожежні відстані між будівлями і спорудами в межах одного садового ділянки не нормуються.

Допускається групувати і блокувати житлові будови (або будинку) на двох сусідніх ділянках при однорядною забудові і на чотирьох сусідніх ділянках при дворядної забудови. При цьому протипожежні відстані між житловими будівлями (або будинками) в кожній групі не нормуються, а мінімальні відстані між крайніми житловими будівлями (або будинками) груп приймаються по тій же таблиці.

Матеріал несучих і огороджувальних конструкцій будівлі Відстані, м А Б В А Камінь, бетон, залізобетон та інші негорючі матеріали 6 8 10 Б Те ж з дерев'яними перекриттями та покриттями, захищеними негорючими і важкогорючими матеріалами 8 8 10 У Деревина, каркасні огороджувальні конструкції з негорючих , важкогорючих та горючих матеріалів 10 10 15

Території садівничих (дачних) об'єднань повинні бути забезпечені протипожежним водопостачанням шляхом підключення до зовнішніх водопровідних мереж або шляхом влаштування протипожежних водоймищ чи резервуарів
Території садівничих (дачних) об'єднань повинні бути забезпечені протипожежним водопостачанням шляхом підключення до зовнішніх водопровідних мереж або шляхом влаштування протипожежних водоймищ чи резервуарів. На зовнішніх водопровідних мережах через кожні 100 м слід встановлювати з'єднувальні головки для забору води пожежними машинами. Водонапірні башти повинні бути обладнані пристроями (сполучними головками і т.п.) для забору води пожежними машинами.

Для забезпечення пожежогасіння на території загального користування садівницького (дачного) об'єднання повинні передбачатися протипожежні водойми або резервуари місткістю, м3, при числі ділянок: до 300 - не менше 25, понад 300 - не менше 60. Водойми належить обладнати пірсами (майданчиками для установки пожежної техніки з можливістю забору води насосами і організацією під'їзду не менше двох пожежних автомобілів). Кількість водойм (резервуарів) і їх розташування визначається розрахунковим методом виходячи з радіуса обслуговування кожного водоймища в 200 метрів.

У протипожежних цілях садівничі (дачні) об'єднання, що включають до 300 садових ділянок, повинні мати переносну мотопомпу; при числі ділянок від 301 до 1000 - причіпну мотопомпу; при числі ділянок понад 1000 - не менше двох причіпних мотопомп. Для зберігання мотопомп обов'язково будівництво спеціального приміщення.

Газопостачання будинків може бути від газобалонних установок скрапленого газу, від резервуарних установок зі зрідженим газом або від газових мереж. Балони із зрідженим газом слід зберігати на проміжному складі газових балонів, розташованому на території загального користування. Зберігання балонів на садових (дачних) ділянках не допускається.

Балони ємністю понад 12 л для постачання газом кухонних та інших плит повинні розташовуватися в прибудові з негорючого матеріалу або в металевому ящику у глухого ділянки зовнішньої стіни не ближче 5 м від входу в будівлю. На кухні, згідно з вимогами НПБ 106 допускається встановлювати балон з горючим газом ємністю не більше 12 л.

Мережі електропостачання на території садівничого (дачного) об'єднання слід передбачати повітряними лініями. Забороняється проведення повітряних ліній безпосередньо над ділянками, крім індивідуальної підводки. Електрообладнання і захист від блискавки будинків і господарських будівель слід проектувати відповідно до вимог Правил улаштування електроустановок (ПУЕ), РД 34.21.122, ВСН 59 і НПБ 106.

Активу садівництва буде корисним продумати, як сповіщати членів садівництва, які перебувають на території об'єднання, про яка виникла спалах, (пожежі), а також як забезпечити виклик протипожежної служби. Пропоную старий дідівський спосіб - підвісити рельсу або дзвін на центральній площі. Удари молота об рейку привернуть увагу садівників і гарантовано зберуть не тільки роззяв, а й активних помічників в боротьбі з пожежею. Приміщення сторожки має бути забезпечене телефонним або радіо зв'язком з найближчим населеним пунктом, що дозволяє здійснювати виклик невідкладної медичної допомоги, пожежної, міліцейської і аварійних служб.

Організація пожежних постів з первинними засобами пожежогасіння та шанцевий інструментом, а також призначення відповідальних за вулиці або квартали, організація комісії з профілактики - неодмінно зроблять благотворний вплив в правому справі щодо забезпечення пожежної безпеки.

Мітки: водопостачання , дача , мотопомпа , пост , проїзди , Садівництво

Якщо раптом сталося нещастя, чи зможете ви надати плідну дію в боротьбі з вогнем?
Чи є у вас відповідні знання і первинні засоби пожежогасіння?
На дружній чи нозі з поняттям про профілактику?
Тепер згадаю класика - «а судді хто?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online