Інструкція Про заходи пожежної безпеки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ІНСТРУКЦІЯ ПРО ЗАХОДИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКА В СНТ Флора

ІНСТРУКЦІЯ ПРО ЗАХОДИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКА В СНТ Флора.

Основні вимоги пожежної безпеки.

1. Загальні положення

Ця інструкція розроблена на основі нормативних документів з пожежної безпеки, встановлює основні вимоги пожежної безпеки для окремих дач, садівницьких товариств та є обов'язковими для виконання правліннями товариств і власниками садових ділянок і дач.

Вимоги пожежної безпеки для розміщених на території садівничих товариств складських приміщень, індивідуальних гаражів та ін. Визначаються відповідними правилами та інструкціями.

Правління СНТ організовує вивчення членами товариств цієї інструкції і контроль за її дотриманням, а також виконання технічних і організаційних заходів, спрямованих на забезпечення пожежної безпеки садових ділянок і дач.

Члени садівничих товариств, а також власники дач зобов'язані знати і дотримуватися вимог цієї інструкції.

Відповідальність за дотримання пожежної безпеки на території товариств, в будівлях і спорудах громадського користування покладається на їх голів, а на ділянках з розташованими на них будівлями - на членів товариств і власників дач.

2. Голова правління зобов'язаний:

Розробити інструкцію про заходи пожежної безпеки; організувати проведення інструктажу про заходи пожежної безпеки з членами товариства під розпис. Забезпечити вивчення та виконання цієї інструкції всіма власниками ділянок, членами товариства.

Забезпечити своєчасну очистку території СНТ від сміття, опалого листя, сухої трави.

Періодично не менше 2 разів на квартал перевіряти: зміст пожежної безпеки садових ділянок, протипожежного водопостачання, порядок несення служб сторожами, справність засобів зв'язку і оповіщення. Забезпечити наявність і справність на території СОТ первинних засобів пожежогасіння. Вживати заходів до усунення виявлених порушень.

Передбачити не менше двох в'їздів на територію СНТ з шириною воріт не менше 4,5 м. Забезпечити безперешкодний під'їзд і в'їзд спеціальної техніки на територію садового товариства через ці ворота.

Стежити за справністю доріг на території товариства, своєчасно проводити очищення від снігу основних проїздів і доріжок, а також під'їздів до пожежних водоймищ. Забезпечити під'їзди до будівель, споруд і пожежних водойм вільними. Не допускати захаращення основних проїздів і проїжджої частини доріжок.

Забезпечити СНТ для цілей пожежогасіння переносний (перевізний) пожежною мотопомпою. Передбачити наявність приміщення для зберігання переносної мотопомпи та протипожежного інвентарю з площею не менше 10 м2 з вогнетривкими стінами.

Забезпечити СНТ запасом води (пожежна водойма) для цілей пожежогасіння обсягом не менше 25м3. Виконати у пожежного водоймища під'їзд з майданчиком (пірсом) розмірами 12 х 12 м. Встановити відповідні покажчики у вододжерел, а так само у напрямку руху до них.

Встановити для кожного садового ділянки протипожежний інвентар, з яким члени товариств повинні прибувати на гасіння пожежі за сигналами пожежної сирени.

Забезпечити своєчасне проведення профілактичних оглядів і планово-попереджувальний ремонт електроустановок, своєчасне усунення порушень «Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів», що можуть призвести до пожеж і загорянь.

3. Члени садівничих товариств, власники садових ділянок і дач зобов'язані:

Знати і дотримуватися правил пожежної безпеки на ділянках, в будинках, господарських будівлях.

Забезпечити своєчасну очистку ділянок від сміття, опалого листя, сухої трави, спилювання дикорослих дерев і кущів.

Розташовувати тимчасові будівлі (вагончики, контейнери, хоз.постройки) від інших будівель і споруд на відстані не менше 5 м.

Не допускати розведення багать, спалювання відходів на відстані ближче 15 м від будівель і споруд.

Не допускати зберігання в дачних будинках ЛЗР і ГР в обсязі понад 10 л, а так само зберігання балонів з горючими газами.

Встановити газові балони для постачання газом побутових газових приладів поза будівлями в прибудовах, шафах, що виготовлені з негорючих матеріалів, встановлених у глухого простінка стіни на відстані не ближче 5 м від входу в будівлю.

Забезпечити при закритті дач і садових будиночків на тривалий час знеструмлення електромережі, щільне закриття вентилів балонів з газом. Забезпечити кожну ділянку (будова) ємністю (бочкою) з водою або вогнегасником.

Мати в постійній готовності засоби пожежогасіння (бочку з водою і відро), а також інвентар, з яким вони повинні бути на гасіння пожежі.

Утримувати в справному стані електричні, електропобутові, газові та гасові прилади, печі і будьте обережні при їх експлуатації.

Не залишати без нагляду увімкнені в мережу електропобутові прилади, палаючі газові плитки, керогази, гасниці, самі печі і не доручати нагляд за ними малолітнім дітям. Строго припиняти пустощі дітей з вогнем.

При виникненні пожежі викликати пожежну охорону і вжити заходів до гасіння пожежі первинними засобами.

Правліннями в кожному садівничому товаристві, ДСК з урахуванням фінансових можливостей організовується пожежно-сторожова охорона (ПСО), в кооперативах з кількістю ділянок до 300 обов'язки начальника ПСО можуть покладатися на одного з членів правління.

Бойовий пожежний розрахунок ПСО комплектується на добровільних засадах з числа членів кооперативу, на яких покладається підтримання в працездатному стані засобів пожежогасіння та ліквідації виникаючих пожеж.

У садівничому товаристві і ДСК повинен бути визначений порядок збору членів ПСО, пожежного бойового розрахунку на випадок пожежі.

У пожежонебезпечний період в садівничих товариствах і ДСК, розташованих в хвойних лісових масивах, на торфовищах і колишніх торфорозробках, встановлюється патрулювання членів кооперативу або товариств.

Голови правлінь і члени садівничих товариств і ДСК, винні в порушенні цієї інструкції незалежно від характеру порушення і їх наслідків, несуть відповідальність у встановленому законом порядку.

4. Основні вимоги пожежної безпеки

4.1. Утримання території.

Територія садівничого товариства, ДСК, садових ділянок і дач повинна постійно утримуватися в чистоті і систематично очищатися від сміття та інших відходів.

Дороги, що ведуть до садівничим товариствам і ДСК, повинні мати тверде покриття. Проїзди і під'їзди до садових ділянках, дачах і пожежних вододжерел повинні бути завжди вільними.

Протипожежні розриви між будівлями забороняється використовувати для складування горючих матеріалів.

Садові товариства і ДСК повинні мати пожежні водойми місткістю не менше 25 кубічних метрів. Водонапірні вежі на території ДСК і садівничих товариств повинні мати пристосування для забору води пожежними автомобілями.

4.2. На території садівницьких товариств та ДСК повинні бути:

звукові сигнали (дзвін, рейок і т.п.) для оповіщення людей на випадок виникнення пожежі.

біля в'їзду на територію садівничого товариства покажчик з найменуванням товариства і план-схема розташування природних і штучних вододжерел (водонапірних веж).

4.3. На території товариств і ДСК забороняється:

Розводити багаття і викидати незагашене вугілля поблизу будівель.

Організовувати звалища горючих відходів.

4.4. Зміст дач, будинків, підсобних будівель і споруд загального користування.

Вікна горищ повинні бути засклені і закриті.

На дачах і в садових будиночках забороняється:

Зберігати більше 10 л легкозаймистих і горючих рідин. Зберігання ЛЗР та ГР дозволяється в хозблок в металевій щільно закривається тарі.

Виробляти електрогазозварювальні роботи без попереднього очищення місця зварювання від горючих матеріалів і без забезпечення місця зварювальних робіт первинними засобами пожежогасіння. Після завершення зварювальних робіт необхідно ретельно перевірити прилеглі до місця їх проведення конструкції, предмети, щоб виключити можливість їх загоряння, організувати чергування.

Заправляти гасниці, примуси і керогази бензином і тракторним гасом, а також застосовувати для освітлення відкритий вогонь при заправці цих приладів.

Курити і користуватися відкритим вогнем на горищі, а також в місцях зберігання горючих матеріалів (комор, підсобних і т.п. приміщеннях).

У разі виявлення запаху газу необхідно перекрити газові комунікації і провітрити приміщення. При цьому забороняється користуватися відкритим вогнем, запалювати світло, включати електроприлади.

Газові балони ємністю понад 10 літрів повинні бути розташовані в вогнетривкій шафі біля зовнішньої стіни.

5. Електроустановки, електричні мережі і освітлення

Електроустановки і електричні мережі в будинках і підсобних будівлях повинні відповідати вимогам діючих правил технічної експлуатації електроустановок споживачів «Правил улаштування електроустановок».

У кожному садівничому товаристві і ДСК зі складу правління повинна бути призначена особа, що забезпечує контроль за експлуатацією і технічним станом електроустановок та електромереж на території кооперативу і товариства.

Монтаж електроустановок та електромереж повинні виконувати лише кваліфіковані особами (електромонтерами).

Всі електроустановки повинні мати захист від струмів короткого замикання та інших відхилення від нормальних режимів, що можуть призвести до пожеж і загорянь.

Для відключення електричних мереж у разі пожежі на групу садових будиночків, квартал повинні бути передбачені відключають апарати.

5.1. При експлуатації електроустановок забороняється:

Користуватися електропроводкою з пошкодженою ізоляцією та несправними електроприладами, застосовувати електронагрівальні прилади без спеціальних вогнетривких підставок.

Прокладати плоскі електропроводи з пластмасовою ізоляцією в не опалювальних приміщеннях і по згорає обладнання без азбестового підкладки.

Зав'язувати електропроводи, відтягувати електролампи за допомогою мотузок і ниток, підвішувати абажури і люстри на електричних проводах, обгортати лампочки папером або тканиною (ниткою).

Користуватися тимчасово прокладеними ділянками електропроводки (времянки).

При закритті дач і садових будиночків на тривалий час електромережа повинна бути знеструмлена на вводі.

Настінні гасові лампи повинні мати металеві відбивачі і надійне кріплення. Відстань від ковпака над лампою або кришки ліхтаря до сгораемого або важко згорає стелі повинна бути не менше 70 см, а від лампи або ліхтаря до горючих або важкогорючих стін - не менше 20 см.

6. Опалення

У садових будиночках допускається експлуатація печей тільки на твердому паливі.

Перед початком опалювального сезону всі печі повинні бути ретельно перевірені та відремонтовані. Несправні печі, каміни і димоходи не повинні допускатися до експлуатації.

Для відводу диму слід застосовувати строго вертикальні димарі без уступів. Товщина стінок димових каналів з цегли повинна бути не менше 120 мм.

Для захисту підлоги, стін і перегородок від загоряння слід передбачати:

на згоряють і важко згорає підлозі під топкової дверцятами металевий лист розміром 0,7 х 0,5 м, довгою стороною уздовж печі;
ізоляцію спалимої стіни або перегородки, що примикає кутом до фронту печі, штукатуркою товщиною 25 мм по металевій сітці або металевим листом по азбестовому картону товщиною 8 мм, на висоту від підлоги до рівня 0,25 см вище верху топкової дверки.
Під каркасними печами і кухонними плитами на металевих ніжках на згорає підлозі необхідно передбачати укладення азбестового картону товщиною 10 мм і листа покрівельної сталі. Висота металевих ніжок у печей повинна бути не менше 100 мм.

Відстань від паливного отвору печі від меблів, ліжка та інших горючих предметів повинна бути не менше 1,25 м.

У місцях перетину димаря (димоходу) горючих або важкогорючих конструкцій повинні встановлюватися оброблення. Відстань від внутрішньої поверхні димового каналу до горючих конструкцій має бути не менше 38 см, до важкогорючих - 25 см. На горищах димові труби повинні бути побілені.

Поверхня опалювальних приладів і димоходів повинні систематично очищатися від пилу та інших горючих відходів.

6.1. забороняється:

Користуватися печами, камінами, що мають тріщини, несправні дверцята, недостатні оброблення від димових труб до дерев'яних конструкцій стін, перегородок і перекриттів.

Застосовувати для розпалювання печей бензин, гас і інші легкозаймисті рідини.

Перегартовувати печі, а також сушити дрова, одяг та інші матеріали на печах і біля них.

Топити вугіллям печі, не пристосовані для цього.

Встановлювати печі в мансардних приміщеннях.

Встановлювати на димових трубах парасолі і дефектори.

Застосовувати для топки печей дрова, довжина яких перевищує розміри топливника, топити печі з відкритими дверцятами.

Топка печей в літній пожежонебезпечних період.

Використовувати для димових труб керамічні, азбестоцементні й металеві труби.

7. Засоби пожежогасіння

На території садівницьких товариств та ДСК повинні бути запаси води для цілей пожежогасіння. У вододжерел, призначених для цілей пожежогасіння, повинні бути обладнані майданчики для установки пожежних автомобілів і мотопомп.

Пожежні гідранти і резервуари на зимовий період часу повинні утеплятися, а водойми обладнуватися незамерзаючими ополонками.

Ці кооперативи з кількістю ділянок до 300 для цілей пожежогасіння повинні мати переносну мотопомпу, з кількістю ділянок від 300 до 1000 - причіпну мотопомпу, з кількістю понад 1000 - не менше двох причіпних мотопомп. Для їх зберігання повинно бути побудовано спеціальне приміщення. Відповідно до вимог Федерального закону від 22 липня 2008 р N 123-ФЗ «Технічний регламент про вимоги пожежної безпеки» для забезпечення пожежогасіння на території загального користування садівницького, городницького і дачного некомерційного об'єднання громадян повинні передбачатися протипожежні водойми або резервуари місткістю не менше 25 кубічних метрів при числі ділянок до 300 і не менше 60 кубічних метрів при числі ділянок понад 300 (кожен з майданчиками для установки пожежної техніки, з можливістю забору води насосами і організацією під'їзду не менше 2 пожежних автомобілів).

На території кооперативу повинні бути встановлені пожежні пости - щити з набором протипожежного інвентарю (вогнегасники, відра, бочки з водою, лопати і т.п.) з розрахунку один пост на кожні 20 ділянок. З настанням мінусової температури вогнегасники слід розміщувати в опалювальних приміщеннях.

На системах водопроводу (діаметром 100 і більше мм), які використовуються в літній час, повинні бути передбачені на кожні 120 м пристосування для забору води пожежною технікою в разі пожежі.

8. Дії на випадок пожежі

Члени садівничого товариства, ДСК при виявленні пожежі зобов'язані:

негайно підняти пожежну тривогу, повідомити в пожежну охорону з вказівкою точної адреси пожежі, зібрати ПСО;
до прибуття пожежної допомоги вжити заходів до евакуації людей і приступити до гасіння пожежі.
У ліквідації пожежі зобов'язані брати участь всі члени товариства, ДСК і повнолітні члени їх сімей.

Після прибуття підрозділів пожежної охорони і до повної ліквідації пожежі члени правління і ПСО надходять в розпорядження старшого керівника підрозділу пожежної охорони.

Після ліквідації пожежі правління зобов'язане забезпечити охорону місця пожежі. Голова правління (інший член правління або заміщає голови) зобов'язаний протягом доби повідомити про те, що сталося пожежі в місцевий орган державного пожежного нагляду, а щодо застрахованих будівель в страхову компанію.

Кожен факт того, що сталося пожежі повинен бути розглянутий на загальних зборах з обговоренням обставин виникнення і розвитку пожежі з прийняттям необхідних профілактичних заходів.

Примітка:

У сторожа садівничого товариства, ДСК повинна бути вивішена табличка із зазначенням точної адреси місцезнаходження двох найближчих телефонів та адресою найближчої пожежної частини або ДПД з виїзною пожежною технікою. Сторож повинен бути забезпечений телефоном стільникового мобільного зв'язку. Виклик пожежної охорони через стільникового оператора здійснюється за номером «112».

Пожежні вимоги до садових товариствах (Норми пожежної безпеки в СНТ)

(За матеріалами сайту МНС РФ mchs.gov.ru)
1. Організація території садівничого (дачного) об'єднання здійснюється відповідно до затвердженого Адміністрацією місцевого самоврядування проектом планування і забудови території садівничого (дачного) об'єднання, що є юридичним документом, обов'язковим для виконання всіма учасниками освоєння і забудови території садівничого об'єднання.

2. Відстань від забудови на території садівничих (дачних) об'єднань до лісових масивів має бути не менше 15 м.

3. Територія садівничого (дачного) об'єднання повинна бути з'єднана під'їзною дорогою з автомобільною дорогою загального користування.

4. На території садівничого (дачного) об'єднання з числом ділянок до 50 слід передбачати один в'їзд, більше 50 - додатково передбачається один і більше в'їздів. Ширина воріт повинна бути не менше 4,5 м.

5. Ширина проїзної частини вулиць і проїздів приймається: для вулиць -не менее7,0 м, для проїздів - не менше 3,5 м. Мінімальний радіус поворота- 6,5 м. Мінімальний радіус заокруглення проїжджої частини - 6,0 м.

6. На проїздах слід передбачати роз'їзні майданчики завдовжки не менше 15 м і шириною не менше 7 м. Відстань між роз'їзними площадками повинна бути не більше 200 м. Максимальна довжина тупикового проїзду не повинна перевищувати 150м. Тупикові проїзди забезпечуються розворотне майданчиками розміром не менше 12 × 12 м.

7. Дороги, проїзди, під'їзди до будівель, споруд, вододжерела, передбаченим для цілей пожежогасіння, повинні бути завжди вільними для проїзду пожежної техніки, міститися в справному стані, в зимовий час очищатися від снігу та льоду.

8. Для забезпечення пожежогасіння на території садівничого (дачного) об'єднання повинні передбачатися протипожежні водойми або резервуари ємністю при числі ділянок до 300 - не менше 25 м2, понад 300-не менше 60 м2 кожна з майданчиками для установки пожежної техніки, з можливістю забору води насосами і організацією під'їзду не менше двох пожежних автомобілів. Кількість водойм (резервуарів) і їх розташування визначається з умови радіусу обслуговування одного резервуара 200 м, але не менше двох (СНиП 2.04.02-84 *). Садівничі об'єднання, що включають до 300 садових ділянок, в протипожежних цілях повинні мати переносну мотопомпу; при чіслі ділянок від 301 до 1000 - прічіпну мотопомпу; при числі ділянок понад 1000 - не менше двох причіпних мотопомпи. Для зберігання мотопомп обов'язково будівництво спеціального приміщення.

9. На території садівничих (дачних) об'єднань і за її межами забороняється організовувати звалища відходів. Забороняється розведення багать, спалювання відходів в межах встановлених норм проектування протипожежних відстаней, але не ближче 50 метрів до будівель і споруд.

10. Протипожежні відстані між житловими будівлями (будинками), розташованими на сусідніх ділянках, в залежності від матеріалу несучих і огороджувальних конструкцій, приймаються відповідно до табл.1.

11. Територія садівничого товариства повинна мати зовнішнє освітлення в темний час доби для швидкого знаходження вододжерел, передбачених для цілей пожежогасіння, пожежного інвентарю. Місця розміщення (знаходження) коштів пожежної безпеки повинні бути позначені знаками пожежної безпеки (покажчики вододжерел, пожежних щитів), в тому числі знаком пожежної безпеки «Не захаращувати».

12. Території дачних і садівничих селищ повинні бути обладнані засобами звукової сигналізації для оповіщення людей у ​​разі виникнення пожежі, а також повинен бути визначений порядок виклику пожежної охорони.

13. Територія садівничого товариства в межах протипожежних відстаней, а також ділянки, що примикають до житлових будинків, повинні своєчасно очищуватися від горючих відходів, сміття, опалого листя, сухої трави і т.п.

Відстані від дороги:

Мінімальна відстань будинку від дороги по пожежним нормам

Що таке червона лінія?

Так схематично позначають лінію паркану навколо ділянки, який відокремлює ваші сотки від вулиці або проїзду.

Будинок або інше житлову будову (а) має перебувати від червоної лінії (б) (це лінія вашого забору) вулиць на відстані не менше ніж 5 метрів, від червоної лінії проїздів - не менше ніж на 3 метри. Відстань від господарської будівлі (с) до червоної лінії вулиць і проїздів повинна бути не менше 5 метрів.

Мінімальна відстань від кордонів сусідньої ділянки

Мінімальна відстань від кордонів сусідньої ділянки - пожежні норми

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online