Інспектор з охорони праці навчання

  1. Порядок роботи громадського інспектора

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автор: Ткаченко Павло Васильович

Порядок забезпечення безпеки праці на підприємстві - це складна багаторівнева система, в роботі якої беруть участь відразу кілька основних ланок:

  • фахівець або служба охорони праці в компанії;
  • фахівці ГИТ, які мають посвідчення інспектора з охорони праці;
  • співробітники інших державних органів, що виконують контрольно-наглядові, законодавчі та інші функції.

Крім цього, в компанії внутрішнім локальним нормативним документом може бути затверджена позиція громадського інспектора. У більшості випадків на цю позицію обирається діючий член профспілкової організації. Для того, щоб мати право займатися діяльністю в цьому напрямку, він повинен пройти програму навчання з охорони праці.

Положення або наказ про діяльність даної категорії співробітників на підприємстві може передбачати обов'язковий характер проходження курсів інспектора охорони праці. Таке навчання рекомендується проходити в спеціалізованій організації. Це дозволить підвищити ефективність освітніх заходів та забезпечити неупередженість щодо питань безпеки праці на підприємстві. За результатами проходження навчання співробітник повинен буде скласти кваліфікаційний іспит. При успішному його проходженні він отримає посвідчення з охорони праці громадської спрямованості.

Порядок роботи громадського інспектора

Порядок діяльності громадського інспектора у сфері безпеки трудової діяльності повністю визначається самим підприємством. Це пов'язано з тим, що на сьогоднішній день в російському законодавстві відсутні будь-які нормативні документи, які регламентують правила роботи такого фахівця. Зокрема, компанія самостійно встановлює:

  • необхідність і тривалість навчання з охорони праці;
  • правила видачі та використання посвідчення з охорони праці;
  • його повноваження, функції і обов'язки;
  • становище в посадовій ієрархії на підприємстві, підконтрольність і механізм звітності;
  • порядок виконання обов'язків і їх поєднання з основною трудовою діяльністю.

Найчастіше діяльність громадських інспекторів здійснюється спільно з фахівцем або службою охорони праці на добровільних засадах.

Вам може бути цікаво:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online