Чи зобов'язаний водій відкривати багажник? Як не стати жертвою свавілля?

  1. У чому відмінність між оглядом та проводити огляд?
  2. За яких умов може проводитися огляд?
  3. Що робити, якщо інспектор наполягає на огляді, або починає виробляти його без вашої згоди?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як правило, взаємодія чесного водія з співробітниками ДПС обмежується перевіркою посвідчення, страховки, паспорти автомобіля або інших документів . Але в деяких випадках інспектор може піти далі і попросити відкрити багажник. Непідкованих в юридичних аспектах водії часом починають покірно виконувати будь-які вимоги, не знаючи, що далеко не завжди це є правомірним. Так чи зобов'язаний водій відкривати багажник інспектору ДПС, і якщо так, то в яких випадках?

У чому відмінність між оглядом та проводити огляд?

У чому відмінність між оглядом та проводити огляд

Перш за все, кожному власнику транспортного засобу слід запам'ятати, що огляд автомобіля без складання протоколу є незаконним. Не всі водії розуміють різницю між оглядом та проводити огляд, ніж часом користуються співробітники дорожньої поліції. Відповідно до закону, огляд може проводитися тільки зовні автомобіля. Відповідь на питання, чи зобов'язаний водій відкривати багажник для огляду, однозначна - ні. Перевіряючий може заглянути в салон за допомогою бічних стекол і попросити вас відкрити капот з метою перевірки номера - але не більше того. Причиною для цього найчастіше служать реєстраційні формальності, такі як:

  • Звірка номера, значиться в ПТС , І маркування;
  • Виявлення технічну несправність автомобіля;
  • Здійснення спецоперацій;
  • Перевезення вантажу, невизначеного або невірно визначеного в документах.

Про незаконні модифікаціях дізнайтеся в іншій статті .

Перевірка вмісту вашого багажника вже проходить по розряду огляду. Не купуйтеся на «підміну понять»: інспектор може назвати свої дії звичайним оглядом, але при цьому наполягати на необхідності зазирнути всередину.

Такі дії є неправомірними: не існує жодного закону, що зобов'язує водія відкривати багажник по одному лише усною вимогою співробітників ДПС. Причому незалежно від того, зупинили вас на офіційному посту або на пустельній трасі.

За яких умов може проводитися огляд?

Для того, щоб вдатися до такого заходу, потрібні вагомі причини. Підставою для огляду можуть послужити лише адміністративні правопорушення з боку водія або пасажирів, або підозри в них. Приклади таки порушень - перевезення зброї, наркотичних речовин та іншого незаконного вантажу, використання автомобіля в злочинних цілях. Зрозуміло, подібні підозри мають бути обґрунтованими. Чи зобов'язаний водій відкривати багажник на вимогу співробітника ДПС в цьому випадку? Згідно зі статтею 27.9 КоАП, огляд може провадитись тільки при дотриманні наступних пунктів:

  • Пред'явлення інспектором своїх службових документів (рекомендується запам'ятати або записати дані співробітника).
  • Присутність двох або більше понятих. При цьому в якості свідків не можуть виступати інші співробітники ДПС або пасажири вашого салону. Це можуть бути лише незацікавлені особи, наприклад, водії інших автомобілів або перехожі.
  • Огляд повинен супроводжуватися складанням протоколу.
  • Огляд не може бути здійснений без особистої присутності водія.
  • Перевіряючий має право оглядати вміст багажника тільки візуально. Якщо необхідно пересунути якісь речі, що закривають огляд, він зобов'язаний звернутися до вас з відповідним проханням. Спроби щось самостійно перекладати або ритися в речах з боку інспектора є незаконними.

Спроби щось самостійно перекладати або ритися в речах з боку інспектора є незаконними

Пошук понятих і складання протоколу - справа виключно посадової особи, ви не зобов'язані цим займатися. Також необхідно пам'ятати: незалежно від того, чи зобов'язаний водій відкривати багажник, і чи дотримані всі формальності, інспектор не має права вимагати від вас показати вміст ваших особистих сумок, пакетів та кишень. Такі дії вже є обшуком, і можуть проводитися тільки при відповідній постанові суду.

Багато суперечок викликає питання, чи зобов'язаний водій відкривати багажник інспектору ДАІ, який вимагає продемонструвати аптечку або вогнегасник. Оскільки більшість автолюбителів тримають ці предмети в багажнику, така вимога є додатковим прийомом, щоб змусити водія його відкрити. Але статті, яка зобов'язує показувати інспектору ці предмети, не існує. Для того щоб вимога була виконана, співробітник зобов'язаний провести повну процедуру складання протоколу для огляду.

Що робити, якщо інспектор наполягає на огляді, або починає виробляти його без вашої згоди?

Перш за все, необхідно зберігати спокій. Не потрібно демонструвати свій страх або підлещуватися. Впевненість найкраще доводить, що ви прекрасно обізнані, чи зобов'язаний водій відкривати багажник на першу вимогу поліції, і приховувати вам нема чого. Але точно так само не варто і займати оборонну позицію, навіть коли мала місце неприкрите беззаконня і самоуправство. Коли справа дійде до судового розгляду, всі ваші агресивні дії в бік інспектора можуть переважити, і ви ризикуєте опинитися винним.

Що робити, якщо сталася аварія, читайте тут .

Якщо співробітник ДПС ігнорує ваші відсилання до законодавства, і починає огляд без протоколу і понятих, неодмінно зніміть весь процес на відео, або залучіть сторонніх свідків. Надалі, при зверненні до суду ці докази стануть ключовими. Перешкоджати йому при цьому не потрібно. Дані дії позначені в КоАП як «самоуправство», є кримінальним злочином і караються штрафом. Ви можете бути впевнені, що закон в цій ситуації на вашому боці.

У разі, коли інспектор не приступає до активних дій, а продовжує наполягати на тому, щоб ви самостійно відкрили багажник, і суперечка тягнеться довше 5 хвилин - ви знову вправі послатися на закон. Такі дії класифікуються як обмеження прав на користування автомобілем, і при тривалій ситуації ви маєте повне право зателефонувати в поліцію.

У чому відмінність між оглядом та проводити огляд?
За яких умов може проводитися огляд?
Що робити, якщо інспектор наполягає на огляді, або починає виробляти його без вашої згоди?
Так чи зобов'язаний водій відкривати багажник інспектору ДПС, і якщо так, то в яких випадках?
У чому відмінність між оглядом та проводити огляд?
За яких умов може проводитися огляд?
Чи зобов'язаний водій відкривати багажник на вимогу співробітника ДПС в цьому випадку?
Що робити, якщо інспектор наполягає на огляді, або починає виробляти його без вашої згоди?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online