Огляд рефінансування споживчих позик БВУ РК за лютий 2018 року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Огляд рефінансування споживчих позик БВУ РК за лютий 2018 року

Кредитний ринок в РК розвивається за рахунок позик фізичним особам. Після декількох років безперервного зростання, корпоративні позики в 2017 році зменшилися на 7,4% рік до року, і склали 8,2 трлн тг.

Роздрібні кредити, навпаки, в 2017 році показали стрімке зростання - відразу на 12,3% за рік, до 4,5 трлн тг. Частка позик фізосіб в позиковому портфелі збільшилася за рік з 31,4% до 35,7%.

Зростання портфеля позик фізособам обумовлений різким збільшенням обсягу споживчих кредитів - на 15,2% за рік, до 2,9 трлн тг. Частка споживчих кредитів від роздрібних позик склала за підсумками 2017 роки вже 64,4%, проти 62,8% роком раніше.

Примітно, що показники «чистоти» кредитних портфелів фізосіб - цілком прийнятні. Так, обсяг прострочення склав всього 8,4% для всіх роздрібних позик, і лише 7,3% - в сегменті споживчого кредитування.

В умовах перемикання банківського сектора на роздріб, посилюється не тільки конкуренція за нових позичальників, але і боротьба за вже залучених до кредитування клієнтів БВУ.

Рефінансування вже існуючих позик - дієвий спосіб привернути нових клієнтів, зберегти низькі показники прострочення в швидкозростаючою сфері споживчого кредитування, і при цьому забезпечити високі темпи зростання самого портфеля.

Всього рефінансування споживчих кредитів пропонують 12 БВУ з 32 на ринку РК. Однак лише 6 БВУ з них готові надати позики без забезпечення, найбільш доступні для клієнтів, що бажають знизити кредитне навантаження. Рефінансувати наявні кредити за більш вигідними ставками, і при цьому отримати додаткову позику можна вже лише у 5 банків, однак один з них працює тільки зі своїми клієнтами (в рамках зарплатних проектів або з пенсіонерами, які отримують через цей банк пенсію).

4 БВУ пропонують рефінансування кредитів всім надійним позичальникам без обмежень: Атфбанк, Нурбанк, Альфа-Банк і Qazkom.

Примітно, що в умовах зростаючої конкуренції сегмент рефінансу стає максимально клієнтоорієнтованим. Так, наприклад, Атфбанк пропонує за спеціальною акції в подарунок до 100 000 тенге, при рефінансуванні позики з терміном понад 36 місяців, і на суму понад 1,5 млн тг.

Максимальний термін позики в сегменті рефінансування - до 60 місяців у АТФбанка, Нурбанка і Qazkom, і 48 місяців - у Альфа-Банку і Нурбанка (для клієнтів від 21 до 23 років).

Найнижча ефективна ставка рефінансування на ринку у Qazkom - від 20,6%, слідом йде Атфбанк - від 21,8%.

Максимальна сума позики у всіх 4 БВУ - до 5 млн тг, однак у Нурбанка діє додаткове обмеження для клієнтів від 21 до 23 років - до 1 млн тг.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online