Податкові перевірки: види, терміни, що перевіряють

  1. Види податкових перевірок
  2. ВІДЕО: Відмінності виїзних і камеральних перевірок
  3. Камеральна податкова перевірка
  4. Терміни камеральної перевірки
  5. Що перевіряють контролери
  6. Які документи потрібні податківцям під час камералкі
  7. Камералка з ПДВ
  8. Відшкодування ПДВ з бюджету
  9. Чи є життя після камеральної перевірки
  10. Якщо ви не згодні з результатами
  11. ВІДЕО: Як оскаржити акт перевірки
  12. Ви нас не чекали ... а ми приїхали з виїзною перевіркою
  13. Терміни виїзної перевірки
  14. Призупинення виїзної перевірки
  15. виїмка документів
  16. Чого не варто робити під час виїзної перевірки
  17. додаткові заходи
  18. ВІДЕО: Допит свідків
  19. Участь співробітників внутрішніх справ
  20. що перевіряють
  21. Оформлення результатів податкової Перевірки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкові перевірки: до чого потрібно бути готовим, як вести себе і як опротестувати результати. Відповіді на ці питання і коментарі експертів читайте в статті.

Недотримання податкового законодавства є досить серйозним гріхом для платників податків у всьому світі. Тому не дивно, що податківці намагаються якомога суворіше стежити як за компаніями, так і за фізособами. Про те, як компанії підготуватися до податкової перевірки і що від неї очікувати, розповімо далі.

Скачайте корисні документи:

Чек-лист: чи готова ваша компанія до податкової перевірки Чек-лист: чи готова ваша компанія до податкової перевірки

Критерії, що викликають інтерес податкових органів Критерії, що викликають інтерес податкових органів

Способи ведення фінансово-господарської діяльності з високим податковим ризиком Способи ведення фінансово-господарської діяльності з високим податковим ризиком

Податкове навантаження за видами економічної діяльності Податкове навантаження за видами економічної діяльності

Рентабельність проданих товарів, продукції, робіт, послуг і рентабельність активів організацій за видами економічної діяльності Рентабельність проданих товарів, продукції, робіт, послуг і рентабельність активів організацій за видами економічної діяльності

Види податкових перевірок

Для початку варто розібратися, які перевірки бувають і як вони проводяться. Перший вид перевірок - з ним стикаються всі організації - камеральні. Він проводиться, так би мовити, в гостях, тобто «за місцем проживання» податкової інспекції. Але є і ще один вид податкової перевірки - виїзна. Його доводиться «пережити» тим фірмам, які привернули особливу увагу податківців. У цьому випадку фахівці приїжджають «на дім» до викликала у них підозру в ухиленні від сплати податків фірмі. Цей вид перевірки є більш докладним і, як правило, дозволяє виявити більше порушень. Розглянемо докладніше обидва види перевірок.

В цілому основні особливості цих двох видів перевірок представлені в таблиці.

Таблиця. Камеральна і виїзна податкова перевірка

Особливості

камеральна перевірка

Виїзна перевірка

Необхідно спеціальне рішення ФНС?

немає

да

термін

3 місяці

2 місяці, може бути продовжений макс. до 6 місяців

Місце проведення

Податковий орган

офіс фірми

Кількість перевірок на рік

Стільки, скільки разів подана декларація

не більше двох перевірок одних і тих же податків за один і той же період

Документ після перевірки

акт

довідка + акт

ВІДЕО: Відмінності виїзних і камеральних перевірок

Про те, чим відрізняються камеральні та виїзні перевірки, розповідає Єгор Батанов, партнер юридичної фірми "Савельєв, Батанов і партнери"

Поговоримо про це докладніше.

Камеральна податкова перевірка

Камеральна перевірка проводиться в податковій інспекції. Для цього платники податків повинні надати перевіряючому органу необхідні документи, насамперед декларацію, або особисто з'явившись з їх паперовими варіантами, або надіславши їх поштою, або, що зручно і економить час - в електронному вигляді

Терміни камеральної перевірки

Отже, в чому ж полягають тонкощі камеральної перевірки? Один з важливих моментів, який не можна упускати з уваги - це терміни. Законодавство виділяє на «камералку» три місяці, причому термін починається з моменту отримання декларації (а не пояснень до неї, як іноді помилково вважають).

Як відзначають експерти, обмеження в три місяці для камеральної перевірки дотримується далеко не завжди.

думка експертів

Олександр Голіков, партнер BGP Litigation Олександр Голіков, партнер BGP Litigation

Податковим законодавством не передбачено призупинення або продовження камеральної перевірки, на відміну від виїзної. А терміну в три місяці зазвичай недостатньо для проведення повного комплексу контрольних заходів, особливо при камеральній перевірці декларації з ПДВ до відшкодування ».

Лідія Чарікова, керівник практики податкового права Адвокатського бюро «Лінія права» Лідія Чарікова, керівник практики податкового права Адвокатського бюро «Лінія права»

Податковим кодексом не передбачено складання документа, що фіксує факт і дату завершення камеральної перевірки, тому після закінчення трьох місяців вона вважається закінченою. Можливість по продовженню терміну законодавством не передбачена. Однак є стара позиція Президії Вищого Арбітражного Суду (яку цитують арбітражні суди при розгляді справ про порушення терміну проведення камеральної перевірки), згідно з якою встановлений термін проведення не є пресекательним і його закінчення не перешкоджає встановленню фактів несплати податку та вжиття заходів щодо його примусового стягнення.

Іноді компанії, не без підстав запідозривши, що перевірка затягнулася, намагаються поскаржитися на дії податківців. Це, втім, не так легко зробити, відзначають експерти.

Читайте також:

Що перевіряють контролери

Інспекторів цікавить, перш за все, виручка компанії, її прибуток, що підлягають сплаті або вже сплачені податки. Важливий момент - зіставлення цих відомостей з середніми цифрами компаній з аналогічним видом комерційної діяльності. Показники виручки і т.п. порівнюються з раніше поданими дані за попередні роки. Крім того, перевіряючі з'ясовують, чому раптом податкова база знизилася, якщо таке сталося.

Які документи потрібні податківцям під час камералкі

Втім, бухгалтерії аудиту потрібно бути готовою до того, що їй доведеться надати не тільки декларацію. Згідно ст. 93 НК інспектори мають право запросити у компанії або її контрагента додаткові документи - наприклад, по конкретній операції. Непросто доведеться і інвестиційним товариствам - їм доведеться повідомити про учасників товариства, а також про те, яка частка майна і прибутку кому з них належить.

Камералка з ПДВ

Нещодавно (у 2015 році) до Податкового кодексу були посилюють зміни щодо декларування ПДВ (див. Також Небезпечні і безпечні схеми оптимізації ПДВ ). Тепер, щоб перевірити, чи правильно компанія вказує цей податок або занижує цифри, обгрунтовано чи розраховує на пільги, у неї можуть зажадати «первинку» і рахунки-фактури (можуть і у контрагентів запросити: не безпосередньо, а через їх податкові органи). Зрозуміло, це відбувається не кожен раз, а в тих випадках, коли податківці виявляють якісь суперечності даних. Це неприємно, оскільки в деклараціях нерідко зустрічаються похибки: при перенесенні даних з рахунку вказали не ті цифри (через неуважність або через помилки) - і ось, розбіжність декларації з цим документами в наявності. Втім, в цьому випадку будь-які кари компанії не загрожують: бухгалтеру потрібно просто представити оновлену декларацію протягом п'яти робочих днів. Те ж термін застосовний і до пояснень, які можуть запросити податківці.

думка експертів

Анатолій Нагієв, юрист «Національної юридичної служби» Анатолій Нагієв, юрист «Національної юридичної служби»

Якщо після перевірки коректності заповнення декларації ви не знайшли помилок, про це необхідно повідомити податковий орган, надавши пояснення, в яких потрібно правильно зафіксувати і обгрунтувати причини розбіжностей. Розумно зайняти проактивний позицію, а саме зв'язатися з контрагентом (якщо на момент перевірки він існує) і з'ясувати причини розбіжностей, сформувавши єдину позіцію.Прі цьому, якщо з'ясується, що винен контрагент, платнику податків нічого не загрожує. Згідно з чинним законодавством платник податків не повинен нести відповідальність за неправомірні дії контрагента і не зобов'язаний перевіряти його сумлінність.

Відшкодування ПДВ з бюджету

Ще складніше пройти «камералку», якщо компанія претендує на відшкодування ПДВ з бюджету. Це логічно, адже держава не готова просто так повертати гроші направо і наліво, тому буде максимально чіплятися. І ось тут фірмі доведеться чекати (непроханих) гостей: податківці на основі постанови, завіреного їх керівником, тепер мають право оглянути офіси та склади компанії і все, що в них знаходиться (включаючи, звісно ж, документи). Раніше такі заходи дозволялися лише при проведенні виїзних перевірок. Такий же малоприємний візит може чекати і тих, хто вказав занадто низьку суму ПДВ.

Треба також пам'ятати, що податкове відомство може враховувати не тільки «свежеподанние» декларації та інші документи, але ті, які компанія надала раніше. Крім того, перевіряючі можуть також запросити відомості різних держреєстрах. При необхідності вони мають право запросити експерта чи перекладача, а також допитати свідка.

Скачайте корисний документ:

Інструкція про порядок оскарження рішень податкової інспекції Інструкція про порядок оскарження рішень податкової інспекції

Чи є життя після камеральної перевірки

Отже, перевірка завершена. Що ж далі чекає компанію? Якщо порушень не виявлено - то нічого: головбух і фіндиректор можуть більш-менш розслабитися - до наступної перевірки.

Набагато гірше, якщо порушення все ж виявлені. Про це фірма-платник податків дізнається з акту, який складається протягом 10 робочих днів після того, як перевірка закінчилася. Потім протягом п'яти днів даний акт передають компанії, у якої є місяць, щоб спростувати результати перевірки. Керівництво перевіряючого органу зобов'язана вивчити заперечення за десять робочих днів і прийняти рішення: або платник податку буде покараний, або його аргументи цілком вагомі і його виправдовують.

Втім, з 2016 року покарання стали кілька ліберальніше: вперше проштрафилися малі і середні компанії штраф платити не будуть, їм «погрозять пальчиком», тобто винесуть попередження (КоАП, Стаття 4.1.1).

Якщо ви не згодні з результатами

Якщо керівництво фірми не погоджується з результатами перевірки, воно може оскаржити їх або в податковому органі вищого рівня, або в суді. Втім спочатку має сенс подати заперечення в ту саму податкову, яка і проводила перевірку. Спеціальна форма для їх подачі відсутній. «Заперечення можуть бути оформлені у формі протоколу або акта розбіжностей по акту камеральної податкової перевірки», - зазначив пан Нагієв. А ось якщо податкова наполягає на своїй правоті, тоді варто звертатися в більш високі інстанції.

«Рішення податкового органу може бути оскаржене в суді тільки після його оскарження у вищестоящому податковому органі», - попереджає пан Нагієв. Для апеляції до вищого органу у платника податків є місяць. Втім, за словами пана Голікова, «якщо цей строк пропущено, вже вступило в законну силу рішення можна оскаржити там же протягом року», а вже потім при необхідності йти в суд. Правда, поки суд та діло в прямому чи переносному значенні, виконати рішення податківців все ж доведеться. Уникнути цього можна лише одним способом: надати банківську гарантію (стаття 138 НК).

ВІДЕО: Як оскаржити акт перевірки

Про те, як отримати і оскаржити акт перевірки, дивіться на відео. Радить Єгор Батанов, партнер юридичної фірми "Савельєв, Батанов і партнери"

Ви нас не чекали ... а ми приїхали з виїзною перевіркою

У тих випадках, коли в декларації виявлені порушення / невідповідності, які компанія не може розумно пояснити або виправити, до неї «в гості» можуть прийти податківці. Це і називається виїзною перевіркою. Фактично це означає, що перевіряючі зваляться як сніг на голову: в законодавстві не вказано, що вони зобов'язані попереджати платника податків про початок перевірки. Для її старту достатньо рішення податкової інспекції за місцезнаходженням «підозрюваного» за підписом керівника або його заступника. Співробітники податкового органу можуть потрапити на територію об'єкта аудиту, пред'явивши охороні свої посвідчення і це рішення.

Терміни виїзної перевірки

Втім, нервувати співробітників в офісі податківці можуть тільки протягом чітко встановленого строку: два місяці. Термін в два місяці (він починається з дати рішення про її проведення) визначено для всієї компанії, якщо ж мова йде про одне філії або представництві, то його можна перевіряти не довше одного місяця.

В окремих випадках, однак, виїзна перевірка може затягнутися на чотири місяці і навіть на півроку (рекомендовано використовувати довгі місяці). Такі тривалі терміни загрожують:

  1. Великим платникам податків
  2. Тим, хто вчасно не надав необхідні документи, тому терміни виїзної перевірки збільшилися.
  3. Тим, на чиїй території сталася форс-мажор: пожежа, потоп і т.п.
  4. Платникам податків, щодо яких «спливли» додаткові факти про порушення, які необхідно вивчити.
  5. Фірмам з декількома відокремленими підрозділами.

Загалом, як видно з вищесказаного, компанія безпосередньо зацікавлена ​​в тому, щоб без зволікань надати всі потрібні документи і швидше розлучитися з перевіряючими.

Призупинення виїзної перевірки

Втім, іноді податкові органи змушені призупинити виїзну перевірку (не більш, ніж на шість місяців). Зазвичай це відбувається через брак документів: їх потрібно зажадати у контрагента або у зарубіжних держорганів. Така затримка може бути викликана і необхідністю проведення експертизи. За словами пані Чаріковой, «податкові органи часто використовують механізм призупинення перевірки, в результаті з моменту початку до закінчення виїзної перевірки може пройти більше року».

виїмка документів

Крім витребування документів податківці можуть при необхідності провести також їх виїмку. У цьому випадку компанії краще піти назустріч податковим експертам, бо чинення перешкод суворо карається: згідно зі статтею 19.4.1. КоАП, якщо в результаті таких дій перевірка буде неможлива, то фірмі доведеться заплатити чималий штраф: від 20 тис. До 50 тис. Рублів. Вилучати можуть не тільки папери, але і комп'ютери, аудіодиски, флешки і інші носії інформації.

Чого не варто робити під час виїзної перевірки

Самі звичайні хитрощі (втім, даремні), на які йдуть фірми: директор посилається на те, що він поїхав (захворів), тому частина документів не може бути представлена, приховують документи і різні носії інформації, умовляють свідків не давати показання тощо . Це допомагає мало, бо прискіплива перевіряє комісія і свідків розшукає, і при необхідності кабінет або шафа розкриє (див. Також Способи захисту інформації в компанії ).

Тому гендиректору, фінансовому директору і бухгалтеру варто задуматися, що ж для них вигідніше: скопіювати необхідні відомості з комп'ютера або позбутися вкрай потрібної в роботі техніки на невизначений термін. Крім того, відомо, що найменша брехня породжує великі підозри, тому якщо стане відомо, що директор не був в лікарні, а просто переховувався від перевірки, то перевіряльники ще підозріліше і суворіше. Втім, це не означає, що потрібно погоджуватися з усіма вимогами комісії (в першу чергу виходять за рамки закону).

додаткові заходи

У ряді випадків органи можуть залучити до перевірки експерта, який при виявленні несподіваних фактів, може відобразити їх у своєму висновку. При необхідності може бути призначений і перекладач, а в деяких випадках вдаються і до допиту свідків. Можливо також проведення інвентаризації.

ВІДЕО: Допит свідків

Про те, що робити, якщо співробітників компанії викликають на допит, розповідає Єгор Батанов, партнер юридичної фірми "Савельєв, Батанов і партнери".

Участь співробітників внутрішніх справ

Згідно з листом ФНС від 25.07.2013 з рекомендаціями щодо проведення перевірок податківці можуть також залучити співробітників органів внутрішніх справ, якщо виявлені факти схем злісного ухилення від сплати податків, наприклад, використання фірм-одноденок, фіктивне банкрутство, зміна засновників або керівництва компанії, реорганізація або навіть ліквідації фірми. Співробітники ОВС співпрацюють з податківцями також в тому випадку, якщо фірма незаконно вимагає відшкодування ПДВ. У таких випадках може бути проведена повторна перевірка.

Виникає питання: а в який час співробітники податкової служби можуть перебувати на території фірми, проводити огляд, робити виїмку?

думка експертів

Лідія Чарікова, керівник практики податкового права Адвокатського бюро «Лінія права» Лідія Чарікова, керівник практики податкового права Адвокатського бюро «Лінія права»

Тимчасові обмеження проведення огляду ніде не зафіксовані. За загальним правилом всі заходи податкового контролю проводяться в загальновстановленому робочий час. Проведення огляду за межами робочого часу можна розглядати як порушення прав платника податків.

Олександр Голіков, партнер BGP Litigation Олександр Голіков, партнер BGP Litigation

На практиці інспектори йдуть назустріч платникам податків і працюють з урахуванням їх робочого часу. Якщо у платника податків відсутня можливість надати перевіряючим доступ на свою територію через «індивідуального» графіка роботи, йому слід повідомити про це в інспекцію. В цьому випадку перевірка може проходити на території податкового органу.

що перевіряють

Перевіряючі на виїзді можуть вивчати правильність нарахування як одного, так і декількох податків (це вказується в рішенні). І тільки у консолідованої групи платників податків перевіряють податок на прибуток.

Перевірці підлягає період в три роки (до року, в якому прийнято рішення про її проведення). ФНП не дозволяється проводити дві або більше виїзні перевірки щодо одних і тих же податків за один і той же період. При цьому одного платника податків не можна перевіряти більше двох разів рік (крім виняткових випадків).

Оформлення результатів податкової Перевірки

Після закінчення виїзної перевірки, в останній її день складається довідка про її проведення (для цього існує спеціальна форма, розроблена ФНС). Таким чином, термін, який для неї потрібен, письмово фіксується (що не відбувається в разі камеральної перевірки!) Потім, протягом двох місяців перевіряючі складають акт про її проведення. Отримавши акт, незадоволена компанія, як і в випадку з норм ПКУ, може звернутися спочатку до вищої податкову організацію, а якщо не пощастить і там - то вже в суд.

Отже, обидва види податкових перевірок, камеральна і виїзна, мають, незважаючи на всі відмінності, чимало спільного. Найважливіше, про що варто пам'ятати керівництву компаній-платників податків: оптимальний варіант взаємодії з перевіряючими: ввічлива і спокійна готовність до співпраці. Це має, і відразу виникає менше питань. Спроба щось приховати може обернутися додатковими заходами і вкрай пильною увагою до документів та інших носіїв інформації. Втім, потрібно бути готовим до того, що самі податкові органи можуть за власною ініціативою затягнути перевірку.

Методичні рекомендації з управління фінансами компании

Що ж далі чекає компанію?
Виникає питання: а в який час співробітники податкової служби можуть перебувати на території фірми, проводити огляд, робити виїмку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online